obiad z kaszą jaglaną

Obiad z kaszą jaglaną – przepisy na dania i potrawy

Obiad z kaszą jaglaną to pomysł nie tylko zdrowy, ale i smakowity. Zastanawiając się, co zrobić z kaszy jaglanej, warto poznać różnorodne sposoby jej wykorzystania, odkrywając, co można zrobić z kaszy jaglanej, by zaskoczyć domowników nowymi smakami. Sprawdź nasze przepisy i pomysły na dania. 

Obiad z kaszą jaglaną – 9 pomysłów i przepisów na dania i potrawy

Co zrobić z kaszą jaglaną? Sprawdź nasze pomysły na potrawy z kaszą w roli głównej. 

Zobacza także obiady z kaszą kuskus lub potrawy obiadowe z kaszą bulgur.

Kasza jaglana z warzywami

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól, pieprz, ulubione zioła do smaku

Przygotowanie:

  1. Kaszę jaglaną opłucz pod bieżącą wodą, następnie ugotuj w bulionie warzywnym do miękkości.
  2. Pokrój warzywa w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj posiekaną cebulę i czosnek, a po chwili resztę warzyw. Smaż do miękkości.
  3. Połącz ugotowaną kaszę jaglaną z warzywami. Dopraw solą, pieprzem i ziołami. Wszystko razem podgrzej, mieszając.

Kotlety jaglane

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 szklanki wody
  • 1 duża marchew
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • Sól, pieprz do smaku
  • Olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Kaszę jaglaną ugotuj w lekko osolonej wodzie. Ostudź.
  2. Marchew zetrzyj na tarce, cebulę i czosnek drobno posiekaj. Wymieszaj warzywa z kaszą jaglaną.
  3. Dodaj jajko, mąkę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj, formując masę.
  4. Z masy formuj niewielkie kotlety. Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

Sałatka z kaszy jaglanej i awokado

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 dojrzałe awokado
  • 1 pomidor
  • 1 czerwona cebula
  • Sok z 1 limonki
  • Garść świeżej kolendry
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Kaszę jaglaną ugotuj w lekko osolonej wodzie, następnie ostudź.
  2. Awokado, pomidor i cebulę pokrój w kostkę. Świeżą kolendrę posiekaj.
  3. W dużej misce połącz ostudzoną kaszę jaglaną, pokrojone awokado, pomidor, cebulę i kolendrę.
  4. Dodaj sok z limonki, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Delikatnie wymieszaj.
  5. Sałatkę przed podaniem dobrze schłodzić.

Kasza jaglana na słodko z owocami

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka (może być roślinne)
  • 2 łyżki miodu lub syropu klonowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 jabłko
  • Garść ulubionych świeżych lub suszonych owoców (np. maliny, jagody, rodzynki)

Przygotowanie:

  1. Kaszę jaglaną opłucz pod bieżącą wodą, a następnie ugotuj w mleku z dodatkiem cynamonu do momentu, aż stanie się miękka i kremowa.
  2. Jabłko obierz, pokrój w kostkę i podduś na patelni z odrobiną wody i cynamonem do miękkości.
  3. Do gotowej kaszy jaglanej dodaj miód lub syrop klonowy, wymieszaj.
  4. Na kaszę wyłóż podsmażone jabłko oraz świeże lub suszone owoce. Całość posyp dodatkowym cynamonem.

Zapiekanka z kaszy jaglanej i pieczarek

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 500g pieczarek
  • 1 cebula
  • 150g startego sera żółtego
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • Olej do smażenia
  • Sól, pieprz, szczypta tymianku

Przygotowanie:

  1. Kaszę jaglaną ugotuj w bulionie warzywnym do miękkości.
  2. Pieczarki pokrój w plastry, cebulę w drobną kostkę. Na patelni z olejem podsmaż cebulę, dodaj pieczarki, smaż do momentu, aż woda odparuje. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem.
  3. W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwę kaszy jaglanej, na to warstwę pieczarek, a na wierzch posyp serem.
  4. Całość polej śmietaną i zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20-25 minut, aż ser się zarumieni.

Kasza jaglana z kurczakiem i brokułami

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 szklanki bulionu drobiowego
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 brokuł
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • Sól, pieprz, papryka słodka

Przygotowanie:

  1. Kaszę jaglaną opłucz i ugotuj w bulionie drobiowym.
  2. Kurczaka pokrój w kostkę, dopraw solą, pieprzem i papryką. Smaż na oleju do zrumienienia. Odstaw.
  3. Na tej samej patelni przesmaż drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj rozdrobnione różyczki brokułów, dusz do miękkości.
  4. Połącz kurczaka, warzywa i kaszę jaglaną. Całość dopraw do smaku i podgrzej, mieszając.

Kasza jaglana z pesto i suszonymi pomidorami

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki pesto (bazylia lub rukola)
  • 1/2 szklanki suszonych pomidorów
  • 1 garść orzechów piniowych
  • Parmezan do posypania
  • Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Kaszę jaglaną opłucz, ugotuj w lekko osolonej wodzie do miękkości, a następnie odcedź i ostudź.
  2. Suszone pomidory pokrój na mniejsze kawałki.
  3. W dużej misce wymieszaj kaszę jaglaną z pesto, dodaj suszone pomidory.
  4. Na suchej patelni upraż orzechy piniowe, aż zaczną pachnieć i lekko się zrumienią.
  5. Dodaj uprażone orzechy do kaszy, wszystko delikatnie wymieszaj.
  6. Na koniec potrawę posyp startym parmezanem i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Kasza jaglana z dynią i karmelizowaną cebulą

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 szklanki wody
  • 1/2 małej dyni (np. Hokkaido)
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Kaszę jaglaną opłucz, ugotuj w wodzie do miękkości, a następnie odcedź i odstaw.
  2. Dynię obierz, usuń nasiona i pokrój w kostkę. Uduś na parze lub upiecz w piekarniku, aż stanie się miękka.
  3. Cebulę pokrój w piórka. Na patelni rozpuść masło, dodaj cebulę, smaż na średnim ogniu, aż się zeszkli. Dodaj brązowy cukier i smaż, aż cebula się skarmelizuje.
  4. Do kaszy dodaj ugotowaną dynię, karmelizowaną cebulę, tymianek, sól i pieprz. Delikatnie wymieszaj.

Kasza jaglana z szpinakiem i fetą

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 200g świeżego szpinaku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100g sera feta
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku

Przygotowanie:

  1. Kaszę jaglaną opłucz, ugotuj w bulionie warzywnym do miękkości, a następnie odcedź.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj drobno posiekaną cebulę i czosnek. Smaż, aż staną się szkliste.
  3. Dodaj umyty i osuszony szpinak. Smaż, aż zwiędnie. Dopraw solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej.
  4. Wymieszaj szpinak z kaszą jaglaną. Dodaj pokruszoną fetę. Wszystko delikatnie połącz, dopraw do smaku. Podawaj ciepłe.

Udało się wybrać danie z kaszą jaglaną?

Inne obiady z produktów zbożowych:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *