obiad z frytkami

Obiad z frytkami – 9 przepisów i pomysłów na dania

Obiad z frytkami to klasyka, która nigdy nie wychodzi z mody i jest uwielbiana chyba przez wszystkich. Dla wielu, danie z frytkami kojarzy się z nieodpartą przyjemnością i prostotą. Odkryj nasze kreatywne przepisy, które pokazują, jak pomysłowo można zinterpretować obiad z frytkami.

Obiad z frytkami – naszych 9 pomysłów i przepisów na dania

Mamy nadzieje, że jakiś pomysł na obiad z frytkami przypadnie do gustu. 

Kurczak z frytkami i sosem Czosnkowym

Składniki:

  • 4 filety z piersi kurczaka
  • 500g frytek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól, pieprz, papryka słodka
  • 4 ząbki czosnku, przeciśnięte
  • ½ szklanki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

  1. Kurczaka przypraw solą, pieprzem i papryką, smaż na oliwie do zrumienienia.
  2. Frytki upiecz w piekarniku zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  3. W misce wymieszaj majonez, jogurt, czosnek i sok z cytryny, tworząc sos.
  4. Podawaj kurczaka z frytkami i sosem czosnkowym.

Frytki po wiejsku z warzywami i jajkiem sadzonym

Składniki:

  • 500g frytek
  • 1 cebula, pokrojona w piórka
  • 1 papryka, pokrojona w paski
  • 1 cukinia, pokrojona w plastry
  • 4 jajka
  • Oliwa z oliwek
  • Sól, pieprz, oregano

Przygotowanie:

  1. Frytki upiecz w piekarniku.
  2. Na patelni na oliwie z oliwek podsmaż cebulę, paprykę i cukinię, przyprawiając solą, pieprzem i oregano.
  3. Na osobnej patelni usmaż jajka sadzone.
  4. Na talerzu połóż frytki, na nich warzywa i na wierzchu jajko sadzone.

Frytki z dorszem w panierce

Składniki:

  • 500g frytek
  • 4 filety z dorsza
  • 1 jajko, roztrzepane
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • Olej do smażenia
  • Cytryna do podania
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Filety z dorsza przypraw solą, pieprzem i papryką, obtocz w jajku, a następnie w bułce tartej.
  2. Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienienia.
  3. Frytki upiecz w piekarniku.
  4. Podawaj rybę z frytkami, skropioną sokiem z cytryny.

Stek z frytkami i zielonym pieprzem

Składniki:

  • 4 steki wołowe (np. ribeye lub sirloin)
  • 500g frytek
  • 2 łyżki ziaren zielonego pieprzu
  • ½ szklanki brandy lub koniaku
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 2 łyżki masła
  • Sól, świeżo mielony czarny pieprz
  • Oliwa z oliwek

Przygotowanie:

  1. Steki przypraw solą i pieprzem, smaż na oliwie do pożądanego stopnia wysmażenia.
  2. Frytki upiecz w piekarniku.
  3. Na tej samej patelni, na której smażone były steki, dodaj masło i zielony pieprz, chwilę smaż.
  4. Dodaj brandy, gotuj aż zredukuje się o połowę, dodaj śmietanę, gotuj do zgęstnienia sosu.
  5. Steki podawaj z frytkami i sosem z zielonego pieprzu.

Frytki z guacamole i salsą

Składniki:

  • 500g frytek
  • 2 dojrzałe awokado
  • 1 pomidor, pokrojony w kostkę
  • 1 czerwona cebula, drobno posiekana
  • 1 łyżka soku z limonki
  • Świeża kolendra
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Frytki upiecz w piekarniku.
  2. Awokado rozgnieć widelcem, dodaj sok z limonki, pomidor, cebulę, posiekaną kolendrę, sól i pieprz, mieszając do połączenia w guacamole.
  3. Na talerzu ułóż frytki, na wierzchu rozłóż guacamole.
  4. Podawaj z dodatkową salsą pomidorową, jeśli chcesz.

Frytki z parmezanem i truflami

Składniki:

  • 500g frytek
  • ½ szklanki startego parmezanu
  • 1 łyżka oleju truflowego
  • Świeża pietruszka, posiekana
  • Sól, świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie:

  1. Frytki upiecz w piekarniku.
  2. Jeszcze gorące frytki posyp parmezanem, skrop olejem truflowym, dopraw solą i pieprzem.
  3. Na wierzchu posyp świeżą pietruszką.
  4. Podawaj natychmiast, aby cieszyć się pełnią smaku.

Frytki z cheddarem i boczkiem

Składniki:

  • 500g frytek
  • 200g startego sera cheddar
  • 150g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
  • 1 mała cebula, posiekana
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • Świeża natka pietruszki, posiekana
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Frytki upiecz w piekarniku.
  2. Boczek usmaż na chrupko, odłóż na bok.
  3. Na tłuszczu z boczku zeszklij cebulę, dodaj śmietanę, cheddar, sól i pieprz, mieszaj do rozpuszczenia sera.
  4. Frytki posyp boczkiem, polej sosem serowym, na wierzchu posyp natką pietruszki.

Frytki z czosnkowym dipem i krewetkami

Składniki:

  • 500g frytek
  • 300g obranych krewetek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • Sok z ½ limonki
  • Świeża kolendra, posiekana
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Frytki upiecz w piekarniku.
  2. Krewetki smaż na oliwie z dodatkiem czosnku do zróżowienia.
  3. W misce wymieszaj majonez, jogurt, sok z limonki, sól i pieprz, tworząc dip.
  4. Podawaj frytki z dipem czosnkowym i smażonymi krewetkami, posypując kolendrą.

Frytki z pieczonym kurczakiem i sosem BBQ

Składniki:

  • 500g frytek
  • 4 uda kurczaka bez kości
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki przyprawy do grilla
  • ½ szklanki sosu BBQ
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Uda kurczaka przypraw solą, pieprzem i przyprawą do grilla, polej olejem.
  2. Piecz w piekarniku przez ok. 40 minut w 180°C.
  3. Frytki upiecz w piekarniku.
  4. Kurczaka podawaj z frytkami, polany sosem BBQ.

Inne obiady warzywne:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *