koreczki z oliwkami

Przekąski i koreczki z oliwkami – przepisy i pomysły na przystawki

Przekąski z oliwkami to ciekawy sposób na urozmaicenie każdego spotkania czy przyjęcia. Koreczki z oliwkami są szybkie w przygotowaniu i świetnie komponują się z różnymi składnikami. Podpowiadamy, jak stworzyć wyjątkowe przekąski z oliwkami, które zachwycają wyglądem i smakiem.

Koreczki z oliwkami – sprawdź nasze pomysły na przekąski i przystawki

Mamy nadzieję, że uda się wybrać przekąskę z oliwkami w roli głównej.

Koreczki z oliwkami, serem feta i pomidorkami koktajlowymi

Składniki:

  • 100 g sera feta
  • 20 czarnych oliwek
  • 20 pomidorków koktajlowych
  • Świeża bazylia
  • Wykałaczki

Przygotowanie:

  1. Ser feta pokrój w małe kostki.
  2. Na wykałaczki nadziewaj kolejno: pomidorek koktajlowy, kostkę sera feta, oliwkę i listek bazylii.
  3. Ułóż koreczki na talerzu i podawaj jako szybką przekąskę.

Koreczki z oliwkami, szynką i serem żółtym

Składniki:

  • 150 g sera żółtego (np. gouda)
  • 100 g szynki parmeńskiej lub serrano
  • 20 zielonych oliwek
  • 20 winogron bez pestek
  • Wykałaczki

Przygotowanie:

  1. Ser żółty pokrój w kostki.
  2. Na wykałaczkę nabijaj kolejno: oliwkę, złożony kawałek szynki, kostkę sera oraz winogrono.
  3. Koreczki ułóż na półmisku i podawaj na zimno.

Koreczki z oliwkami, ogórkiem i mozzarellą

Składniki:

  • 20 małych kulek mozzarelli
  • 1 ogórek zielony
  • 20 czarnych oliwek
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Wykałaczki

Przygotowanie:

  1. Ogórek pokrój w plastry.
  2. Na wykałaczki nabijaj kolejno: kulkę mozzarelli, plaster ogórka i oliwkę.
  3. Skrop koreczki oliwą z oliwek przed podaniem.

Koreczki z oliwkami, kabanosem i ogórkiem kiszonym

Składniki:

  • 20 kawałków kabanosa
  • 20 zielonych oliwek
  • 2 ogórki kiszone
  • Wykałaczki

Przygotowanie:

  1. Ogórki kiszone pokrój w plastry.
  2. Na wykałaczki nabijaj kolejno: plaster ogórka, kawałek kabanosa i oliwkę.
  3. Ułóż koreczki na talerzu i podawaj jako przekąskę do zimnych napojów.

Koreczki z oliwkami, suszonymi pomidorami i mozzarellą

Składniki:

  • 20 czarnych oliwek
  • 10 suszonych pomidorów (z oleju)
  • 20 kulek mozzarelli
  • Świeża rukola
  • Wykałaczki

Przygotowanie:

  1. Suszone pomidory pokrój na pół.
  2. Na wykałaczki nabijaj kolejno: oliwkę, pół suszonego pomidora, kulkę mozzarelli i listek rukoli.
  3. Koreczki ułóż na półmisku i podawaj schłodzone.

Koreczki z oliwkami, papryką i serem pleśniowym

Składniki:

  • 100 g sera pleśniowego (np. brie)
  • 20 czerwonych oliwek
  • 1 czerwona papryka
  • Wykałaczki

Przygotowanie:

  1. Paprykę pokrój w małe kawałki.
  2. Ser pleśniowy pokrój w kostki.
  3. Na wykałaczki nabijaj kolejno: oliwkę, kawałek papryki i kostkę sera pleśniowego.
  4. Podawaj koreczki na zimno jako elegancką przekąskę.

Koreczki z oliwkami, tortillą i łososiem wędzonym

Składniki:

  • 2 tortille pszenne
  • 100 g wędzonego łososia
  • 20 zielonych oliwek
  • 100 g serka śmietankowego
  • Świeży koperek
  • Wykałaczki

Przygotowanie:

  1. Tortille posmaruj serkiem śmietankowym, a następnie rozłóż na nich plastry łososia.
  2. Zwiń tortille w rulon i pokrój na małe kawałki.
  3. Na wykałaczkę nabijaj kolejno: kawałek tortilli, oliwkę i gałązkę koperku.
  4. Podawaj koreczki na zimno jako elegancką przekąskę.

Koreczki z oliwkami, jajkiem przepiórczym i szynką

Składniki:

  • 10 jajek przepiórczych
  • 100 g szynki parmeńskiej
  • 20 zielonych oliwek
  • Świeża bazylia
  • Wykałaczki

Przygotowanie:

  1. Jajka przepiórcze ugotuj na twardo (około 4 minuty), obierz i przekrój na pół.
  2. Szynkę parmeńską pokrój na małe kawałki.
  3. Na wykałaczki nabijaj kolejno: pół jajka, kawałek szynki, oliwkę i listek bazylii.
  4. Podawaj jako delikatną przekąskę na zimno.

Koreczki z oliwkami, ananasem i boczkiem

Składniki:

  • 10 plastrów boczku
  • 20 czarnych oliwek
  • 20 kawałków ananasa (świeżego lub z puszki)
  • Wykałaczki

Przygotowanie:

  1. Boczek podsmaż na patelni, aż będzie chrupiący, a następnie podziel na mniejsze kawałki.
  2. Na wykałaczki nabijaj kolejno: kawałek ananasa, boczek i oliwkę.
  3. Podawaj koreczki jako smaczną przekąskę łączącą słodkie i słone smaki.

Koreczki z oliwkami – udało się coś wybrać?

Dajcie nam znać proszę w komentarzu. 


Opublikowano

w

, , , ,

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *