obiad z kopytkami

Obiad z kopytkami – przepisy na dania i potrawy

Obiad z kopytkami to klasyk, który nigdy nie wychodzi z mody. Ten tradycyjny polski przysmak może stać się inspirującym pomysłem na obiad z kopytkami, łączącym domowe ciepło z nowoczesnymi akcentami. Dania z kopytkami mogą być zarówno prostymi, szybkimi posiłkami, jak i bardziej skomplikowanymi kreacjami dla prawdziwych smakoszy. Zachęcamy do sprawdzenia naszych przepisów i pomysłów na kopytka.

Obiad z kopytkami – nasze propozycje i przepisy na potrawy i dania z kopytkami

Danie z kopytkami? Mamy nadzieję, że pomogliśmy coś wybrać. 

Kopytka w sosie grzybowym

Składniki:

  • Kopytka:
    • 1 kg ziemniaków
    • 300g mąki
    • 1 jajko
    • Sól
  • Sos grzybowy:
    • 200g świeżych lub mrożonych grzybów (np. pieczarek)
    • 1 cebula
    • 200ml śmietany 30%
    • 2 łyżki masła
    • Sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki ugotuj, przeciśnij przez praskę, ostudź. Dodaj mąkę, jajko, sól i zagnieć ciasto.
  2. Formuj wałki, krojąc je na kopytka. Wrzuć do wrzącej, osolonej wody. Gdy wypłyną, są gotowe.
  3. Cebulę posiekaj, podsmaż na maśle, dodaj grzyby, smaż do miękkości.
  4. Dodaj śmietanę, gotuj do zgęstnienia sosu. Dopraw solą i pieprzem.
  5. Kopytka podawaj polane sosem grzybowym.

Kopytka z sosem pomidorowym i bazylią

Składniki:

  • Kopytka:
    • 1 kg ziemniaków
    • 300g mąki
    • 1 jajko
    • Sól
  • Sos:
    • 1 puszka pomidorów pelati
    • 2 ząbki czosnku
    • Świeża bazylia
    • Oliwa z oliwek
    • Sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Przygotuj kopytka jak w poprzednim przepisie.
  2. Czosnek posiekaj i podsmaż na oliwie. Dodaj pomidory, gotuj na małym ogniu 15 minut.
  3. Dopraw solą, pieprzem i dodaj posiekaną bazylię.
  4. Kopytka podawaj polane sosem pomidorowym, posypane świeżą bazylią.

Kopytka z sosem śmietanowo-szpinakowym

Składniki:

  • Kopytka:
    • 1 kg ziemniaków
    • 300g mąki
    • 1 jajko
    • Sól
  • Sos:
    • 200g świeżego szpinaku
    • 1 mała cebula
    • 200ml śmietany 18%
    • 2 łyżki masła
    • Sól, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

  1. Przygotuj kopytka jak w pierwszym przepisie.
  2. Cebulę posiekaj, podsmaż na maśle. Dodaj szpinak, smaż do zwiędnięcia.
  3. Wlej śmietanę, dopraw solą i gałką muszkatołową, gotuj do zgęstnienia.
  4. Kopytka podawaj polane sosem szpinakowym.

Kopytka z gulaszem wołowym

Składniki:

  • Kopytka:
    • 1 kg ziemniaków
    • 300g mąki
    • 1 jajko
    • Sól
  • Gulasz:
    • 500g wołowiny do gulaszu
    • 2 cebule
    • 1 papryka czerwona
    • 2 ząbki czosnku
    • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
    • 500ml bulionu wołowego
    • 1 łyżeczka papryki słodkiej
    • Sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Przygotuj kopytka według wcześniejszego przepisu.
  2. Wołowinę pokrój w kostkę, cebulę i paprykę w paski, czosnek posiekaj. Wołowinę obsmaż na patelni, dodaj cebulę i czosnek.
  3. Dodaj koncentrat pomidorowy, paprykę słodką, zalej bulionem. Duś na wolnym ogniu do miękkości mięsa.
  4. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj gulasz z kopytkami.

Kopytka z masłem i szałwią

Składniki:

  • Kopytka:
    • 1 kg ziemniaków
    • 300g mąki
    • 1 jajko
    • Sól
  • Dodatki:
    • 4 łyżki masła
    • Kilka liści szałwii
    • Parmezan do posypania

Przygotowanie:

  1. Ugotuj kopytka według podstawowego przepisu.
  2. Na patelni rozpuść masło, dodaj liście szałwii, smaż do zrumienienia.
  3. Dodaj ugotowane kopytka do masła, mieszaj, aby równomiernie je pokryć.
  4. Podawaj posypane startym parmezanem.

Kopytka ze szpinakiem i serem feta

Składniki:

  • Kopytka:
    • 1 kg ziemniaków
    • 300g mąki
    • 1 jajko
    • Sól
  • Dodatki:
    • 200g świeżego szpinaku
    • 150g sera feta
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 2 ząbki czosnku
    • Sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Przygotuj kopytka zgodnie z podstawowym przepisem.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj posiekany czosnek, a następnie szpinak. Smaż do momentu, gdy szpinak zwiędnie.
  3. Dodaj pokruszony ser feta, dopraw solą i pieprzem.
  4. Wymieszaj szpinak z kopytkami, podawaj od razu.

Kopytka z sosem pieczarkowym

Składniki:

  • Kopytka:
    • 1 kg ziemniaków
    • 300g mąki
    • 1 jajko
    • Sól
  • Sos pieczarkowy:
    • 300g pieczarek
    • 1 cebula
    • 2 łyżki masła
    • 200ml śmietany 18%
    • Sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki ugotuj, przeciśnij przez praskę, ostudź, dodaj mąkę, jajko, sól i zagnieć ciasto.
  2. Uformuj kopytka, gotuj w osolonej wodzie do wypłynięcia.
  3. Pieczarki i cebulę posiekaj, podsmaż na maśle. Dodaj śmietanę, gotuj do zgęstnienia.
  4. Dopraw sos solą i pieprzem. Podawaj kopytka polane sosem pieczarkowym.

Kopytka z sosem dyniowym

Składniki:

  • Kopytka:
    • 1 kg ziemniaków
    • 300g mąki
    • 1 jajko
    • Sól
  • Sos dyniowy:
    • 300g dyni
    • 1 cebula
    • 1 ząbek czosnku
    • 200ml śmietany 18%
    • Sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

  1. Przygotuj kopytka według podstawowego przepisu.
  2. Dynię, cebulę i czosnek posiekaj, podsmaż, dodaj śmietanę, gotuj do zgęstnienia.
  3. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zblenduj na gładki sos.
  4. Podawaj kopytka polane sosem dyniowym.

Kopytka z sosem serowym

Składniki:

  • Kopytka:
    • 1 kg ziemniaków
    • 300g mąki
    • 1 jajko
    • Sól
  • Sos serowy:
    • 200g sera cheddar (lub innego żółtego)
    • 200ml mleka
    • 2 łyżki mąki
    • 2 łyżki masła
    • Sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki ugotuj, przeciśnij przez praskę, ostudź, dodaj mąkę, jajko, sól i zagnieć ciasto.
  2. Uformuj kopytka, gotuj w osolonej wodzie do wypłynięcia.
  3. W rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę, smaż przez minutę. Stopniowo wlewaj mleko, mieszając.
  4. Dodaj starty ser, mieszaj do rozpuszczenia. Dopraw solą i pieprzem.
  5. Podawaj kopytka polane sosem serowym.

Udało się wybrać danie z kopytkami w roli głównej? 🙂

Inne obiady:


Opublikowano

w

, ,

przez

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *