Obiad z białym serem to na pewno coś oryginalnego. Idealny dla zabieganych, szybki obiad z białym serem zadowoli każde (mamy nadzieję 🙂 ) podniebienie. Sprawdź nasze przepisy i pomysły na dania z białym serem w roli głównej.
Obiad z białym serem – naszych 9 propozycji i przepisów na dania i potrawy
Mamy nadzieję, że nasz pomysł na obiad z serem białym przypadł do gustu, a dokładnie do smaku. A tutaj możecie jeszcze sprawdzić fit obiad z białym serem.
Zapiekanka z białym serem
Składniki:
- 500g białego sera
- 2 duże ziemniaki
- 1 cebula
- 100g tartego sera żółtego
- 2 jajka
- 3 łyżki śmietany
- Sól, pieprz, ulubione zioła do smaku
Przygotowanie:
- Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie, a następnie rozgnieć na purée.
- Cebulę posiekaj i podsmaż na złoty kolor.
- W misce wymieszaj biały ser z jajkami, śmietaną, purée z ziemniaków i podsmażoną cebulą. Dopraw solą, pieprzem i ziołami.
- Przełóż masę serową do naczynia żaroodpornego, posyp tartym serem żółtym.
- Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 minut, aż wierzch będzie złocisty.
Placuszki z białym serem
Składniki:
- 250g białego sera
- 50g mąki pszennej
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Olej do smażenia
- Opcjonalnie: cukier puder lub świeże owoce do dekoracji
Przygotowanie:
- Biały ser rozdrobnij widelcem lub przeciśnij przez praskę.
- Do sera dodaj mąkę, jajko, cukier i proszek do pieczenia. Wymieszaj wszystko na jednolitą masę.
- Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj porcje ciasta i smaż na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor.
- Gotowe placuszki podawaj posypane cukrem pudrem lub udekorowane świeżymi owocami.
Sałatka z białym serem i pomidorami
Składniki:
- 200g białego sera
- 3 średnie pomidory
- 1 mała czerwona cebula
- Garść świeżej bazylii
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- Sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Biały ser pokrój w kostkę.
- Pomidory umyj i również pokrój w kostkę lub plasterki.
- Cebulę obierz i pokrój w cienkie półplasterki.
- W misce połącz ser, pomidory i cebulę. Dodaj posiekaną bazylię.
- Całość skrop oliwą z oliwek, dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Delikatnie wymieszaj i odstaw na chwilę, by smaki się przegryzły. Podawaj jako świeży i lekki dodatek do obiadu.
Pierogi z białym serem
Składniki:
- Ciasto:
- 300g mąki
- 1 jajko
- Około 120ml ciepłej wody
- Szczypta soli
- Farsz:
- 250g białego sera
- 1 mała cebula
- 2 łyżki masła
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Ciasto: Mąkę przesiej, dodaj jajko, sól i stopniowo dolewaj wodę, mieszając ciasto do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstaw na 30 minut.
- Farsz: Biały ser rozdrobnij, cebulę drobno posiekaj i zeszklij na maśle. Połącz ser z cebulą, dopraw solą i pieprzem.
- Rozwałkuj ciasto na cienki placek, wykrawaj krążki szklanką. Na każdy krążek nałóż łyżeczkę farszu, zlep brzegi formując pierogi.
- Gotuj pierogi w osolonej wodzie do momentu, gdy wypłyną na powierzchnię. Możesz podawać z cebulką zeszkloną na maśle.
Naleśniki z białym serem
Składniki:
- Ciasto naleśnikowe:
- 250g mąki
- 500ml mleka
- 2 jajka
- Szczypta soli
- Olej do smażenia
- Farsz:
- 300g białego sera
- 3 łyżki cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Przygotowanie:
- Ciasto: Wymieszaj mąkę, mleko, jajka i sól do uzyskania gładkiego ciasta. Odstaw na 20 minut.
- Farsz: Rozdrobnij biały ser, dodaj cukier, jajko i cukier waniliowy, wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej olej, wylewaj cienką warstwę ciasta tworząc naleśniki. Smaż do złotego koloru z obu stron.
- Na każdy naleśnik nałóż porcję farszu, zwiń w rulon lub złoż w kopertę.
- Podawaj polane sosem owocowym lub posypane cukrem pudrem.
Cannelloni z białym serem i szpinakiem
Składniki:
- 12 rurek cannelloni
- 300g białego sera
- 200g świeżego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 200g passaty pomidorowej
- 100g tartego sera mozzarella
- Oliwa, sól, pieprz
Przygotowanie:
- Szpinak umyj i podsmaż z drobno posiekanym czosnkiem na oliwie. Odstaw do ostygnięcia.
- Biały ser rozdrobnij, wymieszaj ze szpinakiem. Dopraw solą i pieprzem.
- Napełnij rurki cannelloni farszem serowo-szpinakowym.
- Ułóż napełnione cannelloni w naczyniu żaroodpornym.
- Zalej całość passatą pomidorową, posyp mozzarellą.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 minut, aż ser się rozpuści i zezłoci.
Crostini z białym serem i pomidorami
Składniki:
- Bagietka
- 200g białego sera
- 2 duże pomidory
- Kilka listków świeżej bazylii
- 2 ząbki czosnku
- Oliwa z oliwek
- Sól i świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
- Bagietkę pokrój w skośne plastry. Każdy plaster skrop oliwą i zrumień na grillu lub patelni.
- Czosnek obierz i przekrój na pół, natrzyj nim upieczone plastry bagietki.
- Pomidory umyj, pokrój w kostkę, wymieszaj z posiekaną bazylią, solą, pieprzem i odrobiną oliwy.
- Biały ser rozdrobnij widelcem lub przełóż przez praskę, dopraw do smaku.
- Na każdym kawałku bagietki ułóż warstwę białego sera, a na wierzch porcję przygotowanej mieszanki pomidorowej.
- Przed podaniem skrop całość oliwą z oliwek.
Kremowa zupa z białym serem i brokułami
Składniki:
- 1 brokuł
- 200g białego sera
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100ml śmietany 30%
- Olej
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
- Brokuła podziel na różyczki, ugotuj w osolonej wodzie do miękkości.
- Na patelni z odrobiną oleju zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek.
- W garnku zagotuj bulion, dodaj ugotowane brokuły, zeszkloną cebulę i czosnek.
- Dodaj biały ser i blenduj zupę na gładki krem.
- Wlej śmietanę, dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Podawaj z grzankami lub posypaną dodatkowym serem.
Tarta z białym serem i szparagami
Składniki:
- Ciasto francuskie (1 opakowanie)
- 300g białego sera
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 150g wędzonego łososia (opcjonalnie)
- 3 jajka
- 100ml śmietany 30%
- Świeży koperek
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
- Ciasto francuskie rozwiń i wyłóż nim formę do tarty, nakłuj widelcem.
- Szparagi umyj, odłam twarde końcówki, ugotuj w osolonej wodzie do miękkości.
- Biały ser rozdrobnij, wymieszaj z jajkami i śmietaną. Dopraw solą, pieprzem i posiekanym koperkiem.
- Na cieście rozłóż równomiernie masę serową. Na wierzchu ułóż szparagi (i łososia, jeśli używasz).
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30-35 minut, aż tarta będzie złocista i ścięta.
- Podawaj na ciepło lub zimno jako elegancką przekąskę lub lekki obiad.
Już wiesz co zrobić z białym serem na obiad? Oby! Daj znać w komentarzu.
Inne obiady z nabiału:
Dodaj komentarz