Obiad z frytkami to klasyka, która nigdy nie wychodzi z mody i jest uwielbiana chyba przez wszystkich. Dla wielu, danie z frytkami kojarzy się z nieodpartą przyjemnością i prostotą. Odkryj nasze kreatywne przepisy, które pokazują, jak pomysłowo można zinterpretować obiad z frytkami.
Obiad z frytkami – naszych 9 pomysłów i przepisów na dania
Mamy nadzieje, że jakiś pomysł na obiad z frytkami przypadnie do gustu.
Kurczak z frytkami i sosem Czosnkowym
Składniki:
- 4 filety z piersi kurczaka
- 500g frytek
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sól, pieprz, papryka słodka
- 4 ząbki czosnku, przeciśnięte
- ½ szklanki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
- Kurczaka przypraw solą, pieprzem i papryką, smaż na oliwie do zrumienienia.
- Frytki upiecz w piekarniku zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- W misce wymieszaj majonez, jogurt, czosnek i sok z cytryny, tworząc sos.
- Podawaj kurczaka z frytkami i sosem czosnkowym.
Frytki po wiejsku z warzywami i jajkiem sadzonym
Składniki:
- 500g frytek
- 1 cebula, pokrojona w piórka
- 1 papryka, pokrojona w paski
- 1 cukinia, pokrojona w plastry
- 4 jajka
- Oliwa z oliwek
- Sól, pieprz, oregano
Przygotowanie:
- Frytki upiecz w piekarniku.
- Na patelni na oliwie z oliwek podsmaż cebulę, paprykę i cukinię, przyprawiając solą, pieprzem i oregano.
- Na osobnej patelni usmaż jajka sadzone.
- Na talerzu połóż frytki, na nich warzywa i na wierzchu jajko sadzone.
Frytki z dorszem w panierce
Składniki:
- 500g frytek
- 4 filety z dorsza
- 1 jajko, roztrzepane
- 1 szklanka bułki tartej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- Olej do smażenia
- Cytryna do podania
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
- Filety z dorsza przypraw solą, pieprzem i papryką, obtocz w jajku, a następnie w bułce tartej.
- Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienienia.
- Frytki upiecz w piekarniku.
- Podawaj rybę z frytkami, skropioną sokiem z cytryny.
Stek z frytkami i zielonym pieprzem
Składniki:
- 4 steki wołowe (np. ribeye lub sirloin)
- 500g frytek
- 2 łyżki ziaren zielonego pieprzu
- ½ szklanki brandy lub koniaku
- 1 szklanka śmietany 30%
- 2 łyżki masła
- Sól, świeżo mielony czarny pieprz
- Oliwa z oliwek
Przygotowanie:
- Steki przypraw solą i pieprzem, smaż na oliwie do pożądanego stopnia wysmażenia.
- Frytki upiecz w piekarniku.
- Na tej samej patelni, na której smażone były steki, dodaj masło i zielony pieprz, chwilę smaż.
- Dodaj brandy, gotuj aż zredukuje się o połowę, dodaj śmietanę, gotuj do zgęstnienia sosu.
- Steki podawaj z frytkami i sosem z zielonego pieprzu.
Frytki z guacamole i salsą
Składniki:
- 500g frytek
- 2 dojrzałe awokado
- 1 pomidor, pokrojony w kostkę
- 1 czerwona cebula, drobno posiekana
- 1 łyżka soku z limonki
- Świeża kolendra
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
- Frytki upiecz w piekarniku.
- Awokado rozgnieć widelcem, dodaj sok z limonki, pomidor, cebulę, posiekaną kolendrę, sól i pieprz, mieszając do połączenia w guacamole.
- Na talerzu ułóż frytki, na wierzchu rozłóż guacamole.
- Podawaj z dodatkową salsą pomidorową, jeśli chcesz.
Frytki z parmezanem i truflami
Składniki:
- 500g frytek
- ½ szklanki startego parmezanu
- 1 łyżka oleju truflowego
- Świeża pietruszka, posiekana
- Sól, świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
- Frytki upiecz w piekarniku.
- Jeszcze gorące frytki posyp parmezanem, skrop olejem truflowym, dopraw solą i pieprzem.
- Na wierzchu posyp świeżą pietruszką.
- Podawaj natychmiast, aby cieszyć się pełnią smaku.
Frytki z cheddarem i boczkiem
Składniki:
- 500g frytek
- 200g startego sera cheddar
- 150g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
- 1 mała cebula, posiekana
- 2 łyżki śmietany 18%
- Świeża natka pietruszki, posiekana
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
- Frytki upiecz w piekarniku.
- Boczek usmaż na chrupko, odłóż na bok.
- Na tłuszczu z boczku zeszklij cebulę, dodaj śmietanę, cheddar, sól i pieprz, mieszaj do rozpuszczenia sera.
- Frytki posyp boczkiem, polej sosem serowym, na wierzchu posyp natką pietruszki.
Frytki z czosnkowym dipem i krewetkami
Składniki:
- 500g frytek
- 300g obranych krewetek
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku, przeciśnięte
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka jogurtu greckiego
- Sok z ½ limonki
- Świeża kolendra, posiekana
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
- Frytki upiecz w piekarniku.
- Krewetki smaż na oliwie z dodatkiem czosnku do zróżowienia.
- W misce wymieszaj majonez, jogurt, sok z limonki, sól i pieprz, tworząc dip.
- Podawaj frytki z dipem czosnkowym i smażonymi krewetkami, posypując kolendrą.
Frytki z pieczonym kurczakiem i sosem BBQ
Składniki:
- 500g frytek
- 4 uda kurczaka bez kości
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki przyprawy do grilla
- ½ szklanki sosu BBQ
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
- Uda kurczaka przypraw solą, pieprzem i przyprawą do grilla, polej olejem.
- Piecz w piekarniku przez ok. 40 minut w 180°C.
- Frytki upiecz w piekarniku.
- Kurczaka podawaj z frytkami, polany sosem BBQ.
Inne obiady warzywne:
- Przekąski z suszonymi pomidorami – przepisy i pomysły na przystawki
- Przekąski i koreczki z oliwkami – przepisy i pomysły na przystawki
- Warzywne przekąski na zimno i ciepło – przepisy i pomysły
- Przekąski z pieczarek – przepisy i pomysły na przystawki
- Przekąski z cukinii – przepisy i pomysły na przystawkę
Dodaj komentarz