Dorsz w sosie pomidorowym

Obiad z dorszem – 9 przepisów i pomysłów

Obiad z dorszem to propozycja dla tych, którzy poszukują lekkich, ale zarazem wykwintnych dań. Od klasycznego przepisu na dorsza wśród aromatycznych ziół, po bardziej nowoczesne połączenia smaków – każdy znajdzie coś dla siebie. Zapraszamy do sprawdzenia naszych przepisów i odkrycia nowych dań z dorszem.

Obiad z dorszem – naszych 9 przepisów i pomysłów na dania

Jakiś przepis na dorsza wybraliscie? A tutaj możecie sprawdzić dania obiadowe z rybą lub pomysły na obiad z łososiem.

Dorsz pieczony z warzywami

Składniki:

  • 4 filety dorsza
  • 1 cukinia, pokrojona w plasterki
  • 2 marchewki, pokrojone w cienkie słupki
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w paski
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sok z 1/2 cytryny
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. W misce wymieszaj cukinię, marchewki, paprykę z oliwą, solą i pieprzem.
  2. Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż warzywa, a na nich ułóż filety dorsza.
  3. Skrop rybę sokiem z cytryny i piecz przez około 20-25 minut, aż warzywa będą miękkie, a ryba soczysta.

Dorsz w sosie pomidorowym

Składniki:

  • 4 filety dorsza
  • 1 puszka pomidorów w puszce
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 mała cebula, posiekana
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • Oliwa z oliwek
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. W głębokiej patelni na oliwie zeszklij czosnek i cebulę.
  2. Dodaj pomidory z puszki, oregano, bazylię, sól i pieprz. Gotuj na średnim ogniu przez około 10 minut.
  3. Do sosu dodaj filety dorsza i gotuj pod przykryciem przez 12-15 minut, aż ryba będzie ugotowana.

Dorsz grillowany z ziołami

Składniki:

  • 4 filety dorsza
  • 1 łyżka świeżego koperku, posiekanego
  • 1 łyżka świeżego tymianku, posiekanego
  • Oliwa z oliwek
  • Sok z 1/2 cytryny
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Filety dorsza natrzyj oliwą, sokiem z cytryny, posiekanymi ziołami, solą i pieprzem.
  2. Odstaw rybę do marynowania na co najmniej 30 minut.
  3. Grilluj filety na średnio rozgrzanym grillu przez około 3-4 minuty z każdej strony, aż będą złociste i chrupiące na brzegach.

Dorsz w cieście piwnym

Składniki:

  • 4 filety dorsza
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka jasnego piwa
  • 1 jajko
  • Sól, pieprz
  • Olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. W misce wymieszaj mąkę, piwo, jajko, sól i pieprz, tworząc ciasto.
  2. Filety dorsza osusz, dopraw solą i pieprzem, a następnie obtocz w cieście.
  3. Na patelni rozgrzej olej i smaż rybę na złoty kolor z obu stron.

Dorsz w papilotach z warzywami

Składniki:

  • 4 filety dorsza
  • 1 cukinia, pokrojona w plasterki
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w paski
  • 1 por, pokrojony w plasterki
  • 4 łyżki masła
  • Sok z 1 cytryny
  • Sól, pieprz, świeże zioła

Przygotowanie:

  1. Na arkuszach folii aluminiowej ułóż warzywa, na nich filety dorsza.
  2. Skrop rybę sokiem z cytryny, dodaj masło, sól, pieprz i zioła.
  3. Zamknij papiloty i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 20 minut.

Dorsz w sosie musztardowym

Składniki:

  • 4 filety dorsza
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 1 szklanka śmietanki 30%
  • 1 mała cebula, posiekana
  • 1 łyżka masła
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozpuść masło i zeszklić cebulę.
  2. Dodaj musztardę i śmietanę, gotuj na małym ogniu, mieszając, aż sos zgęstnieje.
  3. Dopraw solą i pieprzem, a następnie dodaj filety dorsza.
  4. Gotuj rybę w sosie na małym ogniu przez około 10-12 minut.

Dorsz po grecku

Składniki:

  • 4 filety dorsza
  • 1 duża cebula, pokrojona w plasterki
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1/2 szklanki czarnych oliwek, bez pestek
  • 1 łyżka kaparów
  • Oliwa z oliwek
  • Sól, pieprz, suszone oregano

Przygotowanie:

  1. Na patelni podgrzej oliwę, dodaj cebulę i czosnek, smaż do zeszklenia.
  2. Dodaj pomidory, oliwki, kapary, oregano, sól i pieprz. Gotuj na średnim ogniu przez około 10 minut.
  3. Dodaj filety dorsza do sosu i gotuj pod przykryciem przez około 15 minut.

Dorsz z warzywami w sosie sojowym

Składniki:

  • 4 filety dorsza
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w paski
  • 1 brokuł, podzielony na różyczki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
  • Olej sezamowy
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. W woku lub głębokiej patelni rozgrzej olej sezamowy. Dodaj brokuły i paprykę, smaż przez kilka minut.
  2. Dodaj sos sojowy, miód, imbir, sól i pieprz. Mieszaj i gotuj przez 2-3 minuty.
  3. Dodaj filety dorsza, przykryj i gotuj na średnim ogniu przez 10-12 minut.

Dorsz w panierce z pesto

Składniki:

  • 4 filety dorsza
  • 1/2 szklanki pesto (może być kupne lub domowe)
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1 jajko, lekko ubite
  • Oliwa z oliwek
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Na talerzu wymieszaj bułkę tartą z solą i pieprzem.
  2. Każdy filet dorsza posmaruj cienko pesto, a następnie obtocz w ubitym jajku i w bułce tartej.
  3. Na patelni rozgrzej oliwę i smaż rybę z obu stron na złoty kolor.

Mamy nadzieję,  że jakieś danie z dorszem na obiad udało się wybrać.

Inne obiady rybne:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *