Co zrobić z boczniaków

Co zrobić z boczniaków?

Boczniaki to grzyby, które łatwo kupić, ale trudniej dobrze wykorzystać. Nie mają intensywnego smaku jak leśne, ale za to świetnie chłoną przyprawy i sosy. Tylko trzeba wiedzieć, co zrobić z boczniaków, żeby nie wyszły gumowate albo mdłe.

Pokażę Wam, co można zrobić z boczniaków – smażonych, pieczonych, duszonych. Bez zbędnych ceregieli, z prostych składników i konkretnym efektem na talerzu.

Sprawdź także pomysły na obiad z boczniaków.

Co można zrobić z boczniaków? Podpowiadamy

Jeśli udało się coś wybrać, to dajcie znać w komentarzu

Boczniaki smażone jak schabowe

Składniki:

  • duże boczniaki
  • jajko
  • bułka tarta
  • mąka
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:
Grzyby oczyść, oprósz solą i pieprzem. Panieruj: mąka → jajko → bułka. Smaż na złoto z obu stron. Chrupiące, dobre z ziemniakami.

Boczniaki z patelni z czosnkiem i pietruszką

Składniki:

  • boczniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • masło lub oliwa
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
Pokrój grzyby, smaż na maśle z czosnkiem. Na koniec dorzuć pietruszkę. Gotowe w 10 minut – dobre na grzankę albo jako dodatek.

Zupa z boczniaków

Składniki:

  • boczniaki
  • cebula
  • ziemniaki
  • bulion
  • śmietana
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
Podsmaż cebulę i boczniaki. Zalej bulionem, dodaj ziemniaki. Gotuj do miękkości. Na koniec dodaj śmietanę i przyprawy.

Tacos z boczniakami

Składniki:

  • boczniaki
  • cebula
  • przyprawa do gyrosa/taco
  • oliwa
  • tortille, dodatki (np. sałata, sos jogurtowy)

Przygotowanie:
Podsmaż boczniaki z przyprawami i cebulą. Podaj w tortillach z ulubionymi dodatkami. Wege wersja street foodu.

Gulasz z boczniaków

Składniki:

  • boczniaki
  • cebula
  • papryka
  • koncentrat pomidorowy
  • bulion
  • przyprawy (wędzona papryka, tymianek)
Sprawdź także  Fit kolacja ze skyrem - 6 przykładowych posiłków

Przygotowanie:
Smaż warzywa i grzyby, dodaj koncentrat i trochę bulionu. Duś, aż wszystko zmięknie. Dobre z kaszą lub chlebem.

Makaron z boczniakami i śmietaną

Składniki:

  • boczniaki
  • makaron
  • śmietanka 30%
  • czosnek
  • parmezan (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Smaż boczniaki z czosnkiem, dodaj śmietankę i chwilę pogotuj. Wymieszaj z makaronem. Prosto, konkretnie.

Kanapki z boczniakami

Składniki:

  • pieczywo
  • boczniaki
  • cebula
  • majonez lub ser
  • rukola (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Podsmaż boczniaki i cebulę, połóż na kanapkę. Dodaj ulubione smarowidło i zieleninę. Dobre na ciepło i na zimno.

Pieczone boczniaki w marynacie

Składniki:

  • boczniaki
  • sos sojowy
  • oliwa
  • czosnek
  • zioła

Przygotowanie:
Zamarynuj boczniaki, piecz 20 minut w 190°C. Można jeść same albo jako dodatek do obiadu.

Boczniaki jako „pulled mushroom”

Składniki:

  • boczniaki (większe kapelusze)
  • przyprawy BBQ
  • olej
  • sos do podania (np. jogurtowy, musztardowy)

Przygotowanie:
Rozdziel boczniaki na paski, smaż długo z przyprawami, aż się zrumienią i „poszarpią”. Podawaj w bułce jak pulled pork.

Co zrobić z boczniaków? Pomogliśmy?

Boczniaki to świetna baza – chłoną smak, szybko się smażą, pasują do obiadu i kanapek. Co zrobić z boczniaków, żeby nie były nudne? Można je panierować, piec, dusić, wrzucić do makaronu albo zupy. Co można zrobić z boczniaków zależy głównie od przypraw i pomysłu. Prosto, tanio i bez marnowania.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *