Obiad z kaszą kuskus to szybki sposób na sycący posiłek. Znalezienie przepisu na kuskus może być inspirującą podróżą przez różnorodność smaków, które oferują dania z kuskusem. Zapraszamy do odkrycia przepisów i sprawdzenia pomysłów na kuskus.
Obiad z kaszą kuskus – nasze propozycje i przeisy na potrawy i dania z kuskus
Mamy nadzieje, że dania z kuskusem przypadły do gustu, a dokładniej do smaku. Zobacz także dania obiadowe z kaszą bulgur i potrawy obiadowe z kaszą jaglaną.
Kuskus z warzywami
Składniki:
- 1 szklanka kaszy kuskus
- 1 i 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
- 1 cukinia, pokrojona w kostkę
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- Sól i pieprz do smaku
- Świeże zioła (np. pietruszka, bazylia) do dekoracji
Przygotowanie:
- W małym garnku zagotuj bulion warzywny. Dodaj kuskus, zamieszaj, przykryj i wyłącz palnik. Pozostaw na 5 minut.
- Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj cebulę i czosnek, smaż do zeszklenia.
- Dodaj paprykę i cukinię, smaż do miękkości.
- Połącz warzywa z napęczniałym kuskusem. Dopraw solą, pieprzem i dodaj posiekane zioła.
- Wymieszaj i podawaj ciepłe.
Kuskus z kurczakiem
Składniki:
- 1 szklanka kaszy kuskus
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 2 piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę
- 1 łyżka przyprawy do kurczaka
- 1 czerwona cebula, posiekana
- 1/2 szklanki suszonych moreli, posiekanych
- 1/4 szklanki migdałów, posiekanych
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Kuskus przygotuj według instrukcji na opakowaniu, używając bulionu drobiowego zamiast wody.
- Kurczaka dopraw przyprawą, solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej oliwę i usmaż kurczaka do zrumienienia.
- Dodaj cebulę, smaż razem do zeszklenia.
- Do gotowego kuskusu dodaj usmażonego kurczaka z cebulą, morele i migdały.
- Wszystko delikatnie wymieszaj i podawaj ciepłe.
Kuskus z pomidorami i fetą
Składniki:
- 1 szklanka kaszy kuskus
- 1 szklanka gorącej wody
- 1 puszka pomidorów bez skórki, w kawałkach
- 150g sera feta, pokruszonego
- 1 mała czerwona cebula, pokrojona w piórka
- Garść świeżej bazylii
- 1 łyżka octu balsamicznego
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Kuskus zalej gorącą wodą, przykryj i pozostaw na około 5 minut, aż wchłonie wodę.
- Pomidory odcedź z zalewy, a następnie dodaj do kuskusu.
- Do mieszanki dodaj pokruszoną fetę, cebulę i posiekaną bazylię.
- Całość skrop oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Dopraw solą i pieprzem.
- Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki i podawaj jako lekki obiad lub przystawkę.
Kuskus z grillowanymi warzywami i sosem pesto
Składniki:
- 1 szklanka kaszy kuskus
- 1 szklanka gorącej wody
- 1 bakłażan, pokrojony w plastry
- 1 czerwona papryka, pokrojona w paski
- 1 cukinia, pokrojona w plastry
- 1/2 szklanki sosu pesto
- Oliwa z oliwek
- Sól i świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
- Kaszę kuskus zalej gorącą wodą, przykryj i pozostaw do napęcznienia.
- Warzywa posmaruj oliwą z oliwek, dopraw solą i pieprzem, a następnie grilluj na złoty kolor.
- Grillowane warzywa pokrój na mniejsze kawałki i wymieszaj z przygotowanym kuskusem.
- Dodaj sos pesto do mieszanki kuskusu i warzyw, delikatnie wymieszaj.
- Podawaj jako aromatyczne, sycące danie pełne śródziemnomorskich smaków.
Kuskus na słodko z orzechami i miodem
Składniki:
- 1 szklanka kaszy kuskus
- 1 szklanka mleka
- 1/4 szklanki miodu
- 1/2 szklanki mieszanki orzechów (np. włoskich, laskowych, migdałów)
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- Garść suszonych owoców (np. rodzynek, moreli)
Przygotowanie:
- Kaszę kuskus gotuj w mleku, aż wchłonie całą płynność.
- Dodaj miód i cynamon, dokładnie wymieszaj.
- Orzechy upraż na suchej patelni, a następnie dodaj do kuskusu wraz z suszonymi owocami.
- Wszystko delikatnie wymieszaj i podawaj na ciepło lub na zimno jako słodkie śniadanie lub deser.
Kuskus z kurkumą i groszkiem
Składniki:
- 1 szklanka kaszy kuskus
- 1 i 1/4 szklanki gorącej wody
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 szklanka mrożonego groszku
- Sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżka masła
- Sól i świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
- Kuskus zalej gorącą wodą z dodatkiem kurkumy, przykryj i pozostaw do napęcznienia.
- W małym garnku ugotuj groszek, aż będzie miękki, a następnie odcedź.
- Do gotowego kuskusu dodaj masło, sok z cytryny, ugotowany groszek, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Podawaj jako kolorowy i zdrowy dodatek do obiadu lub lekki posiłek.
Kuskus z suszonymi pomidorami i oliwkami
Składniki:
- 1 szklanka kaszy kuskus
- 1 szklanka gorącego bulionu warzywnego
- 1/2 szklanki suszonych pomidorów, posiekanych
- 1/2 szklanki czarnych oliwek, bez pestek i pokrojonych
- 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
- 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Kuskus zalej gorącym bulionem, przykryj i pozostaw na około 5 minut, aż wchłonie całą płynność.
- W międzyczasie, na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i lekko podsmaż czosnek.
- Dodaj do czosnku suszone pomidory i oliwki, smaż przez około 2-3 minuty.
- Dodaj usmażone składniki oraz posiekaną natkę pietruszki do napęczniałego kuskusu, dopraw solą i pieprzem.
- Wszystko delikatnie wymieszaj i podawaj jako bogate w smaki danie.
Kuskus z grillowanym łososiem
Składniki:
- 1 szklanka kaszy kuskus
- 1 szklanka gorącej wody
- 2 filety z łososia
- 1 łyżeczka przyprawy do ryb
- 1 cytryna, pokrojona w plastry
- 1/4 szklanki świeżego koperku, posiekanego
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Kaszę kuskus zalej gorącą wodą, przykryj i pozostaw do napęcznienia.
- Łososia natrzyj przyprawą do ryb, solą, pieprzem i oliwą z oliwek.
- Rybę grilluj na rozgrzanej patelni grillowej lub na grillu, układając na wierzchu plasterki cytryny, aż będzie gotowy.
- Do gotowego kuskusu dodaj posiekany koperek, wymieszaj.
- Podawaj łososia na poduszce z kuskusu, dekorując świeżym koperkiem i plasterkami cytryny.
Kuskus z dynią i szpinakiem
Składniki:
- 1 szklanka kaszy kuskus
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 2 szklanki dyni, pokrojonej w kostkę
- 2 garści świeżego szpinaku
- 1/2 cebuli, posiekanej
- 1/4 szklanki prażonych pestek słonecznika
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- Oliwa z oliwek
- Sól i świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
- Dynię pokrój w kostkę i piecz w piekarniku do miękkości.
- Kuskus zalej gorącym bulionem, przykryj i pozostaw do napęcznienia.
- Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i kumin, smaż do zeszklenia.
- Dodaj szpinak i gotuj, aż zwiędnie.
- Połącz kuskus, dynię, szpinak, cebulę i prażone pestki słonecznika.
- Wszystko delikatnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
- Podawaj jako kolorowe i odżywcze danie pełne warzyw.
Udało się wybrać jakiś obiad z kaszą kuskus? Mamy nadzieję, że tak 🙂
Inne obiady z produktami zbożowymi:
Dodaj komentarz