śniadanie z mascarpone

Śniadanie z mascarpone – przepisy i pomysły

Śniadanie z mascarpone to propozycja, która łączy w sobie delikatność i bogaty smak sera. Dla wielu, placki z mascarpone stanowią idealny sposób na rozpoczęcie dnia. Zachęcamy do sprawdzenia naszych przepisów z mascarpone w roli głównej. 

Śniadanie z mascarpone – nasze propozycje i przepisy na mascarpone na śniadanie

Placuszki z mascarpone, a może inne danie na śniadanie? Sprawdź nasze pomysły. 

Klasyczne placki z mascarpone

Składniki:

  • 250 g mascarpone
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • Szczypta soli
  • Masło do smażenia

Przygotowanie:

  1. W misce dokładnie wymieszaj mascarpone z jajkami i mlekiem, aż do uzyskania gładkiej masy.
  2. W drugiej misce połącz mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól.
  3. Dodaj suche składniki do mokrych, mieszając delikatnie, aby składniki się połączyły, ale nie mieszając za długo.
  4. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i dodaj trochę masła. Nałóż porcję ciasta i smaż na złoty kolor z obu stron. Powtarzaj, aż zużyjesz całe ciasto.

Tosty francuskie z mascarpone i owocami

Składniki:

  • 4 kromki chleba tostowego
  • 100 g mascarpone
  • 1 jajko
  • 50 ml mleka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • Świeże owoce (np. truskawki, maliny)
  • Miód do podania

Przygotowanie:

  1. W misce roztrzep jajko z mlekiem i cukrem waniliowym.
  2. Każdą kromkę chleba zanurz w mieszance jajecznej, aby dobrze nasiąknęła.
  3. Rozgrzej patelnię i smaż tosty na średnim ogniu do zrumienienia z obu stron.
  4. Podawaj tosty posmarowane mascarpone i udekorowane świeżymi owocami. Polej miodem do smaku.

Deser z mascarpone i owocami leśnymi

Składniki:

  • 250 g mascarpone
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • Mix świeżych owoców leśnych (np. maliny, borówki, jeżyny)
  • Kilka listków mięty do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Śmietankę kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem.
  2. Dodaj mascarpone i ekstrakt waniliowy do ubitej śmietanki, delikatnie mieszając do połączenia składników.
  3. W pucharkach na przemian układaj warstwy kremu z mascarpone i świeżych owoców leśnych.
  4. Przed podaniem deser udekoruj listkami mięty. Deser najlepiej smakuje schłodzony.

Smoothie z mascarpone i bananem

Składniki:

  • 100 g mascarpone
  • 1 dojrzały banan
  • 150 ml mleka lub napoju roślinnego
  • 1 łyżka miodu
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • Kilka kostek lodu

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki umieść w blenderze.
  2. Blenduj na wysokich obrotach do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji.
  3. Przelej smoothie do szklanki. Możesz udekorować go plasterkiem banana lub szczyptą cynamonu.

Crostini z mascarpone i figami

Składniki:

  • Bagietka, pokrojona w cienkie plastry
  • 200 g mascarpone
  • Świeże figi, pokrojone na plastry
  • Miód
  • Świeży rozmaryn

Przygotowanie:

  1. Plastry bagietki opiecz na grillu lub patelni grillowej do uzyskania złotych znaczeń.
  2. Każdy plasterek chleba posmaruj obficie mascarpone.
  3. Na mascarpone ułóż plastry fig i skrop całość miodem.
  4. Przed podaniem posyp crostini drobno posiekanym świeżym rozmarynem.

Ciasteczka z mascarpone i czekoladą

Składniki:

  • 150 g mascarpone
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 200 g mąki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • 100 g posiekanej ciemnej czekolady

Przygotowanie:

  1. W misce ubij mascarpone z cukrem. Dodaj jajko i ekstrakt waniliowy, mieszając do połączenia.
  2. W innej misce przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych, mieszając do połączenia.
  3. Na końcu wmieszaj posiekaną czekoladę.
  4. Formuj ciasteczka i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180°C przez około 12-15 minut, aż będą lekko złote.
  5. Pozwól ciasteczkom ostygnąć na kratce przed podaniem.

Ciabatta z mascarpone i łososiem wędzonym

Składniki:

  • 1 ciabatta, pokrojona w plastry
  • 200 g mascarpone
  • 100 g wędzonego łososia, w plastrach
  • 1 mała czerwona cebula, pokrojona w cienkie plasterki
  • Kapary do dekoracji
  • Sok z ½ cytryny
  • Świeży koperek
  • Sól i świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie:

  1. Plastry ciabatty opiecz na grillu lub tosterze do uzyskania chrupkości i lekkiego zrumienienia.
  2. Każdy kawałek ciabatty posmaruj warstwą mascarpone.
  3. Na mascarpone ułóż plastry łososia wędzonego, dodaj kilka plasterków czerwonej cebuli i kapary.
  4. Skrop lekko sokiem z cytryny, posyp świeżym koperkiem, a następnie dopraw solą i pieprzem do smaku.

Cannoli z mascarpone i pistacjami

Składniki:

  • Gotowe rurki cannoli
  • 250 g mascarpone
  • 50 g drobno mielonych pistacji
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • Czekolada do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Mascarpone wymieszaj z cukrem pudru i ekstraktem waniliowym do uzyskania gładkiej masy.
  2. Masę przełóż do rękawa cukierniczego zakończonego szeroką tylką i napełnij nią rurki cannoli.
  3. Każdy koniec napełnionego cannoli zanurz w drobno mielonych pistacjach.
  4. Przed podaniem możesz dodatkowo udekorować cannoli roztopioną czekoladą.

Sałatka z mascarpone, rukolą i truskawkami

Składniki:

  • 150 g mascarpone
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu
  • 200 g rukoli
  • 200 g truskawek, pokrojonych na połówki
  • 50 g orzechów włoskich, grubo posiekanych
  • Sól i świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie:

  1. W małej misce wymieszaj mascarpone z octem balsamicznym i miodem, doprawiając do smaku solą i pieprzem, aby uzyskać dressing.
  2. W dużej misce umieść rukolę, dodaj truskawki i orzechy włoskie.
  3. Tuż przed podaniem sałatkę polej przygotowanym dressingiem z mascarpone i delikatnie wymieszaj, aby wszystkie składniki się połączyły.

Danie z mascarpone – udało się wybrać?

Dajcie nam znać w komentarzu.

Inne pomysły na śniadanie:


Opublikowano

w

, , , ,

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *