Szybka kolacja dla dzieci to często wyzwanie dla zapracowanych rodziców, którzy chcą połączyć smak z wartościami odżywczymi. Ważne, aby była ona zarówno kolorowa, jak i pełna składników, które są atrakcyjne dla młodych niejadków. Sprawdź nasze propozycję na kolację dla dzieci.
Szybka kolacja dla dzieci – 8 naszych propozycji i pomysłów
Mamy nadzieję, że coś wybierzecie dla Waszych pociech.
Makaron z sosem serowym
Składniki:
- 200 g makaronu,
- 2 łyżki masła,
- 1 łyżka mąki,
- 1 szklanka mleka,
- 100 g startego sera cheddar,
- Sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Na patelni roztop masło, dodaj mąkę i szybko wymieszaj tworząc zasmażkę.
- Stopniowo dolewaj mleko, ciągle mieszając, aby nie powstały grudki.
- Dodaj starty ser cheddar i mieszaj do uzyskania jednolitego sosu.
- Połącz ugotowany makaron z sosem, dopraw do smaku.
Kolorowe placki z warzyw
Składniki:
- 1 średnia marchew,
- 1 mała cukinia,
- 1 słodki ziemniak,
- 1 jajko,
- 3 łyżki mąki,
- Sól i pieprz do smaku,
- Olej do smażenia.
Przygotowanie:
- Zetrzyj warzywa na tarce o grubych oczkach.
- W misce wymieszaj starte warzywa, jajko, mąkę oraz sól i pieprz.
- Na patelni rozgrzej olej, nakładaj łyżką małe porcje ciasta formując placki.
- Smaż na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor.
Kurczak w panierce z płatków kukurydzianych
Składniki:
- 500 g piersi z kurczaka,
- 1 jajko,
- 1 szklanka płatków kukurydzianych,
- Sól i pieprz do smaku,
- Olej do smażenia.
Przygotowanie:
- Pokrój piersi z kurczaka w paski.
- W misce wymieszać jajko z solą i pieprzem.
- Płatki kukurydziane rozdrobnij na mniejsze kawałki i umieść w osobnej misce.
- Kurczaka zanurz najpierw w jajku, następnie obtocz w płatkach.
- Smaż na złoty kolor na średnio rozgrzanym oleju.
Kanapki z serem i warzywami:
Składniki:
- Pełnoziarniste pieczywo,
- Plastry sera żółtego,
- Świeży ogórek,
- Pomidor,
- Liście sałaty.
Przygotowanie:
- Pieczywo posmaruj cienko masłem lub hummusem.
- Na każdej kromce ułóż plaster sera, kilka plasterków ogórka i pomidora oraz liść sałaty.
- Przykryj drugą kromką i podawaj.
Jajecznica z warzywami:
Składniki:
- 4 jajka,
- 1/2 czerwonej papryki,
- Kilka pieczarek,
- Sól, pieprz,
- Szczypiorek do dekoracji.
Przygotowanie:
- Jajka roztrzep w misce i dopraw solą oraz pieprzem.
- Na patelni z odrobiną oleju podsmaż pokrojoną paprykę i pieczarki.
- Zalej warzywa jajkami i mieszaj do ścięcia.
- Posyp szczypiorkiem przed podaniem.
Ryż z jabłkami:
Składniki:
- 1 szklanka ryżu,
- 2 jabłka,
- Cynamon,
- Łyżeczka masła,
- Miód lub syrop klonowy do smaku.
Przygotowanie:
- Ugotuj ryż na sypko według przepisu na opakowaniu.
- Jabłka obierz i pokrój w małą kostkę, podsmaż na patelni z masłem i cynamonem.
- Połącz ugotowany ryż z jabłkami, podawaj posłodzone miodem lub syropem klonowym.
Ryż z kurczakiem i groszkiem
Składniki:
- 1 szklanka ryżu,
- 200 g filetu z kurczaka,
- 1 szklanka mrożonego groszku,
- Sól, pieprz.
Przygotowanie:
- Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
- Kurczaka pokrój w kostkę, przypraw i usmaż na patelni.
- Dodaj groszek i smaż razem przez kilka minut.
- Połącz z ugotowanym ryżem i podawaj.
Placki ziemniaczane
Składniki:
- 4 średnie ziemniaki,
- 1 jajko,
- 2 łyżki mąki,
- Sól, pieprz,
- Olej do smażenia.
Przygotowanie:
- Ziemniaki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, odciśnij nadmiar wody.
- Dodaj jajko, mąkę, sól i pieprz, wymieszaj na jednolitą masę.
- Na patelni z rozgrzanym olejem kładź łyżką małe porcje ciasta, formując placki.
- Smaż na złoto z obu stron.
Coś trafiło w podniebienie dzieci? 🙂
Dodaj komentarz