obiad z bobem: Sałatka z bobem

Obiad z bobem – 9 przepisów na dania z bobem

Obiad z bobem to okazja, aby odkryć na nowo to sezonowe warzywo. Dania z bobu mogą zaskoczyć swoją różnorodnością i bogactwem smaków, od klasycznych sałatek po kreatywne dania główne. Jeśli zastanawiasz się, co zrobić z bobu, nasze inspirujące pomysły na dania pokażą, jak wykorzystać ten zdrowy składnik w kuchni.

Dania z bobem – naszych 9 przepisów i pomysłów co zrobić z bobu

Obiad, danie z bobu nie musi być nudne – sprawdź co tak naprawdę można zrobić z bobu. Mamy nadzieję, że Was zaskoczymy. 

Sałatka z bobem i serem feta

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanego bobu
  • 200 g sera feta, pokruszonego
  • 1/2 czerwonej cebuli, drobno posiekanej
  • Garść świeżej mięty, posiekanej
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • Sok z 1/2 cytryny
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. W dużej misce połącz ugotowany bób z pokruszonym serem feta i posiekaną cebulą.
  2. Dodaj posiekaną miętę.
  3. W małej miseczce wymieszaj oliwę z oliwek z sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  4. Polij sałatkę przygotowanym dressingiem i delikatnie wymieszaj.
  5. Podawaj jako lekki lunch lub dodatek do głównego dania.

Risotto z bobem

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu arborio
  • 2 szklanki ugotowanego bobu
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 mała cebula, drobno posiekana
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szklanki startego parmezanu
  • Sól i pieprz do smaku
  • Oliwa z oliwek

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj cebulę i smaż do zeszklenia.
  2. Dodaj ryż i smaż, mieszając, przez około 2 minuty.
  3. Wlej wino i gotuj, aż całkowicie wyparuje.
  4. Stopniowo dodawaj bulion, czekając aż każda porcja zostanie wchłonięta przed dodaniem kolejnej.
  5. Gdy ryż będzie miękki, ale nadal al dente, dodaj bób, masło i parmezan.
  6. Dopraw solą i pieprzem, mieszaj, aż składniki się połączą i risotto będzie kremowe.
  7. Podawaj natychmiast po przygotowaniu.

Krem z bobu

Składniki:

  • 3 szklanki ugotowanego bobu
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 ziemniak, obrany i pokrojony w kostkę
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1/2 szklanki śmietany 30%
  • Sól i pieprz do smaku
  • Oliwa z oliwek

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i czosnek, smaż do zeszklenia.
  2. Dodaj ziemniaki i gotuj przez około 5 minut.
  3. Wlej bulion, dodaj bób i gotuj, aż ziemniaki będą miękkie.
  4. Zmiksuj zupę na gładki krem.
  5. Dodaj śmietanę, ponownie zagotuj, dopraw solą i pieprzem.
  6. Podawaj gorącą, udekorowaną dodatkowym bobem lub świeżymi ziołami.

Bob z czosnkiem i tymiankiem

Składniki:

  • 2 szklanki świeżego lub mrożonego bobu
  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • Kilkanaście gałązek świeżego tymianku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • Skórka starta z 1 cytryny

Przygotowanie:

  1. W dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek.
  2. Dodaj czosnek i tymianek, smaż przez około 1 minutę, uważając, aby czosnek się nie przypalił.
  3. Dodaj bób i smaż na średnim ogniu przez 5-7 minut, aż stanie się miękki, ale nadal lekko chrupiący.
  4. Dopraw solą, pieprzem i dodaj skórkę z cytryny.
  5. Podawaj jako dodatek do mięs lub ryb, lub jako samodzielne danie.

Makaron z bobem i szparagami

Składniki:

  • 300 g makaronu penne lub innego
  • 2 szklanki bobu (świeżego lub mrożonego)
  • 1 pęczek świeżych szparagów, pokrojonych na 3 cm kawałki
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1/2 szklanki startego parmezanu
  • Oliwa z oliwek
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Ugotuj makaron al dente według instrukcji na opakowaniu.
  2. W tym czasie na patelni rozgrzej oliwę, dodaj czosnek i smaż przez minutę.
  3. Dodaj szparagi i smaż przez 3-4 minuty, następnie dodaj bób i smaż przez kolejne 2-3 minuty.
  4. Do ugotowanego makaronu dodaj warzywa, parmezan, sól i pieprz.
  5. Wymieszaj wszystko razem i podawaj gorące.

Dip z bobu

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanego bobu
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • Sok z 1 cytryny
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 1 łyżka posiekanej świeżej mięty
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. W blenderze lub malakserze umieść bób, oliwę, sok z cytryny, czosnek i miętę.
  2. Blenduj do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli dip jest zbyt gęsty, dodaj odrobinę wody.
  3. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  4. Podawaj z krakersami, pieczywem lub jako sos do warzyw.

Bob w sosie pomidorowym z bazylią

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanego bobu
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • Garść świeżej bazylii, posiekanej
  • 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
  • Oliwa z oliwek
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i czosnek, smaż do zeszklenia.
  2. Dodaj pomidory z puszki, cukier, sól i pieprz. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut.
  3. Dodaj ugotowany bób i gotuj jeszcze przez 5 minut.
  4. Na koniec dodaj świeżą bazylię.
  5. Podawaj jako dodatek do ryżu, kaszy czy makaronu.

Bob z fetą i orzechami pinii

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanego bobu
  • 200 g sera feta, pokruszonego
  • 1/4 szklanki orzechów pinii, uprażonych
  • Sok z 1/2 cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • Kilka listków świeżej mięty, posiekanych
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. W dużej misce wymieszaj bób, fetę i uprażone orzechy pinii.
  2. Dodaj sok z cytryny, oliwę, miętę, sól i pieprz.
  3. Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki.
  4. Podawaj jako samodzielne danie lub jako dodatek do sałatek.

Tarta z bobem i karmelizowaną cebulą

Składniki:

  • 1 gotowe ciasto francuskie
  • 2 szklanki ugotowanego bobu
  • 2 duże cebule, pokrojone w piórka
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 150 g koziego sera lub innego miękkiego sera
  • Świeży rozmaryn
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  2. Rozwałkuj ciasto francuskie i ułóż w formie do tarty.
  3. Na patelni na maśle karmelizuj cebulę z cukrem brązowym, aż nabierze złotego koloru.
  4. Na cieście rozłóż równomiernie karmelizowaną cebulę, bób i pokruszony ser.
  5. Posyp rozmarynem, solą i pieprzem.
  6. Piecz przez około 25-30 minut, aż ciasto będzie chrupiące i złote.
  7. Podawaj ciepłą.

Spodobały się nasze pomysły, przepisy co zrobić z bobu? Dajcie znać w komentarzu.

Inne obiady warzywne:


Opublikowano

w

, , , ,

przez

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *