obiad z owocami

Obiad z owocami – przepisy na dania i potrawy

Obiad z owocami to wyjątkowe doświadczenie smakowe, ale również prawdziwa uczta dla zmysłów, szczególnie latem. Dania z owocami oferują niezliczone możliwości kulinarnego eksperymentowania. Potrawy z owoców nie tylko mogą zachwycać wyglądem, ale także smakiem i wartościami odżywczymi. Sprawdź przepisy na dania z owocami na obiad i nie tylko.

Obiad z owocami – nasze propozycje na potrawy i dania

Nasze dania z owocami sprawdzą się nie tylko na obiad. 

Kurczak w sosie mango

Składniki:

  • Piersi z kurczaka – 4 sztuki
  • Mango – 2 sztuki, obrane i pokrojone w kostkę
  • Cebula – 1 sztuka, posiekana
  • Czosnek – 2 ząbki, posiekane
  • Śmietana kremówka – 200ml
  • Sok z limonki – 2 łyżki
  • Masło – 2 łyżki
  • Sól, pieprz do smaku
  • Olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim posiekany czosnek i cebulę, aż będą miękkie.
  2. Dodać pokrojone piersi z kurczaka i smażyć, aż będą lekko zrumienione z obu stron.
  3. Dodać pokrojone mango do kurczaka na patelnię i smażyć razem przez kilka minut.
  4. W osobnym garnku rozgrzać masło, dodać sok z limonki i śmietanę. Gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
  5. Doprawić sos solą i pieprzem do smaku.
  6. Polać piersi z kurczaka sosem mango i podawać gorące, najlepiej z ulubionymi dodatkami, np. ryżem lub kaszą.

Sałatka z kurczakiem, awokado i truskawkami

Składniki:

  • Pierś z kurczaka – 2 sztuki, ugotowane i pokrojone w plastry
  • Awokado – 1 sztuka, obrane i pokrojone w kostkę
  • Truskawki – 200g, pokrojone na połówki
  • Rukola – 100g
  • Ser kozi – 100g, pokrojony w kostkę
  • Orzechy włoskie – garść, posiekane
  • Sok z cytryny – 2 łyżki
  • Olej z oliwek – 2 łyżki
  • Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. W dużej misce wymieszać rukolę, plastry kurczaka, pokrojone awokado, truskawki, ser kozi i posiekane orzechy.
  2. Skropić sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, delikatnie wymieszać.
  3. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  4. Podawać sałatkę na talerzach, jako smaczny i odżywczy obiad.

Kuskus z warzywami i suszonymi śliwkami

Składniki:

  • Kuskus – 1 szklanka
  • Cebula – 1 sztuka, posiekana
  • Czosnek – 2 ząbki, posiekane
  • Bakłażan – 1 sztuka, pokrojony w kostkę
  • Papryka czerwona – 1 sztuka, pokrojona w kostkę
  • Suszone śliwki – garść, posiekane
  • Bulion warzywny – 300ml
  • Masło – 2 łyżki
  • Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. W garnku rozgrzać masło i podsmażyć na nim cebulę i czosnek.
  2. Dodać pokrojone warzywa (bakłażan i paprykę) i smażyć, aż będą miękkie.
  3. Dodać kuskus do garnka z warzywami, zalać bulionem warzywnym.
  4. Gotować na wolnym ogniu przez około 5 minut, aż kuskus wchłonie płyn.
  5. Dodać posiekane suszone śliwki, doprawić solą i pieprzem do smaku.
  6. Gotować jeszcze przez kilka minut, mieszając, aż wszystkie składniki się połączą.
  7. Podawać gorące, jako danie główne obiadowe.

Kaczka pieczona z sosem z pomarańczy

Składniki:

  • Kaczka – 1 sztuka
  • Pomarańcze – 2 sztuki
  • Miód – 2 łyżki
  • Bulion drobiowy – 250ml
  • Masło – 2 łyżki
  • Czosnek – 3 ząbki, posiekane
  • Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Kaczkę dokładnie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Naciąć skórę nożem w kratkę.
  2. Skórę kaczki natrzeć solą i pieprzem, następnie natrzeć miód.
  3. Kaczkę umieścić w naczyniu do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika (180°C) na około 2 godziny, aż mięso będzie soczyste i skóra złocista.
  4. W międzyczasie wycisnąć sok z pomarańczy. W rondlu rozgrzać masło, dodać posiekany czosnek i smażyć przez chwilę. Dodać sok z pomarańczy i bulion drobiowy. Gotować na małym ogniu, aż sos się zredukuje i zgęstnieje.
  5. Po upieczeniu kaczki wyjąć ją z piekarnika i pokroić na porcje. Podawać polaną sosem z pomarańczy.

Ryba z mango i avocado

Składniki:

  • Filety z dowolnej ryby (np. łosoś, dorsz) – 4 sztuki
  • Mango – 1 sztuka, obrane i pokrojone w kostkę
  • Awokado – 1 sztuka, obrane i pokrojone w kostkę
  • Czerwona cebula – 1 sztuka, posiekana
  • Limonka – 1 sztuka, sok
  • Kolendra – garść, posiekana
  • Sól, pieprz do smaku
  • Olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Filety rybne oczyścić i osuszyć papierowym ręcznikiem, następnie przyprawić solą i pieprzem.
  2. Na patelni rozgrzać olej i smażyć filety rybne z obu stron, aż będą złociste i dobrze przypieczone.
  3. W misce wymieszać pokrojone mango, awokado, cebulę i posiekaną kolendrę.
  4. Skropić mieszankę sokiem z limonki, doprawić solą i pieprzem.
  5. Podawać smażone filety rybne na talerzach, obłożone mieszanką z mango i awokado.

Indyk pieczony z żurawiną i cytryną

Składniki:

  • Filet z indyka – 800g
  • Żurawina – 200g
  • Czosnek – 3 ząbki, posiekane
  • Sok z cytryny – 3 łyżki
  • Miód – 2 łyżki
  • Masło – 2 łyżki
  • Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Filet z indyka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, następnie posolić i popieprzyć.
  2. W rondlu rozgrzać masło, dodać posiekany czosnek i smażyć przez chwilę.
  3. Dodać sok z cytryny, miód i żurawinę. Gotować na małym ogniu, aż żurawina zmięknie i sos zgęstnieje.
  4. Kawałki indyka umieścić w naczyniu do pieczenia i polać sosem żurawinowym.
  5. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180°C) na około 30-40 minut, aż mięso będzie dobrze upieczone.
  6. Podawać gorące, polane sosem żurawinowym, najlepiej z ulubionymi dodatkami.

Wołowina w sosie borówkowym

Składniki:

  • Wołowina (np. polędwica) – 500g, pokrojona w plastry
  • Borówki – 200g
  • Czerwone wino – 150ml
  • Cebula – 1 sztuka, posiekana
  • Rosół wołowy – 250ml
  • Masło – 2 łyżki
  • Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć na nim posiekaną cebulę.
  2. Dodać pokrojoną wołowinę i smażyć, aż będzie dobrze zrumieniona z obu stron.
  3. Dodać czerwone wino i gotować przez kilka minut, aż alkohol się odparuje.
  4. Dodać borówki i rosół wołowy, doprawić solą i pieprzem.
  5. Gotować na małym ogniu, aż wołowina będzie miękka, a sos zgęstnieje.
  6. Podawać gorące, najlepiej z ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami czy puree ziemniaczanym.

Ryż basmati z kurczakiem i ananasem

Składniki:

  • Ryż basmati – 1 szklanka
  • Piersi z kurczaka – 2 sztuki, pokrojone w kostkę
  • Ananas – 1 sztuka, obrany i pokrojony w kostkę
  • Cebula – 1 sztuka, posiekana
  • Czosnek – 2 ząbki, posiekane
  • Sos sojowy – 2 łyżki
  • Sok z cytryny – 2 łyżki
  • Olej do smażenia
  • Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu.
  2. Na dużej patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim posiekaną cebulę i czosnek.
  3. Dodać pokrojone piersi z kurczaka i smażyć, aż będą złociste z obu stron.
  4. Dodać pokrojony ananas, sos sojowy i sok z cytryny. Smażyć razem przez kilka minut.
  5. Doprawić kurczaka i ananasa solą i pieprzem do smaku.
  6. Podawać ryż na talerzach, a na wierzchu ułożyć kurczaka i ananasa.

Makaron z krewetkami i mango

Składniki:

  • Makaron spaghetti – 300g
  • Krewetki – 300g, obrane
  • Mango – 1 sztuka, obrane i pokrojone w kostkę
  • Czosnek – 3 ząbki, posiekane
  • Śmietana kremówka – 200ml
  • Bulion rybny – 250ml
  • Masło – 2 łyżki
  • Sól, pieprz do smaku
  • Natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotować al dente wg instrukcji na opakowaniu.
  2. Na dużej patelni rozgrzać masło i podsmażyć na nim posiekany czosnek.
  3. Dodać obrane krewetki i smażyć, aż będą różowe i dobrze przypieczone.
  4. Dodać pokrojone mango, bulion rybny i śmietanę kremówkę. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  5. Gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje i krewetki będą gotowe.
  6. Podawać makaron na talerzach, a na wierzchu ułożyć krewetki z sosem. Posypać posiekaną natką pietruszki.

Potrawy z owocami – udało się wybrać?

Dajcie znać w komentarzu.

Inne obiady z owocami:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *