Obiad z łososiem to sposób na wprowadzenie do diety bogatych w omega-3, smacznych i zdrowych posiłków. Nasze przepisy na łososia są nie tylko proste w przygotowaniu, ale także niezwykle różnorodne. Sprawdź nasze przepisy i pomysły.
Sprawdź także pomysły na przekąski z łososiem, obiad z łososiem wędzonym oraz śniadanie z łososiem.
Obiad z łososiem – naszych 9 propozycji i pomysłów na dania
Mamy nadzieje, że jakieś danie z łososiem przypadnie do gustu. Sprawdź także przepisy na obiad z łososiem wędzonym.
Łosoś pieczony z ziołami
Składniki:
- 4 filety z łososia
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cytryna, pokrojona w plasterki
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- Świeże zioła (koperek, tymianek, rozmaryn)
- Sól i świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Ułóż filety łososia na blasze do pieczenia.
- Skrop łososia oliwą z oliwek, posyp solą, pieprzem, posiekanym czosnkiem i świeżymi ziołami.
- Ułóż na wierzchu plasterki cytryny.
- Piecz w piekarniku przez około 15-20 minut, aż łosoś będzie gotowy.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami, np. sałatką lub pieczonymi warzywami.
Łosoś grillowany z sosem teriyaki
Składniki:
- 4 filety z łososia
- Sos teriyaki (gotowy lub domowy)
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
- 1 łyżeczka sezamu
- Plasterki cytryny do dekoracji
Przygotowanie:
- Rozgrzej grill lub patelnię grillową.
- Natrzyj filety łososia olejem sezamowym i sosem teriyaki.
- Grilluj łososia przez około 4-5 minut z każdej strony.
- Podawaj łososia posypanego sezamem i świeżą kolendrą.
- Udekoruj danie plasterkami cytryny. Podawaj z ryżem lub warzywami na parze.
Łosoś smażony na maśle z kaparami
Składniki:
- 4 filety z łososia
- 50 g masła
- 2 łyżki kaparów
- Sok z 1/2 cytryny
- Sól i świeżo mielony czarny pieprz
- Kilka listków świeżej pietruszki
Przygotowanie:
- Rozgrzej patelnię i rozpuść na niej masło.
- Dopraw filety łososia solą i pieprzem.
- Smaż łososia na maśle z obu stron na złoty kolor, około 4-5 minut z każdej strony.
- Dodaj do patelni kapary i sok z cytryny.
- Gotuj wszystko razem przez około 1-2 minuty.
- Przed podaniem posyp łososia świeżą pietruszką. Idealnie komponuje się z pieczonymi ziemniakami lub świeżą sałatką.
Łosoś w sosie musztardowo-miodowym
Składniki:
- 4 filety z łososia
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- Sól i świeżo mielony czarny pieprz
- Świeży koperek do dekoracji
Przygotowanie:
- W misce wymieszaj musztardę, miód, sok z cytryny i oliwę z oliwek.
- Dopraw filety łososia solą i pieprzem, a następnie posmaruj przygotowanym sosem.
- Rozgrzej piekarnik do 200°C.
- Piecz łososia w piekarniku przez około 15-20 minut.
- Po wyjęciu posyp łososia świeżym koperkiem.
- Podawaj z pieczonymi warzywami lub sałatką.
Spaghetti z łososiem i szpinakiem
Składniki:
- 300 g spaghetti
- 200 g świeżego łososia, pokrojonego w kostkę
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 200 g świeżego szpinaku
- 100 ml śmietanki kremówki
- 50 g startego parmezanu
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Ugotuj spaghetti al dente zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
- Na patelni na oliwie zeszklić czosnek, dodaj łososia i smaż do lekkiego zarumienienia.
- Dodaj szpinak i smaż, aż zwiędnie.
- Zmniejsz ogień, dodaj śmietanę i parmezan, mieszając do uzyskania gładkiego sosu.
- Dodaj ugotowane spaghetti do sosu, mieszając, aby równomiernie je pokryć.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Podawaj natychmiast, posypane dodatkowym parmezanem.
Łosoś po tajsku z kokosowym curry
Składniki:
- 4 filety z łososia
- 1 puszka mleka kokosowego
- 2 łyżki pasty curry (zielonej lub czerwonej)
- 1 czerwona papryka, pokrojona w paski
- 1 mała cebula, pokrojona w plastry
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżka cukru brązowego
- Świeża kolendra i plasterki limonki do dekoracji
Przygotowanie:
- Na patelni podsmaż cebulę, paprykę i pastę curry przez kilka minut.
- Dodaj mleko kokosowe, sos rybny i cukier, mieszając do połączenia składników.
- Dodaj filety łososia do sosu i gotuj na małym ogniu przez około 10-15 minut.
- Podawaj z ryżem, posypane świeżą kolendrą i dekorowane plasterkami limonki.
Łosoś w cieście francuskim
Składniki:
- 4 filety z łososia
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 200 g szpinaku baby
- 200 g serka kremowego
- 1 jajko, roztrzepane
- Sól i świeżo mielony czarny pieprz
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 200°C.
- Na patelni podsmaż szpinak na oliwie, doprawiając solą i pieprzem.
- Rozwałkuj ciasto francuskie, na każdym kawałku rozłóż trochę szpinaku i serka kremowego.
- Na szpinaku połóż filet łososia, dopraw solą i pieprzem.
- Zawiń ciasto wokół łososia, szczelnie zamykając brzegi.
- Posmaruj wierzch ciasta roztrzepanym jajkiem.
- Piecz w piekarniku przez około 20-25 minut, aż ciasto będzie złociste.
- Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Łosoś na parze z imbirem i sosem sojowym
Składniki:
- 4 filety z łososia
- 1 kawałek świeżego imbiru, starty
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- Zielona cebulka i sezam do dekoracji
Przygotowanie:
- Przygotuj parowar lub miskę nad garnkiem z gotującą się wodą.
- W małej misce wymieszaj sos sojowy, olej sezamowy i starty imbir.
- Ułóż filety łososia w parowarze, smarując każdy filet przygotowanym sosem.
- Gotuj na parze przez około 10-15 minut, aż łosoś będzie ugotowany.
- Podawaj na ciepło, posypany posiekaną zieloną cebulką i sezamem.
Sałatka z łososiem wędzonym i awokado
Składniki:
- 200 g wędzonego łososia, pokrojonego na plastry
- 1 dojrzałe awokado, pokrojone
- Garść mieszanych sałat (np. rukola, szpinak, lollo rosso)
- 1 mała czerwona cebula, pokrojona w cienkie plastry
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- W misce wymieszaj liście sałat, cienko pokrojoną cebulę i awokado.
- Dodaj plastry wędzonego łososia.
- W małej misce wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz, tworząc dressing.
- Polej sałatkę dressingiem i delikatnie wymieszaj.
- Podawaj jako lekki i zdrowy obiad lub dodatek do głównego posiłku.
Jakieś danie z rybą przypadło do gustu? Dajcie znać w komentarzu.
Inne obiady rybne:
Dodaj komentarz