Kolacja na szybko z niczego

Kolacja na szybko z niczego – 9 pomysłów

Nie masz czasu, chęci na gotowanie? A co najgorsze – w kuchni za wiele nie ma? Nie ma co załamywać rąk. Mamy kilka propozycji, aby wykonać kolacja na szybko z niczego nie była udręką. Sprawdźcie nasze pomysły.

Kolacja na szybko z niczego – 9 naszych propozycji

Mamy nadzieję, że z czymś trafiliśmy.

Makaron Aglio e Olio

Składniki: 

  • makaron spaghetti, 
  • kilka ząbków czosnku, 
  • oliwa z oliwek, 
  • sól, 
  • pieprz, 
  • opcjonalnie odrobina chili i natka pietruszki.

Sposób przygotowania: 

Ugotuj makaron al dente według instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj posiekany czosnek i chili, aż czosnek stanie się złocisty. Dodaj ugotowany makaron do czosnku, dodaj sól, pieprz i wymieszaj. Podawaj posypane świeżą pietruszką.

Jajecznica z pomidorami i cebulą

Składniki: 

  • jajka, 
  • pomidor, 
  • cebula, 
  • sól, 
  • pieprz, 
  • odrobina masła lub oleju do smażenia.

Sposób przygotowania: 

Na patelni rozgrzej masło lub olej, dodaj posiekaną cebulę i smaż, aż się zeszkli. Dodaj pokrojone w kostkę pomidory, smaż chwilę razem. Wbij jajka, dodaj sól i pieprz, a następnie mieszaj, aż jajka się zetną.

Kanapki z tuńczykiem i awokado

Składniki: 

  • puszka tuńczyka, 
  • dojrzałe awokado, 
  • sok z cytryny,
  • sól, 
  • pieprz, 
  • pieczywo tostowe lub świeże.

Sposób przygotowania: 

W misce rozdrobnij tuńczyka i awokado, dodaj sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Wymieszaj, aby składniki się połączyły. Rozłóż mieszankę na pieczywie, możesz dodać świeże liście sałaty lub plasterki pomidora dla dodatkowego smaku i chrupkości.

Cieciorka w stylu tex-mex

Składniki: 

  • puszka cieciorki, 
  • cebula, 
  • ząbek czosnku, 
  • łyżka koncentratu pomidorowego, 
  • przyprawy tex-mex (np. papryka słodka, kumin, ostra papryka), 
  • olej, 
  • sól.

Sposób przygotowania: Na patelni rozgrzej olej, dodaj posiekaną cebulę i czosnek, smaż do zeszklenia. Wsyp cieciorkę, dodaj koncentrat pomidorowy i przyprawy tex-mex. Smaż przez kilka minut, mieszając. Podawaj z ryżem lub jako farsz do tortilli.

Ryż smażony z jajkiem i warzywami

Składniki: 

  • ugotowany ryż, 
  • jajko, 
  • mieszanka mrożonych warzyw (np. groszek, marchewka, kukurydza), 
  • sos sojowy, 
  • olej, 
  • sól, 
  • pieprz.

Sposób przygotowania: 

Na dużej patelni lub woku rozgrzej olej, dodaj warzywa i smaż do miękkości. Dodaj ryż, dobrze wymieszaj. Zrób miejsce na środku patelni, wbij jajko i szybko mieszaj, by się ścięło. Połącz z ryżem i warzywami. Dopraw sosem sojowym, solą i pieprzem.

Tosty francuskie z bananem i miodem

Składniki:

  • kilka kromek dnia wcześniejszego chleba, 
  • 1 jajko, 
  • 1/3 szklanki mleka, 
  • szczypta cynamonu, 
  • masło, 
  • banan, 
  • miód.

Sposób przygotowania: 

W misce roztrzep jajko z mlekiem i cynamonem. Kromki chleba maczaj w mieszance, aby dobrze nasiąknęły. Na patelni rozgrzej masło i smaż chleb na złoty kolor z obu stron. Podawaj z plasterkami banana i skrop z miodem.

Grzanki z awokado i jajkiem sadzonym

Składniki: 

  • dojrzałe awokado, 
  • chleb, 
  • jajka, 
  • sól, 
  • pieprz, 
  • opcjonalnie płatki chili lub świeże zioła.

Sposób przygotowania: 

Chleb opiecz na tosterze lub na suchej patelni, aby stał się chrupiący. Awokado obierz, pokrój w plastry lub rozgnieć widelcem, dopraw solą i pieprzem. Rozsmaruj awokado na chlebie. Na patelni usmaż jajka sadzone. Położ jajko na grzance z awokado, posyp wedle gustu płatkami chili lub świeżymi ziołami.

Wrapy z kurczakiem i warzywami

Składniki: 

  • pierś z kurczaka, 
  • tortille, 
  • mieszanka świeżych warzyw (np. papryka, ogórek, sałata), 
  • jogurt naturalny, 
  • przyprawy (np. czosnek w proszku, papryka słodka, sól, pieprz).

Sposób przygotowania: 

Kurczaka pokrój w cienkie paski i przypraw, następnie usmaż na patelni. Warzywa pokrój w paski lub kostkę. Na tortillę nałóż warzywa, usmażonego kurczaka, dodaj łyżkę jogurtu naturalnego. Zwiń w wrapa i podgrzej na patelni lub w mikrofalówce.

Sałatka z tuńczykiem i fasolką

Składniki: 

  • puszka tuńczyka w oleju, 
  • puszka czerwonej fasoli, 
  • cebula,
  • świeży pomidor, 
  • sok z cytryny, 
  • oliwa z oliwek, 
  • sól, 
  • pieprz, 
  • świeże zioła do dekoracji.

Sposób przygotowania: 

Tuńczyka i fasolę odsącz z zalewy. Pomidora i cebulę pokrój w kostkę. Wszystko wymieszaj w misce, dodaj sok z cytryny, oliwę, sól i pieprz. Dekoruj posiekanymi świeżymi ziołami.

A może Ty masz swój hit? Podaj go komentarzu, koniecznie.


Opublikowano

w

, ,

przez

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *