Obiad z łopatki wieprzowej to danie, które może zaskakiwać swoim bogatym smakiem i prostotą przygotowania. Zastanawiasz się, co zrobić z łopatki? Nasze pomysły na dania z łopatki wieprzowej na obiad z pewnością Cię zainspirują. Zapraszamy do sprawdzenia przepisów i odkrycia nowych smaków!
Obiad z łopatki wieprzowej – 9 przepisów na dania i potrawy
Co zrobić z łopatki? To pytanie wielu z Was. Mamy nadzieje, że jakieś danie z łopatki wieprzowej przypadnie do gustu.
Łopatka wieprzowa w sosie pieczeniowym
Składniki:
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka majeranku
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki mąki pszennej
- 500 ml bulionu warzywnego
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Łopatkę oczyść, natrzyj solą, pieprzem i majerankiem.
- Na patelni rozgrzej olej, obsmaż mięso ze wszystkich stron do zrumienienia.
- Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego. W tym samym tłuszczu zeszklij posiekaną cebulę i czosnek, dodaj mąkę, zasmaż.
- Wlej bulion, doprowadź do wrzenia, dodając liście laurowe i ziele angielskie.
- Sosem zalej mięso w naczyniu, piecz w 180°C przez około 1,5 godziny.
Łopatka wieprzowa w marynacie musztardowo-miodowej
Składniki:
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 4 łyżki musztardy
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Łopatkę umyj, osusz, natrzyj solą i pieprzem.
- Przygotuj marynatę: wymieszaj musztardę, miód, ocet balsamiczny, przeciśnięty czosnek i paprykę.
- Mięso natrzyj marynatą, odstaw na minimum 2 godziny (najlepiej na noc).
- Piecz w 180°C przez około 1,5 – 2 godziny, co jakiś czas polewając mięso wytworzonym sosem.
Gulasz z łopatki wieprzowej
Składniki:
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 papryki
- 400 g pomidorów z puszki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki kminku
- 2 łyżki oleju
- Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Łopatkę pokrój w kostkę, obsmaż na oleju, dopraw solą i pieprzem.
- Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, smaż do zeszklenia.
- Dodaj paprykę pokrojoną w kostkę, smaż chwilę.
- Wsyp przyprawy (ostre i słodkie papryki, kminek), mieszaj.
- Dodaj pomidory, dusz na małym ogniu około 40 minut, do miękkości mięsa.
Łopatka wieprzowa w marynacie czosnkowo-ziołowej
Składniki:
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki świeżego rozmarynu
- 2 łyżki świeżego tymianku
- 50 ml oliwy z oliwek
- Sól morska i świeżo mielony czarny pieprz
- Sok z 1 cytryny
Przygotowanie:
- W miseczce połącz przeciśnięty czosnek, posiekane zioła, oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz.
- Łopatkę umyj, osusz, a następnie natrzyj przygotowaną marynatą.
- Odstaw mięso w marynacie na kilka godzin, najlepiej na noc.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 1,5-2 godziny, do uzyskania miękkości.
Łopatka wieprzowa w sosie grzybowym
Składniki:
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 300 g świeżych pieczarek
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml śmietany 18%
- 2 łyżki masła
- Sól i pieprz
- 1 łyżeczka majeranku
Przygotowanie:
- Łopatkę pokrój na mniejsze kawałki, przypraw solą, pieprzem i majerankiem.
- Na patelni rozpuść masło, zeszklić posiekaną cebulę i czosnek.
- Dodaj pokrojone pieczarki, smaż do miękkości.
- Do grzybów dodaj mięso, smaż razem kilka minut.
- Zalej śmietaną, dusz na wolnym ogniu około 30 minut.
Pieczona łopatka z jabłkami i cebulą
Składniki:
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 3 jabłka
- 2 duże cebule
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki musztardy
- 1 łyżka octu jabłkowego
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
- Łopatkę oczyść, natrzyj solą, pieprzem, musztardą i miodem.
- Jabłka i cebulę pokrój w grube plastry.
- Na dnie naczynia żaroodpornego ułóż warstwę jabłek i cebuli, na niej umieść łopatkę.
- Skrop wszystko octem jabłkowym.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 2 godziny, aż mięso będzie miękkie.
Łopatka Wieprzowa w miodzie i sosie Sojowym
Składniki:
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 4 łyżki miodu
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki octu ryżowego lub jabłkowego
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Łopatkę umyj, osusz i natrzyj solą oraz pieprzem.
- W misce wymieszaj miód, sos sojowy, ocet, imbir i przeciśnięty czosnek.
- Mięso zalej przygotowaną marynatą i odstaw na kilka godzin, najlepiej na noc.
- Piecz w piekarniku przy 180°C przez około 1,5-2 godziny, polewając co jakiś czas marynatą.
Łopatka wieprzowa w sosie BBQ
Składniki:
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 200 ml gotowego sosu BBQ
- 1 łyżka papryki wędzonej
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Łopatkę umyj, osusz i natrzyj mieszanką soli, pieprzu, papryki wędzonej i czosnku w proszku.
- Obficie posmaruj mięso sosem BBQ.
- Owiń łopatkę folią aluminiową i piecz w piekarniku nagrzanym do 150°C przez około 3-4 godziny, aż mięso będzie bardzo miękkie.
Łopatka wieprzowa w warzywach
Składniki:
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 por
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 500 ml bulionu warzywnego
- Liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego
- Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Łopatkę pokrój na kawałki, dopraw solą i pieprzem, obsmaż na oleju do zrumienienia.
- Dodaj pokrojone w plastry marchewki, pietruszkę i pora, a także przeciśnięty czosnek.
- Zalej wszystko bulionem, dodaj liść laurowy i ziele angielskie.
- Duszone pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 1 godzinę, aż warzywa i mięso będą miękkie.
Już wiecie co zrobić z łopatki wieprzowej? Dajcie znać w komentarzu.
Inne obiady mięsne:
Dodaj komentarz