Odkryj smakowite możliwości, jakie oferuje obiad z boczniakami. Proponujemy nasze inspiracje na dania z boczniaków, które zaskoczą swoją różnorodnością i bogactwem aromatów. Jeśli zastanawiasz się, co zrobić z boczniaków, by zachwycić domowników i gości, zapraszamy do sprawdzenia naszych przepisów i pomysłów.
Obiad z boczniakami – naszych 9 przepisów na dania i potrawy
Myślisz co zrobić z boczniaków? Podpowiadamy.
Risotto z boczniakami
Składniki:
- 300g boczniaków
- 1 szklanka ryżu arborio
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 litr bulionu warzywnego
- 100ml białego wina
- 50g parmezanu
- 2 łyżki masła
- Oliwa z oliwek
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
- Boczniaki oczyść i pokrój w paski. Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
- Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj cebulę i czosnek, smaż do zeszklenia.
- Dodaj boczniaki, smaż aż będą miękkie. Wyjmij część grzybów na później.
- Do reszty na patelni dodaj ryż, smaż chwilę, aż stanie się szklisty. Zalej winem, gotuj do odparowania alkoholu.
- Stopniowo dolewaj bulion, mieszając i gotując na średnim ogniu, aż ryż będzie al dente.
- Na końcu dodaj masło, parmezan, odłożone boczniaki. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj i podawaj.
Boczniaki w sosie śmietanowym
Składniki:
- 400g boczniaków
- 200ml śmietany 30%
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka posiekanego koperku
- Olej do smażenia
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
- Boczniaki oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
- Na patelni z olejem zeszklij cebulę, dodaj czosnek, smaż przez minutę.
- Dodaj boczniaki, smaż do zrumienienia.
- Zmniejsz ogień, dodaj śmietanę, musztardę, koperek. Gotuj na małym ogniu do zgęstnienia sosu.
- Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z ziemniakami, kaszą lub makaronem.
Pieczona fasola z boczniakami
Składniki:
- 500g boczniaków
- 400g białej fasoli z puszki
- 1 puszka pomidorów w kawałkach
- 1 czerwona cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1 łyżeczka tymianku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
- Boczniaki oczyść i pokrój na kawałki. Cebulę pokrój w piórka, czosnek drobno posiekaj.
- Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i czosnek, smaż do zeszklenia.
- Dodaj boczniaki, smaż do zrumienienia. Następnie dodaj pomidory, fasolę, paprykę wędzoną i tymianek.
- Przełóż wszystko do naczynia żaroodpornego. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20-25 minut.
- Dopraw solą i pieprzem przed podaniem. Idealnie komponuje się z chrupiącym pieczywem.
Grillowane boczniaki z ziołami
Składniki:
- 500g boczniaków
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka świeżego tymianku
- 1 łyżka świeżego rozmarynu
- Sok z 1/2 cytryny
- Sól i świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
- Boczniaki oczyścić i delikatnie nacięć na wierzchu. Czosnek drobno posiekaj, zioła umyj i posiekaj.
- W miseczce wymieszaj oliwę, sok z cytryny, posiekany czosnek, tymianek, rozmaryn, sól i pieprz.
- Boczniaki natrzyj przygotowaną marynatą i pozostaw na 15-20 minut.
- Grilluj na średnim ogniu po około 4-5 minut z każdej strony, aż staną się miękkie i zaczną się rumienić.
- Podawaj od razu, posypując dodatkowo świeżymi ziołami. Idealnie pasują jako dodatek do sałatek lub jako samodzielne danie.
Boczniaki zapiekane z mozarellą
Składniki:
- 400g boczniaków
- 200g mozzarelli
- 2 pomidory
- Kilka listków świeżej bazylii
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
- Boczniaki oczyść, pokrój na plastry. Pomidory pokrój w plastry, mozzarellę w cienkie plasterki.
- W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwę boczniaków, na nich plastry pomidorów, na to plastry mozzarelli.
- Powtarzaj warstwy, aż skończą się składniki.
- Posyp każdą warstwę solą, pieprzem i listkami bazylii.
- Całość skrop oliwą i posiekaj czosnek, równomiernie rozprowadź po wierzchu.
- Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 20 minut, aż ser się rozpuści i zacznie się złocić.
- Podawaj gorące jako główne danie lub dodatek do mięs i ryb.
Boczniaki smażone z czosnkowym dipem
Składniki:
- 300g boczniaków
- 3 łyżki oleju
- Sól, pieprz
Czosnkowy dip:
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka posiekanego koperku
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
- Boczniaki oczyść i pokrój na kawałki.
- Na patelni rozgrzej olej, dodaj boczniaki, smaż na średnim ogniu, aż będą złote i chrupiące. Dopraw solą i pieprzem.
- W międzyczasie przygotuj dip: jogurt wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekanym koperkiem, solą i pieprzem.
- Smażone boczniaki podawaj natychmiast z czosnkowym dipem jako przekąskę lub dodatek do głównego dania.
Boczniaki stir-fry z warzywami
Składniki:
- 300g boczniaków
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 1 mała cukinia
- 1 marchewka
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
- Sesam do posypania
Przygotowanie:
- Boczniaki oczyść i pokrój w paski. Warzywa umyj i pokrój w cienkie paski lub plasterki.
- Na patelni lub woku rozgrzej olej sezamowy. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i starty imbir, smaż przez minutę.
- Dodaj boczniaki, smaż na mocnym ogniu przez kilka minut, aż zaczną się rumienić.
- Następnie dodaj warzywa, smaż całość mieszając przez około 5 minut.
- Wlej sos sojowy i miód, dokładnie wymieszaj. Smaż jeszcze przez 2 minuty.
- Podawaj posypane sezamem, najlepiej z ryżem lub makaronem azjatyckim.
Boczniaki marynowane
Składniki:
- 400g boczniaków
- 1/2 szklanki octu winnego
- 1/4 szklanki wody
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 listki laurowe
- Kilka ziaren pieprzu
- 2 ząbki czosnku
- Kilka gałązek tymianku
Przygotowanie:
- Boczniaki oczyść i pokrój na mniejsze kawałki.
- W rondlu zagotuj ocet, wodę, cukier i sól. Dodaj listki laurowe, ziarna pieprzu, przeciśnięty czosnek i tymianek.
- Do gotującej się marynaty dodaj boczniaki, gotuj na średnim ogniu przez około 10 minut.
- Gorące boczniaki wraz z marynatą przełóż do słoików, zakręć i odstaw do ostygnięcia.
- Marynowane boczniaki najlepiej smakują po kilku dniach. Doskonałe jako dodatek do sałatek, kanapek lub jako przekąska.
Boczniaki w cieście filo
Składniki:
- 300g boczniaków
- 4 arkusze ciasta filo
- 50g masła
- 1 łyżka świeżego tymianku
- Sól, pieprz
- 1 ząbek czosnku
Przygotowanie:
- Boczniaki oczyść, pokrój w paski. Czosnek drobno posiekaj.
- Na patelni rozpuść masło, dodaj czosnek i tymianek. Smaż przez minutę, a następnie dodaj boczniaki. Smaż do zrumienienia. Dopraw solą i pieprzem.
- Arkusze ciasta filo posmaruj stopionym masłem. Na każdym arkuszu ułóż porcję boczniaków, zwiń w rulon lub zawiń jak kopertę.
- Ułożone rulony posmaruj z wierzchu masłem, piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 15-20 minut, aż ciasto będzie złociste i chrupiące.
- Podawaj jako elegancką przystawkę lub lekki obiad, na przykład z sałatką.
Jakieś danie z boczniaków udało się wybrać? Dajcie znać w komentarzu.
Inne obiady z grzybami:
Dodaj komentarz