Obiad z warzywami to nie tylko smaczna, ale i zdrowa opcja dla każdego, kto szuka szybkiego i lekkiego posiłku. Każdy może przygotować szybki obiad z warzywami, który nie tylko będzie smaczny ale również dostarczy niezbędnych składników odżywczych. Zachęcamy do odkrywania naszych przepisów na zdrowe obiady z warzywami.
Obiad z warzywami – naszych 9 propozycji i pomysłów na obiad z warzyw
Obiad z warzyw w roli głównej nie musi być nudny i mamy nadzieję, że coś wybierzecie. Miło będzie jak dacie znać w komentarzu.
Warzywny curry z ciecierzycą
Składniki:
- 1 puszka ciecierzycy
- 2 średnie marchewki, pokrojone w plasterki
- 1 czerwona papryka, pokrojona w paski
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 400 ml mleka kokosowego
- 2 łyżki pasty curry
- 1 łyżeczka kurkumy
- Olej do smażenia
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę z czosnkiem do zeszklenia.
- Dodaj pastę curry i kurkumę, mieszając przez około minutę.
- Wprowadź marchewkę i paprykę, smaż przez kilka minut.
- Dodaj ciecierzycę i mleko kokosowe, gotuj na małym ogniu przez około 20 minut, aż warzywa będą miękkie.
- Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Grillowane warzywa z kuskusem
Składniki:
- 1 bakłażan, pokrojony w plastry
- 2 cukinie, pokrojone w plastry
- 1 czerwona cebula, pokrojona w ósemki
- 200g kuskusu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sok z 1 cytryny
- Świeże zioła (np. pietruszka, bazylia)
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Warzywa skrop oliwą, posól i popieprz, a następnie grilluj na patelni grillowej lub w piekarniku, aż będą miękkie i lekko przypieczone.
- Ugotuj kuskus zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Połącz ciepły kuskus z warzywami, dodaj sok z cytryny i świeże zioła.
- Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Warzywna lasagne
Składniki:
- Płaty do lasagne
- 1 cukinia, pokrojona w cienkie plasterki
- 1 bakłażan, pokrojony w cienkie plasterki
- 1 czerwona papryka, pokrojona w paski
- 500 ml passaty pomidorowej
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 250g ricotty
- 100g startego sera mozzarella
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sól, pieprz, oregano do smaku
Przygotowanie:
- Podsmaż czosnek na oliwie, dodaj passatę, dopraw solą, pieprzem i oregano. Gotuj sos przez około 10 minut.
- W naczyniu żaroodpornym układaj na przemian warstwy sosu, warzyw, płatów lasagne i ricotty.
- Na wierzch posyp ser mozzarella.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 minut, aż lasagne będzie miękka i złocista.
Ratatouille
Składniki:
- 1 bakłażan, pokrojony w kostkę
- 2 cukinie, pokrojone w kostkę
- 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
- 1 żółta papryka, pokrojona w kostkę
- 2 cebule, posiekane
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 400g pomidorów w puszce
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- Świeże zioła (np. tymianek, rozmaryn)
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Na dużej patelni rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę z czosnkiem.
- Dodaj bakłażana, cukinie oraz papryki, smaż do zmięknięcia.
- Wprowadź pomidory wraz z ziołami, gotuj na wolnym ogniu przez około 30 minut. Dopraw solą i pieprzem.
Warzywne stir-fry z tofu
Składniki:
- 400g tofu, pokrojonego w kostkę
- 1 brokuł, podzielony na różyczki
- 1 marchewka, pokrojona w słupki
- 1 czerwona cebula, pokrojona w piórka
- 1 papryka, pokrojona w paski
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 łyżeczka startego imbiru
Przygotowanie:
- Na dużej patelni lub woku rozgrzej olej sezamowy, dodaj czosnek i imbir, smaż przez minutę.
- Dodaj brokuły, marchewkę, cebulę i paprykę, smaż na średnim ogniu, mieszając przez około 5 minut.
- Dodaj tofu i sos sojowy, smaż jeszcze przez kilka minut, aż warzywa będą chrupiące, a tofu złociste.
Spaghetti z warzywnym ragù
Składniki:
- 400g makaronu spaghetti
- 2 marchewki, pokrojone w drobną kostkę
- 2 łodygi selera, pokrojone w drobną kostkę
- 1 cebula, drobno posiekana
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 400g mielonych pomidorów
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 szklanka czerwonego wina
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Świeże zioła (np. bazylia, oregano)
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę, czosnek, marchewkę i seler, smaż do zeszklenia.
- Dodaj koncentrat pomidorowy, smaż przez minutę, a następnie wlej wino.
- Dodaj pomidory i zioła, gotuj na wolnym ogniu przez około 45 minut.
- Ugotuj spaghetti według instrukcji na opakowaniu, podawaj z sosem, posypując świeżą bazylią.
Zupa krem z dyni
Składniki:
- 1 mała dynia (ok. 1 kg), obrana i pokrojona w kostkę
- 2 marchewki, pokrojone w kostkę
- 1 cebula, posiekana
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 1 litr bulionu warzywnego
- 200 ml śmietanki 30% lub mleka kokosowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Na dużym garnku rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i czosnek, smaż do zeszklenia.
- Dodaj dynię, marchewkę i imbir, smaż przez kilka minut.
- Wlej bulion, gotuj na wolnym ogniu aż warzywa będą miękkie.
- Zblenduj zupę na gładki krem, dodaj śmietankę, dopraw solą i pieprzem.
Papryka faszerowana quinoa i warzywami
Składniki:
- 4 duże czerwone papryki
- 1 szklanka quinoa
- 1 puszka czarnej fasoli, odsączonej
- 1 mała cukinia, pokrojona w kostkę
- 1 czerwona cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 150g kukurydzy
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sól, pieprz, papryka słodka, kmin rzymski
Przygotowanie:
- Ugotuj quinoa zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę, czosnek, smaż do zeszklenia.
- Dodaj cukinię, fasolę, kukurydzę, koncentrat, przyprawy, smaż przez kilka minut.
- Wymieszaj z quinoa, nadziej papryki, piecz w 180°C przez około 25 minut.
Risotto warzywne
Składniki:
- 1 litr bulionu warzywnego
- 300g ryżu arborio
- 1 cukinia, pokrojona w kostkę
- 200g mrożonego groszku
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 100 ml białego wina
- 50g startego parmezanu
- 2 łyżki masła
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Na dużej patelni roztop masło, dodaj cebulę i czosnek, smaż do zeszklenia.
- Dodaj ryż, smaż przez minutę, a następnie wlej wino, gotuj aż płyn wyparuje.
- Stopniowo dodawaj gorący bulion, mieszając, aż ryż będzie al dente.
- Dodaj cukinię, groszek, gotuj przez kilka minut. Na koniec wsyp parmezan, dopraw solą i pieprzem.
Udało się wybrać jakiś obiad z warzywami, który zaproponowaliśmy? Dajcie znać w komentarzu.
Inne obiady warzywne:
- Przekąski z suszonymi pomidorami – przepisy i pomysły na przystawki
- Przekąski i koreczki z oliwkami – przepisy i pomysły na przystawki
- Warzywne przekąski na zimno i ciepło – przepisy i pomysły
- Przekąski z pieczarek – przepisy i pomysły na przystawki
- Przekąski z cukinii – przepisy i pomysły na przystawkę
Dodaj komentarz