Fit naleśniki z cukinią

Fit obiad z cukinią – 9 gotowych przepisów

Fit obiad z cukinią to wybór dla tych, którzy szukają lekkich i zdrowych posiłków. Bogactwo smaku cukinii sprawia, że świetnie komponują się z różnymi składnikami. Poznaj nasze pomysły na dania fit z cukinią.

Fit obiad z cukinią – 9 naszych pomysłów i propozycji

Mamy nadzieje, że jakieś danie fit z cukinią przypadnie do gustu, a dokładniej… smaku. A tutaj możecie sprawdzić pomysły na obiad z cukinią, ale nie fit.

Fit naleśniki z cukinią

Składniki:

  • 1 średnia cukinia
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1/4 szklanki mleka roślinnego
  • Szczypta soli
  • Olej kokosowy do smażenia

Przygotowanie:

  1. Cukinię umyj, osusz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Odciskaj nadmiar wody.
  2. W misce wymieszaj jajka, mąkę, mleko i szczyptę soli. Dodaj startą cukinię.
  3. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju kokosowego. Wylewaj porcje ciasta, formując naleśniki.
  4. Smaż z obu stron na złoty kolor.
  5. Podawaj z ulubionymi dodatkami, np. świeżymi ziołami czy jogurtem naturalnym.

Spaghetti z cukiniowymi Noodle

Składniki:

  • 2 duże cukinie
  • 1 puszka pomidorów pelati
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Świeże zioła (bazylia, oregano)
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Cukinie umyj i za pomocą spiralizera utwórz 'noodle’ z cukinii.
  2. Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż na oliwie z oliwek do zeszklenia.
  3. Dodaj pomidory pelati wraz z sokiem, dopraw solą, pieprzem i ziołami. Gotuj na małym ogniu przez około 10 minut.
  4. W osobnym garnku wrzuć noodle z cukinii na 2 minuty, aby się lekko zmiękły.
  5. Noodle wyłóż na talerze i polej gorącym sosem pomidorowym.

Grillowana cukinia z kuskusem

Składniki:

  • 2 cukinie
  • 1 szklanka kuskusu
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Sól, świeżo mielony czarny pieprz
  • Świeże zioła do dekoracji (np. pietruszka)

Przygotowanie:

  1. Cukinię pokrój wzdłuż na półcentymetrowe plastry. Posól i popieprz.
  2. Grilluj cukinię na rozgrzanym grillu lub patelni grillowej z każdej strony na złoty kolor.
  3. Kuskus zalej gorącą wodą, przykryj i odstaw na 5 minut. Następnie rozdrobnij widelcem i skrop oliwą.
  4. Na talerzu ułóż grillowaną cukinię, na to wyłóż kuskus.
  5. Posyp ziołami i podawaj.

Zapiekanka z cukinią i kurczakiem

Składniki:

  • 2 średnie cukinie
  • 300 g piersi z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g serka typu ricotta
  • 100 g startego sera mozzarella
  • Sól, pieprz, papryka słodka

Przygotowanie:

  1. Cukinię pokrój w plastry, posól i odstaw na 10 minut, aby puściła wodę. Następnie osusz papierowym ręcznikiem.
  2. Kurczaka pokrój w kostkę i przypraw solą, pieprzem oraz słodką papryką. Smaż na patelni do zrumienienia.
  3. Cebulę i czosnek posiekaj, a paprykę pokrój w kostkę i dodaj do kurczaka. Smaż przez kilka minut.
  4. W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwę cukinii, na to warstwę mieszanki z kurczakiem i warzywami, a na wierzchu rozprowadź serek ricotta.
  5. Posyp całość startą mozzarellą i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25-30 minut, aż ser się roztopi i zrumieni.

Cukinia faszerowana Quinoa

Składniki:

  • 2 duże cukinie
  • 1 szklanka quinoa
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 pomidor
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • Sól, pieprz, czosnek granulowany

Przygotowanie:

  1. Quinoa ugotuj w bulionie warzywnym do miękkości.
  2. Cukinie przekrój wzdłuż na pół i wydrąż środek, tworząc łódki.
  3. Fasolę odsącz z zalewy, pomidor pokrój w kostkę, a cebulę drobno posiekaj.
  4. Wymieszaj quinoa z fasolą, pomidorem, cebulą, dodaj przyprawy i natkę pietruszki.
  5. Nafaszeruj łódki z cukinii przygotowanym farszem.
  6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut.

Sałatka z cukinią i soczewicą

Składniki:

  • 1 duża cukinia
  • 1 szklanka zielonej soczewicy
  • 1 awokado
  • 1 cytryna
  • 1 garść świeżej rukoli
  • 1 garść orzechów włoskich
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Soczewicę ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie, następnie odcedź i ostudź.
  2. Cukinię pokrój w cienkie plasterki za pomocą obieraczki do warzyw lub mandoliny.
  3. Awokado obierz, wyjmij pestkę i pokrój w kostkę. Skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniało.
  4. W dużej misce połącz soczewicę, cukinię, awokado, rukolę i orzechy włoskie.
  5. Całość polej oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem do smaku.
  6. Sałatkę delikatnie wymieszaj i podawaj od razu.

Cukiniowe placki z jogurtem

Składniki:

  • 2 średnie cukinie
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mąki owsianej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Sól, pieprz do smaku
  • Olej do smażenia (np. oliwa z oliwek)
  • Naturalny jogurt do podania

Przygotowanie:

  1. Cukinie umyj, zetrzyj na tarce o dużych oczkach, posól i odstaw na kilka minut, aby puściły sok. Następnie wyciśnij nadmiar wody.
  2. Dodaj do cukinii jajka, mąkę owsianą, proszek do pieczenia oraz przyprawy i dokładnie wymieszaj.
  3. Na patelni rozgrzej olej, nakładaj łyżką porcje ciasta i formuj placki.
  4. Smaż z obu stron na złotobrązowy kolor.
  5. Podawaj gorące, z dodatkiem jogurtu naturalnego i świeżymi ziołami.

Cukiniowy Hummus z pieczonymi warzywami

Składniki:

  • 1 średnia cukinia
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 2 łyżki tahini (pasta sezamowa)
  • 1 cytryna (sok)
  • 1 ząbek czosnku
  • Sól, kumin, pieprz do smaku
  • Różne warzywa do pieczenia (np. papryka, cebula, marchewka)
  • Oliwa z oliwek

Przygotowanie:

  1. Warzywa umyj, pokrój na kawałki, skrop oliwą, posól i pieprz. Piecz w 200°C do miękkości i lekkiego zrumienienia.
  2. Cukinię pokrój na plasterki i grilluj na patelni grillowej lub piecz w piekarniku do miękkości.
  3. Ciecierzycę odcedź, cukinię, tahini, sok z cytryny, czosnek i przyprawy zmiksuj na gładką masę w blenderze.
  4. Hummus przełóż do miseczki, podawaj z pieczonymi warzywami.

Zupa krem z cukinii i szpinaku

Składniki:

  • 2 średnie cukinie
  • 2 garście świeżego szpinaku
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku

Przygotowanie:

  1. Cebulę i czosnek posiekać i zeszklić na oliwie.
  2. Dodaj pokrojoną w kostkę cukinię, zalej bulionem i gotuj do miękkości cukinii.
  3. Na koniec dodaj umyty szpinak i gotuj aż zwiędnie.
  4. Całość zblenduj na gładki krem, dopraw solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.
  5. Podawaj gorącą, z opcjonalną łyżką śmietany lub jogurtu naturalnego i prażonymi pestkami słonecznika.

Mamy nadzieję, że nasz pomysł na danie fit z cuknią przypadnie do smaku 🙂


Opublikowano

w

, , , ,

przez

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *