Obiad z kopytkami to klasyk, który nigdy nie wychodzi z mody. Ten tradycyjny polski przysmak może stać się inspirującym pomysłem na obiad z kopytkami, łączącym domowe ciepło z nowoczesnymi akcentami. Dania z kopytkami mogą być zarówno prostymi, szybkimi posiłkami, jak i bardziej skomplikowanymi kreacjami dla prawdziwych smakoszy. Zachęcamy do sprawdzenia naszych przepisów i pomysłów na kopytka.
Obiad z kopytkami – nasze propozycje i przepisy na potrawy i dania z kopytkami
Danie z kopytkami? Mamy nadzieję, że pomogliśmy coś wybrać.
Kopytka w sosie grzybowym
Składniki:
- Kopytka:
- 1 kg ziemniaków
- 300g mąki
- 1 jajko
- Sól
- Sos grzybowy:
- 200g świeżych lub mrożonych grzybów (np. pieczarek)
- 1 cebula
- 200ml śmietany 30%
- 2 łyżki masła
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
- Ziemniaki ugotuj, przeciśnij przez praskę, ostudź. Dodaj mąkę, jajko, sól i zagnieć ciasto.
- Formuj wałki, krojąc je na kopytka. Wrzuć do wrzącej, osolonej wody. Gdy wypłyną, są gotowe.
- Cebulę posiekaj, podsmaż na maśle, dodaj grzyby, smaż do miękkości.
- Dodaj śmietanę, gotuj do zgęstnienia sosu. Dopraw solą i pieprzem.
- Kopytka podawaj polane sosem grzybowym.
Kopytka z sosem pomidorowym i bazylią
Składniki:
- Kopytka:
- 1 kg ziemniaków
- 300g mąki
- 1 jajko
- Sól
- Sos:
- 1 puszka pomidorów pelati
- 2 ząbki czosnku
- Świeża bazylia
- Oliwa z oliwek
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
- Przygotuj kopytka jak w poprzednim przepisie.
- Czosnek posiekaj i podsmaż na oliwie. Dodaj pomidory, gotuj na małym ogniu 15 minut.
- Dopraw solą, pieprzem i dodaj posiekaną bazylię.
- Kopytka podawaj polane sosem pomidorowym, posypane świeżą bazylią.
Kopytka z sosem śmietanowo-szpinakowym
Składniki:
- Kopytka:
- 1 kg ziemniaków
- 300g mąki
- 1 jajko
- Sól
- Sos:
- 200g świeżego szpinaku
- 1 mała cebula
- 200ml śmietany 18%
- 2 łyżki masła
- Sól, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
- Przygotuj kopytka jak w pierwszym przepisie.
- Cebulę posiekaj, podsmaż na maśle. Dodaj szpinak, smaż do zwiędnięcia.
- Wlej śmietanę, dopraw solą i gałką muszkatołową, gotuj do zgęstnienia.
- Kopytka podawaj polane sosem szpinakowym.
Kopytka z gulaszem wołowym
Składniki:
- Kopytka:
- 1 kg ziemniaków
- 300g mąki
- 1 jajko
- Sól
- Gulasz:
- 500g wołowiny do gulaszu
- 2 cebule
- 1 papryka czerwona
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 500ml bulionu wołowego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
- Przygotuj kopytka według wcześniejszego przepisu.
- Wołowinę pokrój w kostkę, cebulę i paprykę w paski, czosnek posiekaj. Wołowinę obsmaż na patelni, dodaj cebulę i czosnek.
- Dodaj koncentrat pomidorowy, paprykę słodką, zalej bulionem. Duś na wolnym ogniu do miękkości mięsa.
- Dopraw solą i pieprzem. Podawaj gulasz z kopytkami.
Kopytka z masłem i szałwią
Składniki:
- Kopytka:
- 1 kg ziemniaków
- 300g mąki
- 1 jajko
- Sól
- Dodatki:
- 4 łyżki masła
- Kilka liści szałwii
- Parmezan do posypania
Przygotowanie:
- Ugotuj kopytka według podstawowego przepisu.
- Na patelni rozpuść masło, dodaj liście szałwii, smaż do zrumienienia.
- Dodaj ugotowane kopytka do masła, mieszaj, aby równomiernie je pokryć.
- Podawaj posypane startym parmezanem.
Kopytka ze szpinakiem i serem feta
Składniki:
- Kopytka:
- 1 kg ziemniaków
- 300g mąki
- 1 jajko
- Sól
- Dodatki:
- 200g świeżego szpinaku
- 150g sera feta
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
- Przygotuj kopytka zgodnie z podstawowym przepisem.
- Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj posiekany czosnek, a następnie szpinak. Smaż do momentu, gdy szpinak zwiędnie.
- Dodaj pokruszony ser feta, dopraw solą i pieprzem.
- Wymieszaj szpinak z kopytkami, podawaj od razu.
Kopytka z sosem pieczarkowym
Składniki:
- Kopytka:
- 1 kg ziemniaków
- 300g mąki
- 1 jajko
- Sól
- Sos pieczarkowy:
- 300g pieczarek
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 200ml śmietany 18%
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
- Ziemniaki ugotuj, przeciśnij przez praskę, ostudź, dodaj mąkę, jajko, sól i zagnieć ciasto.
- Uformuj kopytka, gotuj w osolonej wodzie do wypłynięcia.
- Pieczarki i cebulę posiekaj, podsmaż na maśle. Dodaj śmietanę, gotuj do zgęstnienia.
- Dopraw sos solą i pieprzem. Podawaj kopytka polane sosem pieczarkowym.
Kopytka z sosem dyniowym
Składniki:
- Kopytka:
- 1 kg ziemniaków
- 300g mąki
- 1 jajko
- Sól
- Sos dyniowy:
- 300g dyni
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 200ml śmietany 18%
- Sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
- Przygotuj kopytka według podstawowego przepisu.
- Dynię, cebulę i czosnek posiekaj, podsmaż, dodaj śmietanę, gotuj do zgęstnienia.
- Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zblenduj na gładki sos.
- Podawaj kopytka polane sosem dyniowym.
Kopytka z sosem serowym
Składniki:
- Kopytka:
- 1 kg ziemniaków
- 300g mąki
- 1 jajko
- Sól
- Sos serowy:
- 200g sera cheddar (lub innego żółtego)
- 200ml mleka
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
- Ziemniaki ugotuj, przeciśnij przez praskę, ostudź, dodaj mąkę, jajko, sól i zagnieć ciasto.
- Uformuj kopytka, gotuj w osolonej wodzie do wypłynięcia.
- W rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę, smaż przez minutę. Stopniowo wlewaj mleko, mieszając.
- Dodaj starty ser, mieszaj do rozpuszczenia. Dopraw solą i pieprzem.
- Podawaj kopytka polane sosem serowym.
Udało się wybrać danie z kopytkami w roli głównej? 🙂
Inne obiady:
Dodaj komentarz