Obiad z kaszą jaglaną to pomysł nie tylko zdrowy, ale i smakowity. Zastanawiając się, co zrobić z kaszy jaglanej, warto poznać różnorodne sposoby jej wykorzystania, odkrywając, co można zrobić z kaszy jaglanej, by zaskoczyć domowników nowymi smakami. Sprawdź nasze przepisy i pomysły na dania.
Obiad z kaszą jaglaną – 9 pomysłów i przepisów na dania i potrawy
Co zrobić z kaszą jaglaną? Sprawdź nasze pomysły na potrawy z kaszą w roli głównej.
Zobacza także obiady z kaszą kuskus lub potrawy obiadowe z kaszą bulgur.
Kasza jaglana z warzywami
Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 1 czerwona papryka
- 1 cukinia
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sól, pieprz, ulubione zioła do smaku
Przygotowanie:
- Kaszę jaglaną opłucz pod bieżącą wodą, następnie ugotuj w bulionie warzywnym do miękkości.
- Pokrój warzywa w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj posiekaną cebulę i czosnek, a po chwili resztę warzyw. Smaż do miękkości.
- Połącz ugotowaną kaszę jaglaną z warzywami. Dopraw solą, pieprzem i ziołami. Wszystko razem podgrzej, mieszając.
Kotlety jaglane
Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 2 szklanki wody
- 1 duża marchew
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki pszennej
- Sól, pieprz do smaku
- Olej do smażenia
Przygotowanie:
- Kaszę jaglaną ugotuj w lekko osolonej wodzie. Ostudź.
- Marchew zetrzyj na tarce, cebulę i czosnek drobno posiekaj. Wymieszaj warzywa z kaszą jaglaną.
- Dodaj jajko, mąkę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj, formując masę.
- Z masy formuj niewielkie kotlety. Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Sałatka z kaszy jaglanej i awokado
Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 2 dojrzałe awokado
- 1 pomidor
- 1 czerwona cebula
- Sok z 1 limonki
- Garść świeżej kolendry
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Kaszę jaglaną ugotuj w lekko osolonej wodzie, następnie ostudź.
- Awokado, pomidor i cebulę pokrój w kostkę. Świeżą kolendrę posiekaj.
- W dużej misce połącz ostudzoną kaszę jaglaną, pokrojone awokado, pomidor, cebulę i kolendrę.
- Dodaj sok z limonki, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Delikatnie wymieszaj.
- Sałatkę przed podaniem dobrze schłodzić.
Kasza jaglana na słodko z owocami
Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 2 szklanki mleka (może być roślinne)
- 2 łyżki miodu lub syropu klonowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 jabłko
- Garść ulubionych świeżych lub suszonych owoców (np. maliny, jagody, rodzynki)
Przygotowanie:
- Kaszę jaglaną opłucz pod bieżącą wodą, a następnie ugotuj w mleku z dodatkiem cynamonu do momentu, aż stanie się miękka i kremowa.
- Jabłko obierz, pokrój w kostkę i podduś na patelni z odrobiną wody i cynamonem do miękkości.
- Do gotowej kaszy jaglanej dodaj miód lub syrop klonowy, wymieszaj.
- Na kaszę wyłóż podsmażone jabłko oraz świeże lub suszone owoce. Całość posyp dodatkowym cynamonem.
Zapiekanka z kaszy jaglanej i pieczarek
Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 500g pieczarek
- 1 cebula
- 150g startego sera żółtego
- 2 łyżki śmietany 18%
- Olej do smażenia
- Sól, pieprz, szczypta tymianku
Przygotowanie:
- Kaszę jaglaną ugotuj w bulionie warzywnym do miękkości.
- Pieczarki pokrój w plastry, cebulę w drobną kostkę. Na patelni z olejem podsmaż cebulę, dodaj pieczarki, smaż do momentu, aż woda odparuje. Dopraw solą, pieprzem i tymiankiem.
- W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwę kaszy jaglanej, na to warstwę pieczarek, a na wierzch posyp serem.
- Całość polej śmietaną i zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20-25 minut, aż ser się zarumieni.
Kasza jaglana z kurczakiem i brokułami
Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 2 szklanki bulionu drobiowego
- 2 piersi z kurczaka
- 1 brokuł
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- Sól, pieprz, papryka słodka
Przygotowanie:
- Kaszę jaglaną opłucz i ugotuj w bulionie drobiowym.
- Kurczaka pokrój w kostkę, dopraw solą, pieprzem i papryką. Smaż na oleju do zrumienienia. Odstaw.
- Na tej samej patelni przesmaż drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj rozdrobnione różyczki brokułów, dusz do miękkości.
- Połącz kurczaka, warzywa i kaszę jaglaną. Całość dopraw do smaku i podgrzej, mieszając.
Kasza jaglana z pesto i suszonymi pomidorami
Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 2 szklanki wody
- 1/2 szklanki pesto (bazylia lub rukola)
- 1/2 szklanki suszonych pomidorów
- 1 garść orzechów piniowych
- Parmezan do posypania
- Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Kaszę jaglaną opłucz, ugotuj w lekko osolonej wodzie do miękkości, a następnie odcedź i ostudź.
- Suszone pomidory pokrój na mniejsze kawałki.
- W dużej misce wymieszaj kaszę jaglaną z pesto, dodaj suszone pomidory.
- Na suchej patelni upraż orzechy piniowe, aż zaczną pachnieć i lekko się zrumienią.
- Dodaj uprażone orzechy do kaszy, wszystko delikatnie wymieszaj.
- Na koniec potrawę posyp startym parmezanem i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Kasza jaglana z dynią i karmelizowaną cebulą
Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 2 szklanki wody
- 1/2 małej dyni (np. Hokkaido)
- 2 duże cebule
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Kaszę jaglaną opłucz, ugotuj w wodzie do miękkości, a następnie odcedź i odstaw.
- Dynię obierz, usuń nasiona i pokrój w kostkę. Uduś na parze lub upiecz w piekarniku, aż stanie się miękka.
- Cebulę pokrój w piórka. Na patelni rozpuść masło, dodaj cebulę, smaż na średnim ogniu, aż się zeszkli. Dodaj brązowy cukier i smaż, aż cebula się skarmelizuje.
- Do kaszy dodaj ugotowaną dynię, karmelizowaną cebulę, tymianek, sól i pieprz. Delikatnie wymieszaj.
Kasza jaglana z szpinakiem i fetą
Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 200g świeżego szpinaku
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100g sera feta
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
Przygotowanie:
- Kaszę jaglaną opłucz, ugotuj w bulionie warzywnym do miękkości, a następnie odcedź.
- Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj drobno posiekaną cebulę i czosnek. Smaż, aż staną się szkliste.
- Dodaj umyty i osuszony szpinak. Smaż, aż zwiędnie. Dopraw solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej.
- Wymieszaj szpinak z kaszą jaglaną. Dodaj pokruszoną fetę. Wszystko delikatnie połącz, dopraw do smaku. Podawaj ciepłe.
Udało się wybrać danie z kaszą jaglaną?
Inne obiady z produktów zbożowych:
Dodaj komentarz