obiad z chorizo

Obiad z chorizo – przepisy na dania i potrawy

Obiad z chorizo to kulinarne doświadczenie, które przeniesie Cię, mamy nadzieję, prosto na ulice Hiszpanii, niosąc ze sobą intensywny smak i aromat tej wyjątkowej kiełbasy. Dania z chorizo to nie tylko uczta dla miłośników pikantnych smaków, ale również okazja do eksperymentowania z kulinarnymi tradycjami. 

Czy zastanawiałeś się, jak przygotować danie z chorizo, które podbije serca Twoich gości? Odkrywamy różnorodność przepisów z chorizo, które wprowadzą odrobinę iberyjskiego smaku do codziennego menu. Poznaj poniższe przepisy i przenieś się na smakowe uliczki Hiszpanii za pomocą dania z chorizo. 

Obiad z chorizo – nasze pomysły na dania i potrawy

Danie z chorizo nie musi być nudne, a wręcz przeciwnie. Mamy nadzieję, że udało sie wybrać. 

Paella z chorizo i owocami morza

Składniki:

  • 2 kiełbaski chorizo, pokrojone w plastry
  • 300 g ryżu paella
  • 400 g mieszanki owoców morza (np. krewetki, małże, kalmary)
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 papryki, pokrojone w paski
  • 3 pomidory, obrane i pokrojone w kostkę
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • Szafran, sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Na głębokiej patelni obsmaż chorizo, dodaj cebulę i paprykę.
  2. Gdy warzywa się zeszkliły, dodaj ryż, mieszaj przez kilka minut.
  3. Wlej bulion, dodaj pomidory, szafran, sól i pieprz.
  4. Gdy płyn się wchłonie, układaj owoce morza na wierzchu.
  5. Gotuj na małym ogniu, aż ryż będzie gotowy, a owoce morza ugotowane.

Tapas z chorizo w czerwonym winie

Składniki:

  • 200 g chorizo, pokrojone w plastry
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1/2 szklanki czerwonego wina
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka octu winnego
  • Papryczka chili, posiekana (opcjonalnie)
  • Bagietka do podania

Przygotowanie:

  1. Na patelni podsmaż chorizo, dodaj cebulę i czosnek.
  2. Gdy składniki się zeszkliły, wlej wino, dodaj miód, ocet i ewentualnie papryczkę chili.
  3. Gotuj na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje.
  4. Podawaj z kawałkami bagietki.

Krewetki w sosie pomidorowym z chorizo

Składniki:

  • 300 g krewetek, obranych
  • 2 kiełbaski chorizo, pokrojone w plasterki
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1/2 szklanki białego wina
  • Papryczka chili, posiekana (opcjonalnie)
  • Sól, pieprz, świeża bazylia do smaku

Przygotowanie:

  1. Na patelni podsmaż chorizo, dodaj cebulę i czosnek.
  2. Gdy składniki się zeszkliły, wlej wino i gotuj chwilę.
  3. Dodaj pomidory, papryczkę chili, sól, pieprz i gotuj na małym ogniu.
  4. Gdy sos się zagęści, dodaj krewetki i gotuj, aż będą różowe.
  5. Podawaj posypane świeżą bazylią.

Chorizo ziemniaki z patatas bravas

Składniki:

  • 4 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
  • 200 g chorizo, pokrojone w plastry
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • Sól, pieprz, oliwa do smażenia

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki ugotuj na półmiękko.
  2. Na patelni podsmaż chorizo, dodaj cebulę i czosnek.
  3. Gdy składniki się zeszkliły, dodaj pomidory, obie papryki, sól i pieprz.
  4. Wrzuć do sosu ziemniaki i gotuj do momentu, gdy będą miękkie.
  5. Podawaj jako dodatek do dań głównych.

Chorizo i serowy dip

Składniki:

  • 200 g kiełbasy chorizo, pokrojonej w plastry
  • 200 g sera żółtego, startego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • Papryczka chili, posiekana (opcjonalnie)
  • Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Na patelni podsmaż chorizo, aż będzie chrupiące.
  2. W rondlu rozpuść masło, dodaj mąkę i zrumień na złoto.
  3. Stopniowo wlej mleko, mieszając, aż sos zgęstnieje.
  4. Dodaj starty ser, papryczkę chili, sól i pieprz, mieszaj do rozpuszczenia sera.
  5. Na koniec dodaj chrupiące chorizo do sera i mieszaj delikatnie.
  6. Podawaj jako dip do chleba, paluszków lub warzyw.

Chorizo i jajka w pieczonym awokado

Składniki:

  • 2 awokado, przekrojone na pół
  • 4 jajka
  • 150 g chorizo, pokrojonego w plasterki
  • Sól, pieprz, papryka do smaku
  • Posiekana kolendra do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Wypełnij dziurki awokado jajkami.
  2. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz, aż białka jajek będą ścięte.
  3. Na patelni podsmaż chorizo, aż będzie chrupiące.
  4. Posól, popieprz, posyp papryką.
  5. Wyjmij awokado z piekarnika, dodaj chrupiące chorizo na wierzch.
  6. Posyp posiekaną kolendrą i podawaj.

Chorizo i ciecierzyca na patelni

Składniki:

  • 200 g kiełbasy chorizo, pokrojonej w plastry
  • 1 puszka ciecierzycy, odcedzonej
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • Sól, pieprz, oliwa do smażenia
  • Świeża natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Na patelni podsmaż chorizo, dodaj cebulę i czosnek.
  2. Gdy składniki się zeszkliły, dodaj ciecierzycę, paprykę, kumin, sól i pieprz.
  3. Smaż, mieszając, aż ciecierzyca będzie podgrzana.
  4. Podawaj posypane świeżą natką pietruszki.

Chorizo i ser quesadillas

Składniki:

  • 200 g kiełbasy chorizo, pokrojonej w plasterki
  • 8 tortilli pszennych
  • 1 szklanka startego sera żółtego
  • 1 cebula, pokrojona w cienkie piórka
  • 1 papryka, pokrojona w paseczki
  • Olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Na patelni podsmaż chorizo, cebulę i paprykę.
  2. Włóż na każdą tortillę porcję sera i mieszankę z patelni.
  3. Złoż tortillę na pół, utrzyj brzegi widelcem.
  4. Smaż quesadillas z obu stron na złoty kolor.
  5. Krojone na trójkąty podawaj z sosem śmietanowym lub guacamole.

Chorizo i bakłażany w karmelu balsamicznym

Składniki:

  • 200 g kiełbasy chorizo, pokrojonej w plastry
  • 2 bakłażany, pokrojone w kostkę
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • Sól, pieprz, oliwa do smażenia

Przygotowanie:

  1. Na patelni podsmaż chorizo, dodaj bakłażany.
  2. W misce wymieszaj ocet balsamiczny, miód, sos sojowy, dodaj do patelni.
  3. Smaż, mieszając, aż bakłażany będą miękkie, a sos zgęstnieje.
  4. Dopraw solą i pieprzem.
  5. Podawaj jako dodatek do mięs lub jako samodzielne danie.

Przepisy z chorizo od nas nie są nudne, prawda? Dajcie znać czy udało się wybrać jakieś danie na obiad lub inną część dnia. 

Inne obiady mięsne:


Opublikowano

w

, , , ,

przez

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *