co zrobić z winogron

Co zrobić z winogron jasnych, ciemnych?

Winogrona znikają szybko – zwykle zjadamy je prosto z miski. Ale co, gdy zostanie cała kiść, a owoce zaczynają mięknąć? Wtedy warto wiedzieć, co zrobić z winogron, żeby się nie zmarnowały.

W tym artykule podpowiadam, co można zrobić z winogron – nie tylko jasnych, ale i ciemnych. Sprawdzimy, co zrobić z winogron jasnych, gdy są słodkie i miękkie, oraz co zrobić z winogron ciemnych, które świetnie nadają się np. do pieczenia lub sosów. Prosto, bez cukrowania rzeczywistości.

Co można zrobić z winogron? Podpowiadamy

Dajcie znać w komentarzu, czy propozycję są OK.

Sałatka z winogronami i serem pleśniowym

Składniki:

  • garść winogron (jasnych lub ciemnych)
  • mix sałat
  • ser pleśniowy (np. lazur)
  • orzechy włoskie
  • oliwa, miód, musztarda

Przygotowanie:
Winogrona przekrój na pół. Wymieszaj z sałatą, serem i orzechami. Polej prostym dressingiem z oliwy, miodu i musztardy.

Galaretka z winogron

Składniki:

  • 500 g winogron
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/2 szklanki wody

Przygotowanie:
Winogrona rozgnieć, zagotuj z wodą i cukrem. Przetrzyj przez sito. Dodaj żelatynę rozpuszczoną w wodzie. Wlej do pucharków, schłodź.

Smoothie winogronowe

Składniki:

  • 1 szklanka winogron (najlepiej ciemnych, bez pestek)
  • 1 banan
  • 1/2 szklanki jogurtu
  • sok z cytryny

Przygotowanie:
Zblenduj wszystko razem. Pij od razu – najlepiej zimne.

Chutney z winogron

Składniki:

  • 300 g winogron (ciemnych)
  • cebula
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka cukru
  • sól, pieprz, imbir

Przygotowanie:
Podsmaż cebulę, dodaj winogrona i resztę składników. Duś na małym ogniu ok. 20 minut. Pasuje do mięs i serów.

Pieczone winogrona do sera lub mięsa

Składniki:

  • garść winogron
  • odrobina oliwy
  • sól, pieprz, tymianek
Sprawdź także  Przekąski z łososiem - pomysły i przepisy na przystawki

Przygotowanie:
Winogrona ułóż w naczyniu, skrop oliwą, przypraw. Piecz 15 minut w 180°C. Świetny dodatek do sera koziego, pieczeni lub grzanek.

Sok z winogron (jasnych lub ciemnych)

Składniki:

  • 500 g winogron
  • 1/2 szklanki wody
  • cukier (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Winogrona podgrzej z wodą, rozgnieć. Gotuj kilka minut. Przetrzyj przez sito. Pij na świeżo lub zapasteryzuj.

Tarta z winogronami

Składniki:

  • ciasto kruche
  • 200 g mascarpone
  • 1 łyżka miodu
  • winogrona jasne i ciemne

Przygotowanie:
Podpiecz spód. Na wystudzony nałóż krem z mascarpone i miodu. Ułóż winogrona. Gotowe bez pieczenia nadzienia.

Ryż na mleku z winogronami

Składniki:

  • 1/2 szklanki ryżu
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • garść winogron (pokrojonych na pół)

Przygotowanie:
Ugotuj ryż z mlekiem i cukrem. Na koniec dodaj winogrona. Można je wcześniej lekko podgrzać lub zostawić surowe.

Mrożone winogrona jako przekąska

Składniki:

  • winogrona, najlepiej jasne i bez pestek

Przygotowanie:
Umyj, osusz, zamroź w całości. Jedz jak zdrowe „cukierki” – idealne na lato.

co zrobić z winogron

Co zrobić z winogron? Podsumowując

Z winogron zrobisz więcej niż tylko przekąskę do miski. Co zrobić z winogron, kiedy zaczynają mięknąć? Smoothie, sok, tarta, chutney albo pieczone do mięsa. Co można zrobić z winogron, zależy od tego, czy są jasne czy ciemne – jedne lepsze na słodko, drugie sprawdzą się na wytrawnie. Wiesz już też, co zrobić z winogron jasnych i co zrobić z winogron ciemnych, zanim trafią do kosza.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *