Fit kolacja z mozzarellą

Fit kolacja z mozzarellą – 10 przepisów i pomysłów

Wybierając kolację, warto postawić na lekkość i pożywność. Fit kolacja z mozzarellą doskonale łączy smak i wartości odżywcze. Dla osób, które uwielbiają mozzarellę mamy dobrą wiadomość, a dokładniej to smaczne przepisy.

Mozzarella to ser o niskiej zawartości tłuszczu, bogaty w białko i wapń, wspierający zdrowie naszych kości i mięśni. Dodatkowo, zawiera witaminy A, D i K, wzmacniające naszą odporność. Ale to pewnie doskonale wiecie, więc do konkretów, czyli przepisów.

Fit kolacja z mozzarellą – nasze propozycje

Sałatka Caprese z awokado i pesto

Składniki:

  • 1 kulka mozzarelli o niskiej zawartości tłuszczu, pokrojona w plastry
  • 1 awokado, pokrojone w plastry
  • Kilka pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
  • Świeże liście bazylii
  • 2 łyżki pesto (możesz użyć pesto bazyliowego lub pomidorowego)

Przygotowanie: Na półmisku ułóż plastry mozzarelli, awokado i pomidorki koktajlowe. Posyp całość świeżymi liśćmi bazylii i skrop pesto.

Placki z cukinii z mozzarellą

Składniki:

  • 2 małe cukinie, starte na tarce
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki pełnoziarnistej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
  • 1/2 szklanki startej mozzarelli o niskiej zawartości tłuszczu
  • Olej kokosowy lub oliwa z oliwek do smażenia

Przygotowanie: Wymieszaj startą cukinię, jajko, mąkę, sól, pieprz, oregano, czosnek i mozzarellę w misce. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Nakładaj łyżką porcje masy na patelnię i smaż z obu stron na złoty kolor.

Ryż kalafiorowy z pieczoną mozzarellą i warzywami

Składniki:

  • 1/2 dużego kalafiora, posiekany na małe różyczki
  • 1 kulka mozzarelli o niskiej zawartości tłuszczu
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w paski
  • 1 żółta papryka, pokrojona w paski
  • 1 cukinia, pokrojona w plasterki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200°C. Na blaszce ułóż kalafior, paprykę i cukinię. Skrop oliwą i posól oraz popieprz do smaku. Piecz w piekarniku przez około 20-25 minut, aż warzywa będą miękkie. Dodaj na wierzch pokrojoną mozzarellę i wróć do piekarnika na kolejne 5 minut, aż ser się rozpuści.

Kanapki z grillowanymi warzywami i mozzarellą

Składniki:

  • Plastry pełnoziarnistego chleba
  • Kilka plasterków mozzarelli o niskiej zawartości tłuszczu
  • Grillowane warzywa (np. cukinia, bakłażan, papryka, pomidory)
  • Świeże liście rukoli lub szpinaku
  • Pesto do posmarowania

Przygotowanie: Grilluj warzywa na grillu lub grillowej patelni. Na plastry chleba rozsmaruj pesto. Na jednej połowie ułóż grillowane warzywa, na drugiej plastry mozzarelli i liście rukoli lub szpinaku. Złóż kanapkę i podgrzej na grillu lub patelni, aż ser się roztopi.

Sałatka z mozzarellą, truskawkami i orzechami

Składniki:

  • Mieszanka sałat (np. rukola, szpinak, lodowa)
  • Kilka truskawek, pokrojonych na ćwiartki
  • Kilka kulek mozzarelli o niskiej zawartości tłuszczu, pokrojonych na połówki
  • Kilka orzechów włoskich, posiekanych
  • Oliwa z oliwek
  • Sok z cytryny
  • Szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie: W misce wymieszaj sałatę, truskawki, mozzarellę i orzechy. Skrop oliwą i sokiem z cytryny, posól i popieprz do smaku.

Makaron z mozzarellą i pomidorami

Składniki:

  • Pełnoziarnisty makaron (np. penne lub spaghetti)
  • Kula mozzarelli o niskiej zawartości tłuszczu, pokrojona w kostkę
  • Kilka pomidorów koktajlowych, przekrojonych na pół
  • Świeże liście bazylii
  • Oliwa z oliwek
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie: Ugotuj makaron al dente zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Odcedź. Wymieszaj makaron z mozzarellą, pomidorami i bazylią. Skrop oliwą, posól i popieprz do smaku.

Pita z kurczakiem i mozzarellą

Składniki:

  • Chuda pierś z kurczaka, pokrojona w paski
  • Kilka plastryków mozzarelli o niskiej zawartości tłuszczu
  • Placki pita pełnoziarniste
  • Świeże warzywa (np. sałata, pomidor, ogórek)
  • Jogurt naturalny do sosu
  • Sól i pieprz do smaku
  • Przygotowanie: Smaż paski kurczaka na patelni z odrobiną oliwy, dopraw solą i pieprzem. Na placki pita połóż sałatę, plasterki mozzarelli, pokrojone warzywa i smażonego kurczaka. Polej jogurtem i zawiń pitę.

Ratatouille z mozzarellą

Składniki:

  • 1 cukinia, pokrojona w plastry
  • 1 bakłażan, pokrojony w plastry
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w plastry
  • 1 żółta papryka, pokrojona w plastry
  • 1 duży pomidor, pokrojony w plastry
  • 1 cebula, pokrojona w piórka
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 kulka mozzarelli o niskiej zawartości tłuszczu, pokrojona w plastry
  • 2 łyżki oleju z oliwek
  • Sól, pieprz i świeże zioła (np. tymianek, rozmaryn) do smaku
  • Przygotowanie: W dużym rondlu rozgrzej olej z oliwek. Wrzuć cebulę i czosnek i smaż, aż będą miękkie. Następnie dodaj pokrojone warzywa (cukinię, bakłażana, papryki i pomidory). Dopraw solą, pieprzem i świeżymi ziołami. Dus warzywa na małym ogniu, aż staną się miękkie i aromatyczne. Na koniec dodaj plastry mozzarelli na wierzch i chwilę podgrzej, aż ser się rozpuści.

Wrap z mozzarellą, szpinakiem i hummusem

Składniki:

  • Pełnoziarnisty tortilla wrap
  • Kilka liści szpinaku
  • Plastry mozzarelli o niskiej zawartości tłuszczu
  • Kilka plastrów pomidora
  • Kilka plastrów ogórka
  • 2 łyżki hummusu (możesz wybrać różne smaki hummusu)

Przygotowanie: Na środek tortilla wrapa połóż liście szpinaku, plastry mozzarelli, pomidora i ogórka. Na wierzch rozsmaruj hummus. Zwiń wrap, zawijając go w papier do jedzenia, aby łatwiej się go zjadało.

Kasza jaglana z pieczoną dynią i mozzarellą

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 1 mała dynia, pokrojona w kostkę
  • 1 kulka mozzarelli o niskiej zawartości tłuszczu, pokrojona w kostkę
  • 2 łyżki posiekanego świeżego tymianku
  • 2 łyżki oleju z oliwek
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie: Wymieszaj kostki dyni z olejem, solą i pieprzem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez około 20-25 minut, aż dynia będzie miękka i lekko zrumieniona. Ugotuj kaszę jaglaną według instrukcji na opakowaniu. Połącz ugotowaną kaszę, pieczoną dynię, kawałki mozzarelli i tymianek. Wymieszaj delikatnie i podawaj.

Mam nadzieje, że już jesteś w kuchni i gotujesz 🙂

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *