Gdy czas goni, a brzuch burczy, szybka kolacja na ciepło z tortilli może być idealnym rozwiązaniem. Wystarczy kilka prostych składników, aby w mgnieniu oka stworzyć smaczne i sycące danie. Sprawdź nasze propozycję na kolację na ciepło z tortillą w roli głównej.
Szybka kolacja na ciepło z tortilli – 9 naszych propozycji
Mamy nadzieję, że nasze pomysły przypadną do gustu, ale chętnie dowiemy się Waszych hitów – dajcie znać w komentarzu.
Tortilla z kurczakiem i warzywami
Składniki:
- 2 duże tortille pszenne
- 200 g piersi z kurczaka
- 1 czerwona papryka
- 1 mała cebula
- Garść liści szpinaku
- 100 g startego sera cheddar lub mozzarella
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sól, pieprz i ulubione zioła do smaku
Sposób przygotowania:
- Kurczaka kroimy w kostkę i smażymy na oliwie z oliwek do zrumienienia. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami.
- Warzywa kroimy w paski i dodajemy do kurczaka, smażymy przez kilka minut, aż zmiękną.
- Na tortilli rozkładamy mieszankę kurczaka z warzywami, posypujemy serem i zawijamy.
- Tortille umieszczamy na rozgrzanej patelni i grillujemy z każdej strony do rozpuszczenia sera.
Wegetariańska tortilla z fasolą i awokado
Składniki:
- 2 duże tortille pszenne
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 dojrzałe awokado
- 1 pomidor
- Garść rukoli
- 100 g kwaśnej śmietany
- Sól, pieprz i sok z limonki do smaku
Sposób przygotowania:
- Fasolę odcedzamy i mieszamy z kwaśną śmietaną, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z limonki.
- Awokado kroimy w kostkę, pomidory w cienkie plasterki.
- Na tortilli rozkładamy mieszankę fasoli, dodajemy awokado, pomidor i rukolę.
- Delikatnie zawijamy tortille i podgrzewamy na patelni z obu stron do lekkiego zrumienienia.
Pikantna tortilla z mięsem mielonym i kukurydzą
Składniki:
- 2 duże tortille kukurydziane
- 200 g mięsa mielonego wołowego
- 1 puszka kukurydzy
- 1 czerwona cebula
- 50 g świeżej kolendry
- 100 g salsy pomidorowej
- Sól, chili i kmin rzymski do smaku
Sposób przygotowania:
- Mięso mielone smażymy z drobno posiekaną cebulą, doprawiamy solą, chili i kminem rzymskim.
- Dodajemy kukurydzę i smażymy jeszcze przez kilka minut.
- Na tortillach rozkładamy mięso z kukurydzą, dodajemy salsę pomidorową i świeżą kolendrę.
- Zawijamy tortille i podgrzewamy na patelni, aż składniki się połączą.
Tortilla z tuńczykiem i kukurydzą
Składniki:
- 2 duże tortille pszenne
- 1 puszka tuńczyka w oleju
- 1 mała puszka kukurydzy
- 1 czerwona cebula
- 2 łyżki majonezu
- Garść roszponki lub innego młodego liściastego zielonego
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Tuńczyka odsączamy z oleju i mieszamy z majonezem.
- Cebulę kroimy w drobną kostkę, kukurydzę odsączamy z zalewy.
- Na tortille rozkładamy tuńczyka, dodajemy cebulę, kukurydzę i roszponkę.
- Tortille zawijamy i lekko opiekamy na suchej, gorącej patelni z obu stron.
Tortilla z pieczarkami i szpinakiem
Składniki:
- 2 duże tortille pszenne
- 150 g świeżych pieczarek
- 2 garście świeżego szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- 100 g kremowego serka (np. typu Philadelphia)
- Olej do smażenia
- Sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
Sposób przygotowania:
- Pieczarki kroimy w plastry i smażymy na oleju z posiekanym czosnkiem do zezłocenia.
- Dodajemy szpinak i dusimy do momentu, aż zwiędnie. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.
- Na tortillach rozsmarowujemy kremowy serek, na to wykładamy mieszankę pieczarek ze szpinakiem.
- Tortille zawijamy i podgrzewamy na patelni z każdej strony do zespolenia smaków.
Tortilla z grillowanymi warzywami i fetą
Składniki:
- 2 duże tortille pszenne
- 1 bakłażan
- 1 cukinia
- 1 czerwona papryka
- 150 g sera feta
- Oliwa z oliwek
- Sól, pieprz i suszone zioła do smaku
Sposób przygotowania:
- Warzywa kroimy w długie plastry, skrapiamy oliwą i grillujemy na patelni grillowej lub w piekarniku, aż będą miękkie i lekko zrumienione.
- Na tortille kładziemy grillowane warzywa, kruszymy na wierzchu ser feta.
- Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami, następnie zawijamy tortille.
- Gotowe tortille możemy jeszcze chwilę podgrzać na patelni, aby ser feta delikatnie się rozpuścił.
Tortilla z krewetkami i awokado
Składniki:
- 2 duże tortille pszenne
- 200 g obranych krewetek
- 1 dojrzałe awokado
- 1 limonka
- Garść świeżej kolendry
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sól, pieprz, i papryczka chili do smaku
Sposób przygotowania:
- Krewetki smażymy na oliwie z oliwek z dodatkiem posiekanej papryczki chili do momentu, aż staną się różowe.
- Awokado kroimy w plastry i skrapiamy sokiem z limonki.
- Na tortilli układamy krewetki, awokado, posypujemy świeżą kolendrą.
- Tortille zawijamy i chwilę grillujemy na patelni, aby składniki się połączyły.
Tortilla z jajkiem sadzonym i szpinakiem
Składniki:
- 2 duże tortille pszenne
- 4 jajka
- 2 garście świeżego szpinaku
- 100 g startego sera żółtego
- 1 łyżka masła
- Sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Na patelni roztapiamy masło i krótko podsmażamy szpinak.
- Na innej patelni smażymy jajka sadzone na miękko.
- Tortille smarujemy masłem, układamy szpinak, jajko sadzone i posypujemy serem.
- Zawijamy tortille i podgrzewamy na patelni, aby ser się rozpuścił.
Tortilla z pieczonym kurczakiem i warzywami korzennymi
Składniki:
- 2 duże tortille pszenne
- 200 g pieczonego kurczaka
- 1 mała słodka ziemniaka
- 1 pietruszka
- 1 łyżeczka miodu
- Oliwa z oliwek
- Sól, pieprz i mieszanka suszonych ziół do smaku
Sposób przygotowania:
- Słodkiego ziemniaka i pietruszkę kroimy w kostkę, mieszamy z miodem, oliwą, solą, pieprzem i ziołami, pieczemy w piekarniku do miękkości.
- Kurczaka kroimy w paski lub kostkę.
- Na tortillach układamy pieczone warzywa i kurczaka.
- Zawijamy tortille i podgrzewamy na patelni, aby danie było ciepłe i aromatyczne.
Czy jakiś przepis przypadł do gustu? 🙂
Dodaj komentarz