obiad z drożdży

Obiad z drożdży – przepisy na dania i potrawy

Obiad z drożdży to propozycja dla miłośników kulinariów, którzy poszukują nowych, kreatywnych pomysłów na codzienny posiłek. Coraz częściej zastanawiamy się, co z drożdży na obiad, poza tradycyjnymi wypiekami. Okazuje się, że odpowiedź jest równie smakowita, co zaskakująca – to obiad z ciasta drożdżowego. Jeśli jesteś ciekawy, jak przyrządzić obiad z drożdży, koniecznie sprawdź nasze inspirujące przepisy!

Obiad z drożdzy – nasze pomysły i przepisy na potrawy i dania z drożdżami

Co z drożdży na obiad można zrobić? Podpowiadamy. 

Rustykalne pierogi drożdżowe z mięsem

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 300 g mielonego mięsa (np. wieprzowego lub drobiowego)
  • Cebula, sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • Rozpuść drożdże w ciepłym mleku, dodaj łyżeczkę cukru i odstaw na 10 minut.
  • W misce wymieszaj mąkę, jajko, drożdże z mlekiem, dodaj szczyptę soli i zagnieć gładkie ciasto.
  • Odstaw ciasto do wyrośnięcia na około godzinę.
  • Podsmaż cebulę, dodaj mięso, dopraw solą i pieprzem, gotuj na małym ogniu.
  • Rozwałkuj ciasto, wytnij krążki, nałóż farsz mięsny, zlep pierogi.
  • Gotuj pierogi we wrzącej wodzie do momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Drożdżowy placek z kurczakiem i warzywami:

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 10 g suchych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 200 g kurczaka, pokrojonego w kawałki
  • Mieszanka ulubionych warzyw (papryka, cukinia, pomidory)
  • Sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku

Przygotowanie:

  • Rozpuść drożdże w ciepłym mleku z cukrem, odstaw na chwilę.
  • W misce połącz mąkę, drożdże z mlekiem, dodaj sól, zagnieć ciasto i pozostaw do wyrośnięcia.
  • Na rozwałkowanym cieście ułóż warzywa i kawałki kurczaka.
  • Posyp ziołami prowansalskimi, dopraw solą i pieprzem.
  • Piecz w nagrzanym piekarniku do zrumienienia.

Kieszonki drożdżowe z pieczarkami i serem

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 15 g drożdży
  • 200 g pieczarek, pokrojonych w kostkę
  • 150 g sera żółtego, startego
  • 1 jajko
  • Sól, pieprz, koperek do smaku

Przygotowanie:

  • Rozpuść drożdże w ciepłym mleku, dodaj do mąki, wyrabiaj ciasto.
  • Odstaw ciasto na 1-2 godziny do wyrośnięcia.
  • Smaż pieczarki na patelni, dopraw solą, pieprzem, dodaj koper.
  • Podziel ciasto na mniejsze kule, rozwałkuj i nadziewaj pieczarkami i serem.
  • Zlep kieszonki, ułóż na blasze, posmaruj roztrzepanym jajkiem.
  • Piecz w nagrzanym piekarniku do zrumienienia.

Drożdżowe pączki z krewetkami i awokado

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 10 g drożdży
  • 200 g krewetek, obranych i pokrojonych na kawałki
  • 1 dojrzałe awokado, pokrojone w kostkę
  • Sok z limonki, sól, pieprz, posiekana kolendra do smaku

Przygotowanie:

  • Rozpuść drożdże w ciepłym mleku, dodaj do mąki, wymieszaj, dodaj sól, zagnieć ciasto.
  • Pozostaw ciasto do wyrośnięcia.
  • W misce wymieszaj krewetki, avocado, sok z limonki, sól, pieprz i kolendrę.
  • Rozwałkuj ciasto, wyciągnij krążki, nałóż nadzienie, zlep pączki.
  • Smaż na złoto na patelni.

Drożdżowe calzone z szynką i pieczarkami:

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 15 g drożdży
  • 200 g szynki, pokrojonej w cienkie plastry
  • 150 g pieczarek, pokrojonych w plastry
  • 200 g sera mozzarella, startego
  • Przyprawy do pizzy (oregano, bazylia, sól, pieprz)

Przygotowanie:

  • Rozpuść drożdże w ciepłym mleku, dodaj do mąki, wyrabiaj ciasto.
  • Odstaw ciasto na 1-2 godziny do wyrośnięcia.
  • Rozwałkuj ciasto, na jednej połowie ułóż szynkę, pieczarki, ser i przyprawy.
  • Złóż ciasto na pół, dokładnie zlep brzegi.
  • Piecz w nagrzanym piekarniku aż do zrumienienia.

Drożdżowy rulon z warzywami i kremowym sosem:

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 10 g drożdży
  • 1 cukinia, pokrojona w cienkie paski
  • 1 marchew, starta na tarce o grubych oczkach
  • 150 g sera fety, pokruszonego
  • 1 łyżka masła
  • Sól, pieprz, świeża bazylia do smaku

Przygotowanie:

  • Rozpuść drożdże w ciepłym mleku, dodaj do mąki, wymieszaj, dodaj sól, zagnieć ciasto.
  • Odstaw ciasto na 1-2 godziny do wyrośnięcia.
  • Rozwałkuj ciasto na prostokąt, posmaruj masłem.
  • Nałóż warzywa i ser, posyp bazylią, dopraw solą i pieprzem.
  • Zwijaj ciasto w rulon, piecz w piekarniku do zrumienienia.

Drożdżowe kieszonki z kremowym kurczakiem i szpinakiem

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 15 g drożdży
  • 300 g filetów z kurczaka, pokrojonych w kostkę
  • 150 g świeżego szpinaku
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 200 ml śmietany kremówki
  • Sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku

Przygotowanie:

  • Rozpuść drożdże w ciepłym mleku, dodaj do mąki, wymieszaj, dodaj sól, zagnieć ciasto.
  • Odstaw ciasto na 1-2 godziny do wyrośnięcia.
  • Na patelni podsmaż kurczaka z cebulą, dodaj szpinak, smaż aż zmięknie.
  • Dodaj śmietanę, dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową.
  • Rozwałkuj ciasto, wyciągnij krążki, nałóż nadzienie, zlep kieszonki.
  • Piecz w piekarniku do zrumienienia.

Drożdżowe roladki z warzywami i kremowym sosem pieczarkowym:

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 10 g drożdży
  • Mieszanka ulubionych warzyw (papryka, cukinia, bakłażan), pokrojonych w paski
  • 200 g pieczarek, pokrojonych w plastry
  • 200 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki masła
  • Sól, pieprz, tymianek do smaku

Przygotowanie:

  • Rozpuść drożdże w ciepłym mleku, dodaj do mąki, wymieszaj, dodaj sól, zagnieć ciasto.
  • Odstaw ciasto na 1-2 godziny do wyrośnięcia.
  • Rozwałkuj ciasto na prostokąt, ułóż warzywa.
  • Zwijaj ciasto w roladę, pokrój w plastry, układaj na blasze.
  • W rondlu rozpuść masło, dodaj pieczarki, smaż aż zmiękną.
  • Dodaj śmietanę, dopraw solą, pieprzem, tymiankiem.
  • Podlej sosem roladki i piecz w piekarniku do zrumienienia.

Drożdżowe placki z cynamonem i karmelizowanymi jabłkami

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 10 g drożdży
  • 2 jabłka, obrane i pokrojone w cienkie plasterki
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Cukier puder do posypania

Przygotowanie:

  • Rozpuść drożdże w ciepłym mleku, dodaj do mąki, wymieszaj, dodaj łyżeczkę cukru, zagnieć ciasto.
  • Odstaw ciasto na 1-2 godziny do wyrośnięcia.
  • W rondlu karmelizuj jabłka z cukrem i cynamonem.
  • Smaż placki na patelni, nałóż karmelizowane jabłka.
  • Posyp cukrem pudrem przed podaniem.

Obiad z ciasta drożdżowego i nasz pomysł na niego. Udało się coś wybrać? 

Inne obiady:


Opublikowano

w

, , ,

przez

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *