Obiad z karkówki to propozycja dla miłośników mięsnych smaków. Dania z karkówki na obiad mogą przybierać różne formy, od tradycyjnych pieczeni po nowoczesne, kreatywne kompozycje. Jeśli zastanawiasz się, odkryj nasze przepisy, które z pewnością zainspirują Twoją kulinarną wyobraźnię. Zapraszamy do sprawdzenia propozycji co z karkówki przygotować na obiad.
Obiad z karkówki – naszych 9 pomysłów i przepisów
Mamy nadzieję, że coś wybierzecie i zrobicie jakieś danie z karkówki na obiad.
Karkówka w sosie pieczeniowym
Składniki:
- 1 kg karkówki
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 2 szklanki bulionu wołowego
- Sól, pieprz, zioła prowansalskie
Przygotowanie:
- Karkówkę pokrój w plastry i rozbij lekko. Oprósz solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
- Na patelni rozgrzej olej i masło, a następnie obsmaż kawałki mięsa z obu stron na złoty kolor. Wyjmij mięso i odłóż.
- Na tej samej patelni usmaż pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek, aż będą złote.
- Dodaj mąkę, mieszając, aby zrobić zasmażkę. Wlej bulion, mieszając, aby sos był gładki.
- Wróć z mięsem do sosu, dusz na małym ogniu pod przykryciem przez około 1 godzinę, aż mięso będzie miękkie.
Karkówka z grilla w marynacie
Składniki:
- 1 kg karkówki
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka musztardy
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka miodu
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
- Karkówkę pokrój w grubsze plastry.
- W misce wymieszaj olej, sos sojowy, musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek, miód, sól i pieprz, aby stworzyć marynatę.
- Mięso zalej przygotowaną marynatą i odstaw w chłodne miejsce na minimum 3 godziny, najlepiej na całą noc.
- Grilluj karkówkę na dobrze rozgrzanym grillu, po kilka minut z każdej strony, aż będzie dobrze przypieczona i soczysta.
Pieczona karkówka z ziemniakami
Składniki:
- 1 kg karkówki
- 1 kg ziemniaków
- 4 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- Sól, pieprz, majeranek
Przygotowanie:
- Karkówkę natrzyj solą, pieprzem i majerankiem. Pozostaw do marynowania na godzinę.
- Ziemniaki i cebule obierz i pokrój w cząstki. Czosnek przeciśnij przez praskę.
- W brytfannie rozgrzej olej, umieść mięso i otocz je warzywami.
- Piecz w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 1,5 godziny, do momentu, aż mięso i ziemniaki będą miękkie. Regularnie polewaj mięso sokiem z pieczenia.
Karkówka w sosie musztardowym
Składniki:
- 1 kg karkówki
- 3 łyżki ostrej musztardy
- 200 ml śmietany 30%
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki masła
- Sól, pieprz, tymianek
Przygotowanie:
- Karkówkę pokrój na plastry, lekko rozbij. Oprósz solą i pieprzem.
- Na patelni roztop masło, podsmaż mięso z obu stron na złoty kolor, a następnie odłóż na bok.
- Na tej samej patelni zeszklić posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj mąkę, wymieszaj.
- Wlej śmietanę, dodaj musztardę, wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem.
- Wróć z mięsem do sosu. Duś na małym ogniu około 30 minut, aż mięso będzie miękkie.
Karkówka w marynacie barbecue
Składniki:
- 1 kg karkówki
- 100 ml sosu barbecue
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
- Karkówkę pokrój na plastry.
- W misce wymieszaj sos barbecue, olej, miód, ocet balsamiczny, paprykę wędzoną, sól i pieprz.
- Mięso zalej marynatą i odstaw na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
- Piecz w piekarniku lub grilluj na grillu, aż mięso będzie dobrze przypieczone i soczyste.
Karkówka z warzywami w rękawie do pieczenia
Składniki:
- 1 kg karkówki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 por
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka majeranku
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
- Karkówkę natrzyj solą, pieprzem i majerankiem.
- Warzywa pokrój w grube plastry, czosnek przeciśnij przez praskę.
- Mięso i warzywa umieść w rękawie do pieczenia, dodaj olej i dobrze wymieszaj.
- Piecz w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 1,5-2 godziny, aż mięso i warzywa będą miękkie.
Karkówka z pieczarkami i cebulą
Składniki:
- 1 kg karkówki
- 500 g pieczarek
- 3 cebule
- 3 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka bulionu wołowego
- Sól, pieprz, majeranek
Przygotowanie:
- Karkówkę pokrój na plastry i lekko rozbij. Oprósz solą, pieprzem i majerankiem.
- Na patelni rozgrzej olej, obsmaż mięso z obu stron na złoty kolor, a następnie odłóż na bok.
- Na tej samej patelni podsmaż pokrojoną w plastry cebulę i pieczarki do momentu, gdy zmiękną.
- Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę smaż.
- Wróć z mięsem do patelni, zalej bulionem i dusz pod przykryciem na małym ogniu przez około 30-40 minut.
Karkówka w sosie śliwkowym
Składniki:
- 1 kg karkówki
- 200 g suszonych śliwek
- 1 szklanka czerwonego wina
- 2 cebule
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka miodu
- Sól, pieprz, rozmaryn
Przygotowanie:
- Karkówkę pokrój na plastry, oprósz solą, pieprzem i rozmarynem.
- Na patelni rozgrzej olej, obsmaż mięso z obu stron, a następnie odłóż na bok.
- W tym samym tłuszczu zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę.
- Dodaj śliwki, wino i miód, doprowadź do wrzenia.
- Wróć z mięsem do sosu, duś na małym ogniu pod przykryciem przez około 1 godzinę.
Karkówka z warzywami w sosie sojowym
Składniki:
- 1 kg karkówki
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 1 duża marchew
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka imbiru
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
- Karkówkę pokrój na paski, oprósz solą i pieprzem.
- Warzywa pokrój w paski.
- Na patelni rozgrzej olej, szybko obsmaż mięso, a następnie wyjmij.
- Na tej samej patelni smaż warzywa przez kilka minut.
- Dodaj sos sojowy, miód i imbir do warzyw, wymieszaj.
- Wróć z mięsem do warzyw, wszystko razem podduś przez kilka minut.
Udało się wybrać jakiś obiad z kaszą w roli głównej?
Inne obiady mięsne:
Dodaj komentarz