przekąski z jajek

Przekąski z jajek – przepisy i przystawki z jajek

Przekąski z jajek to dobry wybór na każdą okazję – od codziennych spotkań z rodziną, po eleganckie przyjęcia. Dzielimy się pomysłami na przystawki z jajek na imprezę, które nie tylko zachwycą smakiem, ale także będą się pięknie prezentować. Poznaj pomysły na różnorodne przekąski z jajek na zimno.

Sprawdź także:

Przekąski z jajek – pomysły i przepisy na przystawki z jajek

Sprawdźcie nasze pomysły na przekąski z jajek na ciepło i zimno. 

Jajka faszerowane łososiem

Składniki:

  • 6 jajek
  • 100 g wędzonego łososia, drobno posiekanego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • świeży koperek do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Jajka ugotuj na twardo, obierz i przekrój na pół.
  2. Wyjmij żółtka i przełóż do miski.
  3. Dodaj do żółtek majonez, musztardę, sok z cytryny, sól i pieprz, a następnie dobrze wymieszaj.
  4. Dodaj drobno posiekanego łososia i delikatnie wymieszaj.
  5. Napełnij połówki białek farszem.
  6. Udekoruj świeżym koperkiem i podawaj jako przystawki z jajek na imprezę.

Roladki z jajek i szynki

Składniki:

  • 6 jajek
  • 100 g szynki, pokrojonej w cienkie plastry
  • 100 g serka kremowego
  • 1 łyżka chrzanu
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypiorek do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Jajka ugotuj na twardo, obierz i przekrój wzdłuż na pół.
  2. Delikatnie wyjmij żółtka i przełóż do miski.
  3. Dodaj do żółtek serek kremowy, chrzan, sól i pieprz, a następnie wymieszaj na gładką masę.
  4. Każdy plaster szynki posmaruj cienką warstwą farszu i zwiń w roladki.
  5. Ułóż roladki na talerzu, udekoruj szczypiorkiem i podawaj jako przekąski z jajek na zimno.

Jajka faszerowane awokado

Składniki:

  • 6 jajek
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 2 łyżki majonezu
  • sól i pieprz do smaku
  • papryka słodka do posypania
  • świeża kolendra do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Jajka ugotuj na twardo, obierz i przekrój na pół.
  2. Wyjmij żółtka i przełóż do miski.
  3. Awokado rozgnieć widelcem i dodaj do żółtek.
  4. Dodaj majonez, sok z limonki, sól i pieprz, a następnie dobrze wymieszaj.
  5. Napełnij połówki białek farszem.
  6. Posyp papryką słodką i udekoruj świeżą kolendrą.
  7. Podawaj jako przekąski z jajek na zimno.

4o

podaj jeszcze 3. Tylko początek przepisy z dużej litery.

ChatGPT

Jajka faszerowane tuńczykiem

Składniki:

  • 6 jajek
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym, odsączonego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 1 mała czerwona cebula, drobno posiekana
  • sól i pieprz do smaku
  • świeży szczypiorek do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Jajka ugotuj na twardo, obierz i przekrój na pół.
  2. Wyjmij żółtka i przełóż do miski.
  3. Dodaj do żółtek tuńczyka, majonez, musztardę, cebulę, sól i pieprz, a następnie dobrze wymieszaj.
  4. Napełnij połówki białek farszem.
  5. Udekoruj świeżym szczypiorkiem i podawaj jako przystawki z jajek na imprezę.

Sałatka jajeczna na krakersach

Składniki:

  • 6 jajek
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 ogórek konserwowy, drobno posiekany
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • krakersy do podania
  • świeży koperek do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Jajka ugotuj na twardo, obierz i drobno posiekaj.
  2. W misce wymieszaj jajka, majonez, musztardę, ogórek, sok z cytryny, sól i pieprz.
  3. Nałóż porcje sałatki jajecznej na krakersy.
  4. Udekoruj świeżym koperkiem i podawaj jako przekąski z jajek na zimno.

Jajka faszerowane hummusem

Składniki:

  • 6 jajek
  • 100 g hummusu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • papryka słodka do posypania
  • świeża pietruszka do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Jajka ugotuj na twardo, obierz i przekrój na pół.
  2. Wyjmij żółtka i przełóż do miski.
  3. Dodaj do żółtek hummus, sok z cytryny, sól i pieprz, a następnie dobrze wymieszaj.
  4. Napełnij połówki białek farszem.
  5. Posyp papryką słodką i udekoruj świeżą pietruszką.
  6. Podawaj jako przekąski z jajek na zimno.

Jajka faszerowane pastą z awokado i serkiem

Składniki:

  • 6 jajek
  • 1 dojrzałe awokado
  • 100 g serka śmietankowego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • sól i pieprz do smaku
  • papryka słodka do posypania
  • świeża kolendra do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Jajka ugotuj na twardo, obierz i przekrój na pół.
  2. Wyjmij żółtka i przełóż do miski.
  3. Awokado rozgnieć widelcem i dodaj do żółtek wraz z serkiem śmietankowym.
  4. Dodaj sok z limonki, sól i pieprz, a następnie dobrze wymieszaj.
  5. Napełnij połówki białek farszem.
  6. Posyp papryką słodką i udekoruj świeżą kolendrą.
  7. Podawaj jako przekąski z jajek na zimno.

Jajka faszerowane szpinakiem i fetą

Składniki:

  • 6 jajek
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 50 g sera feta, pokruszonego
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • świeży koperek do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Jajka ugotuj na twardo, obierz i przekrój na pół.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj czosnek i szpinak, smaż do zwiędnięcia.
  3. Wyjmij żółtka i przełóż do miski.
  4. Dodaj szpinak, ser feta, sól i pieprz, a następnie dobrze wymieszaj.
  5. Napełnij połówki białek farszem.
  6. Udekoruj świeżym koperkiem i podawaj jako przystawki z jajek na imprezę.

Jajka faszerowane rukolą i serkiem kremowym

Składniki:

  • 6 jajek
  • 100 g serka kremowego
  • 50 g świeżej rukoli, drobno posiekanej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • świeży szczypiorek do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Jajka ugotuj na twardo, obierz i przekrój na pół.
  2. Wyjmij żółtka i przełóż do miski.
  3. Dodaj serek kremowy, posiekaną rukolę, sok z cytryny, sól i pieprz, a następnie dobrze wymieszaj.
  4. Napełnij połówki białek farszem.
  5. Udekoruj świeżym szczypiorkiem i podawaj jako przekąski z jajek na zimno.

Przystawki z jajek na imprezę na zimno i ciepło – udało się coś wybrać?

Dajcie znać w komentarzu. Chętnie się dowiemy.


Opublikowano

w

, , ,

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *