przekąski z dyni

Przekąski z dyni – przepisy i pomysły na przystawki

Dynia to prawdziwa królowa jesieni, która sprawdza się nie tylko w zupach czy ciastach, ale także w lekkich przekąskach. Przekąski z dyni są nie tylko pyszne, ale i zdrowe, pełne witamin i smaku. Od pieczonej dyni z przyprawami po kremowe pasty – pomysły na przystawki z dyni zachwycą zarówno miłośników prostych, jak i bardziej wyszukanych dań. To sposób na urozmaicenie codziennego menu!

Przystawki z dyni – nasze propozycję i pomysły

Przystawki z dyni mogą i są kolorowe. A my to udowadniamy. Sprawdźcie nasze przepisy.

Pieczona dynia z przyprawami

Składniki:

  • 500 g dyni (np. hokkaido)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Dynię umyj, usuń pestki i pokrój w plastry lub kostkę (nie trzeba obierać skórki, jeśli to dynia hokkaido).
  2. W misce wymieszaj oliwę z przyprawami, dodaj dynię i dokładnie obtocz.
  3. Rozłóż kawałki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 20-25 minut, aż będzie miękka i lekko zrumieniona. Podawaj jako lekką przekąskę.

Kremowa pasta z dyni i cieciorki

Składniki:

  • 300 g pieczonej dyni
  • 1 puszka cieciorki (ok. 240 g po odsączeniu)
  • 2 łyżki tahini (pasty sezamowej)
  • Sok z 1/2 cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Pieczoną dynię, cieciorkę, tahini, sok z cytryny i czosnek umieść w blenderze.
  2. Dodaj oliwę, dopraw solą i pieprzem, a następnie zmiksuj na gładką pastę.
  3. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodaj odrobinę wody.
  4. Podawaj jako dip z pieczywem, warzywami lub krakersami.

Placuszki z dyni

Składniki:

  • 400 g startej dyni
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki (np. pszennej lub orkiszowej)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Sól i pieprz do smaku
  • Olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Startą dynię odsącz z nadmiaru wody za pomocą ręcznika papierowego.
  2. W misce wymieszaj dynię z jajkiem, mąką, proszkiem do pieczenia, solą i pieprzem.
  3. Na rozgrzanym oleju smaż małe porcje ciasta, formując placuszki, aż będą złociste z obu stron.
  4. Podawaj na ciepło, np. z sosem jogurtowym lub dipem czosnkowym.

Chipsy z dyni

Składniki:

  • 400 g dyni (np. piżmowej lub hokkaido)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki

Przygotowanie:

  1. Dynię obierz i pokrój w bardzo cienkie plasterki (np. za pomocą mandoliny).
  2. W misce wymieszaj oliwę z solą i wędzoną papryką, obtocz w niej plasterki dyni.
  3. Ułóż plasterki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w jednej warstwie.
  4. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 160°C przez około 20 minut, aż chipsy będą chrupiące. Podawaj jako zdrową przekąskę.

Dyniowe kuleczki serowe

Składniki:

  • 300 g pieczonej dyni
  • 100 g tartego sera żółtego (np. cheddar)
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • Sól i pieprz do smaku
  • Olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. W misce rozgnieć pieczoną dynię na gładką masę.
  2. Dodaj starty ser, jajko, bułkę tartą oraz przyprawy i wymieszaj, aż powstanie jednolita masa.
  3. Formuj małe kuleczki i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
  4. Podawaj jako ciepłą przekąskę lub przystawkę.

Zupa krem z dyni w formie przystawki

Składniki:

  • 500 g dyni
  • 1 marchewka
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • Sól, pieprz i szczypta gałki muszkatołowej
  • Pestki dyni do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Dynię, marchewkę i cebulę pokrój na kawałki. Podsmaż je na oliwie w garnku przez kilka minut.
  2. Dodaj bulion warzywny i gotuj, aż warzywa będą miękkie (ok. 20 minut).
  3. Zblenduj zupę na gładki krem i dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
  4. Przelej zupę do małych miseczek i udekoruj pestkami dyni. Podawaj jako lekką przystawkę.

Dyniowe frytki z piekarnika

Składniki:

  • 500 g dyni (np. hokkaido)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki przyprawy curry lub papryki słodkiej

Przygotowanie:

  1. Dynię obierz, usuń pestki i pokrój w kształt frytek.
  2. W misce wymieszaj dynię z oliwą, solą i przyprawami.
  3. Rozłóż frytki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez około 25 minut, aż będą miękkie i lekko chrupiące. Podawaj jako zdrową przekąskę.

Tosty z pastą z dyni i awokado

Składniki:

  • 200 g pieczonej dyni
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 4 kromki chleba (np. żytniego lub pełnoziarnistego)
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Pieczoną dynię i miąższ z awokado zblenduj na gładką pastę.
  2. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, sól i pieprz, wymieszaj.
  3. Kromki chleba lekko opiecz w tosterze lub na patelni.
  4. Nałóż pastę na tosty i podawaj jako sycącą przekąskę.

Sałatka z pieczonej dyni i fety

Składniki:

  • 300 g pieczonej dyni
  • 100 g sera feta
  • 2 garście mieszanki sałat (np. rukola, szpinak)
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Pieczoną dynię pokrój w kostkę, a fetę w mniejsze kawałki.
  2. Na talerzu rozłóż mieszankę sałat, dodaj dynię, fetę i pestki dyni.
  3. Skrop oliwą i miodem, dopraw solą i pieprzem.
  4. Podawaj jako lekką przystawkę lub dodatek do obiadu.

Przystawka z dyni – udało się coś wybrać?

Dajcie znać w komentarzu.


Opublikowano

w

, , ,

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *