Obiad z kurkami to uczta dla miłośników leśnych smaków, łącząca w sobie delikatność i wyrazistość tych aromatycznych grzybów. Dania z kurkami, od kremowych risotto do po makarony, oferują bogactwo smaku. Potrawy z kurkami to doskonały sposób na wprowadzenie do jadłospisu nuty leśnej świeżości i ciepła. Sprawdź nasze przepisy i pomysły.
Obiad z kurkami – naszych 9 pomysłów i propozycji na potrawy i dania
Mamy nadzieję, że dane danie z kurkami przypadnie do smaku.
Kurki w śmietanie z ziołami
Składniki:
- 500g świeżych kurek, oczyszczonych
- 1 mała cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte
- 200 ml śmietany 30% lub śmietany kremówki
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka świeżego tymianku
- 1 łyżeczka świeżego posiekanego rozmarynu
- Sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Na dużej patelni rozpuść masło, dodaj cebulę i czosnek, smaż do zeszklenia.
- Dodaj kurki i smaż na średnim ogniu aż puszczą sok i zaczną się złocić.
- Wlej śmietanę, dodaj tymianek i rozmaryn. Gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Podawaj na ciepło z ulubionym pieczywem lub jako dodatek do makaronu.
Risotto z kurek
Składniki:
- 1 szklanka ryżu arborio
- 500g kurek, oczyszczonych i pokrojonych
- 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
- 1 mała cebula, drobno posiekana
- 1/2 szklanki białego wina (opcjonalnie)
- 50g parmezanu, startego
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i smaż do zeszklenia.
- Dodaj ryż i smaż przez 1-2 minuty, aż stanie się lekko przezroczysty.
- Jeśli używasz, dolej wino i gotuj, aż w całości odparuje.
- Stopniowo dodawaj gorący bulion, cały czas mieszając, aż ryż wchłonie płyn.
- W międzyczasie na innej patelni rozpuść łyżkę masła i przesmaż kurki.
- Gdy ryż jest niemal gotowy, dodaj do niego kurki, wymieszaj.
- Na koniec dodaj pozostałe masło i starty parmezan, dopraw do smaku.
- Podawaj natychmiast, posypane dodatkowym parmezanem.
Makaron z kurek i boczku
Składniki:
- 400g makaronu (np. tagliatelle lub spaghetti)
- 300g kurek, oczyszczonych
- 200g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte
- 150 ml śmietany 30% lub śmietany kremówki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
- Świeża pietruszka do dekoracji
Przygotowanie:
- Makaron ugotuj al dente w dużej ilości osolonej wody.
- Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj boczek i smaż aż się zrumieni.
- Dodaj cebulę i czosnek, smaż do zeszklenia.
- Dodaj kurki i smaż aż będą miękkie i złociste.
- Wlej śmietanę, gotuj na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Dopraw do smaku.
- Odcedzony makaron dodaj do sosu, dokładnie wymieszaj.
- Podawaj posypane świeżą pietruszką i ewentualnie dodatkowym parmezanem.
Grzanki z kurek i czosnkiem
Składniki:
- 400g kurek, oczyszczonych
- 4 kromki chleba wiejskiego
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte
- 4 łyżki masła
- 2 łyżki świeżej natki pietruszki, posiekanej
- Sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Na dużej patelni roztop masło, dodaj czosnek i smaż przez około minutę.
- Dodaj kurki, smaż na średnim ogniu aż będą miękkie i zaczną się rumienić.
- Dopraw solą, pieprzem i większością pietruszki (zachowaj trochę do dekoracji).
- Chleb upiecz w tosterze lub na suchej patelni do chrupkości.
- Gorące grzanki obłóż smażonymi kurek z czosnkiem.
- Posyp pozostałą pietruszką i podawaj od razu.
Krem z kurek
Składniki:
- 500g kurek, oczyszczonych
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte
- 1 litr bulionu warzywnego
- 200 ml śmietany 30% lub śmietany kremówki
- 2 łyżki masła
- Sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
- Śmietana do dekoracji
Przygotowanie:
- Na dużej patelni roztop masło, dodaj cebulę i czosnek, smaż do zeszklenia.
- Dodaj kurki, smaż do miękkości.
- Całość zalej bulionem i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut.
- Zmiksuj zupę na gładki krem blenderem ręcznym lub stacjonarnym.
- Wlej śmietanę, ponownie doprowadź do wrzenia, a następnie dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Przed podaniem udekoruj łyżką śmietany i świeżymi ziołami.
Pierś z kurczaka faszerowana kurek
Składniki:
- 4 piersi z kurczaka
- 300g kurek, oczyszczonych
- 1 mała cebula, posiekana
- 100g serka kremowego (np. typu Philadelphia)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
- Świeże zioła do dekoracji
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Na patelni na oliwie z oliwek podsmaż cebulę, a następnie dodaj kurki. Smaż do miękkości.
- Ostudzone kurki wymieszaj z serkiem kremowym. Dopraw solą i pieprzem.
- W piersiach z kurczaka zrób kieszeń i napełnij mieszanką kurek i serka.
- Piersi z kurczaka przypraw solą i pieprzem, następnie obsmaż na patelni na złoty kolor z obu stron.
- Przenieś na blachę i piecz w piekarniku przez około 20-25 minut, aż kurczak będzie w pełni ugotowany.
- Przed podaniem udekoruj świeżymi ziołami.
Tagliatelle z kurek i szpinakiem
Składniki:
- 400g tagliatelle lub innego ulubionego makaronu
- 300g świeżych kurek, oczyszczonych
- 2 garście świeżego szpinaku
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte
- 150 ml śmietany 30% lub śmietany kremówki
- 50g parmezanu, startego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Ugotuj makaron al dente w dużym garnku osolonej wody.
- Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj czosnek i smaż przez około minutę.
- Dodaj kurki i smaż na średnim ogniu aż zmiękną.
- Do kurek dodaj śmietanę, gotuj na małym ogniu aż sos nieco zgęstnieje.
- Wprowadź świeży szpinak i gotuj, aż zwiędnie.
- Odcedź makaron i dodaj go bezpośrednio do sosu na patelni, mieszając, aby wszystko się połączyło.
- Dopraw solą i pieprzem, a następnie posyp obficie startym parmezanem.
- Podawaj natychmiast, dodatkowo posypując parmezanem według uznania.
Placuszki z kurek i ziemniaków
Składniki:
- 300g kurek, oczyszczonych i drobno posiekanych
- 2 duże ziemniaki, ugotowane, ostudzone i starte
- 1 mała cebula, drobno posiekana
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- Oliwa z oliwek lub olej do smażenia
- Sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Na patelni rozgrzej niewielką ilość oliwy lub oleju, dodaj cebulę i kurki, smaż do miękkości.
- W dużej misce wymieszaj starte ziemniaki, usmażone kurki z cebulą, jajko, mąkę i gałkę muszkatołową. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzej więcej oleju.
- Łyżką nakładaj porcje masy na patelnię, formując małe placuszki.
- Smaż na średnim ogniu z obu stron na złotobrązowy kolor.
- Placuszki odsącz na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Podawaj na ciepło jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie, np. z sosem jogurtowym.
Kurki zapiekane z ziemniakami i serem
Składniki:
- 500g kurek, oczyszczonych
- 800g ziemniaków, obranych i pokrojonych w cienkie plastry
- 1 duża cebula, pokrojona w cienkie półksiężyce
- 200 ml śmietany 30% lub śmietany kremówki
- 150g tartego sera (np. gouda, cheddar lub ementaler)
- 2 łyżki masła
- Sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
- Szczypiorek lub pietruszka do dekoracji
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Na patelni roztop masło, dodaj cebulę i smaż do zeszklenia.
- Dodaj kurki i smaż aż będą miękkie. Dopraw solą i pieprzem.
- W naczyniu do zapiekania ułóż warstwę ziemniaków, na to warstwę kurek z cebulą, a następnie posyp częścią sera.
- Powtarzaj warstwy, kończąc serem.
- Wlej śmietanę równomiernie na całość.
- Przykryj naczynie folią aluminiową i piecz przez około 40 minut, a następnie zdejmij folię i piecz kolejne 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie, a wierzch zrumieniony.
- Przed podaniem posyp danie szczypiorkiem lub pietruszką.
Inne obiady z grzybami:
Dodaj komentarz