Warzywna lasagne

Obiad z warzywami – 9 przepisów na szybki lekki obiad

Obiad z warzywami to nie tylko smaczna, ale i zdrowa opcja dla każdego, kto szuka szybkiego i lekkiego posiłku. Każdy może przygotować szybki obiad z warzywami, który nie tylko będzie smaczny ale również dostarczy niezbędnych składników odżywczych. Zachęcamy do odkrywania naszych przepisów na zdrowe obiady z warzywami.

Obiad z warzywami – naszych 9 propozycji i pomysłów na obiad z warzyw

Obiad z warzyw w roli głównej nie musi być nudny i mamy nadzieję, że coś wybierzecie. Miło będzie jak dacie znać w komentarzu. 

Warzywny curry z ciecierzycą

Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy
  • 2 średnie marchewki, pokrojone w plasterki
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w paski
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki pasty curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • Olej do smażenia
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę z czosnkiem do zeszklenia.
  2. Dodaj pastę curry i kurkumę, mieszając przez około minutę.
  3. Wprowadź marchewkę i paprykę, smaż przez kilka minut.
  4. Dodaj ciecierzycę i mleko kokosowe, gotuj na małym ogniu przez około 20 minut, aż warzywa będą miękkie.
  5. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Grillowane warzywa z kuskusem

Składniki:

  • 1 bakłażan, pokrojony w plastry
  • 2 cukinie, pokrojone w plastry
  • 1 czerwona cebula, pokrojona w ósemki
  • 200g kuskusu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sok z 1 cytryny
  • Świeże zioła (np. pietruszka, bazylia)
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Warzywa skrop oliwą, posól i popieprz, a następnie grilluj na patelni grillowej lub w piekarniku, aż będą miękkie i lekko przypieczone.
  2. Ugotuj kuskus zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  3. Połącz ciepły kuskus z warzywami, dodaj sok z cytryny i świeże zioła.
  4. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Warzywna lasagne

Składniki:

  • Płaty do lasagne
  • 1 cukinia, pokrojona w cienkie plasterki
  • 1 bakłażan, pokrojony w cienkie plasterki
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w paski
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 250g ricotty
  • 100g startego sera mozzarella
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól, pieprz, oregano do smaku

Przygotowanie:

  1. Podsmaż czosnek na oliwie, dodaj passatę, dopraw solą, pieprzem i oregano. Gotuj sos przez około 10 minut.
  2. W naczyniu żaroodpornym układaj na przemian warstwy sosu, warzyw, płatów lasagne i ricotty.
  3. Na wierzch posyp ser mozzarella.
  4. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 minut, aż lasagne będzie miękka i złocista.

Ratatouille

Składniki:

  • 1 bakłażan, pokrojony w kostkę
  • 2 cukinie, pokrojone w kostkę
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
  • 1 żółta papryka, pokrojona w kostkę
  • 2 cebule, posiekane
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 400g pomidorów w puszce
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • Świeże zioła (np. tymianek, rozmaryn)
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Na dużej patelni rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę z czosnkiem.
  2. Dodaj bakłażana, cukinie oraz papryki, smaż do zmięknięcia.
  3. Wprowadź pomidory wraz z ziołami, gotuj na wolnym ogniu przez około 30 minut. Dopraw solą i pieprzem.

Warzywne stir-fry z tofu

Składniki:

  • 400g tofu, pokrojonego w kostkę
  • 1 brokuł, podzielony na różyczki
  • 1 marchewka, pokrojona w słupki
  • 1 czerwona cebula, pokrojona w piórka
  • 1 papryka, pokrojona w paski
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 łyżeczka startego imbiru

Przygotowanie:

  1. Na dużej patelni lub woku rozgrzej olej sezamowy, dodaj czosnek i imbir, smaż przez minutę.
  2. Dodaj brokuły, marchewkę, cebulę i paprykę, smaż na średnim ogniu, mieszając przez około 5 minut.
  3. Dodaj tofu i sos sojowy, smaż jeszcze przez kilka minut, aż warzywa będą chrupiące, a tofu złociste.

Spaghetti z warzywnym ragù

Składniki:

  • 400g makaronu spaghetti
  • 2 marchewki, pokrojone w drobną kostkę
  • 2 łodygi selera, pokrojone w drobną kostkę
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 400g mielonych pomidorów
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka czerwonego wina
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Świeże zioła (np. bazylia, oregano)
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę, czosnek, marchewkę i seler, smaż do zeszklenia.
  2. Dodaj koncentrat pomidorowy, smaż przez minutę, a następnie wlej wino.
  3. Dodaj pomidory i zioła, gotuj na wolnym ogniu przez około 45 minut.
  4. Ugotuj spaghetti według instrukcji na opakowaniu, podawaj z sosem, posypując świeżą bazylią.

Zupa krem z dyni

Składniki:

  • 1 mała dynia (ok. 1 kg), obrana i pokrojona w kostkę
  • 2 marchewki, pokrojone w kostkę
  • 1 cebula, posiekana
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 200 ml śmietanki 30% lub mleka kokosowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Na dużym garnku rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i czosnek, smaż do zeszklenia.
  2. Dodaj dynię, marchewkę i imbir, smaż przez kilka minut.
  3. Wlej bulion, gotuj na wolnym ogniu aż warzywa będą miękkie.
  4. Zblenduj zupę na gładki krem, dodaj śmietankę, dopraw solą i pieprzem.

Papryka faszerowana quinoa i warzywami

Składniki:

  • 4 duże czerwone papryki
  • 1 szklanka quinoa
  • 1 puszka czarnej fasoli, odsączonej
  • 1 mała cukinia, pokrojona w kostkę
  • 1 czerwona cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 150g kukurydzy
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól, pieprz, papryka słodka, kmin rzymski

Przygotowanie:

  1. Ugotuj quinoa zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę, czosnek, smaż do zeszklenia.
  3. Dodaj cukinię, fasolę, kukurydzę, koncentrat, przyprawy, smaż przez kilka minut.
  4. Wymieszaj z quinoa, nadziej papryki, piecz w 180°C przez około 25 minut.

Risotto warzywne

Składniki:

  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 300g ryżu arborio
  • 1 cukinia, pokrojona w kostkę
  • 200g mrożonego groszku
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 100 ml białego wina
  • 50g startego parmezanu
  • 2 łyżki masła
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Na dużej patelni roztop masło, dodaj cebulę i czosnek, smaż do zeszklenia.
  2. Dodaj ryż, smaż przez minutę, a następnie wlej wino, gotuj aż płyn wyparuje.
  3. Stopniowo dodawaj gorący bulion, mieszając, aż ryż będzie al dente.
  4. Dodaj cukinię, groszek, gotuj przez kilka minut. Na koniec wsyp parmezan, dopraw solą i pieprzem.

Udało się wybrać jakiś obiad z warzywami, który zaproponowaliśmy? Dajcie znać w komentarzu.

Inne obiady warzywne:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *