Zupa krem z ziemniaków i pora

Obiad z ziemniakami – 9 przepisów na prosty obiad

Obiad z ziemniakami to danie, które łączy w sobie prostotę, smak i przystępność cenową. Znajdziesz u nas różnorodne przepisy na obiad z ziemniakami, które zadowolą każdego miłośnika tego wszechstronnego warzywa. Jeśli szukasz pomysłu na szybki, tani obiad z ziemniakami, który zachwyci Twoich bliskich, sprawdź nasze propozycje.

Obiad z ziemniakami – naszych 9 pomysłów na prosty i tani obiad

Mamy nadzieję, że coś uda się wybrać. A tutaj możecie sprawdzić pomysły na fit obiad z ziemniakami

Ziemniaczane placki

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki
  • 1 mała cebula
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki
  • Sól, pieprz
  • Olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce. Odczekaj kilka minut, aby puściły sok.
  2. Cebulę drobno posiekaj i dodaj do ziemniaków.
  3. Wymieszaj z jajkiem i mąką. Dopraw solą i pieprzem.
  4. Na patelni rozgrzej olej. Nakładaj łyżką masę i smaż na złoty kolor z obu stron.

Ziemniaki pieczone z ziołami

Składniki:

  • 6 średnich ziemniaków
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki umyj, osusz i pokrój w ósemki.
  2. W misce wymieszaj ziemniaki z oliwą, rozmarynem, bazylią, solą i pieprzem.
  3. Wyłóż na blachę i piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 30 minut, aż będą miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz.

Zupa-krem z ziemniaków

Składniki:

  • 5 dużych ziemniaków
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml śmietany 18%
  • Sól, pieprz
  • Natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
  2. Cebulę i czosnek posiekać i zeszklić na patelni.
  3. Dodaj ziemniaki i zalej bulionem. Gotuj do miękkości ziemniaków.
  4. Zblenduj zupę na gładki krem.
  5. Dodaj śmietanę, dopraw solą i pieprzem. Podawaj z natką pietruszki.

Ziemniaczana zapiekanka z mięsem mielonym

Składniki:

  • 5 średnich ziemniaków
  • 500 g mielonego mięsa (wołowego lub wieprzowego)
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 ml śmietany 30%
  • 100 g startego sera (np. mozzarella)
  • 1 łyżka masła
  • Sól, pieprz, papryka słodka

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, a następnie pokrój w plastry.
  2. Na patelni podsmaż cebulę i czosnek, dodaj mięso mielone, przypraw solą, pieprzem i papryką.
  3. W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwę ziemniaków, na to warstwę mięsa, i kolejną warstwę ziemniaków.
  4. Polej śmietaną i posyp serem.
  5. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25 minut.

Ziemniaczany gulasz warzywny

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów w puszce
  • Sól, pieprz, papryka ostra, zioła prowansalskie

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę obierz, pokrój w kostkę.
  2. Cebulę i czosnek posiekaj, paprykę pokrój w paski.
  3. W dużym garnku podsmaż cebulę i czosnek, dodaj resztę warzyw.
  4. Zalej pomidorami z puszki, dopraw solą, pieprzem, ostrą papryką i ziołami.
  5. Dusź na małym ogniu aż warzywa będą miękkie.

Ziemniaczane naleśniki

Składniki:

  • 3 duże ziemniaki
  • 2 jajka
  • 150 ml mleka
  • 100 g mąki
  • Sól, pieprz
  • Olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki ugotuj, a następnie utłuc na purée.
  2. Dodaj do purée jajka, mleko, mąkę, sól i pieprz, dokładnie wymieszaj tworząc ciasto.
  3. Na patelni rozgrzej olej, wylewaj porcje ciasta formując cienkie naleśniki.
  4. Smaż z obu stron na złoty kolor. Podawaj z ulubionymi dodatkami, np. śmietaną, cukrem, owocami.

Ziemniaczane Curry

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • Sól, pieprz
  • Świeża kolendra do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
  2. Na patelni podsmaż cebulę i czosnek, dodaj przyprawy curry i kurkumę.
  3. Dodaj pokrojoną paprykę i ziemniaki, smaż chwilę razem.
  4. Zalej mleczkiem kokosowym, gotuj na średnim ogniu aż ziemniaki będą miękkie.
  5. Dopraw solą i pieprzem, na koniec posyp świeżą kolendrą.

Ziemniaki Hasselback

Składniki:

  • 6 średnich ziemniaków
  • 3 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól, pieprz
  • Świeże zioła (np. rozmaryn, tymianek)

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki umyj i nacięte w cienkie plastry, nie przecinając do końca.
  2. W miseczce roztop masło z posiekanym czosnkiem i ziołami.
  3. Każdego ziemniaka posmaruj przygotowanym masłem.
  4. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 40-50 minut, aż ziemniaki będą miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz.

Ziemniaczane krokiety

Składniki:

  • 5 dużych ziemniaków
  • 100 g startego sera (np. cheddar)
  • 2 jajka
  • 1 szklanka bułki tartej
  • Sól, pieprz
  • Olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki ugotuj, a następnie utłuc na purée, doprawiając solą i pieprzem.
  2. Z purée formuj krokiety, nadziewając je serem.
  3. Każdy krokiet obtocz najpierw w rozbełtanym jajku, a następnie w bułce tartej.
  4. Smaż na średnim ogniu na złoty kolor. Podawaj gorące.

Inne obiady warzywne:


Opublikowano

w

, , , ,

przez

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *