obiad z malinami

Obiad z malinami – przepisy na dania i potrawy

Obiad z malinami to dość ciekawy pomysł na posiłek dla siebie, czy całej rodziny. Pomimo że maliny często kojarzone są z deserami, ich smak i aromat mogą doskonale uzupełnić także dania główne. Podpowiadamy, co można zrobić z malin w kuchni, jak wykorzystać je w różnorodny sposób, oraz zaprezentujemy kilka inspirujących przepisów z udziałem tych soczystych owoców. 

Obiad z malinami – podpowiadamy co zrobić z malin

Co można zrobić z malin? Mamy nadzieję, że nasze przepisy i pomysły będą pomocne.

Kurczak z sosem malinowym

Składniki:

  • 4 filety z kurczaka
  • 1 szklanka malin
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka masła
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • W rondlu umieść maliny, ocet balsamiczny i miód. Gotuj na średnim ogniu, mieszając, aż maliny się rozpadną i sos zgęstnieje.
  • Dopraw sos solą i pieprzem według uznania.
  • Na dużej patelni rozgrzej masło. Wrzuć filety z kurczaka i smaż z obu stron na złoty kolor.
  • Polej kurczaka przygotowanym sosem malinowym.
  • Gotowe danie podawaj z ulubionymi dodatkami, np. ugotowanym ryżem lub pieczonymi ziemniakami.

Sałatka z rukolą, serem kozim i malinami

Składniki:

  • 4 szklanki rukoli
  • 1 szklanka malin
  • 100g sera koziego, pokrojonego na kawałki
  • 1/4 szklanki orzechów włoskich, posiekanych
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • W dużej misce umieść rukolę, maliny, kawałki sera koziego i posiekane orzechy włoskie.
  • W osobnej miseczce przygotuj dressing, mieszając oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, sól i pieprz.
  • Polej sałatkę przygotowanym dressingiem i delikatnie wymieszaj.
  • Sałatkę podawaj na talerzach, jako samodzielne danie lub jako dodatek do obiadu.

Deser: Panna cotta z sosem malinowym

Składniki:

  • 2 szklanki śmietanki kremówki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 szklanka malin
  • 2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:

  • W rondlu podgrzej śmietankę kremówkę z cukrem i ekstraktem waniliowym, aż cukier się rozpuści.
  • Dodaj żelatynę i mieszaj, aż się rozpuści.
  • Przelej masę do foremek i wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny, aby panna cotta stężała.
  • W blenderze lub malakserze zmiksuj maliny z cukrem pudrem, aż powstanie gładki sos.
  • Przed podaniem, wyjmij panna cottę z forem

Kaczka z sosem malinowym

  • Składniki:
    • 4 filety z kaczki
    • 1 szklanka malin
    • 2 łyżki miodu
    • 1 łyżka octu balsamicznego
    • Sól i pieprz do smaku
  • Przygotowanie:
    • Rozgrzej piekarnik do 180°C.
    • Na patelni podsmaż filety z kaczki z obu stron, doprawiając solą i pieprzem.
    • Przenieś kaczkę do piekarnika i piecz przez około 15-20 minut, aż mięso będzie dobrze ugotowane.
    • W rondlu umieść maliny, miód i ocet balsamiczny. Gotuj na małym ogniu, mieszając, aż maliny się rozpadną i sos zgęstnieje.
    • Dopraw sos solą i pieprzem według uznania.
    • Polej kaczkę przygotowanym sosem malinowym i podawaj z ulubionymi dodatkami.

Tarta z mascarpone i malinami

Składniki:

  • Ciasto francuskie lub kruche (gotowe lub własnoręcznie przygotowane)
  • 250g serka mascarpone
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 szklanki malin
  • 2 łyżki dżemu malinowego

Przygotowanie:

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  • Wyłóż ciasto francuskie lub kruche na formę do tarty, nakłuwając spód widelcem.
  • W misce wymieszaj serek mascarpone, cukier puder i ekstrakt waniliowy, a następnie rozsmaruj równomiernie na spodzie tarty.
  • Na wierzch rozłóż maliny, delikatnie wciskając je w masę serową.
  • Rozgrzej dżem malinowy, aż będzie płynny, i delikatnie pociągnij nim maliny.
  • Piecz tartę przez około 20-25 minut, aż ciasto będzie złociste. Podawaj ciepłą lub letnią.

Sałatka z grillowanym kurczakiem i malinami

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
  • 4 szklanki mieszanej sałaty
  • 1 szklanka malin
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich, posiekanych
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  • Rozgrzej grill lub patelnię grillową.
  • Natrzyj filety z kurczaka solą, pieprzem i odrobiną oliwy z oliwek. Grilluj z obu stron, aż będą dobrze ugotowane.
  • W dużej misce wymieszaj sałatę, maliny i posiekane orzechy włoskie.
  • W osobnej miseczce przygotuj dressing, mieszając oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, sól i pieprz.
  • Polej sałatkę przygotowanym dressingiem i delikatnie wymieszaj.
  • Podawaj sałatkę na talerzach, układając na wierzchu pokrojone filety z kurczaka. 

Koktajl z malinami i bananem

Składniki:

  • 1 szklanka malin (mogą być mrożone)
  • 1 banan, obrany i pokrojony na kawałki
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego lub mleka
  • Miód lub syrop klonowy (opcjonalnie, do smaku)
  • Kilka kostek lodu

Przygotowanie:

  • Umieść wszystkie składniki w blenderze.
  • Blenduj, aż składniki zostaną dokładnie połączone i koktajl będzie gładki.
  • Spróbuj i dodaj miód lub syrop klonowy, jeśli chcesz uzyskać bardziej słodki smak.
  • Podawaj koktajl w szklance, dekorując go kilkoma malinami na wierzchu.

Sałatka z grillowanym serem halloumi i malinami

Składniki:

  • 200g sera halloumi, pokrojonego w plastry
  • 4 szklanki mieszanej sałaty
  • 1 szklanka malin
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • Rozgrzej grill lub patelnię grillową.
  • Grilluj plastry sera halloumi z obu stron, aż będą lekko zrumienione.
  • W dużej misce wymieszaj sałatę i maliny.
  • W osobnej miseczce przygotuj dressing, mieszając oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz.
  • Polej sałatkę przygotowanym dressingiem i delikatnie wymieszaj.
  • Podawaj sałatkę na talerzach, układając na wierzchu plastry grillowanego sera halloumi.

Tarta z malinami i kremem cytrynowym

Składniki:

  • Ciasto francuskie lub kruche (gotowe lub własnoręcznie przygotowane)
  • 250g serka mascarpone
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • Skórka otarta z 1 cytryny
  • 2 szklanki malin
  • 2 łyżki dżemu malinowego

Przygotowanie:

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  • Wyłóż ciasto francuskie lub kruche na formę do tarty, nakłuwając spód widelcem.
  • W misce wymieszaj serek mascarpone, cukier puder i otartą skórkę z cytryny.
  • Rozsmaruj masę serową na spodzie tarty.
  • Na wierzch ułóż maliny, delikatnie wciskając je w masę serową.
  • Rozgrzej dżem malinowy, aż będzie płynny, i delikatnie pociągnij nim maliny.
  • Piecz tartę przez około 20-25 minut, aż ciasto będzie złociste. Podawaj ciepłą lub letnią.

Maliny przepisy – wybraliście jakiś?

Dajcie znać w komentarzu, czy przepisy na maliny się przydały.

Inne obiady z owocami:


Opublikowano

w

, ,

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *