Mięso z rosołu na obiad

Mięso z rosołu na obiad – przepisy na dania i potrawy

Mięso z rosołu na obiad to klasyka kuchni, która nie tylko cieszy podniebienia, ale także wzbogaca tradycyjne rodzinne posiłki. Zastanawiałeś się kiedyś, co zrobić z mięsem z rosołu po ugotowaniu? Mamy kilka propozycji. 

Mięso z rosołu na obiad – nasze propozycje i przepisy na potrawy i dania

Danie z mięsa z rosołu może zaskoczyć i postaramy się to udowodnić. 

Gulasz z mięsa z rosołu

Składniki:

  • Mięso z rosołu (np. wołowe, wieprzowe) – około 500g
  • Cebula – 2 sztuki, posiekane
  • Marchew – 2 sztuki, pokrojone w kostkę
  • Seler korzeniowy – 1 sztuka, pokrojony w kostkę
  • Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, liść laurowy
  • Olej do smażenia
  • Bulion warzywny – 500 ml
  • Mąka pszenna – 2 łyżki
  • Kiszone ogórki – 3 sztuki, pokrojone w kostkę
  • Śmietana – 200 ml
  • Natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, dodać mięso z rosołu i podsmażyć.
  2. Dodać marchew, seler, przyprawy oraz bulion warzywny. Gotować na wolnym ogniu do miękkości mięsa.
  3. W osobnym naczyniu rozrobić mąkę z odrobiną wody i dodać do gulaszu, aby go zagęścić.
  4. Na koniec dodać pokrojone kiszone ogórki i śmietanę. Gotować jeszcze kilka minut, aż sos zgęstnieje.
  5. Podawać posypane posiekaną natką pietruszki, najlepiej z kluskami lub kaszą.

Sałatka z mięsa z rosołu

Składniki:

  • Mięso z rosołu (np. kurczak, indyk) – około 300g, pokrojone w kostkę
  • Ogórek – 1 sztuka, pokrojony w plasterki
  • Pomidor – 2 sztuki, pokrojone w kostkę
  • Papryka czerwona – 1 sztuka, pokrojona w paski
  • Cebula czerwona – 1 sztuka, pokrojona w piórka
  • Sałata lodowa lub rukola – 1 główka
  • Oliwa z oliwek – 3 łyżki
  • Ocet balsamiczny – 2 łyżki
  • Sól i pieprz do smaku
  • Świeże zioła (np. natka pietruszki, bazylia) do dekoracji

Przygotowanie:

  1. W dużej misce wymieszać mięso z rosołu z warzywami.
  2. Dodać oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, sól i pieprz. Delikatnie wymieszać.
  3. Ułożyć sałatę na talerzach i ułożyć na niej przygotowaną sałatkę.
  4. Posypać świeżymi ziołami i podawać jako lekkie danie obiadowe lub kolację.

Zapiekanka z mięsa z rosołu

Składniki:

  • Mięso z rosołu (np. wołowe, wieprzowe) – około 400g, pokrojone w paski
  • Ziemniaki – 4 sztuki, pokrojone w plasterki
  • Cebula – 1 sztuka, pokrojona w piórka
  • Pomidory – 2 sztuki, pokrojone w plasterki
  • Ser żółty – 150g, starty
  • Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, ostra papryka, zioła prowansalskie
  • Olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, dodać mięso z rosołu i podsmażyć.
  2. W osobnej patelni usmażyć ziemniaki.
  3. W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwami: ziemniaki, mięso z rosołu, pomidory.
  4. Posypać serem żółtym i przyprawami.
  5. Zapiekać w nagrzanym piekarniku do momentu, gdy ser się roztopi i zapiekanka nabierze złotego koloru.
  6. Podawać gorącą, posypaną świeżymi ziołami.

Risotto z mięsem z rosołu

Składniki:

  • Mięso z rosołu (np. kurczak, kaczka) – 300g, pokrojone w kawałki
  • Ryż do risotto – 1 szklanka
  • Cebula – 1 sztuka, posiekana
  • Czosnek – 2 ząbki, posiekane
  • Biały wytrawny wino – 1/2 szklanki
  • Bulion warzywny lub drobiowy – 750 ml
  • Parmezan – 1/2 szklanki, starty
  • Szafran – szczypta
  • Sól i pieprz do smaku
  • Natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:

  1. W garnku podsmażyć cebulę i czosnek, dodać mięso z rosołu i krótko obsmażyć.
  2. Dodać ryż i smażyć, aż stanie się szklisty. Zalać winem i gotować, aż alkohol wyparuje.
  3. Stopniowo dodawać bulion, mieszając, aż ryż wchłonie płyn i będzie gotowy.
  4. Dodać szafran, parmezan, sól i pieprz. Mieszać do uzyskania kremowej konsystencji.
  5. Podawać posypane posiekaną natką pietruszki.

Kanapki z mięsem z rosołu i karmelizowaną cebulą

Składniki:

  • Mięso z rosołu (np. wieprzowe, cielęce) – 400g, pokrojone w cienkie plastry
  • Bułki do hamburgerów – 4 sztuki
  • Cebula – 2 sztuki, pokrojone w cienkie piórka
  • Sól i pieprz do smaku
  • Olej do smażenia
  • Sos majonezowo-musztardowy
  • Rukola do dekoracji

Przygotowanie:

  1. W rondlu podsmażyć cebulę na oleju, aż się zeszkli, następnie dodać mięso z rosołu i obsmażyć.
  2. Bułki podgrzać w piekarniku. Na jednej połówce ułożyć mięso z rosołu.
  3. Na mięsie ułożyć karmelizowaną cebulę, posolić, popieprzyć i polać sosem majonezowo-musztardowym.
  4. Na wierzchu położyć garstkę rukoli, przykryć drugą połówką bułki i podać.

Makaron z sosem z mięsa z rosołu

Składniki:

  • Mięso z rosołu (np. kurczak, wołowe) – 300g, pokrojone w paseczki
  • Makaron – 400g
  • Pomidory – 3 sztuki, pokrojone w kostkę
  • Czosnek – 3 ząbki, posiekane
  • Pietruszka – 1/2 szklanki, posiekana
  • Olej z oliwek – 3 łyżki
  • Sól, pieprz, oregano do smaku
  • Ser parmezan do posypania

Przygotowanie:

  1. Na oleju zeszklić czosnek, dodać mięso z rosołu i podsmażyć.
  2. Dodać pomidory i dusić, aż powstanie gęsty sos.
  3. Ugotować makaron według instrukcji na opakowaniu.
  4. Połączyć sos z mięsem i makaronem, doprawić solą, pieprzem i oregano.
  5. Podawać posypane posiekaną pietruszką i startym parmezanem.

Pierogi z mięsem z rosołu

Składniki:

  • Ciasto pierogowe (gotowe lub przygotowane według ulubionego przepisu)
  • Mięso z rosołu (np. drobiowe, wieprzowe) – około 300g, drobno posiekane
  • Cebula – 1 sztuka, drobno posiekana
  • Sól i pieprz do smaku
  • Olej do smażenia lub masło do podsmażenia cebuli

Przygotowanie:

  1. Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, dodać mięso z rosołu i podsmażyć. Doprawić solą i pieprzem według gustu.
  2. Gotowe ciasto pierogowe rozwałkować i wykrawać kółka.
  3. Na każde kółko ciasta nałożyć porcję farszu mięsnego, zlepić brzegi i uformować pierogi.
  4. Gotować pierogi w osolonej wodzie do momentu wypłynięcia na powierzchnię.
  5. Podawać z ulubionymi dodatkami, takimi jak smażona cebula czy kwaśna śmietana.

Tarta z mięsem z rosołu i warzywami

Składniki:

  • Ciasto francuskie (gotowe lub przygotowane według ulubionego przepisu)
  • Mięso z rosołu (np. wołowe, kurczak) – około 400g, pokrojone w kostkę
  • Marchew – 2 sztuki, pokrojone w kostkę
  • Groszek – 100g
  • Papryka czerwona – 1 sztuka, pokrojona w kostkę
  • Jajko – 1 sztuka
  • Śmietana – 100 ml
  • Ser żółty – 100g, starty
  • Sól i pieprz do smaku
  • Zioła prowansalskie do przyprawienia

Przygotowanie:

  1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C.
  2. Ciasto francuskie rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty.
  3. Na ciasto układać warstwami mięso z rosołu, warzywa oraz ser żółty.
  4. W misce wymieszać jajko, śmietanę, sól, pieprz i zioła prowansalskie. Wlać tę mieszankę na tartę.
  5. Piec tartę w nagrzanym piekarniku przez około 25-30 minut, aż ciasto będzie złociste, a farsz dobrze przyrumieniony.
  6. Podawać ciepłą lub letnią, pokrojoną na kawałki.

Kotlety mielone z mięsa z rosołu

Składniki:

  • Mięso z rosołu (np. wieprzowe, drobiowe) – około 500g, mielone
  • Jajko – 1 sztuka
  • Bułka tarta – 3 łyżki
  • Cebula – 1 sztuka, drobno posiekana
  • Sól, pieprz, zioła prowansalskie do przyprawienia
  • Olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. W misce wymieszać mięso z rosołu, jajko, bułkę tartą, posiekaną cebulę oraz przyprawy.
  2. Formować z masy kotlety i obtaczać je w bułce tartej.
  3. Na rozgrzanym oleju smażyć kotlety z obu stron na złoty kolor.
  4. Podawać z ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami i surówką.

Co zrobić z mięsem z rosołu? Dajcie swoje propozycje. 

Mięso z rosołu na obiad nie musi się marnować, jeśli ktoś nie lubi gotowanego mięsa. 

Inne obiady mięsne:


Opublikowano

w

, , , , , ,

przez

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *