Krewetki z czosnkiem i pietruszką

Szybka kolacja dla gości – 9 przepisów

Oczekując niezapowiedzianych gości lub chcąc przygotować coś smacznego bez spędzania godzin w kuchni, szybka kolacja dla gości jest idealnym rozwiązaniem. Doskonale to wiemy, dlatego kolacja dla gości może stać się przyjemnością, a nie wyzwaniem. Poznaj nasze gotowe przepisy. 

Szybka kolacja dla gości – nasze 9 pomysłów i gotowych propozycji

Mamy nadzieję, że coś się uda wybrać.

Sałatka z kurczakiem i awokado

Składniki:

  • 2 gotowane piersi z kurczaka
  • 1 dojrzałe awokado
  • Mix sałat
  • Pomidorki koktajlowe
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Sok z 1 limonki
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Piersi z kurczaka kroimy w kostkę.
  2. Awokado obieramy i kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z limonki.
  3. Na talerze wykładamy mix sałat, dodajemy pokrojone pomidorki koktajlowe, kurczaka i awokado.
  4. Całość polewamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem, delikatnie mieszamy.

Pasta z tuńczyka na grzankach

Składniki:

  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • Sól i pieprz do smaku
  • Bagietka

Przygotowanie:

  1. Tuńczyka odsączamy z oleju i rozdrabniamy widelcem.
  2. Mieszamy tuńczyka z majonezem, musztardą i szczypiorkiem. Doprawiamy solą i pieprzem.
  3. Bagietkę kroimy na kromki i opiekamy w tosterze lub piekarniku.
  4. Opieczone kromki smarujemy pastą tuńczykową.

Szybkie spaghetti aglio e olio

Składniki:

  • 200 g spaghetti
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • Szczypiorek
  • Chili w płatkach (opcjonalnie)
  • Sól do gotowania makaronu

Przygotowanie:

  1. Makaron gotujemy al dente w dużej ilości osolonej wody zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Czosnek kroimy na cienkie plasterki i podsmażamy na oliwie na złoty kolor, uważając, by się nie przypalił.
  3. Odcedzony makaron wrzucamy na patelnię z czosnkiem, mieszamy, doprawiamy solą i chili.
  4. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Krewetki z czosnkiem i pietruszką

Składniki:

  • 400 g obranych krewetek
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 pęczek świeżej pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól i świeżo mielony czarny pieprz
  • Sok z 1/2 cytryny

Przygotowanie:

  1. Czosnek drobno siekamy, a pietruszkę myjemy i również siekamy.
  2. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek i szybko smażymy, by uwolnił aromat.
  3. Dodajemy krewetki, smażymy przez około 2-3 minuty z każdej strony, aż staną się różowe.
  4. Na koniec dodajemy pietruszkę, doprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny.

Bruschetta z pomidorem i bazylią

Składniki:

  • 4 duże pomidory
  • Garść świeżej bazylii
  • 1 bagietka
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • Sól i świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie:

  1. Pomidory kroimy w kostkę, bazylię siekamy, czosnek drobno kroimy lub przeciskamy przez praskę.
  2. W misce mieszamy pomidory z bazylią, czosnkiem, oliwą, solą i pieprzem.
  3. Bagietkę kroimy na kromki, lekko opiekamy na grillu lub w piekarniku.
  4. Jeszcze ciepłe kromki bagietki obkładamy mieszanką pomidorową.

Omlet z szynką i serem

Składniki:

  • 4 jajka
  • 100 g szynki
  • 100 g startego sera (np. cheddar lub gouda)
  • 2 łyżki mleka
  • Sól i pieprz
  • 1 łyżka masła do smażenia

Przygotowanie:

  1. Jajka wbijamy do miski, dodajemy mleko, sól i pieprz, a następnie ubijamy trzepaczką do uzyskania jednolitej masy.
  2. Szynkę kroimy w kostkę lub paski.
  3. Na patelni rozgrzewamy masło, wlewamy masę jajeczną.
  4. Gdy spód zacznie się ścinać, rozkładamy równomiernie szynkę i ser.
  5. Smażymy do momentu, aż ser się rozpuści i brzegi omletu zaczną się rumienić. Składamy omlet na pół i podajemy.

Carpaccio z buraków z kozim serem

Składniki:

  • 2 średniej wielkości buraki
  • 100 g sera koziego
  • Garść rukoli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • Sól morska i świeżo mielony czarny pieprz
  • Kilka orzechów włoskich do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Buraki myjemy, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku w temperaturze 200°C przez około 1 godzinę, aż będą miękkie.
  2. Upieczone buraki studzimy, obieramy i kroimy w bardzo cienkie plasterki (można użyć mandoliny).
  3. Na talerzach układamy plasterki buraków, na to kładziemy kawałki sera koziego i rukolę.
  4. Skrapiamy oliwą i octem balsamicznym, a następnie doprawiamy solą i pieprzem.
  5. Dekorujemy orzechami włoskimi przed podaniem.

Tagliatelle z sosem śmietanowo-łososiowym

Składniki:

  • 250 g makaronu tagliatelle
  • 200 g wędzonego łososia
  • 1 szalotka
  • 200 ml śmietanki 30% lub 36%
  • 2 łyżki masła
  • Sól i świeżo mielony czarny pieprz
  • Garść świeżego koperku

Przygotowanie:

  1. Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku.
  2. Szalotkę siekamy i szklimy na maśle, aż stanie się szklista.
  3. Dodajemy śmietankę, doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień.
  4. Łososia kroimy w paski i dodajemy do sosu, gotujemy na małym ogniu przez 2-3 minuty.
  5. Doprawiamy sosem solą i pieprzem, a gotowy sos mieszamy z ugotowanym makaronem.
  6. Posypujemy posiekanym koperkiem przed podaniem.

Risotto z pieczarkami

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu arborio
  • 500 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 750 ml bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 50 g parmezanu
  • 2 łyżki masła
  • Sól i świeżo mielony czarny pieprz
  • Świeża pietruszka do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Cebulę i czosnek siekamy i szklimy na maśle.
  2. Dodajemy pokrojone pieczarki i smażymy, aż odparuje z nich woda.
  3. Wrzucamy ryż i smażymy, aż stanie się szklisty.
  4. Podlewamy winem i gotujemy, aż wchłonie płyn.
  5. Stopniowo dolewamy gorący bulion, ciągle mieszając, aż ryż będzie al dente.
  6. Na koniec dodajemy starty parmezan, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  7. Risotto dekorujemy świeżą pietruszką przed podaniem.

Udało się coś wybrać? 🙂 Dajcie znać w komentarzu.


Opublikowano

w

, ,

przez

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *