obiad z kaszą kuskus

Obiad z kaszą kuskus – przepisy na dania i potrawy

Obiad z kaszą kuskus to szybki sposób na sycący posiłek. Znalezienie przepisu na kuskus może być inspirującą podróżą przez różnorodność smaków, które oferują dania z kuskusem. Zapraszamy do odkrycia przepisów i sprawdzenia pomysłów na kuskus.

Obiad z kaszą kuskus – nasze propozycje i przeisy na potrawy i dania z kuskus

Mamy nadzieje, że dania z kuskusem przypadły do gustu, a dokładniej do smaku. Zobacz także dania obiadowe z kaszą bulgur i potrawy obiadowe z kaszą jaglaną

Kuskus z warzywami

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy kuskus
  • 1 i 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
  • 1 cukinia, pokrojona w kostkę
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • Sól i pieprz do smaku
  • Świeże zioła (np. pietruszka, bazylia) do dekoracji

Przygotowanie:

  1. W małym garnku zagotuj bulion warzywny. Dodaj kuskus, zamieszaj, przykryj i wyłącz palnik. Pozostaw na 5 minut.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj cebulę i czosnek, smaż do zeszklenia.
  3. Dodaj paprykę i cukinię, smaż do miękkości.
  4. Połącz warzywa z napęczniałym kuskusem. Dopraw solą, pieprzem i dodaj posiekane zioła.
  5. Wymieszaj i podawaj ciepłe.

Kuskus z kurczakiem

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy kuskus
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 2 piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę
  • 1 łyżka przyprawy do kurczaka
  • 1 czerwona cebula, posiekana
  • 1/2 szklanki suszonych moreli, posiekanych
  • 1/4 szklanki migdałów, posiekanych
  • Oliwa z oliwek
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Kuskus przygotuj według instrukcji na opakowaniu, używając bulionu drobiowego zamiast wody.
  2. Kurczaka dopraw przyprawą, solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej oliwę i usmaż kurczaka do zrumienienia.
  3. Dodaj cebulę, smaż razem do zeszklenia.
  4. Do gotowego kuskusu dodaj usmażonego kurczaka z cebulą, morele i migdały.
  5. Wszystko delikatnie wymieszaj i podawaj ciepłe.

Kuskus z pomidorami i fetą

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy kuskus
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 1 puszka pomidorów bez skórki, w kawałkach
  • 150g sera feta, pokruszonego
  • 1 mała czerwona cebula, pokrojona w piórka
  • Garść świeżej bazylii
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • Oliwa z oliwek
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Kuskus zalej gorącą wodą, przykryj i pozostaw na około 5 minut, aż wchłonie wodę.
  2. Pomidory odcedź z zalewy, a następnie dodaj do kuskusu.
  3. Do mieszanki dodaj pokruszoną fetę, cebulę i posiekaną bazylię.
  4. Całość skrop oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Dopraw solą i pieprzem.
  5. Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki i podawaj jako lekki obiad lub przystawkę.

Kuskus z grillowanymi warzywami i sosem pesto

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy kuskus
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 1 bakłażan, pokrojony w plastry
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w paski
  • 1 cukinia, pokrojona w plastry
  • 1/2 szklanki sosu pesto
  • Oliwa z oliwek
  • Sól i świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie:

  1. Kaszę kuskus zalej gorącą wodą, przykryj i pozostaw do napęcznienia.
  2. Warzywa posmaruj oliwą z oliwek, dopraw solą i pieprzem, a następnie grilluj na złoty kolor.
  3. Grillowane warzywa pokrój na mniejsze kawałki i wymieszaj z przygotowanym kuskusem.
  4. Dodaj sos pesto do mieszanki kuskusu i warzyw, delikatnie wymieszaj.
  5. Podawaj jako aromatyczne, sycące danie pełne śródziemnomorskich smaków.

Kuskus na słodko z orzechami i miodem

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy kuskus
  • 1 szklanka mleka
  • 1/4 szklanki miodu
  • 1/2 szklanki mieszanki orzechów (np. włoskich, laskowych, migdałów)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • Garść suszonych owoców (np. rodzynek, moreli)

Przygotowanie:

  1. Kaszę kuskus gotuj w mleku, aż wchłonie całą płynność.
  2. Dodaj miód i cynamon, dokładnie wymieszaj.
  3. Orzechy upraż na suchej patelni, a następnie dodaj do kuskusu wraz z suszonymi owocami.
  4. Wszystko delikatnie wymieszaj i podawaj na ciepło lub na zimno jako słodkie śniadanie lub deser.

Kuskus z kurkumą i groszkiem

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy kuskus
  • 1 i 1/4 szklanki gorącej wody
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 szklanka mrożonego groszku
  • Sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka masła
  • Sól i świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie:

  1. Kuskus zalej gorącą wodą z dodatkiem kurkumy, przykryj i pozostaw do napęcznienia.
  2. W małym garnku ugotuj groszek, aż będzie miękki, a następnie odcedź.
  3. Do gotowego kuskusu dodaj masło, sok z cytryny, ugotowany groszek, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj.
  4. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  5. Podawaj jako kolorowy i zdrowy dodatek do obiadu lub lekki posiłek.

Kuskus z suszonymi pomidorami i oliwkami

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy kuskus
  • 1 szklanka gorącego bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki suszonych pomidorów, posiekanych
  • 1/2 szklanki czarnych oliwek, bez pestek i pokrojonych
  • 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Kuskus zalej gorącym bulionem, przykryj i pozostaw na około 5 minut, aż wchłonie całą płynność.
  2. W międzyczasie, na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i lekko podsmaż czosnek.
  3. Dodaj do czosnku suszone pomidory i oliwki, smaż przez około 2-3 minuty.
  4. Dodaj usmażone składniki oraz posiekaną natkę pietruszki do napęczniałego kuskusu, dopraw solą i pieprzem.
  5. Wszystko delikatnie wymieszaj i podawaj jako bogate w smaki danie.

Kuskus z grillowanym łososiem

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy kuskus
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 2 filety z łososia
  • 1 łyżeczka przyprawy do ryb
  • 1 cytryna, pokrojona w plastry
  • 1/4 szklanki świeżego koperku, posiekanego
  • Oliwa z oliwek
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Kaszę kuskus zalej gorącą wodą, przykryj i pozostaw do napęcznienia.
  2. Łososia natrzyj przyprawą do ryb, solą, pieprzem i oliwą z oliwek.
  3. Rybę grilluj na rozgrzanej patelni grillowej lub na grillu, układając na wierzchu plasterki cytryny, aż będzie gotowy.
  4. Do gotowego kuskusu dodaj posiekany koperek, wymieszaj.
  5. Podawaj łososia na poduszce z kuskusu, dekorując świeżym koperkiem i plasterkami cytryny.

Kuskus z dynią i szpinakiem

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy kuskus
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 2 szklanki dyni, pokrojonej w kostkę
  • 2 garści świeżego szpinaku
  • 1/2 cebuli, posiekanej
  • 1/4 szklanki prażonych pestek słonecznika
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • Oliwa z oliwek
  • Sól i świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie:

  1. Dynię pokrój w kostkę i piecz w piekarniku do miękkości.
  2. Kuskus zalej gorącym bulionem, przykryj i pozostaw do napęcznienia.
  3. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i kumin, smaż do zeszklenia.
  4. Dodaj szpinak i gotuj, aż zwiędnie.
  5. Połącz kuskus, dynię, szpinak, cebulę i prażone pestki słonecznika.
  6. Wszystko delikatnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
  7. Podawaj jako kolorowe i odżywcze danie pełne warzyw.

Udało się wybrać jakiś obiad z kaszą kuskus? Mamy nadzieję, że tak 🙂

Inne obiady z produktami zbożowymi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *