Obiad z owocami to wyjątkowe doświadczenie smakowe, ale również prawdziwa uczta dla zmysłów, szczególnie latem. Dania z owocami oferują niezliczone możliwości kulinarnego eksperymentowania. Potrawy z owoców nie tylko mogą zachwycać wyglądem, ale także smakiem i wartościami odżywczymi. Sprawdź przepisy na dania z owocami na obiad i nie tylko.
Obiad z owocami – nasze propozycje na potrawy i dania
Nasze dania z owocami sprawdzą się nie tylko na obiad.
Kurczak w sosie mango
Składniki:
- Piersi z kurczaka – 4 sztuki
- Mango – 2 sztuki, obrane i pokrojone w kostkę
- Cebula – 1 sztuka, posiekana
- Czosnek – 2 ząbki, posiekane
- Śmietana kremówka – 200ml
- Sok z limonki – 2 łyżki
- Masło – 2 łyżki
- Sól, pieprz do smaku
- Olej do smażenia
Przygotowanie:
- Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim posiekany czosnek i cebulę, aż będą miękkie.
- Dodać pokrojone piersi z kurczaka i smażyć, aż będą lekko zrumienione z obu stron.
- Dodać pokrojone mango do kurczaka na patelnię i smażyć razem przez kilka minut.
- W osobnym garnku rozgrzać masło, dodać sok z limonki i śmietanę. Gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
- Doprawić sos solą i pieprzem do smaku.
- Polać piersi z kurczaka sosem mango i podawać gorące, najlepiej z ulubionymi dodatkami, np. ryżem lub kaszą.
Sałatka z kurczakiem, awokado i truskawkami
Składniki:
- Pierś z kurczaka – 2 sztuki, ugotowane i pokrojone w plastry
- Awokado – 1 sztuka, obrane i pokrojone w kostkę
- Truskawki – 200g, pokrojone na połówki
- Rukola – 100g
- Ser kozi – 100g, pokrojony w kostkę
- Orzechy włoskie – garść, posiekane
- Sok z cytryny – 2 łyżki
- Olej z oliwek – 2 łyżki
- Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- W dużej misce wymieszać rukolę, plastry kurczaka, pokrojone awokado, truskawki, ser kozi i posiekane orzechy.
- Skropić sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, delikatnie wymieszać.
- Doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Podawać sałatkę na talerzach, jako smaczny i odżywczy obiad.
Kuskus z warzywami i suszonymi śliwkami
Składniki:
- Kuskus – 1 szklanka
- Cebula – 1 sztuka, posiekana
- Czosnek – 2 ząbki, posiekane
- Bakłażan – 1 sztuka, pokrojony w kostkę
- Papryka czerwona – 1 sztuka, pokrojona w kostkę
- Suszone śliwki – garść, posiekane
- Bulion warzywny – 300ml
- Masło – 2 łyżki
- Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- W garnku rozgrzać masło i podsmażyć na nim cebulę i czosnek.
- Dodać pokrojone warzywa (bakłażan i paprykę) i smażyć, aż będą miękkie.
- Dodać kuskus do garnka z warzywami, zalać bulionem warzywnym.
- Gotować na wolnym ogniu przez około 5 minut, aż kuskus wchłonie płyn.
- Dodać posiekane suszone śliwki, doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Gotować jeszcze przez kilka minut, mieszając, aż wszystkie składniki się połączą.
- Podawać gorące, jako danie główne obiadowe.
Kaczka pieczona z sosem z pomarańczy
Składniki:
- Kaczka – 1 sztuka
- Pomarańcze – 2 sztuki
- Miód – 2 łyżki
- Bulion drobiowy – 250ml
- Masło – 2 łyżki
- Czosnek – 3 ząbki, posiekane
- Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Kaczkę dokładnie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Naciąć skórę nożem w kratkę.
- Skórę kaczki natrzeć solą i pieprzem, następnie natrzeć miód.
- Kaczkę umieścić w naczyniu do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika (180°C) na około 2 godziny, aż mięso będzie soczyste i skóra złocista.
- W międzyczasie wycisnąć sok z pomarańczy. W rondlu rozgrzać masło, dodać posiekany czosnek i smażyć przez chwilę. Dodać sok z pomarańczy i bulion drobiowy. Gotować na małym ogniu, aż sos się zredukuje i zgęstnieje.
- Po upieczeniu kaczki wyjąć ją z piekarnika i pokroić na porcje. Podawać polaną sosem z pomarańczy.
Ryba z mango i avocado
Składniki:
- Filety z dowolnej ryby (np. łosoś, dorsz) – 4 sztuki
- Mango – 1 sztuka, obrane i pokrojone w kostkę
- Awokado – 1 sztuka, obrane i pokrojone w kostkę
- Czerwona cebula – 1 sztuka, posiekana
- Limonka – 1 sztuka, sok
- Kolendra – garść, posiekana
- Sól, pieprz do smaku
- Olej do smażenia
Przygotowanie:
- Filety rybne oczyścić i osuszyć papierowym ręcznikiem, następnie przyprawić solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć filety rybne z obu stron, aż będą złociste i dobrze przypieczone.
- W misce wymieszać pokrojone mango, awokado, cebulę i posiekaną kolendrę.
- Skropić mieszankę sokiem z limonki, doprawić solą i pieprzem.
- Podawać smażone filety rybne na talerzach, obłożone mieszanką z mango i awokado.
Indyk pieczony z żurawiną i cytryną
Składniki:
- Filet z indyka – 800g
- Żurawina – 200g
- Czosnek – 3 ząbki, posiekane
- Sok z cytryny – 3 łyżki
- Miód – 2 łyżki
- Masło – 2 łyżki
- Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Filet z indyka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, następnie posolić i popieprzyć.
- W rondlu rozgrzać masło, dodać posiekany czosnek i smażyć przez chwilę.
- Dodać sok z cytryny, miód i żurawinę. Gotować na małym ogniu, aż żurawina zmięknie i sos zgęstnieje.
- Kawałki indyka umieścić w naczyniu do pieczenia i polać sosem żurawinowym.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika (180°C) na około 30-40 minut, aż mięso będzie dobrze upieczone.
- Podawać gorące, polane sosem żurawinowym, najlepiej z ulubionymi dodatkami.
Wołowina w sosie borówkowym
Składniki:
- Wołowina (np. polędwica) – 500g, pokrojona w plastry
- Borówki – 200g
- Czerwone wino – 150ml
- Cebula – 1 sztuka, posiekana
- Rosół wołowy – 250ml
- Masło – 2 łyżki
- Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć na nim posiekaną cebulę.
- Dodać pokrojoną wołowinę i smażyć, aż będzie dobrze zrumieniona z obu stron.
- Dodać czerwone wino i gotować przez kilka minut, aż alkohol się odparuje.
- Dodać borówki i rosół wołowy, doprawić solą i pieprzem.
- Gotować na małym ogniu, aż wołowina będzie miękka, a sos zgęstnieje.
- Podawać gorące, najlepiej z ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami czy puree ziemniaczanym.
Ryż basmati z kurczakiem i ananasem
Składniki:
- Ryż basmati – 1 szklanka
- Piersi z kurczaka – 2 sztuki, pokrojone w kostkę
- Ananas – 1 sztuka, obrany i pokrojony w kostkę
- Cebula – 1 sztuka, posiekana
- Czosnek – 2 ząbki, posiekane
- Sos sojowy – 2 łyżki
- Sok z cytryny – 2 łyżki
- Olej do smażenia
- Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu.
- Na dużej patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim posiekaną cebulę i czosnek.
- Dodać pokrojone piersi z kurczaka i smażyć, aż będą złociste z obu stron.
- Dodać pokrojony ananas, sos sojowy i sok z cytryny. Smażyć razem przez kilka minut.
- Doprawić kurczaka i ananasa solą i pieprzem do smaku.
- Podawać ryż na talerzach, a na wierzchu ułożyć kurczaka i ananasa.
Makaron z krewetkami i mango
Składniki:
- Makaron spaghetti – 300g
- Krewetki – 300g, obrane
- Mango – 1 sztuka, obrane i pokrojone w kostkę
- Czosnek – 3 ząbki, posiekane
- Śmietana kremówka – 200ml
- Bulion rybny – 250ml
- Masło – 2 łyżki
- Sól, pieprz do smaku
- Natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
- Makaron ugotować al dente wg instrukcji na opakowaniu.
- Na dużej patelni rozgrzać masło i podsmażyć na nim posiekany czosnek.
- Dodać obrane krewetki i smażyć, aż będą różowe i dobrze przypieczone.
- Dodać pokrojone mango, bulion rybny i śmietanę kremówkę. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje i krewetki będą gotowe.
- Podawać makaron na talerzach, a na wierzchu ułożyć krewetki z sosem. Posypać posiekaną natką pietruszki.
Potrawy z owocami – udało się wybrać?
Dajcie znać w komentarzu.
Inne obiady z owocami:
Dodaj komentarz