przekąski z boczkiem

Przekąski z boczkiem – przepisy i pomysły na przystawki

Przekąski z boczkiem to propozycja na każdą okazję, ktora jednocześnie może zachwycić smakiem i prostotą przygotowania. Wśród naszych propozycji znajdziemy zarówno przekąski z boczkiem na zimno, jak i te serwowane na ciepło, które zadowolą najbardziej wymagające podniebienia. Przekąski zawijane w boczku są nie tylko pyszne, ale także efektownie prezentują się na stole, stając się hitem każdej imprezy. Sprawdź nasze pomysły na przystawki z boczkiem w roli głównej.

Sprawdź także pomysły na śniadanie z boczkiem oraz na obiad z boczkiem.

Przekąski z boczkiem na zimno i ciepło – sprawdź nasze propozycje

Przekąski z boczkiem na zimno i ciepło to pomysł na ciekawe przystawki, które na pewno zaskoczą niejedną osobę. Dajcie znać w komentarzu, czy się udało.

Śliwki zawijane w boczku

Składniki:

  • 200 g suszonych śliwek bez pestek
  • 200 g cienko krojonego boczku w plastrach
  • 50 g migdałów bez skórki (opcjonalnie)
  • Wykałaczki

Przygotowanie:

  1. Jeśli używasz migdałów, włóż jeden migdał do każdej suszonej śliwki.
  2. Owiń każdą śliwkę plastrem boczku, zabezpieczając wykałaczką.
  3. Układaj śliwki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 10-15 minut, aż boczek będzie chrupiący.

Szparagi zawijane w boczku

Składniki:

  • 1 pęczek świeżych szparagów
  • 200 g cienko krojonego boczku w plastrach
  • Sól i pieprz do smaku
  • Oliwa z oliwek

Przygotowanie:

  1. Odetnij zdrewniałe końcówki szparagów.
  2. Owiń każdy szparag plastrem boczku, zaczynając od podstawy.
  3. Posmaruj szparagi oliwą z oliwek i dopraw solą oraz pieprzem.
  4. Grilluj szparagi na średnim ogniu przez około 10 minut, obracając je co jakiś czas, aż boczek będzie chrupiący, a szparagi miękkie.

Daktyle zawijane w boczku na zimno

Składniki:

  • 200 g suszonych daktyli bez pestek
  • 200 g cienko krojonego boczku w plastrach
  • Ser kozi lub feta (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Jeśli używasz sera, pokrój go w małe kawałki i wsuń do środka każdego daktyla.
  2. Owiń każdy daktyl plastrem boczku, zabezpieczając wykałaczką.
  3. Podawaj na zimno jako efektowną i smaczną przekąskę.

Ser camembert zawijany w boczku

Składniki:

  • 1 okrągły ser camembert
  • 200 g cienko krojonego boczku w plastrach
  • Świeży tymianek (opcjonalnie)
  • Miód (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Owiń cały ser camembert plastrem boczku, upewniając się, że cały ser jest dobrze pokryty.
  2. Opcjonalnie, posyp wierzch serem świeżym tymiankiem.
  3. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 15-20 minut, aż boczek będzie chrupiący, a ser zacznie się topić.
  4. Podawaj z odrobiną miodu polanego na wierzch, jeśli lubisz słodko-słone połączenia.

Krewetki zawijane w boczku

Składniki:

  • 20 dużych krewetek, obranych i pozbawionych ogonków
  • 200 g cienko krojonego boczku w plastrach
  • Sok z jednej cytryny
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • Sól i pieprz do smaku
  • Oliwa z oliwek

Przygotowanie:

  1. Skrop krewetki sokiem z cytryny i dopraw solą, pieprzem oraz czosnkiem.
  2. Owiń każdą krewetkę plastrem boczku.
  3. Podsmaż krewetki na patelni z oliwą z oliwek na średnim ogniu przez około 5 minut, aż boczek będzie chrupiący, a krewetki ugotowane.
  4. Podawaj natychmiast jako ciepłą przekąskę.

Pieczarki faszerowane i zawijane w boczku

Składniki:

  • 20 dużych pieczarek
  • 100 g serka śmietankowego
  • 50 g startego sera parmezan
  • 1 mała cebula, drobno posiekana
  • 200 g cienko krojonego boczku w plastrach
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Usuń trzony z pieczarek i drobno posiekaj.
  2. W misce wymieszaj serek śmietankowy, ser parmezan, posiekaną cebulę, posiekane trzony pieczarek oraz sól i pieprz.
  3. Napełnij każdą kapelusz pieczarki farszem serowym.
  4. Owiń każdą pieczarkę plastrem boczku, zabezpieczając wykałaczką.
  5. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 15-20 minut, aż boczek będzie chrupiący, a pieczarki miękkie.

Mini kiełbaski zawijane w boczku

Składniki:

  • 20 mini kiełbasek (np. frankfurterki)
  • 200 g cienko krojonego boczku w plastrach
  • Syrop klonowy lub miód (opcjonalnie)
  • Wykałaczki

Przygotowanie:

  1. Owiń każdą mini kiełbaskę plastrem boczku, zabezpieczając wykałaczką.
  2. Układaj kiełbaski na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 15-20 minut, aż boczek będzie chrupiący.
  4. Opcjonalnie, na ostatnie 5 minut pieczenia posmaruj kiełbaski syropem klonowym lub miodem dla dodatkowego smaku.

Papryczki jalapeño faszerowane serem i zawijane w boczku

Składniki:

  • 10 świeżych papryczek jalapeño
  • 100 g serka śmietankowego
  • 50 g startego sera cheddar
  • 200 g cienko krojonego boczku w plastrach
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Przekrój papryczki jalapeño na pół i usuń nasiona.
  2. W misce wymieszaj serek śmietankowy i starty ser cheddar, doprawiając solą i pieprzem.
  3. Napełnij każdą połówkę papryczki farszem serowym.
  4. Owiń każdą połówkę plastrem boczku, zabezpieczając wykałaczką.
  5. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 15-20 minut, aż boczek będzie chrupiący, a ser roztopiony.

Ananas zawijany w boczku

Składniki:

  • 1 świeży ananas lub puszka ananasa w plastrach
  • 200 g cienko krojonego boczku w plastrach
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • Wykałaczki

Przygotowanie:

  1. Jeśli używasz świeżego ananasa, obierz go i pokrój na kawałki wielkości kęsa. Jeśli używasz ananasa z puszki, osusz plastry i pokrój na kawałki.
  2. W misce wymieszaj sos sojowy z brązowym cukrem.
  3. Owiń każdy kawałek ananasa plastrem boczku, zabezpieczając wykałaczką.
  4. Posmaruj każdy kawałek ananasa mieszanką sosu sojowego i cukru.
  5. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 15-20 minut, aż boczek będzie chrupiący.

Przekąski z boczkiem – udało się wybrać przystawkę?

Będzie nam miło, jak dacie znać w komentarzu. 


Opublikowano

w

, , ,

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *