Fit obiad z cukinią to wybór dla tych, którzy szukają lekkich i zdrowych posiłków. Bogactwo smaku cukinii sprawia, że świetnie komponują się z różnymi składnikami. Poznaj nasze pomysły na dania fit z cukinią.
Fit obiad z cukinią – 9 naszych pomysłów i propozycji
Mamy nadzieje, że jakieś danie fit z cukinią przypadnie do gustu, a dokładniej… smaku. A tutaj możecie sprawdzić pomysły na obiad z cukinią, ale nie fit.
Fit naleśniki z cukinią
Składniki:
- 1 średnia cukinia
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 1/4 szklanki mleka roślinnego
- Szczypta soli
- Olej kokosowy do smażenia
Przygotowanie:
- Cukinię umyj, osusz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Odciskaj nadmiar wody.
- W misce wymieszaj jajka, mąkę, mleko i szczyptę soli. Dodaj startą cukinię.
- Na patelni rozgrzej odrobinę oleju kokosowego. Wylewaj porcje ciasta, formując naleśniki.
- Smaż z obu stron na złoty kolor.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami, np. świeżymi ziołami czy jogurtem naturalnym.
Spaghetti z cukiniowymi Noodle
Składniki:
- 2 duże cukinie
- 1 puszka pomidorów pelati
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Świeże zioła (bazylia, oregano)
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Cukinie umyj i za pomocą spiralizera utwórz 'noodle’ z cukinii.
- Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż na oliwie z oliwek do zeszklenia.
- Dodaj pomidory pelati wraz z sokiem, dopraw solą, pieprzem i ziołami. Gotuj na małym ogniu przez około 10 minut.
- W osobnym garnku wrzuć noodle z cukinii na 2 minuty, aby się lekko zmiękły.
- Noodle wyłóż na talerze i polej gorącym sosem pomidorowym.
Grillowana cukinia z kuskusem
Składniki:
- 2 cukinie
- 1 szklanka kuskusu
- 1 szklanka gorącej wody
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Sól, świeżo mielony czarny pieprz
- Świeże zioła do dekoracji (np. pietruszka)
Przygotowanie:
- Cukinię pokrój wzdłuż na półcentymetrowe plastry. Posól i popieprz.
- Grilluj cukinię na rozgrzanym grillu lub patelni grillowej z każdej strony na złoty kolor.
- Kuskus zalej gorącą wodą, przykryj i odstaw na 5 minut. Następnie rozdrobnij widelcem i skrop oliwą.
- Na talerzu ułóż grillowaną cukinię, na to wyłóż kuskus.
- Posyp ziołami i podawaj.
Zapiekanka z cukinią i kurczakiem
Składniki:
- 2 średnie cukinie
- 300 g piersi z kurczaka
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 g serka typu ricotta
- 100 g startego sera mozzarella
- Sól, pieprz, papryka słodka
Przygotowanie:
- Cukinię pokrój w plastry, posól i odstaw na 10 minut, aby puściła wodę. Następnie osusz papierowym ręcznikiem.
- Kurczaka pokrój w kostkę i przypraw solą, pieprzem oraz słodką papryką. Smaż na patelni do zrumienienia.
- Cebulę i czosnek posiekaj, a paprykę pokrój w kostkę i dodaj do kurczaka. Smaż przez kilka minut.
- W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwę cukinii, na to warstwę mieszanki z kurczakiem i warzywami, a na wierzchu rozprowadź serek ricotta.
- Posyp całość startą mozzarellą i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25-30 minut, aż ser się roztopi i zrumieni.
Cukinia faszerowana Quinoa
Składniki:
- 2 duże cukinie
- 1 szklanka quinoa
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 pomidor
- 1 mała cebula
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- Sól, pieprz, czosnek granulowany
Przygotowanie:
- Quinoa ugotuj w bulionie warzywnym do miękkości.
- Cukinie przekrój wzdłuż na pół i wydrąż środek, tworząc łódki.
- Fasolę odsącz z zalewy, pomidor pokrój w kostkę, a cebulę drobno posiekaj.
- Wymieszaj quinoa z fasolą, pomidorem, cebulą, dodaj przyprawy i natkę pietruszki.
- Nafaszeruj łódki z cukinii przygotowanym farszem.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut.
Sałatka z cukinią i soczewicą
Składniki:
- 1 duża cukinia
- 1 szklanka zielonej soczewicy
- 1 awokado
- 1 cytryna
- 1 garść świeżej rukoli
- 1 garść orzechów włoskich
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Soczewicę ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie, następnie odcedź i ostudź.
- Cukinię pokrój w cienkie plasterki za pomocą obieraczki do warzyw lub mandoliny.
- Awokado obierz, wyjmij pestkę i pokrój w kostkę. Skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniało.
- W dużej misce połącz soczewicę, cukinię, awokado, rukolę i orzechy włoskie.
- Całość polej oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Sałatkę delikatnie wymieszaj i podawaj od razu.
Cukiniowe placki z jogurtem
Składniki:
- 2 średnie cukinie
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mąki owsianej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Sól, pieprz do smaku
- Olej do smażenia (np. oliwa z oliwek)
- Naturalny jogurt do podania
Przygotowanie:
- Cukinie umyj, zetrzyj na tarce o dużych oczkach, posól i odstaw na kilka minut, aby puściły sok. Następnie wyciśnij nadmiar wody.
- Dodaj do cukinii jajka, mąkę owsianą, proszek do pieczenia oraz przyprawy i dokładnie wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej olej, nakładaj łyżką porcje ciasta i formuj placki.
- Smaż z obu stron na złotobrązowy kolor.
- Podawaj gorące, z dodatkiem jogurtu naturalnego i świeżymi ziołami.
Cukiniowy Hummus z pieczonymi warzywami
Składniki:
- 1 średnia cukinia
- 1 puszka ciecierzycy
- 2 łyżki tahini (pasta sezamowa)
- 1 cytryna (sok)
- 1 ząbek czosnku
- Sól, kumin, pieprz do smaku
- Różne warzywa do pieczenia (np. papryka, cebula, marchewka)
- Oliwa z oliwek
Przygotowanie:
- Warzywa umyj, pokrój na kawałki, skrop oliwą, posól i pieprz. Piecz w 200°C do miękkości i lekkiego zrumienienia.
- Cukinię pokrój na plasterki i grilluj na patelni grillowej lub piecz w piekarniku do miękkości.
- Ciecierzycę odcedź, cukinię, tahini, sok z cytryny, czosnek i przyprawy zmiksuj na gładką masę w blenderze.
- Hummus przełóż do miseczki, podawaj z pieczonymi warzywami.
Zupa krem z cukinii i szpinaku
Składniki:
- 2 średnie cukinie
- 2 garście świeżego szpinaku
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
Przygotowanie:
- Cebulę i czosnek posiekać i zeszklić na oliwie.
- Dodaj pokrojoną w kostkę cukinię, zalej bulionem i gotuj do miękkości cukinii.
- Na koniec dodaj umyty szpinak i gotuj aż zwiędnie.
- Całość zblenduj na gładki krem, dopraw solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.
- Podawaj gorącą, z opcjonalną łyżką śmietany lub jogurtu naturalnego i prażonymi pestkami słonecznika.
Mamy nadzieję, że nasz pomysł na danie fit z cuknią przypadnie do smaku 🙂
Dodaj komentarz