przekąski z pomidorów

Przekąski z pomidorów – przepisy i pomysły na przystawki

Pomidory to baza wielu dań, ale równie świetnie sprawdzają się jako szybkie przekąski. Przekąski z pomidorów to idealny wybór na lekką przekąskę w ciągu dnia lub oryginalną przystawkę na spotkanie z przyjaciółmi. Od klasycznej bruschetty po pomidory faszerowane – pomysły na przystawki z pomidorów są niemal nieograniczone. Wystarczy kilka składników, by wyczarować coś wyjątkowego! Udowadniamy to. Sprawdź samemu. 

Zobacz także:

Przystawki z pomidorów – nasze propozycje

Przekąski z pomidorów to przez wielu must have na stole. A my pokazujemy, że wcale nie muszą być “nudne”.  Sprawdź nasze propozycje na przystawki z pomidorów. 

Bruschetta z pomidorami i bazylią

Składniki:

  • 4 kromki bagietki
  • 2 średnie pomidory
  • 1 ząbek czosnku
  • Kilka liści świeżej bazylii
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Bagietkę pokrój na kromki, opiecz na suchej patelni lub w piekarniku.
  2. Pomidory pokrój w drobną kostkę, dodaj posiekaną bazylię i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Dopraw oliwą, solą i pieprzem, wymieszaj.
  4. Nałóż mieszankę na chrupiące kromki bagietki i podawaj od razu.

Pomidory faszerowane pastą serową

Składniki:

  • 4 średnie pomidory
  • 150 g serka śmietankowego
  • 50 g sera feta
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • Szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie:

  1. Odetnij górną część pomidorów i wydrąż miąższ łyżeczką.
  2. W misce wymieszaj serek śmietankowy, pokruszoną fetę i natkę pietruszki. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Napełnij pomidory przygotowaną pastą serową.
  4. Udekoruj natką pietruszki i podawaj schłodzone.

Sałatka caprese na wykałaczkach

Składniki:

  • 2 duże pomidory
  • 1 kulka mozzarelli (ok. 125 g)
  • Kilka liści bazylii
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Pomidory i mozzarellę pokrój w plasterki.
  2. Na wykałaczkę nabijaj na przemian plaster pomidora, listek bazylii i plaster mozzarelli.
  3. Ułóż wykałaczki na talerzu, skrop oliwą i posyp solą oraz pieprzem.
  4. Podawaj jako lekką przystawkę lub przekąskę.

Roladki z pomidorów i szynki parmeńskiej

Składniki:

  • 2 duże pomidory
  • 6 plasterków szynki parmeńskiej
  • 50 g kremowego serka
  • Kilka liści rukoli
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Pomidory pokrój w cienkie plasterki.
  2. Każdy plasterek posmaruj cienką warstwą serka, dodaj listek rukoli i zawiń w plasterek szynki.
  3. Przypnij roladki wykałaczką, dopraw solą i pieprzem.
  4. Podawaj schłodzone jako lekką przekąskę.

Chipsy z pomidorów

Składniki:

  • 3 duże pomidory
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Szczypta suszonego oregano lub bazylii

Przygotowanie:

  1. Pomidory pokrój w bardzo cienkie plasterki.
  2. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Skrop oliwą, posyp solą i suszonym oregano.
  4. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 120°C przez około 1,5 godziny, aż staną się chrupiące.

Koreczki z pomidorków koktajlowych i oliwek

Składniki:

  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 10 czarnych oliwek
  • 50 g sera feta
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Szczypta ziół prowansalskich

Przygotowanie:

  1. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół.
  2. Ser feta pokrój w kostkę.
  3. Na wykałaczkę nabijaj kolejno połówkę pomidora, oliwkę i kawałek fety.
  4. Skrop koreczki oliwą i posyp ziołami prowansalskimi.
  5. Podawaj jako elegancką przystawkę.

Grzanki z pomidorami i serem

Składniki:

  • 4 kromki chleba
  • 2 średnie pomidory
  • 100 g sera żółtego (np. mozzarella lub gouda)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Sól, pieprz i suszone oregano

Przygotowanie:

  1. Chleb lekko opiecz na patelni lub w tosterze.
  2. Pomidory pokrój w kostkę i wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oliwą, solą, pieprzem i oregano.
  3. Nałóż mieszankę na kromki, posyp startym serem i zapiecz w piekarniku w 180°C przez 5 minut.
  4. Podawaj na ciepło.

Pomidorowe „kwiaty” z twarożkiem

Składniki:

  • 4 duże pomidory
  • 200 g chudego twarogu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • Sól, pieprz i świeży koperek

Przygotowanie:

  1. Pomidory natnij od góry na kształt krzyża, nie przecinając ich całkowicie, i delikatnie rozchyl.
  2. Twaróg wymieszaj z jogurtem, przeciśniętym czosnkiem, solą, pieprzem i posiekanym koperkiem.
  3. Napełnij pomidory przygotowaną masą.
  4. Ułóż na talerzu jako lekką i efektowną przekąskę.

Pomidory grillowane z parmezanem

Składniki:

  • 4 duże pomidory
  • 50 g startego parmezanu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Pomidory przekrój na pół i ułóż na blaszce przeciętą stroną do góry.
  2. Skrop je oliwą, posyp solą, pieprzem i oregano, a następnie obficie posyp parmezanem.
  3. Grilluj w piekarniku na funkcji grilla przez 10 minut, aż ser się rozpuści i lekko zrumieni.
  4. Podawaj jako ciepłą przystawkę lub dodatek do dania głównego.

Przekąski z pomidorów – udało się coś wybrać?

Dajcie nam znać proszę w komentarzu.


Opublikowano

w

, , ,

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *