Fit kolacja z tortilla

Fit kolacja z tortillą – 10 przepisów i pomysłów

Fit kolacja z tortilla to doskonały sposób na cieszenie się smakiem i lekkością podczas wieczornego posiłku. Tortille, zwłaszcza te pełnoziarniste, stanowią świetną bazę dla zdrowych i sycących dań. Prezentujemy kilka kreatywnych przepisów na fit kolację z wykorzystaniem tortilli, które pozwolą nam delektować się smakiem bez obciążenia kalorycznego.

Fit kolacja z tortilla – nasze propozycje

Smacznego 🙂

Fit tortilla z kurczakiem i warzywami

Składniki:

  • 200g filetu z kurczaka, pokrojonego w paski
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w paski
  • 1 żółta papryka, pokrojona w paski
  • 1 cebula, pokrojona w piórka
  • 1/2 awokado, pokrojone w kostkę
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Sól i pieprz do smaku
  • Pełnoziarniste tortille

Sposób przygotowania: Na rozgrzanej oliwie podsmaż kurczaka, a następnie dodaj papryki i cebulę. Smaż, aż warzywa będą miękkie, a mięso dobrze upieczone. Dopraw solą i pieprzem. Na każdej tortilli umieść część mieszanki kurczaka z warzywami, dodaj kawałki awokado, a następnie zawiń tortillę. Fit tortilla jest gotowa do podania!

Fit quesadilla z warzywami i serem

Składniki:

  • 1 mała cukinia, pokrojona w cienkie plastry
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w cienkie paski
  • 1/2 cebuli, pokrojonej w piórka
  • 50g startego sera chudego (np. ser żółty lub ser mozzarella light)
  • Pełnoziarniste tortille

Sposób przygotowania: Na rozgrzanej patelni bez tłuszczu zrumień cukinię, paprykę i cebulę. Na jednej połowie każdej tortilli ułóż połowę warzyw i posyp startym serem. Złóż tortillę na pół i podgrzewaj na patelni przez kilka minut, aż ser się roztopi. Fit quesadilla jest gotowa do podania.

Fit tortilla z hummusem, sałatą i pieczonymi warzywami

Składniki:

  • 2-3 łyżki hummusu (możesz użyć gotowego lub przygotować samodzielnie)
  • 1 marchewka, pokrojona w cienkie paski
  • 1 cukinia, pokrojona w cienkie plastry
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w paski
  • 1 garść sałaty (np. rukola lub szpinak)
  • Pełnoziarniste tortille

Sposób przygotowania: Pieczenie warzyw: Na blasze wyłożonej pergaminem rozłóż pokrojone warzywa, posyp solą i pieprzem, a następnie piecz w nagrzanym piekarniku przez około 15-20 minut w temperaturze 200°C, aż warzywa będą miękkie i lekko zrumienione.

Przygotowanie tortilli: Na każdej tortilli rozprowadź hummus, ułóż warzywa, dodaj sałatę, a następnie zawiń w rulon. Fit tortilla z hummusem i warzywami jest gotowa do podania.

Fit tortilla z tuńczykiem i warzywami

Składniki:

  • Puszka tuńczyka w wodzie, odcedzona
  • 1/2 papryki, pokrojonej w kostkę
  • 1/4 czerwonej cebuli, pokrojonej w drobną kostkę
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub majonezu light
  • 1 łyżka posiekanego koperku lub natki pietruszki
  • Sól i pieprz do smaku
  • Pełnoziarniste tortille

Sposób przygotowania: W misce wymieszaj tuńczyka, paprykę, cebulę, jogurt lub majonez oraz posiekany koperek lub natkę pietruszki. Dopraw solą i pieprzem. Na każdej tortilli umieść część mieszanki z tuńczykiem i warzywami, a następnie zawiń w rulon. Fit tortilla z tuńczykiem jest gotowa do podania.

Fit fajitas z kurczakiem i warzywami

Składniki:

  • 200g filetu z kurczaka, pokrojonego w paski
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w paski
  • 1 żółta papryka, pokrojona w paski
  • 1 cebula, pokrojona w paski
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka przyprawy fajitas (lub mieszanka czerwonej papryki, cebuli, czosnku i kolendry)
  • Sól i pieprz do smaku
  • Pełnoziarniste tortille

Sposób przygotowania: Na rozgrzanej oliwie zeszklij cebulę, a następnie dodaj kurczaka i obsmaż go na złoty kolor. Dodaj papryki, przyprawę fajitas, sok z limonki, sól i pieprz. Smaż, aż warzywa będą miękkie, a mięso dobrze upieczone. Podawaj w tortilli z ulubionymi dodatkami, np. świeżą sałatą, awokado czy sosem jogurtowym.

Fit tortilla z jajkiem i warzywami

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1/2 cebuli, pokrojonej w drobną kostkę
  • 1/2 papryki, pokrojonej w drobną kostkę
  • 1 pomidor, pokrojony w kostkę
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • Sól i pieprz do smaku
  • Pełnoziarniste tortille

Sposób przygotowania: Na patelni podsmaż cebulę, a następnie dodaj paprykę i pomidora. Rozbij jajka, dodaj do warzyw i całość mieszaj aż do uzyskania równomiernie rozprowadzonej masy jajecznej. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj smażone jajko z warzywami w tortilli, posypane posiekanym szczypiorkiem.

Fit enchiladas z warzywami i fasolą

Składniki:

  • 1 czerwona papryka, pokrojona w paski
  • 1 żółta papryka, pokrojona w paski
  • 1/2 cebuli, pokrojonej w piórka
  • 200g ugotowanej fasoli czarnej lub czerwonej
  • 1 łyżeczka chilli w proszku
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • Sól i pieprz do smaku
  • 4-6 pełnoziarnistych tortilli
  • 1 szklanka sosu pomidorowego (można użyć gotowego lub przygotować samodzielnie)

Sposób przygotowania: Na rozgrzanej patelni podsmaż papryki i cebulę. Dodaj fasolę, chilli, cynamon, kumin, sól i pieprz. Smaż wszystko razem przez kilka minut. Rozgrzej tortille, a następnie nadziewaj je przygotowanym farszem. Zawiń tortille i układaj je obok siebie w naczyniu żaroodpornym. Polej wszystko sosem pomidorowym. Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 15-20 minut w temperaturze 180°C, aż enchiladas będą dobrze podgrzane.

Fit burrito z indykiem i warzywami

Składniki:

  • 200g mielonego mięsa z indyka
  • 1/2 cebuli, posiekanej
  • 1/2 czerwonej papryki, pokrojonej w paski
  • 1/2 żółtej papryki, pokrojonej w paski
  • 1/2 szklanki gotowanej czerwonej fasoli (lub innej ulubionej fasoli)
  • 1 łyżeczka chilli w proszku
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • Sól i pieprz do smaku
  • Pełnoziarniste tortille

Sposób przygotowania: Na patelni podsmaż mielone mięso z indyka, dodaj cebulę, paprykę i fasolę. Dopraw chilli, kuminem, solą i pieprzem. Smaż, aż warzywa będą miękkie, a mięso dobrze upieczone. Nałóż farsz na środek tortilli, zwiń w formę burrito i podawaj z ulubionymi dodatkami, np. guacamole, sałatą czy kwaśną śmietaną.

Fit tortilla z szynką i warzywami

Składniki:

  • 2 plasterki chudej szynki
  • 1 pomidor, pokrojony w plastry
  • 1 ogórek, pokrojony w plastry
  • 1/2 awokado, pokrojone w plastry
  • Kilka listków świeżej sałaty
  • Sos jogurtowy lub musztardowy do smaku
  • Pełnoziarniste tortille

Sposób przygotowania: Na każdej tortilli ułóż plasterki szynki, pokrojone warzywa, awokado i liście sałaty. Skrop sosem jogurtowym lub musztardowym, zawiń tortillę i ciesz się zdrową i sycącą przekąską.

Fit taco z awokado i fasolą

Składniki:

  • 1 awokado, pokrojone w plasterki
  • 1/2 szklanki gotowanej czerwonej fasoli (lub innej ulubionej fasoli)
  • 1 pomidor, pokrojony w kostkę
  • 1/4 czerwonej cebuli, posiekanej
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżka posiekanej kolendry lub natki pietruszki
  • Sól i pieprz do smaku
  • Pełnoziarniste tortille

Sposób przygotowania: W misce wymieszaj pokrojone awokado, fasolę, pomidor, cebulę, sok z limonki oraz posiekaną kolendrę lub natkę pietruszki. Dopraw solą i pieprzem. Nałóż mieszankę na środek każdej tortilli, zwiń w formę taco i podawaj z dodatkowymi plastrami awokado i limonką.

Który przepis przygotujesz? 🙂 A może masz swój hit? Podaj w komentarzu 🙂

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *