Obiad z rybą to opcja dla tych, którzy szukają lekkich, ale jednocześnie smacznych i odżywczych posiłków. Niezależnie od tego, czy preferujesz rybę na obiad w formie pieczonej, smażonej, czy gotowanej na parze, nasze przepisy z pewnością zaspokoją kulinarne potrzeby. Sprawdź nasze pomysły na pyszne dania z rybą.
Obiad z rybą – naszych 9 propozycji i przepisów na danie
Mamy nadzieję, że jakiś pomysł na obiad z rybą naszych propozycji. A tutaj możecie sprawdzić inspirację na dania obiadowe z łososiem.
Dorsz pieczony z warzywami
Składniki:
- 4 filety z dorsza
- 2 średnie cukinie, pokrojone w plastry
- 2 czerwone papryki, pokrojone w paski
- 1 cebula, pokrojona w piórka
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sok z 1 cytryny
- Sól, pieprz, papryka słodka, oregano do smaku
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 200°C.
- Na dużej blasze do pieczenia ułóż warzywa, skrop oliwą, dopraw solą, pieprzem, papryką słodką i oregano.
- Piecz warzywa przez 10 minut.
- Wyjmij blachę, na warzywach ułóż filety dorsza, skrop sokiem z cytryny i dodatkowo dopraw.
- Piecz wszystko razem przez kolejne 15-20 minut, aż ryba będzie gotowa.
- Podawaj na ciepło jako pełnowartościowy i zdrowy obiad.
Łosoś w sosie musztardowym
Składniki:
- 4 filety z łososia
- 3 łyżki musztardy Dijon
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka świeżego koperku, drobno posiekanego
- Sól i świeżo mielony czarny pieprz
- Oliwa z oliwek
Przygotowanie:
- W małej misce wymieszaj musztardę, miód, ocet balsamiczny i koperek.
- Filety łososia natrzyj oliwą, dopraw solą i pieprzem.
- Rozgrzej patelnię grillową i ułóż na niej filety łososia. Smaż z obu stron na złoty kolor, około 4-5 minut z każdej strony.
- Na ostatnie 2 minuty smażenia dodaj sos musztardowy, pokrywając równomiernie każdy filet.
- Podawaj łososia polanego sosem, najlepiej z lekką sałatką lub gotowanymi na parze warzywami.
Pstrąg zapiekany z ziołami
Składniki:
- 2 całe pstrągi, wyczyszczone i osuszone
- 1 cytryna, pokrojona w plasterki
- Garść świeżego koperku
- Garść świeżego tymianku
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte
- Sól i świeżo mielony czarny pieprz
- Oliwa z oliwek
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Każdego pstrąga napełnij plasterkami cytryny, koperkiem, tymiankiem i czosnkiem.
- Z zewnątrz natrzyj ryby oliwą, solą i pieprzem.
- Ułóż pstrągi na blasze do pieczenia.
- Piecz w piekarniku przez 20-25 minut, aż ryba będzie miękka i soczysta.
- Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami, np. z ziemniakami lub świeżą sałatką.
Ryba w cytrynowo-kaparowym sosie
Składniki:
- 4 filety z białej ryby (np. tilapia, halibut)
- Sok z 2 cytryn
- 2 łyżki kaparów
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 50 g masła
- Sól i świeżo mielony czarny pieprz
- Świeża pietruszka do dekoracji
Przygotowanie:
- Na patelni rozpuść masło, dodaj posiekany czosnek i smaż przez 1-2 minuty.
- Dodaj sok z cytryny i kapary, gotuj przez kilka minut na średnim ogniu.
- Dopraw filety rybne solą i pieprzem, a następnie ułóż je na patelni.
- Smaż rybę z obu stron na złoty kolor, polewając sosem podczas gotowania.
- Podawaj rybę posypaną świeżą pietruszką. Idealnie komponuje się z lekką sałatką lub pieczonymi ziemniakami.
Makrela w papilotach
Składniki:
- 4 filety z makreli
- 1 cukinia, pokrojona w cienkie plastry
- 1 czerwona papryka, pokrojona w paski
- 1 cebula, pokrojona w piórka
- Kilka gałązek świeżego tymianku
- Sok z 1 cytryny
- Sól i pieprz do smaku
- Oliwa z oliwek
Przygotowanie:
- Przygotuj 4 arkusze papieru do pieczenia lub folii aluminiowej.
- Na każdym arkuszu ułóż warstwę cukinii, papryki i cebuli.
- Na warzywach połóż filet z makreli, skrop sokiem z cytryny i oliwą, dopraw solą, pieprzem i tymiankiem.
- Złóż papiloty szczelnie, aby para nie uciekała podczas pieczenia.
- Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 20 minut.
- Podawaj w papilotach, otwierając je tuż przed spożyciem.
Smażony sandacz z puree ziemniaczanym
Składniki:
- 4 filety z sandacza
- 500 g ziemniaków
- 100 ml mleka
- 50 g masła
- Sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
- Olej do smażenia
Przygotowanie:
- Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie, aż będą miękkie.
- Odcedź i ubij ziemniaki na puree, dodając masło, mleko, sól, pieprz i szczyptę gałki muszkatołowej.
- Dopraw filety z sandacza solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzej olej, smaż rybę z obu stron na złoty kolor.
- Podawaj sandacza na puree ziemniaczanym, dekorując według uznania. Idealnie pasuje z sałatką z świeżych warzyw.
Pieczona makrela z ziołami i cTytryną
Składniki:
- 2 całe makrele, wyczyszczone i osuszone
- 1 cytryna, pokrojona w plasterki
- Garść świeżego koperku
- Garść świeżego rozmarynu
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte
- Oliwa z oliwek
- Sól i świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 200°C.
- Wewnątrz i na zewnątrz makreli natrzyj oliwą, solą i pieprzem.
- W brzuchu każdej ryby umieść plasterki cytryny, koperek, rozmaryn i czosnek.
- Ułóż ryby w naczyniu żaroodpornym.
- Piecz przez 20-25 minut, aż ryba będzie gotowa.
- Podawaj na ciepło z pieczonymi ziemniakami lub świeżą sałatką.
Rybne curry z mlekiem kokosowym
Składniki:
- 500 g białej ryby (np. dorsz, tilapia), pokrojonej na kawałki
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1 czerwona cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 łyżka startego imbiru
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka mielonego kolendry
- Sól, pieprz, czerwone papryczki chili do smaku
- Oliwa z oliwek
- Świeża kolendra do dekoracji
Przygotowanie:
- Na patelni na oliwie zeszklij cebulę, czosnek i imbir.
- Dodaj kurkumę, kolendrę i chili, smaż przez kilka minut.
- Dodaj mleko kokosowe, doprowadź do wrzenia.
- Włóż rybę do sosu, gotuj na małym ogniu przez około 10 minut.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Podawaj z ryżem, posypane świeżą kolendrą.
Sola w maśle cytrynowym
Składniki:
- 4 filety z soli
- 50 g masła
- Sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka kaparów
- Sól i świeżo mielony czarny pieprz
- Świeża pietruszka do dekoracji
Przygotowanie:
- Na patelni roztop masło, dodaj sok z cytryny i kapary.
- Dopraw filety soli solą i pieprzem.
- Smaż rybę na maśle z obu stron do uzyskania złotego koloru.
- Podczas smażenia polewaj rybę sosem z patelni.
- Podawaj na ciepło, posypane świeżą pietruszką. Doskonale pasuje z lekką sałatką lub gotowanymi ziemniakami.
Inne obiady rybne:
Dodaj komentarz