Obiad z drożdży to propozycja dla miłośników kulinariów, którzy poszukują nowych, kreatywnych pomysłów na codzienny posiłek. Coraz częściej zastanawiamy się, co z drożdży na obiad, poza tradycyjnymi wypiekami. Okazuje się, że odpowiedź jest równie smakowita, co zaskakująca – to obiad z ciasta drożdżowego. Jeśli jesteś ciekawy, jak przyrządzić obiad z drożdży, koniecznie sprawdź nasze inspirujące przepisy!
Obiad z drożdzy – nasze pomysły i przepisy na potrawy i dania z drożdżami
Co z drożdży na obiad można zrobić? Podpowiadamy.
Rustykalne pierogi drożdżowe z mięsem
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml ciepłego mleka
- 25 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 300 g mielonego mięsa (np. wieprzowego lub drobiowego)
- Cebula, sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Rozpuść drożdże w ciepłym mleku, dodaj łyżeczkę cukru i odstaw na 10 minut.
- W misce wymieszaj mąkę, jajko, drożdże z mlekiem, dodaj szczyptę soli i zagnieć gładkie ciasto.
- Odstaw ciasto do wyrośnięcia na około godzinę.
- Podsmaż cebulę, dodaj mięso, dopraw solą i pieprzem, gotuj na małym ogniu.
- Rozwałkuj ciasto, wytnij krążki, nałóż farsz mięsny, zlep pierogi.
- Gotuj pierogi we wrzącej wodzie do momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Drożdżowy placek z kurczakiem i warzywami:
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 150 ml ciepłego mleka
- 10 g suchych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 200 g kurczaka, pokrojonego w kawałki
- Mieszanka ulubionych warzyw (papryka, cukinia, pomidory)
- Sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku
Przygotowanie:
- Rozpuść drożdże w ciepłym mleku z cukrem, odstaw na chwilę.
- W misce połącz mąkę, drożdże z mlekiem, dodaj sól, zagnieć ciasto i pozostaw do wyrośnięcia.
- Na rozwałkowanym cieście ułóż warzywa i kawałki kurczaka.
- Posyp ziołami prowansalskimi, dopraw solą i pieprzem.
- Piecz w nagrzanym piekarniku do zrumienienia.
Kieszonki drożdżowe z pieczarkami i serem
Składniki:
- 400 g mąki pszennej
- 200 ml ciepłego mleka
- 15 g drożdży
- 200 g pieczarek, pokrojonych w kostkę
- 150 g sera żółtego, startego
- 1 jajko
- Sól, pieprz, koperek do smaku
Przygotowanie:
- Rozpuść drożdże w ciepłym mleku, dodaj do mąki, wyrabiaj ciasto.
- Odstaw ciasto na 1-2 godziny do wyrośnięcia.
- Smaż pieczarki na patelni, dopraw solą, pieprzem, dodaj koper.
- Podziel ciasto na mniejsze kule, rozwałkuj i nadziewaj pieczarkami i serem.
- Zlep kieszonki, ułóż na blasze, posmaruj roztrzepanym jajkiem.
- Piecz w nagrzanym piekarniku do zrumienienia.
Drożdżowe pączki z krewetkami i awokado
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 200 ml ciepłego mleka
- 1 łyżeczka soli
- 10 g drożdży
- 200 g krewetek, obranych i pokrojonych na kawałki
- 1 dojrzałe awokado, pokrojone w kostkę
- Sok z limonki, sól, pieprz, posiekana kolendra do smaku
Przygotowanie:
- Rozpuść drożdże w ciepłym mleku, dodaj do mąki, wymieszaj, dodaj sól, zagnieć ciasto.
- Pozostaw ciasto do wyrośnięcia.
- W misce wymieszaj krewetki, avocado, sok z limonki, sól, pieprz i kolendrę.
- Rozwałkuj ciasto, wyciągnij krążki, nałóż nadzienie, zlep pączki.
- Smaż na złoto na patelni.
Drożdżowe calzone z szynką i pieczarkami:
Składniki:
- 400 g mąki pszennej
- 250 ml ciepłego mleka
- 15 g drożdży
- 200 g szynki, pokrojonej w cienkie plastry
- 150 g pieczarek, pokrojonych w plastry
- 200 g sera mozzarella, startego
- Przyprawy do pizzy (oregano, bazylia, sól, pieprz)
Przygotowanie:
- Rozpuść drożdże w ciepłym mleku, dodaj do mąki, wyrabiaj ciasto.
- Odstaw ciasto na 1-2 godziny do wyrośnięcia.
- Rozwałkuj ciasto, na jednej połowie ułóż szynkę, pieczarki, ser i przyprawy.
- Złóż ciasto na pół, dokładnie zlep brzegi.
- Piecz w nagrzanym piekarniku aż do zrumienienia.
Drożdżowy rulon z warzywami i kremowym sosem:
Składniki:
- 350 g mąki pszennej
- 200 ml ciepłego mleka
- 10 g drożdży
- 1 cukinia, pokrojona w cienkie paski
- 1 marchew, starta na tarce o grubych oczkach
- 150 g sera fety, pokruszonego
- 1 łyżka masła
- Sól, pieprz, świeża bazylia do smaku
Przygotowanie:
- Rozpuść drożdże w ciepłym mleku, dodaj do mąki, wymieszaj, dodaj sól, zagnieć ciasto.
- Odstaw ciasto na 1-2 godziny do wyrośnięcia.
- Rozwałkuj ciasto na prostokąt, posmaruj masłem.
- Nałóż warzywa i ser, posyp bazylią, dopraw solą i pieprzem.
- Zwijaj ciasto w rulon, piecz w piekarniku do zrumienienia.
Drożdżowe kieszonki z kremowym kurczakiem i szpinakiem
Składniki:
- 400 g mąki pszennej
- 250 ml ciepłego mleka
- 15 g drożdży
- 300 g filetów z kurczaka, pokrojonych w kostkę
- 150 g świeżego szpinaku
- 1 cebula, drobno posiekana
- 200 ml śmietany kremówki
- Sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
Przygotowanie:
- Rozpuść drożdże w ciepłym mleku, dodaj do mąki, wymieszaj, dodaj sól, zagnieć ciasto.
- Odstaw ciasto na 1-2 godziny do wyrośnięcia.
- Na patelni podsmaż kurczaka z cebulą, dodaj szpinak, smaż aż zmięknie.
- Dodaj śmietanę, dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową.
- Rozwałkuj ciasto, wyciągnij krążki, nałóż nadzienie, zlep kieszonki.
- Piecz w piekarniku do zrumienienia.
Drożdżowe roladki z warzywami i kremowym sosem pieczarkowym:
Składniki:
- 350 g mąki pszennej
- 200 ml ciepłego mleka
- 10 g drożdży
- Mieszanka ulubionych warzyw (papryka, cukinia, bakłażan), pokrojonych w paski
- 200 g pieczarek, pokrojonych w plastry
- 200 ml śmietany 30%
- 2 łyżki masła
- Sól, pieprz, tymianek do smaku
Przygotowanie:
- Rozpuść drożdże w ciepłym mleku, dodaj do mąki, wymieszaj, dodaj sól, zagnieć ciasto.
- Odstaw ciasto na 1-2 godziny do wyrośnięcia.
- Rozwałkuj ciasto na prostokąt, ułóż warzywa.
- Zwijaj ciasto w roladę, pokrój w plastry, układaj na blasze.
- W rondlu rozpuść masło, dodaj pieczarki, smaż aż zmiękną.
- Dodaj śmietanę, dopraw solą, pieprzem, tymiankiem.
- Podlej sosem roladki i piecz w piekarniku do zrumienienia.
Drożdżowe placki z cynamonem i karmelizowanymi jabłkami
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 200 ml ciepłego mleka
- 10 g drożdży
- 2 jabłka, obrane i pokrojone w cienkie plasterki
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- Cukier puder do posypania
Przygotowanie:
- Rozpuść drożdże w ciepłym mleku, dodaj do mąki, wymieszaj, dodaj łyżeczkę cukru, zagnieć ciasto.
- Odstaw ciasto na 1-2 godziny do wyrośnięcia.
- W rondlu karmelizuj jabłka z cukrem i cynamonem.
- Smaż placki na patelni, nałóż karmelizowane jabłka.
- Posyp cukrem pudrem przed podaniem.
Obiad z ciasta drożdżowego i nasz pomysł na niego. Udało się coś wybrać?
Inne obiady:
Dodaj komentarz