Obiad z królika to niezwykłe doświadczenie kulinarne, prawda? Dania z królika na obiad to nie tylko tradycyjne przysmaki, ale również kulinarna podróż po różnorodnych smakach. Potrawa z królika, przygotowana z odpowiednią dbałością o smak i aromat, może stać się prawdziwym arcydziełem kuchni i hitem w domu. Sprawdź przepisy na obiady z królika!
Obiad z królika – nasze propozycje i przepisy na potrawy i dania
Co zrobić z królika na obiad? Mamy nadzieję, że pomogliśmy.
Pieczony królik z ziołami i warzywami
Składniki:
- Królik (ok. 1,5 kg), pokrojony na części
- Cebula – 1 sztuka, pokrojona w kostkę
- Marchew – 2 sztuki, pokrojone w plastry
- Seler – 1 sztuka, pokrojony w kostkę
- Ziemniaki – 4 sztuki, pokrojone w plastry
- Świeże zioła (np. tymianek, rozmaryn, oregano) – garść
- Olej rzepakowy – 2 łyżki
- Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- W misce wymieszaj pokrojone warzywa i zioła z olejem. Dopraw solą i pieprzem.
- Na dnie dużego naczynia żaroodpornego ułóż warzywa i zioła.
- Na wierzchu ułóż kawałki królika.
- Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 60-70 minut, aż mięso będzie dobrze upieczone, a warzywa miękkie.
Gulasz z królika
Składniki:
- Mięso z królika (ok. 800g), pokrojone w kostkę
- Cebula – 2 sztuki, posiekane
- Czosnek – 3 ząbki, posiekane
- Papryka czerwona – 1 sztuka, pokrojona w kostkę
- Marchew – 2 sztuki, pokrojone w plastry
- Przyprawy gulaszowe (np. papryka słodka, ostra, kminek) – wedle uznania
- Bulion warzywny – 500ml
- Olej do smażenia
- Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę i czosnek.
- Dodaj pokrojone mięso z królika i smaż, aż będzie dobrze zrumienione.
- Dodaj pokrojoną paprykę i marchew. Smaż przez kilka minut.
- Wlej bulion warzywny i dopraw przyprawami gulaszowymi, solą i pieprzem.
- Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około 60 minut, aż mięso będzie miękkie i aromatyczne.
Królik duszony w czerwonym winie
Składniki:
- Królik (ok. 1,2 kg), pokrojony na części
- Cebula – 1 sztuka, pokrojona w piórka
- Czosnek – 4 ząbki, posiekane
- Marchew – 2 sztuki, pokrojone w plastry
- Czerwone wino – 250ml
- Bulion drobiowy – 500ml
- Masło – 2 łyżki
- Mąka pszenna – 2 łyżki
- Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Na dużym garnku rozgrzej masło i podsmaż cebulę i czosnek.
- Dodaj kawałki królika i smaż, aż będą dobrze zrumienione z każdej strony.
- Posyp mąką i smaż przez chwilę.
- Wlej czerwone wino i bulion drobiowy. Dopraw solą i pieprzem.
- Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 90 minut, aż mięso będzie miękkie i sos zgęstnieje.
Królik duszony w sosie pomidorowym
Składniki:
- Królik (ok. 1,2 kg), pokrojony na części
- Cebula – 2 sztuki, posiekane
- Marchew – 2 sztuki, pokrojone w plastry
- Seler – 1 sztuka, pokrojony w kostkę
- Przecier pomidorowy – 400g
- Rosół warzywny – 500ml
- Czerwone wino – 200ml
- Olej do smażenia
- Sól, pieprz do smaku
- Świeże zioła (np. tymianek, rozmaryn) do dekoracji
Przygotowanie:
- Na dużym garnku rozgrzej olej i podsmaż cebulę.
- Dodaj kawałki królika i smaż, aż będą dobrze zrumienione z każdej strony.
- Dodaj marchewkę, seler i smaż przez kilka minut.
- Wlej czerwone wino i gotuj, aż alkohol się odparuje.
- Dodaj przecier pomidorowy, rosół warzywny, dopraw solą i pieprzem.
- Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 60-70 minut, aż mięso będzie miękkie.
Królik pieczony z cytrusami i ziołami
Składniki:
- Królik (ok. 1,5 kg), pokrojony na części
- Cytryny – 2 sztuki, pokrojone w plastry
- Pomarańcze – 2 sztuki, pokrojone w plastry
- Świeży tymianek – garść
- Świeży rozmaryn – garść
- Czosnek – 4 ząbki, posiekane
- Masło – 4 łyżki
- Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Na dużej blaszce ułóż plastry cytryn i pomarańcz.
- Pokrój kawałki królika i ułóż je na warzywach.
- Posyp kawałki królika posiekanym czosnkiem, tymiankiem i rozmarynem.
- Pokrój masło na plasterki i ułóż je na kawałkach królika.
- Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 60-70 minut, aż mięso będzie dobrze upieczone.
Królik w śmietanie z grzybami
Składniki:
- Królik (ok. 1,2 kg), pokrojony na części
- Grzyby (np. pieczarki, kurki) – 300g, pokrojone
- Cebula – 2 sztuki, posiekane
- Śmietana kremówka – 300ml
- Bulion warzywny – 500ml
- Masło – 3 łyżki
- Mąka pszenna – 2 łyżki
- Sól, pieprz do smaku
- Natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
- Na dużej patelni rozgrzej masło i podsmaż cebulę.
- Dodaj kawałki królika i smaż, aż będą dobrze zrumienione.
- Dodaj pokrojone grzyby i smaż przez kilka minut.
- Posyp mąką i smaż przez chwilę.
- Wlej bulion warzywny i doprowadź do wrzenia.
- Dodaj śmietanę kremówkę, dopraw solą i pieprzem.
- Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około 60 minut, aż mięso będzie miękkie i sos zgęstnieje.
- Posyp pokrojoną natką pietruszki przed podaniem.
Królik duszony w miodzie i musztardzie
Składniki:
- Królik (ok. 1,5 kg), pokrojony na części
- Cebula – 2 sztuki, posiekane
- Czosnek – 4 ząbki, posiekane
- Miod – 4 łyżki
- Musztarda – 2 łyżki
- Bulion warzywny – 500ml
- Olej do smażenia
- Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Na dużej patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę i czosnek.
- Dodaj kawałki królika i smaż, aż będą dobrze zrumienione z każdej strony.
- Wymieszaj miód i musztardę, a następnie dodaj do kawałków królika.
- Wlej bulion warzywny i doprowadź do wrzenia.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około 60 minut, aż mięso będzie miękkie.
Pieczony królik z warzywami korzennymi
Składniki:
- Królik (ok. 1,5 kg), pokrojony na części
- Marchew – 3 sztuki, pokrojone w plastry
- Seler korzeniowy – 1 sztuka, pokrojony w kostkę
- Pietruszka – 2 sztuki, pokrojone w plastry
- Cebula – 2 sztuki, pokrojone w ósemki
- Czosnek – 4 ząbki, posiekane
- Ziemniaki – 4 sztuki, pokrojone w plastry
- Mieszanka korzeniowych przypraw (np. tymianek, rozmaryn, anyż) – wedle uznania
- Olej rzepakowy – 3 łyżki
- Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Na dużej blaszce ułóż warzywa korzeniowe.
- Pokrój kawałki królika i ułóż je na warzywach.
- Posyp kawałki królika posiekanym czosnkiem i mieszanką przypraw.
- Skrop olejem i dopraw solą i pieprzem.
- Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 60-70 minut, aż mięso będzie dobrze upieczone, a warzywa miękkie.
Królik w sosie grzybowym z kluskami śląskimi
Składniki:
- Królik (ok. 1,2 kg), pokrojony na części
- Grzyby suszone (np. borowiki) – 50g, namoczone w gorącej wodzie
- Cebula – 2 sztuki, posiekane
- Marchew – 2 sztuki, pokrojone w plastry
- Seler – 1 sztuka, pokrojony w kostkę
- Śmietana kremówka – 200ml
- Mąka pszenna – 2 łyżki
- Bulion warzywny – 500ml
- Masło – 3 łyżki
- Kluski śląskie – gotowe lub przygotowane według instrukcji na opakowaniu
- Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Na dużej patelni rozgrzej masło i podsmaż cebulę.
- Dodaj kawałki królika i smaż, aż będą dobrze zrumienione z każdej strony.
- Dodaj marchewkę, seler i smaż przez kilka minut.
- Posyp mąką i smaż przez chwilę.
- Wlej bulion warzywny i dodaj namoczone grzyby wraz z odrobiną wody, w której się moczyły.
- Dodaj śmietanę kremówkę, dopraw solą i pieprzem.
- Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około 60 minut, aż mięso będzie miękkie i sos zgęstnieje.
- Podawaj z gotowymi kluskami śląskimi.
Co zrobić z królika na obiad?
Tego pytania już chyba dodawać nie trzeba? Dajcie znać w komentarzu.
Inne obiady mięsne:
Dodaj komentarz