Obiad z patelni stanowi rozwiązanie dla zabieganych osób, które cenią sobie szybkość i wygodę w kuchni. To nie tylko prosty, ale także smaczny sposób na przygotowanie posiłku, bez konieczności użycia wielu garnków i naczyń. Dania z patelni, zwane również potocznie potrawami jednogarnkowymi, podbijają serca wielu entuzjastów gotowania. Czemu? Szybkość przygotowania, zminimalizowane zużycie naczyń i różnorodność smaków to cechy, które sprawiają, że obiady z patelni zdobywają coraz większą popularność. Sprawdź nasze przepisy na dania z patelni.
Obiad z patelni – przepisy i propozycje na potrawy i dania z patelni
Szybki obiad z patelni nie musi być nudny. Mamy nadzieję, że coś wybierzecie.
Kurczak po meksykańsku z warzywami
Składniki:
- 500 g filetów z kurczaka, pokrojonych na kawałki
- 1 cebula, posiekana
- 1 papryka czerwona, pokrojona w paski
- 1 papryka żółta, pokrojona w paski
- 1 puszka kukurydzy, odcedzona
- 1 puszka czerwonej fasoli, odcedzona
- 2 pomidory, pokrojone w kostkę
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki przyprawy do kurczaka
- Sól i pieprz do smaku
- Posiekana natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
- Na dużej patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę do momentu, gdy stanie się szklista.
- Dodaj kawałki kurczaka i smaż je na średnim ogniu, aż będą złote z każdej strony.
- Dodaj papryki, kukurydzę, fasolę i pomidory. Całość smaż, mieszając, przez kolejne 5-7 minut.
- Posyp przyprawą do kurczaka, dopraw solą i pieprzem według własnego smaku.
- Gotuj jeszcze przez 5 minut, aż warzywa staną się miękkie, a kurczak dobrze przysmażony.
- Posyp potrawę posiekaną natką pietruszki przed podaniem.
Makaron z krewetkami i szpinakiem
Składniki:
- 300 g makaronu (np. świderki)
- 300 g krewetek, oczyszczonych
- 200 g świeżego szpinaku
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 1 czerwona papryka, pokrojona w paski
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Sok z jednej cytryny
- Sól i pieprz do smaku
- Parmezan do posypania (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Gotuj makaron według instrukcji na opakowaniu. Odcedź i odstaw.
- Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę, dodaj czosnek i smaż przez chwilę.
- Dodaj krewetki i smaż je przez 2-3 minuty z każdej strony, aż się zrumienią.
- Dodaj paprykę i szpinak, smaż, mieszając, aż szpinak zwiędnie.
- Wlej sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem według uznania.
- Dodaj odcedzony makaron do patelni, wymieszaj wszystkie składniki.
- Podawaj posypane startym parmezanem.
Risotto z pieczarkami i kurkami
Składniki:
- 1 szklanka ryżu arborio
- 400 g pieczarek, pokrojonych w plastry
- 200 g kurków (świeżych lub mrożonych)
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1/2 szklanki białego wina
- 1 l bulionu warzywnego
- 50 g parmezanu, startego
- 2 łyżki masła
- Sól i pieprz do smaku
- Posiekana natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
- W garnku podgrzej bulion warzywny i utrzymuj go na niewielkim ogniu.
- Na głębokiej patelni rozgrzej 1 łyżkę masła i zeszklij cebulę oraz czosnek.
- Dodaj pieczarki i kurki, smaż, aż woda z grzybów odparuje.
- Dodaj ryż i smaż go przez około 2 minuty, mieszając, aż zacznie się przysmażać.
- Wlej wino i gotuj, aż prawie cała ilość płynu odparuje.
- Stopniowo dodawaj gorący bulion, mieszając, aż ryż wchłonie płyn.
- Gotuj, powtarzając ten proces, aż ryż będzie miękki, ale lekko al dente.
- Dodaj pozostałe masło i parmezan, wymieszaj i dopraw solą i pieprzem.
- Posyp danie posiekaną natką pietruszki przed podaniem.
Sałatka z kurczakiem i awokado
Składniki:
- 300 g filetów z kurczaka, grillowanych i pokrojonych na kawałki
- 2 awokado, pokrojone w kostkę
- 1 ogórek, obrany i pokrojony w plasterki
- 1 pomidor, pokrojony w kostkę
- 1 czerwona cebula, cienko pokrojona
- 1 papryka czerwona, pokrojona w paski
- 1/4 szklanki płatków migdałowych, lekko prażonych
- Sok z 1 limonki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sól i pieprz do smaku
- Posiekana świeża kolendra do dekoracji
Przygotowanie:
- W dużej misce połącz kurczaka, awokado, ogórek, pomidora, cebulę i paprykę.
- W osobnej miseczce wymieszaj sok z limonki, oliwę, sól i pieprz.
- Polej sałatkę przygotowanym dressingiem i delikatnie wymieszaj.
- Posyp sałatkę prażonymi płatkami migdałowymi i świeżą kolendrą przed podaniem.
Jajecznica z warzywami
Składniki:
- 6 jajek
- 1 cebula, posiekana
- 1 papryka czerwona, pokrojona w kostkę
- 1 pomidor, pokrojony w kostkę
- 1 garść szpinaku baby
- 2 łyżki masła
- Sól i pieprz do smaku
- Posiekana szczypiorku do dekoracji
Przygotowanie:
- Na patelni rozgrzej masło, dodaj cebulę i smaż, aż będzie miękka.
- Dodaj paprykę i pomidora, smaż, aż warzywa zmiękną.
- Dodaj szpinak i smaż, mieszając, aż zwiędnie.
- Wbij jajka na warzywa, mieszaj je, aż się zetną.
- Dopraw jajecznice solą i pieprzem, podawaj posypaną posiekanym szczypiorkiem.
Kuskus z warzywami i fetą
Składniki:
- 1 szklanka kuskusu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 cebula, posiekana
- 1 cukinia, pokrojona w kostkę
- 1 marchew, starta
- 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
- 100 g sera feta, pokrojonego w kostkę
- Sól i pieprz do smaku
- Świeża natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
- Kuskus zalej wrzącą wodą zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i smaż, aż będzie szklista.
- Dodaj cukinię, marchew, paprykę i smaż, mieszając, aż warzywa będą miękkie.
- Połącz warzywa z ugotowanym kuskusem, dodaj fetę i delikatnie wymieszaj.
- Dopraw danie solą i pieprzem, posyp świeżą pietruszką przed podaniem.
Omlet warzywny z serem
Składniki:
- 4 jajka
- 1 pomidor, pokrojony w kostkę
- 1 papryka zielona, pokrojona w paski
- 1/2 cebuli, posiekanej
- 50 g startego sera (np. cheddar)
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżka masła
- Sól i pieprz do smaku
- Posiekana szczypiorku do dekoracji
Przygotowanie:
- W misce roztrzep jajka, dodaj mleko, sól i pieprz, dobrze wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej masło, dodaj cebulę, smaż, aż zmięknie.
- Dodaj pomidora i paprykę, smaż przez kilka minut.
- Wlej roztrzepane jajka do warzyw, mieszaj delikatnie.
- Gdy omlet zacznie się zetniać, posyp go serem i przykryj na chwilę, aby ser się roztopił.
- Podawaj posypany posiekanym szczypiorkiem.
Krewetki curry z warzywami
Składniki:
- 300 g krewetek, obranych
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 marchew, pokrojona w cienkie paseczki
- 1 cukinia, pokrojona w kostkę
- 1 łyżka pasty curry
- 1 puszka mleka kokosowego
- Sok z 1 limonki
- 2 łyżki oleju
- Sól i pieprz do smaku
- Posiekana kolendra do dekoracji
Przygotowanie:
- Na głębokiej patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę i czosnek, smaż, aż będą miękkie.
- Dodaj marchew i cukinię, smaż przez kilka minut.
- Dodaj krewetki, smaż, aż się zrumienią.
- Wymieszaj pastę curry, mleko kokosowe i sok z limonki. Dodaj do patelni.
- Gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut, aż sos zgęstnieje.
- Dopraw danie solą i pieprzem, podawaj posypane posiekaną kolendrą.
Placki ziemniaczane z sosem jogurtowym
Składniki na placki:
- 4 ziemniaki, obrane i starte
- 1 cebula, posiekana
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki
- Sól i pieprz do smaku
- Olej do smażenia
Składniki na sos jogurtowy:
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1 łyżka świeżo posiekanej mięty
- Sok z 1/2 cytryny
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Odciskaj sok z ziemniaków, dodaj cebulę, jajka, mąkę, sól i pieprz. Dobrze wymieszaj.
- Na rozgrzanej patelni smaż placki z obu stron na złoty kolor.
- Wymieszaj składniki sosu jogurtowego w miseczce.
- Podawaj placki ziemniaczane polane sosem jogurtowym.
Obiad z patelni nie musi być nudny, a wręcz przeciwnie. I dodatkowo nie trzeba brudzić wielu garnków. Udało się jakieś danie z patelni wybrać? Dajcie znać w komentarzu.
Inne obiady:
Dodaj komentarz