Pomidory to baza wielu dań, ale równie świetnie sprawdzają się jako szybkie przekąski. Przekąski z pomidorów to idealny wybór na lekką przekąskę w ciągu dnia lub oryginalną przystawkę na spotkanie z przyjaciółmi. Od klasycznej bruschetty po pomidory faszerowane – pomysły na przystawki z pomidorów są niemal nieograniczone. Wystarczy kilka składników, by wyczarować coś wyjątkowego! Udowadniamy to. Sprawdź samemu.
Zobacz także:
Przystawki z pomidorów – nasze propozycje
Przekąski z pomidorów to przez wielu must have na stole. A my pokazujemy, że wcale nie muszą być “nudne”. Sprawdź nasze propozycje na przystawki z pomidorów.
Bruschetta z pomidorami i bazylią
Składniki:
- 4 kromki bagietki
- 2 średnie pomidory
- 1 ząbek czosnku
- Kilka liści świeżej bazylii
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Bagietkę pokrój na kromki, opiecz na suchej patelni lub w piekarniku.
- Pomidory pokrój w drobną kostkę, dodaj posiekaną bazylię i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Dopraw oliwą, solą i pieprzem, wymieszaj.
- Nałóż mieszankę na chrupiące kromki bagietki i podawaj od razu.
Pomidory faszerowane pastą serową
Składniki:
- 4 średnie pomidory
- 150 g serka śmietankowego
- 50 g sera feta
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- Szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie:
- Odetnij górną część pomidorów i wydrąż miąższ łyżeczką.
- W misce wymieszaj serek śmietankowy, pokruszoną fetę i natkę pietruszki. Dopraw solą i pieprzem.
- Napełnij pomidory przygotowaną pastą serową.
- Udekoruj natką pietruszki i podawaj schłodzone.
Sałatka caprese na wykałaczkach
Składniki:
- 2 duże pomidory
- 1 kulka mozzarelli (ok. 125 g)
- Kilka liści bazylii
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Pomidory i mozzarellę pokrój w plasterki.
- Na wykałaczkę nabijaj na przemian plaster pomidora, listek bazylii i plaster mozzarelli.
- Ułóż wykałaczki na talerzu, skrop oliwą i posyp solą oraz pieprzem.
- Podawaj jako lekką przystawkę lub przekąskę.
Roladki z pomidorów i szynki parmeńskiej
Składniki:
- 2 duże pomidory
- 6 plasterków szynki parmeńskiej
- 50 g kremowego serka
- Kilka liści rukoli
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Pomidory pokrój w cienkie plasterki.
- Każdy plasterek posmaruj cienką warstwą serka, dodaj listek rukoli i zawiń w plasterek szynki.
- Przypnij roladki wykałaczką, dopraw solą i pieprzem.
- Podawaj schłodzone jako lekką przekąskę.
Chipsy z pomidorów
Składniki:
- 3 duże pomidory
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki soli
- Szczypta suszonego oregano lub bazylii
Przygotowanie:
- Pomidory pokrój w bardzo cienkie plasterki.
- Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Skrop oliwą, posyp solą i suszonym oregano.
- Piecz w piekarniku rozgrzanym do 120°C przez około 1,5 godziny, aż staną się chrupiące.
Koreczki z pomidorków koktajlowych i oliwek
Składniki:
- 10 pomidorków koktajlowych
- 10 czarnych oliwek
- 50 g sera feta
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Szczypta ziół prowansalskich
Przygotowanie:
- Pomidorki koktajlowe przekrój na pół.
- Ser feta pokrój w kostkę.
- Na wykałaczkę nabijaj kolejno połówkę pomidora, oliwkę i kawałek fety.
- Skrop koreczki oliwą i posyp ziołami prowansalskimi.
- Podawaj jako elegancką przystawkę.
Grzanki z pomidorami i serem
Składniki:
- 4 kromki chleba
- 2 średnie pomidory
- 100 g sera żółtego (np. mozzarella lub gouda)
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Sól, pieprz i suszone oregano
Przygotowanie:
- Chleb lekko opiecz na patelni lub w tosterze.
- Pomidory pokrój w kostkę i wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oliwą, solą, pieprzem i oregano.
- Nałóż mieszankę na kromki, posyp startym serem i zapiecz w piekarniku w 180°C przez 5 minut.
- Podawaj na ciepło.
Pomidorowe „kwiaty” z twarożkiem
Składniki:
- 4 duże pomidory
- 200 g chudego twarogu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- Sól, pieprz i świeży koperek
Przygotowanie:
- Pomidory natnij od góry na kształt krzyża, nie przecinając ich całkowicie, i delikatnie rozchyl.
- Twaróg wymieszaj z jogurtem, przeciśniętym czosnkiem, solą, pieprzem i posiekanym koperkiem.
- Napełnij pomidory przygotowaną masą.
- Ułóż na talerzu jako lekką i efektowną przekąskę.
Pomidory grillowane z parmezanem
Składniki:
- 4 duże pomidory
- 50 g startego parmezanu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Pomidory przekrój na pół i ułóż na blaszce przeciętą stroną do góry.
- Skrop je oliwą, posyp solą, pieprzem i oregano, a następnie obficie posyp parmezanem.
- Grilluj w piekarniku na funkcji grilla przez 10 minut, aż ser się rozpuści i lekko zrumieni.
- Podawaj jako ciepłą przystawkę lub dodatek do dania głównego.
Przekąski z pomidorów – udało się coś wybrać?
Dajcie nam znać proszę w komentarzu.
Dodaj komentarz