Przekąski na ciepło z piekarnika

Przekąski na ciepło z piekarnika – pomysły i przepisy na przystawki

Przekąski na ciepło z piekarnika to idealne rozwiązanie dla tych, którzy pragną zaskoczyć swoich gości nie tylko smakiem, ale i aromatem upieczonych potraw. Szybkie przekąski na ciepło z piekarnika pozwalają na kreowanie niezapomnianych kompozycji smakowych bez potrzeby spędzania wielu godzin w kuchni. Sprawdź nasze przepisy.

Przekąski na ciepło z piekarnika – nasze propozycje i pomysły 

Mamy nadzieję, że nasze pomysły na przekąski na ciepło z piekarnika przypadną do smaku. 

Mini quiche ze szpinakiem i fetą

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 200g świeżego szpinaku
  • 150g sera feta, pokruszonego
  • 3 jajka
  • 200ml śmietanki 30%
  • 1 mała cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • Sól i pieprz do smaku
  • Masło do wysmarowania foremek

Przygotowanie:

  1. Foremki do muffinów smarujemy masłem i wykładamy ciastem francuskim, formując małe miseczki.
  2. Na patelni na odrobinie oliwy szklimy cebulę i czosnek, dodajemy umyty i osuszony szpinak. Dusimy do momentu, aż szpinak zwiędnie. Doprawiamy solą i pieprzem.
  3. W misce mieszamy jajka ze śmietanką, dodajemy przestudzony szpinak i pokruszoną fetę. Mieszamy.
  4. Nadzienie dzielimy równomiernie między przygotowane foremki.
  5. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25-30 minut, aż masa się zetnie, a ciasto nabierze złotego koloru.

Chrupiące paluszki z kurczaka

Składniki:

  • 500g piersi z kurczaka, pokrojonych w paski
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1/2 szklanki startego parmezanu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
  • 2 jajka
  • Sól i pieprz do smaku
  • Olej do posmarowania blachy

Przygotowanie:

  1. W głębokim talerzu mieszamy bułkę tartą, starty parmezan, słodką paprykę, czosnek w proszku, sól i pieprz.
  2. W innym naczyniu roztrzepujemy jajka.
  3. Paski kurczaka najpierw maczamy w jajku, a następnie obtaczamy w mieszance bułki tartej z parmezanem.
  4. Układamy na blachy wysmarowanej olejem.
  5. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 20 minut, aż kurczak będzie złoty i chrupiący.

Zapiekane bataty z chorizo i serem

Składniki:

  • 2 duże bataty
  • 200g chorizo, pokrojonego w kostkę
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 200g startego sera cheddar (lub innego mocnego sera)
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • Sól i pieprz do smaku
  • Świeża kolendra do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Bataty myjemy, nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 40-50 minut, aż będą miękkie.
  2. W międzyczasie na patelni podsmażamy chorizo, cebulę i paprykę. Doprawiamy wędzoną papryką, solą i pieprzem.
  3. Upieczone bataty przekrajamy na pół i lekko wydrążamy, mieszając miąższ z przygotowanym farszem.
  4. Farszem napełniamy bataty, posypujemy serem i zapiekamy jeszcze przez około 10 minut, aż ser się roztopi.
  5. Przed podaniem dekorujemy świeżą kolendrą.

Zapiekanka z brokułami i kurczakiem

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka, ugotowane i pokrojone w kostkę
  • 1 główka brokułów, podzielona na różyczki
  • 1 szklanka ryżu
  • 2 szklanki bulionu drobiowego
  • 1 szklanka śmietanki 30%
  • 1 szklanka startego sera żółtego (np. cheddar)
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • Sól i pieprz do smaku
  • Olej do smarowania naczynia żaroodpornego

Przygotowanie:

  1. Ryż gotujemy w bulionie drobiowym do miękkości.
  2. Brokuły blanszujemy w osolonej wodzie przez około 3 minuty, następnie odcedzamy.
  3. W naczyniu żaroodpornym smarowanym olejem układamy warstwę ryżu, na niej równomiernie rozkładamy brokuły i kurczaka.
  4. W misce mieszamy śmietankę z posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem, a następnie wylewamy na warstwę kurczaka i brokułów.
  5. Wszystko posypujemy startym serem.
  6. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20-25 minut, aż ser się roztopi i lekko zezłoci.

Karmelizowane cebulę z boczkiem

Składniki:

  • 500g małych cebulek (np. perłowych)
  • 200g boczku, pokrojonego w kostkę
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • Sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Cebulki obieramy. Na patelni na maśle podsmażamy boczek, aż stanie się chrupiący. Dodajemy cebulki, smażymy do zezłocenia.
  2. Dodajemy brązowy cukier i ocet balsamiczny, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy, aż cebulki będą pokryte karmelem.
  3. Przekładamy cebulę i boczek do naczynia żaroodpornego.
  4. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15-20 minut, aż cebulki będą miękkie i karmelizowane.

Pieczarki faszerowane szpinakiem i serem feta

Składniki:

  • 20 dużych pieczarek
  • 200g świeżego szpinaku
  • 150g sera feta, pokruszonego
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Pieczarki myjemy, usuwamy nóżki (można je posiekać i dodać do farszu).
  2. Na patelni na oliwie szklimy czosnek, dodajemy szpinak. Gdy szpinak zwiędnie, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie łączymy ze pokruszonym serem feta.
  3. Farszem napełniamy kapelusze pieczarek.
  4. Układamy pieczarki w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut, aż pieczarki będą miękkie, a farsz lekko zezłoci.

Roladki z bakłażana z mozzarellą i pomidorami

Składniki:

  • 2 średnie bakłażany, pokrojone wzdłuż na cienkie plastry
  • 200g mozzarelli, pokrojonej w plastry
  • 2 duże pomidory, pokrojone w plastry
  • Kilka listków świeżej bazylii
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól i świeżo mielony czarny pieprz
  • Balsamiczny glazur do polania

Przygotowanie:

  1. Plastry bakłażana posypujemy solą i odstawiamy na 10 minut, aby puściły wodę. Następnie osuszamy i grillujemy na patelni z obu stron na oliwie z oliwek.
  2. Na każdym plastrze bakłażana układamy plasterek mozzarelli, pomidora i listek bazylii. Doprawiamy solą i pieprzem.
  3. Delikatnie zwijamy bakłażany w roladki i układamy w naczyniu żaroodpornym.
  4. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15-20 minut, aż ser się roztopi.
  5. Podajemy polane balsamicznym glazurem.

Zapiekane nachos z mięsem mielonym i serem

Składniki:

  • 1 opakowanie nachos lub trójkątnych chipsów kukurydzianych
  • 500g mięsa mielonego (wołowego lub indyczego)
  • 1 czerwona cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 200g startego sera cheddar lub innego żółtego sera
  • 2 łyżki przyprawy do tacos
  • Sól i świeżo mielony czarny pieprz
  • Świeża kolendra, guacamole, śmietana do podania

Przygotowanie:

  1. Na patelni podsmażamy cebulę i czosnek, dodajemy mięso mielone. Smażymy, aż mięso się zrumieni. Dodajemy przyprawę do tacos, sól, pieprz, fasolę i kukurydzę. Mieszamy i smażymy jeszcze przez kilka minut.
  2. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę nachos, na niej równomiernie rozkładamy mięso z warzywami, posypujemy serem.
  3. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 10 minut, aż ser się roztopi.
  4. Podajemy z guacamole, śmietaną i posiekaną kolendrą.

Gratin ziemniaczany z porami i boczkiem

Składniki:

  • 1kg ziemniaków, pokrojonych w cienkie plastry
  • 2 duże pory, pokrojone w plasterki
  • 200g boczku, pokrojonego w kostkę
  • 2 szklanki śmietanki 30%
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 200g startego sera gruyère lub innego mocnego sera
  • Sól, świeżo mielony czarny pieprz
  • Gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

  1. Boczek smażymy na patelni do zrumienienia, dodajemy pory i smażymy, aż będą miękkie. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  2. W rondelku podgrzewamy śmietankę z czosnkiem, nie doprowadzając do wrzenia.
  3. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę ziemniaków, na niej porcję porów z boczkiem, posypujemy serem. Powtarzamy warstwy, kończąc serem.
  4. Zalewamy całość ciepłą śmietanką z czosnkiem.
  5. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 60 minut, aż ziemniaki będą miękkie, a wierzch zezłoci się i zrobi chrupiący.

Przystawka z piekarnika na ciepło

Udało się wybrać coś z naszych propozycji? Dajcie znać w komentarzu.


Opublikowano

w

, ,

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *