Mięso z rosołu na obiad to klasyka kuchni, która nie tylko cieszy podniebienia, ale także wzbogaca tradycyjne rodzinne posiłki. Zastanawiałeś się kiedyś, co zrobić z mięsem z rosołu po ugotowaniu? Mamy kilka propozycji.
Mięso z rosołu na obiad – nasze propozycje i przepisy na potrawy i dania
Danie z mięsa z rosołu może zaskoczyć i postaramy się to udowodnić.
Gulasz z mięsa z rosołu
Składniki:
- Mięso z rosołu (np. wołowe, wieprzowe) – około 500g
- Cebula – 2 sztuki, posiekane
- Marchew – 2 sztuki, pokrojone w kostkę
- Seler korzeniowy – 1 sztuka, pokrojony w kostkę
- Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, liść laurowy
- Olej do smażenia
- Bulion warzywny – 500 ml
- Mąka pszenna – 2 łyżki
- Kiszone ogórki – 3 sztuki, pokrojone w kostkę
- Śmietana – 200 ml
- Natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
- Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, dodać mięso z rosołu i podsmażyć.
- Dodać marchew, seler, przyprawy oraz bulion warzywny. Gotować na wolnym ogniu do miękkości mięsa.
- W osobnym naczyniu rozrobić mąkę z odrobiną wody i dodać do gulaszu, aby go zagęścić.
- Na koniec dodać pokrojone kiszone ogórki i śmietanę. Gotować jeszcze kilka minut, aż sos zgęstnieje.
- Podawać posypane posiekaną natką pietruszki, najlepiej z kluskami lub kaszą.
Sałatka z mięsa z rosołu
Składniki:
- Mięso z rosołu (np. kurczak, indyk) – około 300g, pokrojone w kostkę
- Ogórek – 1 sztuka, pokrojony w plasterki
- Pomidor – 2 sztuki, pokrojone w kostkę
- Papryka czerwona – 1 sztuka, pokrojona w paski
- Cebula czerwona – 1 sztuka, pokrojona w piórka
- Sałata lodowa lub rukola – 1 główka
- Oliwa z oliwek – 3 łyżki
- Ocet balsamiczny – 2 łyżki
- Sól i pieprz do smaku
- Świeże zioła (np. natka pietruszki, bazylia) do dekoracji
Przygotowanie:
- W dużej misce wymieszać mięso z rosołu z warzywami.
- Dodać oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, sól i pieprz. Delikatnie wymieszać.
- Ułożyć sałatę na talerzach i ułożyć na niej przygotowaną sałatkę.
- Posypać świeżymi ziołami i podawać jako lekkie danie obiadowe lub kolację.
Zapiekanka z mięsa z rosołu
Składniki:
- Mięso z rosołu (np. wołowe, wieprzowe) – około 400g, pokrojone w paski
- Ziemniaki – 4 sztuki, pokrojone w plasterki
- Cebula – 1 sztuka, pokrojona w piórka
- Pomidory – 2 sztuki, pokrojone w plasterki
- Ser żółty – 150g, starty
- Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, ostra papryka, zioła prowansalskie
- Olej do smażenia
Przygotowanie:
- Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, dodać mięso z rosołu i podsmażyć.
- W osobnej patelni usmażyć ziemniaki.
- W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwami: ziemniaki, mięso z rosołu, pomidory.
- Posypać serem żółtym i przyprawami.
- Zapiekać w nagrzanym piekarniku do momentu, gdy ser się roztopi i zapiekanka nabierze złotego koloru.
- Podawać gorącą, posypaną świeżymi ziołami.
Risotto z mięsem z rosołu
Składniki:
- Mięso z rosołu (np. kurczak, kaczka) – 300g, pokrojone w kawałki
- Ryż do risotto – 1 szklanka
- Cebula – 1 sztuka, posiekana
- Czosnek – 2 ząbki, posiekane
- Biały wytrawny wino – 1/2 szklanki
- Bulion warzywny lub drobiowy – 750 ml
- Parmezan – 1/2 szklanki, starty
- Szafran – szczypta
- Sól i pieprz do smaku
- Natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
- W garnku podsmażyć cebulę i czosnek, dodać mięso z rosołu i krótko obsmażyć.
- Dodać ryż i smażyć, aż stanie się szklisty. Zalać winem i gotować, aż alkohol wyparuje.
- Stopniowo dodawać bulion, mieszając, aż ryż wchłonie płyn i będzie gotowy.
- Dodać szafran, parmezan, sól i pieprz. Mieszać do uzyskania kremowej konsystencji.
- Podawać posypane posiekaną natką pietruszki.
Kanapki z mięsem z rosołu i karmelizowaną cebulą
Składniki:
- Mięso z rosołu (np. wieprzowe, cielęce) – 400g, pokrojone w cienkie plastry
- Bułki do hamburgerów – 4 sztuki
- Cebula – 2 sztuki, pokrojone w cienkie piórka
- Sól i pieprz do smaku
- Olej do smażenia
- Sos majonezowo-musztardowy
- Rukola do dekoracji
Przygotowanie:
- W rondlu podsmażyć cebulę na oleju, aż się zeszkli, następnie dodać mięso z rosołu i obsmażyć.
- Bułki podgrzać w piekarniku. Na jednej połówce ułożyć mięso z rosołu.
- Na mięsie ułożyć karmelizowaną cebulę, posolić, popieprzyć i polać sosem majonezowo-musztardowym.
- Na wierzchu położyć garstkę rukoli, przykryć drugą połówką bułki i podać.
Makaron z sosem z mięsa z rosołu
Składniki:
- Mięso z rosołu (np. kurczak, wołowe) – 300g, pokrojone w paseczki
- Makaron – 400g
- Pomidory – 3 sztuki, pokrojone w kostkę
- Czosnek – 3 ząbki, posiekane
- Pietruszka – 1/2 szklanki, posiekana
- Olej z oliwek – 3 łyżki
- Sól, pieprz, oregano do smaku
- Ser parmezan do posypania
Przygotowanie:
- Na oleju zeszklić czosnek, dodać mięso z rosołu i podsmażyć.
- Dodać pomidory i dusić, aż powstanie gęsty sos.
- Ugotować makaron według instrukcji na opakowaniu.
- Połączyć sos z mięsem i makaronem, doprawić solą, pieprzem i oregano.
- Podawać posypane posiekaną pietruszką i startym parmezanem.
Pierogi z mięsem z rosołu
Składniki:
- Ciasto pierogowe (gotowe lub przygotowane według ulubionego przepisu)
- Mięso z rosołu (np. drobiowe, wieprzowe) – około 300g, drobno posiekane
- Cebula – 1 sztuka, drobno posiekana
- Sól i pieprz do smaku
- Olej do smażenia lub masło do podsmażenia cebuli
Przygotowanie:
- Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, dodać mięso z rosołu i podsmażyć. Doprawić solą i pieprzem według gustu.
- Gotowe ciasto pierogowe rozwałkować i wykrawać kółka.
- Na każde kółko ciasta nałożyć porcję farszu mięsnego, zlepić brzegi i uformować pierogi.
- Gotować pierogi w osolonej wodzie do momentu wypłynięcia na powierzchnię.
- Podawać z ulubionymi dodatkami, takimi jak smażona cebula czy kwaśna śmietana.
Tarta z mięsem z rosołu i warzywami
Składniki:
- Ciasto francuskie (gotowe lub przygotowane według ulubionego przepisu)
- Mięso z rosołu (np. wołowe, kurczak) – około 400g, pokrojone w kostkę
- Marchew – 2 sztuki, pokrojone w kostkę
- Groszek – 100g
- Papryka czerwona – 1 sztuka, pokrojona w kostkę
- Jajko – 1 sztuka
- Śmietana – 100 ml
- Ser żółty – 100g, starty
- Sól i pieprz do smaku
- Zioła prowansalskie do przyprawienia
Przygotowanie:
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C.
- Ciasto francuskie rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty.
- Na ciasto układać warstwami mięso z rosołu, warzywa oraz ser żółty.
- W misce wymieszać jajko, śmietanę, sól, pieprz i zioła prowansalskie. Wlać tę mieszankę na tartę.
- Piec tartę w nagrzanym piekarniku przez około 25-30 minut, aż ciasto będzie złociste, a farsz dobrze przyrumieniony.
- Podawać ciepłą lub letnią, pokrojoną na kawałki.
Kotlety mielone z mięsa z rosołu
Składniki:
- Mięso z rosołu (np. wieprzowe, drobiowe) – około 500g, mielone
- Jajko – 1 sztuka
- Bułka tarta – 3 łyżki
- Cebula – 1 sztuka, drobno posiekana
- Sól, pieprz, zioła prowansalskie do przyprawienia
- Olej do smażenia
Przygotowanie:
- W misce wymieszać mięso z rosołu, jajko, bułkę tartą, posiekaną cebulę oraz przyprawy.
- Formować z masy kotlety i obtaczać je w bułce tartej.
- Na rozgrzanym oleju smażyć kotlety z obu stron na złoty kolor.
- Podawać z ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami i surówką.
Co zrobić z mięsem z rosołu? Dajcie swoje propozycje.
Mięso z rosołu na obiad nie musi się marnować, jeśli ktoś nie lubi gotowanego mięsa.
Inne obiady mięsne:
Dodaj komentarz