Obiad z jajek to dobra propozycja dla tych, którzy szukają szybkiego, ale jednocześnie pożywnego posiłku. Szybki obiad z jajek oferuje nie tylko oszczędność czasu, ale także różnorodność smaków. Od tradycyjnych jajek sadzonych po bardziej skomplikowane dania obiadowe z jajek, te wszechstronne potrawy z jajek na obiad zadowolą każdego smakosza. Poznaj nasze propozycję na dania z jajek.
Obiad z jajek – naszych 9 pomysłów na dania obiadowe z jajek
Mamy nadzieję, że coś wybierzecie i przygotujecie potrawy z jajek na obiad. Polecamy również:
Jajecznica ze szpinakiem
Składniki:
- 4 jajka
- 2 garście świeżego szpinaku
- 1 mała cebula
- 2 łyżki masła
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Posiekaj cebulę i podsmaż ją na maśle na patelni, aż stanie się szklista.
- Dodaj szpinak i smaż, aż zwiędnie.
- W misce roztrzep jajka, dopraw solą i pieprzem.
- Wlej jajka na patelnię ze szpinakiem i cebulą.
- Mieszaj delikatnie, aż jajka się zetną, ale będą jeszcze wilgotne.
Omlet z pomidorami i serem feta
Składniki:
- 3 jajka
- 1 dojrzały pomidor
- 50g sera feta
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Sól, pieprz i zioła prowansalskie do smaku
Przygotowanie:
- Roztrzep jajka w misce, dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
- Na patelni rozgrzej oliwę, wlej jajka.
- Gdy jajka zaczną się ścinać, na wierzchu ułóż pokrojone w kostkę pomidory i ser feta.
- Złóż omlet na pół, smaż jeszcze przez chwilę.
Zapiekane jajka z chorizo
Składniki:
- 4 jajka
- 100g kiełbasy chorizo
- 1 czerwona papryka
- 1 mała cebula
- 100g startego sera (np. cheddar)
- Oliwa do smażenia
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Pokrój chorizo, cebulę i paprykę w kostkę.
- Na patelni podsmaż cebulę, chorizo i paprykę, aż będą miękkie.
- Przenieś wszystko do naczynia żaroodpornego.
- Delikatnie wbij jajka na wierzch warzyw i chorizo.
- Posyp wszystko startym serem.
- Zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 15 minut, aż jajka się zetną, a ser się roztopi.
Jajka w koszulkach na szpinaku
Składniki:
- 4 jajka
- 200g świeżego szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki octu winnego
- Sól, pieprz do smaku
- Opcjonalnie: parmezan do posypania
Przygotowanie:
- W dużej patelni z odrobiną wody dusz szpinak z posiekanym czosnkiem, aż zmięknie.
- W dużym garnku zagotuj wodę z octem.
- Delikatnie wbij jajka do wrzącej wody i gotuj przez około 3-4 minuty, aż białko się zetnie, ale żółtko pozostanie płynne.
- Wyjmij jajka łyżką cedzakową i połóż na szpinaku.
- Dopraw solą i pieprzem, posyp opcjonalnie parmezanem.
Frittata z warzywami
Składniki:
- 6 jajek
- 1 mała cukinia
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 100g pieczarek
- 50g startego sera (np. mozzarella)
- Oliwa do smażenia
- Sól, pieprz, zioła do smaku
Przygotowanie:
- Pokrój warzywa w kostkę, podsmaż je na patelni z oliwą.
- W misce roztrzep jajka, dopraw solą, pieprzem i ziołami.
- Wlej jajka na patelnię z warzywami, mieszaj przez chwilę, a następnie pozwól, aby się ścięły.
- Posyp wierzch frittaty startym serem i zapiekaj pod grillem w piekarniku do zrumienienia.
Jajka faszerowane szynką i serem
Składniki:
- 6 jajek
- 100g szynki
- 50g sera cheddar
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- Sól, pieprz do smaku
- Szczypiorek do dekoracji
Przygotowanie:
- Ugotuj jajka na twardo, ostudź, obierz i przekrój na pół.
- Delikatnie wyjmij żółtka i rozgnieć je z majonezem, musztardą, posiekaną szynką i startym serem.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Nadzienie nałóż z powrotem do białek.
- Dekoruj szczypiorkiem przed podaniem.
Shakshuka
Składniki:
- 4 jajka
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- Oliwa z oliwek
- Sól, pieprz do smaku
- Świeża kolendra do dekoracji
Przygotowanie:
- Na patelni na oliwie zeszklić posiekaną cebulę i czosnek.
- Dodaj pokrojoną paprykę, smaż kilka minut.
- Wsyp przyprawy, a następnie dodaj pomidory z puszki.
- Gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut.
- Wbij jajka bezpośrednio na sos, przykryj patelnię i gotuj, aż jajka się zetną.
- Posyp kolendrą przed podaniem.
Jajka po benedyktyńsku
Składniki:
- 4 jajka
- 4 kromki chleba tostowego
- 4 plastry szynki lub wędzonego łososia
- Sos holenderski
- Szczypiorek do dekoracji
Przygotowanie:
- Przygotuj sos holenderski według przepisu.
- Ugotuj jajka w koszulkach: wbij jajko do wrzącej, lekko osolonej wody z dodatkiem łyżki octu, gotuj 3-4 minuty.
- Tostuj chleb, na każdej kromce ułóż plasterek szynki lub łososia.
- Na wierzch połóż jajko w koszulce, polej sosem holenderskim.
- Posyp szczypiorkiem przed podaniem.
Zapiekanka z jajek i brokułów
Składniki:
- 6 jajek
- 1 mały brokuł
- 100g startego sera cheddar
- 50ml śmietany 18%
- 1 łyżeczka musztardy
- Sól, pieprz do smaku
- Gałka muszkatołowa (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Brokuły podziel na różyczki, ugotuj al dente.
- W misce roztrzep jajka ze śmietaną, musztardą, solą, pieprzem i opcjonalnie gałką muszkatołową.
- W naczyniu żaroodpornym ułóż brokuły, zalej masą jajeczną.
- Posyp startym serem.
- Zapiekaj przez około 20-25 minut, aż masa się zetnie i zarumieni.
Mamy nadzieję, że udało się przygotować szybki obiad z jajek? Dajcie znać w komentarzu.
Inne obiady z nabiału:
Dodaj komentarz