Oczekując niezapowiedzianych gości lub chcąc przygotować coś smacznego bez spędzania godzin w kuchni, szybka kolacja dla gości jest idealnym rozwiązaniem. Doskonale to wiemy, dlatego kolacja dla gości może stać się przyjemnością, a nie wyzwaniem. Poznaj nasze gotowe przepisy.
Szybka kolacja dla gości – nasze 9 pomysłów i gotowych propozycji
Mamy nadzieję, że coś się uda wybrać.
Sałatka z kurczakiem i awokado
Składniki:
- 2 gotowane piersi z kurczaka
- 1 dojrzałe awokado
- Mix sałat
- Pomidorki koktajlowe
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Sok z 1 limonki
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Piersi z kurczaka kroimy w kostkę.
- Awokado obieramy i kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z limonki.
- Na talerze wykładamy mix sałat, dodajemy pokrojone pomidorki koktajlowe, kurczaka i awokado.
- Całość polewamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem, delikatnie mieszamy.
Pasta z tuńczyka na grzankach
Składniki:
- 1 puszka tuńczyka w oleju
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 1 łyżeczka musztardy
- Sól i pieprz do smaku
- Bagietka
Przygotowanie:
- Tuńczyka odsączamy z oleju i rozdrabniamy widelcem.
- Mieszamy tuńczyka z majonezem, musztardą i szczypiorkiem. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Bagietkę kroimy na kromki i opiekamy w tosterze lub piekarniku.
- Opieczone kromki smarujemy pastą tuńczykową.
Szybkie spaghetti aglio e olio
Składniki:
- 200 g spaghetti
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- Szczypiorek
- Chili w płatkach (opcjonalnie)
- Sól do gotowania makaronu
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy al dente w dużej ilości osolonej wody zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Czosnek kroimy na cienkie plasterki i podsmażamy na oliwie na złoty kolor, uważając, by się nie przypalił.
- Odcedzony makaron wrzucamy na patelnię z czosnkiem, mieszamy, doprawiamy solą i chili.
- Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Krewetki z czosnkiem i pietruszką
Składniki:
- 400 g obranych krewetek
- 4 ząbki czosnku
- 1 pęczek świeżej pietruszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sól i świeżo mielony czarny pieprz
- Sok z 1/2 cytryny
Przygotowanie:
- Czosnek drobno siekamy, a pietruszkę myjemy i również siekamy.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek i szybko smażymy, by uwolnił aromat.
- Dodajemy krewetki, smażymy przez około 2-3 minuty z każdej strony, aż staną się różowe.
- Na koniec dodajemy pietruszkę, doprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny.
Bruschetta z pomidorem i bazylią
Składniki:
- 4 duże pomidory
- Garść świeżej bazylii
- 1 bagietka
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
- Sól i świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
- Pomidory kroimy w kostkę, bazylię siekamy, czosnek drobno kroimy lub przeciskamy przez praskę.
- W misce mieszamy pomidory z bazylią, czosnkiem, oliwą, solą i pieprzem.
- Bagietkę kroimy na kromki, lekko opiekamy na grillu lub w piekarniku.
- Jeszcze ciepłe kromki bagietki obkładamy mieszanką pomidorową.
Omlet z szynką i serem
Składniki:
- 4 jajka
- 100 g szynki
- 100 g startego sera (np. cheddar lub gouda)
- 2 łyżki mleka
- Sól i pieprz
- 1 łyżka masła do smażenia
Przygotowanie:
- Jajka wbijamy do miski, dodajemy mleko, sól i pieprz, a następnie ubijamy trzepaczką do uzyskania jednolitej masy.
- Szynkę kroimy w kostkę lub paski.
- Na patelni rozgrzewamy masło, wlewamy masę jajeczną.
- Gdy spód zacznie się ścinać, rozkładamy równomiernie szynkę i ser.
- Smażymy do momentu, aż ser się rozpuści i brzegi omletu zaczną się rumienić. Składamy omlet na pół i podajemy.
Carpaccio z buraków z kozim serem
Składniki:
- 2 średniej wielkości buraki
- 100 g sera koziego
- Garść rukoli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- Sól morska i świeżo mielony czarny pieprz
- Kilka orzechów włoskich do dekoracji
Przygotowanie:
- Buraki myjemy, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku w temperaturze 200°C przez około 1 godzinę, aż będą miękkie.
- Upieczone buraki studzimy, obieramy i kroimy w bardzo cienkie plasterki (można użyć mandoliny).
- Na talerzach układamy plasterki buraków, na to kładziemy kawałki sera koziego i rukolę.
- Skrapiamy oliwą i octem balsamicznym, a następnie doprawiamy solą i pieprzem.
- Dekorujemy orzechami włoskimi przed podaniem.
Tagliatelle z sosem śmietanowo-łososiowym
Składniki:
- 250 g makaronu tagliatelle
- 200 g wędzonego łososia
- 1 szalotka
- 200 ml śmietanki 30% lub 36%
- 2 łyżki masła
- Sól i świeżo mielony czarny pieprz
- Garść świeżego koperku
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku.
- Szalotkę siekamy i szklimy na maśle, aż stanie się szklista.
- Dodajemy śmietankę, doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień.
- Łososia kroimy w paski i dodajemy do sosu, gotujemy na małym ogniu przez 2-3 minuty.
- Doprawiamy sosem solą i pieprzem, a gotowy sos mieszamy z ugotowanym makaronem.
- Posypujemy posiekanym koperkiem przed podaniem.
Risotto z pieczarkami
Składniki:
- 1 szklanka ryżu arborio
- 500 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 750 ml bulionu warzywnego
- 1/2 szklanki białego wina
- 50 g parmezanu
- 2 łyżki masła
- Sól i świeżo mielony czarny pieprz
- Świeża pietruszka do dekoracji
Przygotowanie:
- Cebulę i czosnek siekamy i szklimy na maśle.
- Dodajemy pokrojone pieczarki i smażymy, aż odparuje z nich woda.
- Wrzucamy ryż i smażymy, aż stanie się szklisty.
- Podlewamy winem i gotujemy, aż wchłonie płyn.
- Stopniowo dolewamy gorący bulion, ciągle mieszając, aż ryż będzie al dente.
- Na koniec dodajemy starty parmezan, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Risotto dekorujemy świeżą pietruszką przed podaniem.
Udało się coś wybrać? 🙂 Dajcie znać w komentarzu.
Dodaj komentarz