Obiad z piersi indyka to smaczna i zdrowa propozycja, która zachwyci każdego miłośnika lekkich i pożywnych dań. Jeśli szukasz inspiracji i pomysłu na pierś z indyka, nasze przepisy, mamy nadzieję, oczekiwania, oferując różnorodność smaków i prostotę przygotowania. Przedstawiamy, co można zrobić z piersiami z indyka, prezentując zarówno szybkie i łatwe propozycje, jak i bardziej wyrafinowane dania. Zachęcamy do zapoznania się z naszymi przepisami, które sprawią, że obiad z piersi indyka stanie się częstym gościem na stole.
Obiad z piersi indyka – nasze propozycje na potrawy i dania z indykiem
Co można zrobić z piersiami z indyka? Podpowiadamy, ale nie tylko pokazujemy pomysły na dania z piersiami.
Indyk w sosie śmietanowo-musztardowym
Składniki:
- 2 piersi z indyka
- 1 szklanka śmietany 18%
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- Sól, pieprz
- Opcjonalnie: szczypta tymianku lub rozmarynu
Przygotowanie:
- Pokrój piersi z indyka w plastry i przypraw solą oraz pieprzem.
- Na patelni roztop masło, dodaj pokrojoną cebulę i czosnek, smaż do zeszklenia.
- Dodaj piersi z indyka i smaż z obu stron do zrumienienia.
- Wlej śmietanę, dodaj musztardę i przyprawy. Gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami, np. ryżem czy warzywami.
Indyk zapiekany z warzywami
Składniki:
- 2 piersi z indyka
- 1 cukinia
- 2 marchewki
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 100g sera żółtego (startego)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- Sól, pieprz, zioła prowansalskie
Przygotowanie:
- Piersi z indyka pokrój w kostkę, przypraw solą, pieprzem i ziołami.
- Warzywa pokrój w plastry lub kostkę.
- Na patelni z oliwą z oliwek podsmaż krótko piersi z indyka, następnie warzywa.
- W naczyniu żaroodpornym ułóż warzywa, na nich indyka, posyp serem.
- Zapiekaj w piekarniku przez 20-25 minut w 180°C.
- Podawaj z pieczywem lub kaszą.
Indyk curry z ryżem
Składniki:
- 2 piersi z indyka
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 1 łyżka pasty curry
- 1 czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 papryczka chili
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Sól, pieprz
- Ryż basmati do podania
Przygotowanie:
- Piersi z indyka pokrój w kostkę, przypraw solą i pieprzem.
- Na patelni z oliwą zeszklij posiekaną cebulę, czosnek i chili.
- Dodaj pastę curry, mieszaj przez minutę.
- Dodaj indyka i smaż do zrumienienia.
- Wlej mleczko kokosowe, gotuj na wolnym ogniu 10-15 minut.
- Podawaj z ugotowanym ryżem basmati.
Roladki z indyka ze szpinakiem i serem feta
Składniki:
- 4 cienkie filety z piersi indyka
- 200g świeżego szpinaku
- 150g sera feta
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sól, pieprz
- Szczypiorek do dekoracji
Przygotowanie:
- Filety z indyka rozbij lekko tłuczkiem, aby były cienkie, następnie przypraw solą i pieprzem.
- Na patelni podduś szpinak z posiekanym czosnkiem, aż zwiędnie. Odstaw do ostygnięcia.
- Na każdym filecie ułóż porcję szpinaku i pokruszonego sera feta.
- Zwiń filety w roladki, zabezpiecz wykałaczkami.
- Na patelni, na rozgrzanej oliwie, obsmaż roladki ze wszystkich stron.
- Podawaj z dodatkiem np. kaszy lub pieczonych warzyw, dekorując szczypiorkiem.
Sałatka z indyka z awokado i pomidorami
Składniki:
- 2 piersi z indyka
- 1 dojrzałe awokado
- 2 duże pomidory
- Garść mieszanych sałat (np. rukola, szpinak)
- 1 cytryna (sok)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- Sól, pieprz
- Opcjonalnie: garść orzechów np. włoskich
Przygotowanie:
- Piersi z indyka grilluj na patelni lub grillu, aż będą gotowe. Pokrój w plastry.
- Awokado i pomidory pokrój w kostkę.
- W misce wymieszaj sałatę, awokado, pomidory i pokrojonego indyka.
- Skrop całość sokiem z cytryny, oliwą, dopraw solą i pieprzem.
- Opcjonalnie dodaj orzechy. Podawaj jako lekki, zdrowy posiłek.
Indyk duszony w sosie pomidorowym
Składniki:
- 2 piersi z indyka
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- Sól, pieprz
- Świeże zioła (np. bazylia, oregano)
Przygotowanie:
- Piersi z indyka pokrój w kostkę, przypraw solą i pieprzem.
- Na patelni na oliwie zeszklij posiekaną cebulę i czosnek.
- Dodaj indyka, smaż do zrumienienia.
- Dodaj pomidory z puszki, słodką i ostrą paprykę.
- Dusz na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut.
- Na koniec dopraw świeżymi ziołami. Podawaj z ryżem, kaszą lub makaronem.
Indyk w sosie cytrynowym z kaparami
Składniki:
- 2 piersi z indyka
- Sok z 1 cytryny
- 2 łyżki kaparów
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- Sól, pieprz
- Natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
- Piersi z indyka przypraw solą i pieprzem, następnie obsmaż na patelni z roztopionym masłem do zrumienienia z obu stron.
- Dodaj posiekany czosnek i smaż jeszcze minutę.
- Wlej bulion drobiowy, sok z cytryny i dodaj kapary. Dusz na małym ogniu, aż sos zgęstnieje i mięso będzie miękkie.
- Podawaj z dodatkiem np. ryżu lub pieczonego ziemniaka, dekorując natką pietruszki.
Indyk w orientalnym sosie z orzechami
Składniki:
- 2 piersi z indyka
- 1/2 szklanki orzechów nerkowca
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka miodu
- 1 czerwona papryka
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 3 łyżki oleju sezamowego
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
- Piersi z indyka pokrój w paski, przypraw solą i pieprzem.
- Na patelni na oleju sezamowym podsmaż cebulę, czosnek, imbir i pokrojoną paprykę.
- Dodaj paski indyka, smaż do zrumienienia.
- Dodaj sos sojowy, miód i orzechy nerkowca, smaż jeszcze kilka minut, aż składniki się połączą.
- Podawaj z makaronem ryżowym lub ryżem.
Sznycle z indyka w panierce ziołowej
Składniki:
- 4 cienkie filety z piersi indyka
- 1 jajko
- 1 szklanka bułki tartej
- 1 łyżka mieszanki suszonych ziół (np. bazylia, oregano, tymianek)
- 3 łyżki oleju roślinnego
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
- Filety z indyka rozbij delikatnie tłuczkiem, przypraw solą i pieprzem.
- W miseczce roztrzep jajko. W innej miseczce wymieszaj bułkę tartą z ziołami.
- Każdy filet najpierw zamaczaj w jajku, a następnie obtocz w panierce ziołowej.
- Na patelni rozgrzej olej, smaż sznycle z obu stron na złoty kolor.
- Podawaj z sałatką lub pieczonymi warzywami.
Dania z piersi z indyka nie muszą być nudne, prawda?
Inne obiady mięsne:
Dodaj komentarz