Obiad z chorizo to kulinarne doświadczenie, które przeniesie Cię, mamy nadzieję, prosto na ulice Hiszpanii, niosąc ze sobą intensywny smak i aromat tej wyjątkowej kiełbasy. Dania z chorizo to nie tylko uczta dla miłośników pikantnych smaków, ale również okazja do eksperymentowania z kulinarnymi tradycjami.
Czy zastanawiałeś się, jak przygotować danie z chorizo, które podbije serca Twoich gości? Odkrywamy różnorodność przepisów z chorizo, które wprowadzą odrobinę iberyjskiego smaku do codziennego menu. Poznaj poniższe przepisy i przenieś się na smakowe uliczki Hiszpanii za pomocą dania z chorizo.
Obiad z chorizo – nasze pomysły na dania i potrawy
Danie z chorizo nie musi być nudne, a wręcz przeciwnie. Mamy nadzieję, że udało sie wybrać.
Paella z chorizo i owocami morza
Składniki:
- 2 kiełbaski chorizo, pokrojone w plastry
- 300 g ryżu paella
- 400 g mieszanki owoców morza (np. krewetki, małże, kalmary)
- 1 cebula, posiekana
- 2 papryki, pokrojone w paski
- 3 pomidory, obrane i pokrojone w kostkę
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- Szafran, sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Na głębokiej patelni obsmaż chorizo, dodaj cebulę i paprykę.
- Gdy warzywa się zeszkliły, dodaj ryż, mieszaj przez kilka minut.
- Wlej bulion, dodaj pomidory, szafran, sól i pieprz.
- Gdy płyn się wchłonie, układaj owoce morza na wierzchu.
- Gotuj na małym ogniu, aż ryż będzie gotowy, a owoce morza ugotowane.
Tapas z chorizo w czerwonym winie
Składniki:
- 200 g chorizo, pokrojone w plastry
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1/2 szklanki czerwonego wina
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka octu winnego
- Papryczka chili, posiekana (opcjonalnie)
- Bagietka do podania
Przygotowanie:
- Na patelni podsmaż chorizo, dodaj cebulę i czosnek.
- Gdy składniki się zeszkliły, wlej wino, dodaj miód, ocet i ewentualnie papryczkę chili.
- Gotuj na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje.
- Podawaj z kawałkami bagietki.
Krewetki w sosie pomidorowym z chorizo
Składniki:
- 300 g krewetek, obranych
- 2 kiełbaski chorizo, pokrojone w plasterki
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1/2 szklanki białego wina
- Papryczka chili, posiekana (opcjonalnie)
- Sól, pieprz, świeża bazylia do smaku
Przygotowanie:
- Na patelni podsmaż chorizo, dodaj cebulę i czosnek.
- Gdy składniki się zeszkliły, wlej wino i gotuj chwilę.
- Dodaj pomidory, papryczkę chili, sól, pieprz i gotuj na małym ogniu.
- Gdy sos się zagęści, dodaj krewetki i gotuj, aż będą różowe.
- Podawaj posypane świeżą bazylią.
Chorizo ziemniaki z patatas bravas
Składniki:
- 4 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
- 200 g chorizo, pokrojone w plastry
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- Sól, pieprz, oliwa do smażenia
Przygotowanie:
- Ziemniaki ugotuj na półmiękko.
- Na patelni podsmaż chorizo, dodaj cebulę i czosnek.
- Gdy składniki się zeszkliły, dodaj pomidory, obie papryki, sól i pieprz.
- Wrzuć do sosu ziemniaki i gotuj do momentu, gdy będą miękkie.
- Podawaj jako dodatek do dań głównych.
Chorizo i serowy dip
Składniki:
- 200 g kiełbasy chorizo, pokrojonej w plastry
- 200 g sera żółtego, startego
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 1 szklanka mleka
- Papryczka chili, posiekana (opcjonalnie)
- Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Na patelni podsmaż chorizo, aż będzie chrupiące.
- W rondlu rozpuść masło, dodaj mąkę i zrumień na złoto.
- Stopniowo wlej mleko, mieszając, aż sos zgęstnieje.
- Dodaj starty ser, papryczkę chili, sól i pieprz, mieszaj do rozpuszczenia sera.
- Na koniec dodaj chrupiące chorizo do sera i mieszaj delikatnie.
- Podawaj jako dip do chleba, paluszków lub warzyw.
Chorizo i jajka w pieczonym awokado
Składniki:
- 2 awokado, przekrojone na pół
- 4 jajka
- 150 g chorizo, pokrojonego w plasterki
- Sól, pieprz, papryka do smaku
- Posiekana kolendra do dekoracji
Przygotowanie:
- Wypełnij dziurki awokado jajkami.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz, aż białka jajek będą ścięte.
- Na patelni podsmaż chorizo, aż będzie chrupiące.
- Posól, popieprz, posyp papryką.
- Wyjmij awokado z piekarnika, dodaj chrupiące chorizo na wierzch.
- Posyp posiekaną kolendrą i podawaj.
Chorizo i ciecierzyca na patelni
Składniki:
- 200 g kiełbasy chorizo, pokrojonej w plastry
- 1 puszka ciecierzycy, odcedzonej
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki kuminu
- Sól, pieprz, oliwa do smażenia
- Świeża natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
- Na patelni podsmaż chorizo, dodaj cebulę i czosnek.
- Gdy składniki się zeszkliły, dodaj ciecierzycę, paprykę, kumin, sól i pieprz.
- Smaż, mieszając, aż ciecierzyca będzie podgrzana.
- Podawaj posypane świeżą natką pietruszki.
Chorizo i ser quesadillas
Składniki:
- 200 g kiełbasy chorizo, pokrojonej w plasterki
- 8 tortilli pszennych
- 1 szklanka startego sera żółtego
- 1 cebula, pokrojona w cienkie piórka
- 1 papryka, pokrojona w paseczki
- Olej do smażenia
Przygotowanie:
- Na patelni podsmaż chorizo, cebulę i paprykę.
- Włóż na każdą tortillę porcję sera i mieszankę z patelni.
- Złoż tortillę na pół, utrzyj brzegi widelcem.
- Smaż quesadillas z obu stron na złoty kolor.
- Krojone na trójkąty podawaj z sosem śmietanowym lub guacamole.
Chorizo i bakłażany w karmelu balsamicznym
Składniki:
- 200 g kiełbasy chorizo, pokrojonej w plastry
- 2 bakłażany, pokrojone w kostkę
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka sosu sojowego
- Sól, pieprz, oliwa do smażenia
Przygotowanie:
- Na patelni podsmaż chorizo, dodaj bakłażany.
- W misce wymieszaj ocet balsamiczny, miód, sos sojowy, dodaj do patelni.
- Smaż, mieszając, aż bakłażany będą miękkie, a sos zgęstnieje.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Podawaj jako dodatek do mięs lub jako samodzielne danie.
Przepisy z chorizo od nas nie są nudne, prawda? Dajcie znać czy udało się wybrać jakieś danie na obiad lub inną część dnia.
Inne obiady mięsne:
Dodaj komentarz