Obiad z ziemniakami to danie, które łączy w sobie prostotę, smak i przystępność cenową. Znajdziesz u nas różnorodne przepisy na obiad z ziemniakami, które zadowolą każdego miłośnika tego wszechstronnego warzywa. Jeśli szukasz pomysłu na szybki, tani obiad z ziemniakami, który zachwyci Twoich bliskich, sprawdź nasze propozycje.
Obiad z ziemniakami – naszych 9 pomysłów na prosty i tani obiad
Mamy nadzieję, że coś uda się wybrać. A tutaj możecie sprawdzić pomysły na fit obiad z ziemniakami.
Ziemniaczane placki
Składniki:
- 4 duże ziemniaki
- 1 mała cebula
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki
- Sól, pieprz
- Olej do smażenia
Przygotowanie:
- Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce. Odczekaj kilka minut, aby puściły sok.
- Cebulę drobno posiekaj i dodaj do ziemniaków.
- Wymieszaj z jajkiem i mąką. Dopraw solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzej olej. Nakładaj łyżką masę i smaż na złoty kolor z obu stron.
Ziemniaki pieczone z ziołami
Składniki:
- 6 średnich ziemniaków
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
- Ziemniaki umyj, osusz i pokrój w ósemki.
- W misce wymieszaj ziemniaki z oliwą, rozmarynem, bazylią, solą i pieprzem.
- Wyłóż na blachę i piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 30 minut, aż będą miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz.
Zupa-krem z ziemniaków
Składniki:
- 5 dużych ziemniaków
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml śmietany 18%
- Sól, pieprz
- Natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
- Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
- Cebulę i czosnek posiekać i zeszklić na patelni.
- Dodaj ziemniaki i zalej bulionem. Gotuj do miękkości ziemniaków.
- Zblenduj zupę na gładki krem.
- Dodaj śmietanę, dopraw solą i pieprzem. Podawaj z natką pietruszki.
Ziemniaczana zapiekanka z mięsem mielonym
Składniki:
- 5 średnich ziemniaków
- 500 g mielonego mięsa (wołowego lub wieprzowego)
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 150 ml śmietany 30%
- 100 g startego sera (np. mozzarella)
- 1 łyżka masła
- Sól, pieprz, papryka słodka
Przygotowanie:
- Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, a następnie pokrój w plastry.
- Na patelni podsmaż cebulę i czosnek, dodaj mięso mielone, przypraw solą, pieprzem i papryką.
- W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwę ziemniaków, na to warstwę mięsa, i kolejną warstwę ziemniaków.
- Polej śmietaną i posyp serem.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25 minut.
Ziemniaczany gulasz warzywny
Składniki:
- 4 duże ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów w puszce
- Sól, pieprz, papryka ostra, zioła prowansalskie
Przygotowanie:
- Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę obierz, pokrój w kostkę.
- Cebulę i czosnek posiekaj, paprykę pokrój w paski.
- W dużym garnku podsmaż cebulę i czosnek, dodaj resztę warzyw.
- Zalej pomidorami z puszki, dopraw solą, pieprzem, ostrą papryką i ziołami.
- Dusź na małym ogniu aż warzywa będą miękkie.
Ziemniaczane naleśniki
Składniki:
- 3 duże ziemniaki
- 2 jajka
- 150 ml mleka
- 100 g mąki
- Sól, pieprz
- Olej do smażenia
Przygotowanie:
- Ziemniaki ugotuj, a następnie utłuc na purée.
- Dodaj do purée jajka, mleko, mąkę, sól i pieprz, dokładnie wymieszaj tworząc ciasto.
- Na patelni rozgrzej olej, wylewaj porcje ciasta formując cienkie naleśniki.
- Smaż z obu stron na złoty kolor. Podawaj z ulubionymi dodatkami, np. śmietaną, cukrem, owocami.
Ziemniaczane Curry
Składniki:
- 4 duże ziemniaki
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka kurkumy
- Sól, pieprz
- Świeża kolendra do dekoracji
Przygotowanie:
- Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
- Na patelni podsmaż cebulę i czosnek, dodaj przyprawy curry i kurkumę.
- Dodaj pokrojoną paprykę i ziemniaki, smaż chwilę razem.
- Zalej mleczkiem kokosowym, gotuj na średnim ogniu aż ziemniaki będą miękkie.
- Dopraw solą i pieprzem, na koniec posyp świeżą kolendrą.
Ziemniaki Hasselback
Składniki:
- 6 średnich ziemniaków
- 3 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- Sól, pieprz
- Świeże zioła (np. rozmaryn, tymianek)
Przygotowanie:
- Ziemniaki umyj i nacięte w cienkie plastry, nie przecinając do końca.
- W miseczce roztop masło z posiekanym czosnkiem i ziołami.
- Każdego ziemniaka posmaruj przygotowanym masłem.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 40-50 minut, aż ziemniaki będą miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz.
Ziemniaczane krokiety
Składniki:
- 5 dużych ziemniaków
- 100 g startego sera (np. cheddar)
- 2 jajka
- 1 szklanka bułki tartej
- Sól, pieprz
- Olej do smażenia
Przygotowanie:
- Ziemniaki ugotuj, a następnie utłuc na purée, doprawiając solą i pieprzem.
- Z purée formuj krokiety, nadziewając je serem.
- Każdy krokiet obtocz najpierw w rozbełtanym jajku, a następnie w bułce tartej.
- Smaż na średnim ogniu na złoty kolor. Podawaj gorące.
Inne obiady warzywne:
Dodaj komentarz