Wybierając kolację, warto postawić na lekkość i pożywność. Fit kolacja z mozzarellą doskonale łączy smak i wartości odżywcze. Dla osób, które uwielbiają mozzarellę mamy dobrą wiadomość, a dokładniej to smaczne przepisy.
Mozzarella to ser o niskiej zawartości tłuszczu, bogaty w białko i wapń, wspierający zdrowie naszych kości i mięśni. Dodatkowo, zawiera witaminy A, D i K, wzmacniające naszą odporność. Ale to pewnie doskonale wiecie, więc do konkretów, czyli przepisów.
Zobacz także pomysły na przekąski z mozzarellą.
Fit kolacja z mozzarellą – nasze propozycje
Sałatka Caprese z awokado i pesto
Składniki:
- 1 kulka mozzarelli o niskiej zawartości tłuszczu, pokrojona w plastry
- 1 awokado, pokrojone w plastry
- Kilka pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
- Świeże liście bazylii
- 2 łyżki pesto (możesz użyć pesto bazyliowego lub pomidorowego)
Przygotowanie: Na półmisku ułóż plastry mozzarelli, awokado i pomidorki koktajlowe. Posyp całość świeżymi liśćmi bazylii i skrop pesto.
Placki z cukinii z mozzarellą
Składniki:
- 2 małe cukinie, starte na tarce
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki pełnoziarnistej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
- 1/2 szklanki startej mozzarelli o niskiej zawartości tłuszczu
- Olej kokosowy lub oliwa z oliwek do smażenia
Przygotowanie: Wymieszaj startą cukinię, jajko, mąkę, sól, pieprz, oregano, czosnek i mozzarellę w misce. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Nakładaj łyżką porcje masy na patelnię i smaż z obu stron na złoty kolor.
Ryż kalafiorowy z pieczoną mozzarellą i warzywami
Składniki:
- 1/2 dużego kalafiora, posiekany na małe różyczki
- 1 kulka mozzarelli o niskiej zawartości tłuszczu
- 1 czerwona papryka, pokrojona w paski
- 1 żółta papryka, pokrojona w paski
- 1 cukinia, pokrojona w plasterki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200°C. Na blaszce ułóż kalafior, paprykę i cukinię. Skrop oliwą i posól oraz popieprz do smaku. Piecz w piekarniku przez około 20-25 minut, aż warzywa będą miękkie. Dodaj na wierzch pokrojoną mozzarellę i wróć do piekarnika na kolejne 5 minut, aż ser się rozpuści.
Kanapki z grillowanymi warzywami i mozzarellą
Składniki:
- Plastry pełnoziarnistego chleba
- Kilka plasterków mozzarelli o niskiej zawartości tłuszczu
- Grillowane warzywa (np. cukinia, bakłażan, papryka, pomidory)
- Świeże liście rukoli lub szpinaku
- Pesto do posmarowania
Przygotowanie: Grilluj warzywa na grillu lub grillowej patelni. Na plastry chleba rozsmaruj pesto. Na jednej połowie ułóż grillowane warzywa, na drugiej plastry mozzarelli i liście rukoli lub szpinaku. Złóż kanapkę i podgrzej na grillu lub patelni, aż ser się roztopi.
Sałatka z mozzarellą, truskawkami i orzechami
Składniki:
- Mieszanka sałat (np. rukola, szpinak, lodowa)
- Kilka truskawek, pokrojonych na ćwiartki
- Kilka kulek mozzarelli o niskiej zawartości tłuszczu, pokrojonych na połówki
- Kilka orzechów włoskich, posiekanych
- Oliwa z oliwek
- Sok z cytryny
- Szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie: W misce wymieszaj sałatę, truskawki, mozzarellę i orzechy. Skrop oliwą i sokiem z cytryny, posól i popieprz do smaku.
Makaron z mozzarellą i pomidorami
Składniki:
- Pełnoziarnisty makaron (np. penne lub spaghetti)
- Kula mozzarelli o niskiej zawartości tłuszczu, pokrojona w kostkę
- Kilka pomidorów koktajlowych, przekrojonych na pół
- Świeże liście bazylii
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie: Ugotuj makaron al dente zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Odcedź. Wymieszaj makaron z mozzarellą, pomidorami i bazylią. Skrop oliwą, posól i popieprz do smaku.
Pita z kurczakiem i mozzarellą
Składniki:
- Chuda pierś z kurczaka, pokrojona w paski
- Kilka plastryków mozzarelli o niskiej zawartości tłuszczu
- Placki pita pełnoziarniste
- Świeże warzywa (np. sałata, pomidor, ogórek)
- Jogurt naturalny do sosu
- Sól i pieprz do smaku
- Przygotowanie: Smaż paski kurczaka na patelni z odrobiną oliwy, dopraw solą i pieprzem. Na placki pita połóż sałatę, plasterki mozzarelli, pokrojone warzywa i smażonego kurczaka. Polej jogurtem i zawiń pitę.
Ratatouille z mozzarellą
Składniki:
- 1 cukinia, pokrojona w plastry
- 1 bakłażan, pokrojony w plastry
- 1 czerwona papryka, pokrojona w plastry
- 1 żółta papryka, pokrojona w plastry
- 1 duży pomidor, pokrojony w plastry
- 1 cebula, pokrojona w piórka
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 kulka mozzarelli o niskiej zawartości tłuszczu, pokrojona w plastry
- 2 łyżki oleju z oliwek
- Sól, pieprz i świeże zioła (np. tymianek, rozmaryn) do smaku
- Przygotowanie: W dużym rondlu rozgrzej olej z oliwek. Wrzuć cebulę i czosnek i smaż, aż będą miękkie. Następnie dodaj pokrojone warzywa (cukinię, bakłażana, papryki i pomidory). Dopraw solą, pieprzem i świeżymi ziołami. Dus warzywa na małym ogniu, aż staną się miękkie i aromatyczne. Na koniec dodaj plastry mozzarelli na wierzch i chwilę podgrzej, aż ser się rozpuści.
Wrap z mozzarellą, szpinakiem i hummusem
Składniki:
- Pełnoziarnisty tortilla wrap
- Kilka liści szpinaku
- Plastry mozzarelli o niskiej zawartości tłuszczu
- Kilka plastrów pomidora
- Kilka plastrów ogórka
- 2 łyżki hummusu (możesz wybrać różne smaki hummusu)
Przygotowanie: Na środek tortilla wrapa połóż liście szpinaku, plastry mozzarelli, pomidora i ogórka. Na wierzch rozsmaruj hummus. Zwiń wrap, zawijając go w papier do jedzenia, aby łatwiej się go zjadało.
Kasza jaglana z pieczoną dynią i mozzarellą
Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 1 mała dynia, pokrojona w kostkę
- 1 kulka mozzarelli o niskiej zawartości tłuszczu, pokrojona w kostkę
- 2 łyżki posiekanego świeżego tymianku
- 2 łyżki oleju z oliwek
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie: Wymieszaj kostki dyni z olejem, solą i pieprzem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez około 20-25 minut, aż dynia będzie miękka i lekko zrumieniona. Ugotuj kaszę jaglaną według instrukcji na opakowaniu. Połącz ugotowaną kaszę, pieczoną dynię, kawałki mozzarelli i tymianek. Wymieszaj delikatnie i podawaj.
Mam nadzieje, że już jesteś w kuchni i gotujesz 🙂
Dodaj komentarz