Łosoś pieczony z ziołami

Obiad z łososiem – 9 przepisów i pomysłów

Obiad z łososiem to sposób na wprowadzenie do diety bogatych w omega-3, smacznych i zdrowych posiłków. Nasze przepisy na łososia są nie tylko proste w przygotowaniu, ale także niezwykle różnorodne. Sprawdź nasze przepisy i pomysły.

Obiad z łososiem – naszych 9 propozycji i pomysłów na dania

Mamy nadzieje, że jakieś danie z łososiem przypadnie do gustu. Sprawdź także przepisy na obiad z łososiem wędzonym.

Łosoś pieczony z ziołami

Składniki:

  • 4 filety z łososia
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cytryna, pokrojona w plasterki
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • Świeże zioła (koperek, tymianek, rozmaryn)
  • Sól i świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  2. Ułóż filety łososia na blasze do pieczenia.
  3. Skrop łososia oliwą z oliwek, posyp solą, pieprzem, posiekanym czosnkiem i świeżymi ziołami.
  4. Ułóż na wierzchu plasterki cytryny.
  5. Piecz w piekarniku przez około 15-20 minut, aż łosoś będzie gotowy.
  6. Podawaj z ulubionymi dodatkami, np. sałatką lub pieczonymi warzywami.

Łosoś grillowany z sosem teriyaki

Składniki:

  • 4 filety z łososia
  • Sos teriyaki (gotowy lub domowy)
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
  • 1 łyżeczka sezamu
  • Plasterki cytryny do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej grill lub patelnię grillową.
  2. Natrzyj filety łososia olejem sezamowym i sosem teriyaki.
  3. Grilluj łososia przez około 4-5 minut z każdej strony.
  4. Podawaj łososia posypanego sezamem i świeżą kolendrą.
  5. Udekoruj danie plasterkami cytryny. Podawaj z ryżem lub warzywami na parze.

Łosoś smażony na maśle z kaparami

Składniki:

  • 4 filety z łososia
  • 50 g masła
  • 2 łyżki kaparów
  • Sok z 1/2 cytryny
  • Sól i świeżo mielony czarny pieprz
  • Kilka listków świeżej pietruszki

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej patelnię i rozpuść na niej masło.
  2. Dopraw filety łososia solą i pieprzem.
  3. Smaż łososia na maśle z obu stron na złoty kolor, około 4-5 minut z każdej strony.
  4. Dodaj do patelni kapary i sok z cytryny.
  5. Gotuj wszystko razem przez około 1-2 minuty.
  6. Przed podaniem posyp łososia świeżą pietruszką. Idealnie komponuje się z pieczonymi ziemniakami lub świeżą sałatką.

Łosoś w sosie musztardowo-miodowym

Składniki:

  • 4 filety z łososia
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • Sól i świeżo mielony czarny pieprz
  • Świeży koperek do dekoracji

Przygotowanie:

  1. W misce wymieszaj musztardę, miód, sok z cytryny i oliwę z oliwek.
  2. Dopraw filety łososia solą i pieprzem, a następnie posmaruj przygotowanym sosem.
  3. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  4. Piecz łososia w piekarniku przez około 15-20 minut.
  5. Po wyjęciu posyp łososia świeżym koperkiem.
  6. Podawaj z pieczonymi warzywami lub sałatką.

Spaghetti z łososiem i szpinakiem

Składniki:

  • 300 g spaghetti
  • 200 g świeżego łososia, pokrojonego w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 50 g startego parmezanu
  • Oliwa z oliwek
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Ugotuj spaghetti al dente zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
  2. Na patelni na oliwie zeszklić czosnek, dodaj łososia i smaż do lekkiego zarumienienia.
  3. Dodaj szpinak i smaż, aż zwiędnie.
  4. Zmniejsz ogień, dodaj śmietanę i parmezan, mieszając do uzyskania gładkiego sosu.
  5. Dodaj ugotowane spaghetti do sosu, mieszając, aby równomiernie je pokryć.
  6. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  7. Podawaj natychmiast, posypane dodatkowym parmezanem.

Łosoś po tajsku z kokosowym curry

Składniki:

  • 4 filety z łososia
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 2 łyżki pasty curry (zielonej lub czerwonej)
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w paski
  • 1 mała cebula, pokrojona w plastry
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • Świeża kolendra i plasterki limonki do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Na patelni podsmaż cebulę, paprykę i pastę curry przez kilka minut.
  2. Dodaj mleko kokosowe, sos rybny i cukier, mieszając do połączenia składników.
  3. Dodaj filety łososia do sosu i gotuj na małym ogniu przez około 10-15 minut.
  4. Podawaj z ryżem, posypane świeżą kolendrą i dekorowane plasterkami limonki.

Łosoś w cieście francuskim

Składniki:

  • 4 filety z łososia
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 200 g szpinaku baby
  • 200 g serka kremowego
  • 1 jajko, roztrzepane
  • Sól i świeżo mielony czarny pieprz
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  2. Na patelni podsmaż szpinak na oliwie, doprawiając solą i pieprzem.
  3. Rozwałkuj ciasto francuskie, na każdym kawałku rozłóż trochę szpinaku i serka kremowego.
  4. Na szpinaku połóż filet łososia, dopraw solą i pieprzem.
  5. Zawiń ciasto wokół łososia, szczelnie zamykając brzegi.
  6. Posmaruj wierzch ciasta roztrzepanym jajkiem.
  7. Piecz w piekarniku przez około 20-25 minut, aż ciasto będzie złociste.
  8. Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.

Łosoś na parze z imbirem i sosem sojowym

Składniki:

  • 4 filety z łososia
  • 1 kawałek świeżego imbiru, starty
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • Zielona cebulka i sezam do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Przygotuj parowar lub miskę nad garnkiem z gotującą się wodą.
  2. W małej misce wymieszaj sos sojowy, olej sezamowy i starty imbir.
  3. Ułóż filety łososia w parowarze, smarując każdy filet przygotowanym sosem.
  4. Gotuj na parze przez około 10-15 minut, aż łosoś będzie ugotowany.
  5. Podawaj na ciepło, posypany posiekaną zieloną cebulką i sezamem.

Sałatka z łososiem wędzonym i awokado

Składniki:

  • 200 g wędzonego łososia, pokrojonego na plastry
  • 1 dojrzałe awokado, pokrojone
  • Garść mieszanych sałat (np. rukola, szpinak, lollo rosso)
  • 1 mała czerwona cebula, pokrojona w cienkie plastry
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. W misce wymieszaj liście sałat, cienko pokrojoną cebulę i awokado.
  2. Dodaj plastry wędzonego łososia.
  3. W małej misce wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz, tworząc dressing.
  4. Polej sałatkę dressingiem i delikatnie wymieszaj.
  5. Podawaj jako lekki i zdrowy obiad lub dodatek do głównego posiłku.

Jakieś danie z rybą przypadło do gustu? Dajcie znać w komentarzu.

Inne obiady rybne:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *