Obiad z malinami to dość ciekawy pomysł na posiłek dla siebie, czy całej rodziny. Pomimo że maliny często kojarzone są z deserami, ich smak i aromat mogą doskonale uzupełnić także dania główne. Podpowiadamy, co można zrobić z malin w kuchni, jak wykorzystać je w różnorodny sposób, oraz zaprezentujemy kilka inspirujących przepisów z udziałem tych soczystych owoców.
Obiad z malinami – podpowiadamy co zrobić z malin
Co można zrobić z malin? Mamy nadzieję, że nasze przepisy i pomysły będą pomocne.
Kurczak z sosem malinowym
Składniki:
- 4 filety z kurczaka
- 1 szklanka malin
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka masła
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- W rondlu umieść maliny, ocet balsamiczny i miód. Gotuj na średnim ogniu, mieszając, aż maliny się rozpadną i sos zgęstnieje.
- Dopraw sos solą i pieprzem według uznania.
- Na dużej patelni rozgrzej masło. Wrzuć filety z kurczaka i smaż z obu stron na złoty kolor.
- Polej kurczaka przygotowanym sosem malinowym.
- Gotowe danie podawaj z ulubionymi dodatkami, np. ugotowanym ryżem lub pieczonymi ziemniakami.
Sałatka z rukolą, serem kozim i malinami
Składniki:
- 4 szklanki rukoli
- 1 szklanka malin
- 100g sera koziego, pokrojonego na kawałki
- 1/4 szklanki orzechów włoskich, posiekanych
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- W dużej misce umieść rukolę, maliny, kawałki sera koziego i posiekane orzechy włoskie.
- W osobnej miseczce przygotuj dressing, mieszając oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, sól i pieprz.
- Polej sałatkę przygotowanym dressingiem i delikatnie wymieszaj.
- Sałatkę podawaj na talerzach, jako samodzielne danie lub jako dodatek do obiadu.
Deser: Panna cotta z sosem malinowym
Składniki:
- 2 szklanki śmietanki kremówki
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 1 szklanka malin
- 2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
- W rondlu podgrzej śmietankę kremówkę z cukrem i ekstraktem waniliowym, aż cukier się rozpuści.
- Dodaj żelatynę i mieszaj, aż się rozpuści.
- Przelej masę do foremek i wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny, aby panna cotta stężała.
- W blenderze lub malakserze zmiksuj maliny z cukrem pudrem, aż powstanie gładki sos.
- Przed podaniem, wyjmij panna cottę z forem
Kaczka z sosem malinowym
- Składniki:
- 4 filety z kaczki
- 1 szklanka malin
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka octu balsamicznego
- Sól i pieprz do smaku
- Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Na patelni podsmaż filety z kaczki z obu stron, doprawiając solą i pieprzem.
- Przenieś kaczkę do piekarnika i piecz przez około 15-20 minut, aż mięso będzie dobrze ugotowane.
- W rondlu umieść maliny, miód i ocet balsamiczny. Gotuj na małym ogniu, mieszając, aż maliny się rozpadną i sos zgęstnieje.
- Dopraw sos solą i pieprzem według uznania.
- Polej kaczkę przygotowanym sosem malinowym i podawaj z ulubionymi dodatkami.
Tarta z mascarpone i malinami
Składniki:
- Ciasto francuskie lub kruche (gotowe lub własnoręcznie przygotowane)
- 250g serka mascarpone
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 szklanki malin
- 2 łyżki dżemu malinowego
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Wyłóż ciasto francuskie lub kruche na formę do tarty, nakłuwając spód widelcem.
- W misce wymieszaj serek mascarpone, cukier puder i ekstrakt waniliowy, a następnie rozsmaruj równomiernie na spodzie tarty.
- Na wierzch rozłóż maliny, delikatnie wciskając je w masę serową.
- Rozgrzej dżem malinowy, aż będzie płynny, i delikatnie pociągnij nim maliny.
- Piecz tartę przez około 20-25 minut, aż ciasto będzie złociste. Podawaj ciepłą lub letnią.
Sałatka z grillowanym kurczakiem i malinami
Składniki:
- 2 filety z kurczaka
- 4 szklanki mieszanej sałaty
- 1 szklanka malin
- 1/2 szklanki orzechów włoskich, posiekanych
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
- Rozgrzej grill lub patelnię grillową.
- Natrzyj filety z kurczaka solą, pieprzem i odrobiną oliwy z oliwek. Grilluj z obu stron, aż będą dobrze ugotowane.
- W dużej misce wymieszaj sałatę, maliny i posiekane orzechy włoskie.
- W osobnej miseczce przygotuj dressing, mieszając oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, sól i pieprz.
- Polej sałatkę przygotowanym dressingiem i delikatnie wymieszaj.
- Podawaj sałatkę na talerzach, układając na wierzchu pokrojone filety z kurczaka.
Koktajl z malinami i bananem
Składniki:
- 1 szklanka malin (mogą być mrożone)
- 1 banan, obrany i pokrojony na kawałki
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego lub mleka
- Miód lub syrop klonowy (opcjonalnie, do smaku)
- Kilka kostek lodu
Przygotowanie:
- Umieść wszystkie składniki w blenderze.
- Blenduj, aż składniki zostaną dokładnie połączone i koktajl będzie gładki.
- Spróbuj i dodaj miód lub syrop klonowy, jeśli chcesz uzyskać bardziej słodki smak.
- Podawaj koktajl w szklance, dekorując go kilkoma malinami na wierzchu.
Sałatka z grillowanym serem halloumi i malinami
Składniki:
- 200g sera halloumi, pokrojonego w plastry
- 4 szklanki mieszanej sałaty
- 1 szklanka malin
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Rozgrzej grill lub patelnię grillową.
- Grilluj plastry sera halloumi z obu stron, aż będą lekko zrumienione.
- W dużej misce wymieszaj sałatę i maliny.
- W osobnej miseczce przygotuj dressing, mieszając oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz.
- Polej sałatkę przygotowanym dressingiem i delikatnie wymieszaj.
- Podawaj sałatkę na talerzach, układając na wierzchu plastry grillowanego sera halloumi.
Tarta z malinami i kremem cytrynowym
Składniki:
- Ciasto francuskie lub kruche (gotowe lub własnoręcznie przygotowane)
- 250g serka mascarpone
- 1/2 szklanki cukru pudru
- Skórka otarta z 1 cytryny
- 2 szklanki malin
- 2 łyżki dżemu malinowego
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Wyłóż ciasto francuskie lub kruche na formę do tarty, nakłuwając spód widelcem.
- W misce wymieszaj serek mascarpone, cukier puder i otartą skórkę z cytryny.
- Rozsmaruj masę serową na spodzie tarty.
- Na wierzch ułóż maliny, delikatnie wciskając je w masę serową.
- Rozgrzej dżem malinowy, aż będzie płynny, i delikatnie pociągnij nim maliny.
- Piecz tartę przez około 20-25 minut, aż ciasto będzie złociste. Podawaj ciepłą lub letnią.
Maliny przepisy – wybraliście jakiś?
Dajcie znać w komentarzu, czy przepisy na maliny się przydały.
Inne obiady z owocami:
Dodaj komentarz