kolacja na ciepło z tortilli

Szybka kolacja na ciepło z tortilli – 9 przepisów

Gdy czas goni, a brzuch burczy, szybka kolacja na ciepło z tortilli może być idealnym rozwiązaniem. Wystarczy kilka prostych składników, aby w mgnieniu oka stworzyć smaczne i sycące danie. Sprawdź nasze propozycję na kolację na ciepło z tortillą w roli głównej. 

Szybka kolacja na ciepło z tortilli – 9 naszych propozycji

Mamy nadzieję, że nasze pomysły przypadną do gustu, ale chętnie dowiemy się Waszych hitów – dajcie znać w komentarzu.

Tortilla z kurczakiem i warzywami

Składniki:

  • 2 duże tortille pszenne
  • 200 g piersi z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 mała cebula
  • Garść liści szpinaku
  • 100 g startego sera cheddar lub mozzarella
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól, pieprz i ulubione zioła do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka kroimy w kostkę i smażymy na oliwie z oliwek do zrumienienia. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami.
  2. Warzywa kroimy w paski i dodajemy do kurczaka, smażymy przez kilka minut, aż zmiękną.
  3. Na tortilli rozkładamy mieszankę kurczaka z warzywami, posypujemy serem i zawijamy.
  4. Tortille umieszczamy na rozgrzanej patelni i grillujemy z każdej strony do rozpuszczenia sera.

Wegetariańska tortilla z fasolą i awokado

Składniki:

  • 2 duże tortille pszenne
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 pomidor
  • Garść rukoli
  • 100 g kwaśnej śmietany
  • Sól, pieprz i sok z limonki do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Fasolę odcedzamy i mieszamy z kwaśną śmietaną, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z limonki.
  2. Awokado kroimy w kostkę, pomidory w cienkie plasterki.
  3. Na tortilli rozkładamy mieszankę fasoli, dodajemy awokado, pomidor i rukolę.
  4. Delikatnie zawijamy tortille i podgrzewamy na patelni z obu stron do lekkiego zrumienienia.

Pikantna tortilla z mięsem mielonym i kukurydzą

Składniki:

  • 2 duże tortille kukurydziane
  • 200 g mięsa mielonego wołowego
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 czerwona cebula
  • 50 g świeżej kolendry
  • 100 g salsy pomidorowej
  • Sól, chili i kmin rzymski do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Mięso mielone smażymy z drobno posiekaną cebulą, doprawiamy solą, chili i kminem rzymskim.
  2. Dodajemy kukurydzę i smażymy jeszcze przez kilka minut.
  3. Na tortillach rozkładamy mięso z kukurydzą, dodajemy salsę pomidorową i świeżą kolendrę.
  4. Zawijamy tortille i podgrzewamy na patelni, aż składniki się połączą.

Tortilla z tuńczykiem i kukurydzą

Składniki:

  • 2 duże tortille pszenne
  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 1 czerwona cebula
  • 2 łyżki majonezu
  • Garść roszponki lub innego młodego liściastego zielonego
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Tuńczyka odsączamy z oleju i mieszamy z majonezem.
  2. Cebulę kroimy w drobną kostkę, kukurydzę odsączamy z zalewy.
  3. Na tortille rozkładamy tuńczyka, dodajemy cebulę, kukurydzę i roszponkę.
  4. Tortille zawijamy i lekko opiekamy na suchej, gorącej patelni z obu stron.

Tortilla z pieczarkami i szpinakiem 

Składniki:

  • 2 duże tortille pszenne
  • 150 g świeżych pieczarek
  • 2 garście świeżego szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g kremowego serka (np. typu Philadelphia)
  • Olej do smażenia
  • Sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Pieczarki kroimy w plastry i smażymy na oleju z posiekanym czosnkiem do zezłocenia.
  2. Dodajemy szpinak i dusimy do momentu, aż zwiędnie. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.
  3. Na tortillach rozsmarowujemy kremowy serek, na to wykładamy mieszankę pieczarek ze szpinakiem.
  4. Tortille zawijamy i podgrzewamy na patelni z każdej strony do zespolenia smaków.

Tortilla z grillowanymi warzywami i fetą 

Składniki:

  • 2 duże tortille pszenne
  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 150 g sera feta
  • Oliwa z oliwek
  • Sól, pieprz i suszone zioła do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa kroimy w długie plastry, skrapiamy oliwą i grillujemy na patelni grillowej lub w piekarniku, aż będą miękkie i lekko zrumienione.
  2. Na tortille kładziemy grillowane warzywa, kruszymy na wierzchu ser feta.
  3. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami, następnie zawijamy tortille.
  4. Gotowe tortille możemy jeszcze chwilę podgrzać na patelni, aby ser feta delikatnie się rozpuścił.

Tortilla z krewetkami i awokado

Składniki:

  • 2 duże tortille pszenne
  • 200 g obranych krewetek
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 limonka
  • Garść świeżej kolendry
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól, pieprz, i papryczka chili do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Krewetki smażymy na oliwie z oliwek z dodatkiem posiekanej papryczki chili do momentu, aż staną się różowe.
  2. Awokado kroimy w plastry i skrapiamy sokiem z limonki.
  3. Na tortilli układamy krewetki, awokado, posypujemy świeżą kolendrą.
  4. Tortille zawijamy i chwilę grillujemy na patelni, aby składniki się połączyły.

Tortilla z jajkiem sadzonym i szpinakiem

Składniki:

  • 2 duże tortille pszenne
  • 4 jajka
  • 2 garście świeżego szpinaku
  • 100 g startego sera żółtego
  • 1 łyżka masła
  • Sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni roztapiamy masło i krótko podsmażamy szpinak.
  2. Na innej patelni smażymy jajka sadzone na miękko.
  3. Tortille smarujemy masłem, układamy szpinak, jajko sadzone i posypujemy serem.
  4. Zawijamy tortille i podgrzewamy na patelni, aby ser się rozpuścił.

Tortilla z pieczonym kurczakiem i warzywami korzennymi

Składniki:

  • 2 duże tortille pszenne
  • 200 g pieczonego kurczaka
  • 1 mała słodka ziemniaka
  • 1 pietruszka
  • 1 łyżeczka miodu
  • Oliwa z oliwek
  • Sól, pieprz i mieszanka suszonych ziół do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Słodkiego ziemniaka i pietruszkę kroimy w kostkę, mieszamy z miodem, oliwą, solą, pieprzem i ziołami, pieczemy w piekarniku do miękkości.
  2. Kurczaka kroimy w paski lub kostkę.
  3. Na tortillach układamy pieczone warzywa i kurczaka.
  4. Zawijamy tortille i podgrzewamy na patelni, aby danie było ciepłe i aromatyczne.

Czy jakiś przepis przypadł do gustu? 🙂


Opublikowano

w

, , ,

przez

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *