Makaron Penne z kurczakiem i brokułami

Obiad z makaronem – 9 przepisów

Makaron to szybki i prosty wybór na obiad, który można przyrządzić na wiele sposobów. Idealnie pasuje zarówno do lekkich, warzywnych sosów, jak i do sycących mięsnych dodatków. Sprawdź nasze pomysły na obiad z makaronem, które są łatwe w przygotowaniu i zadowolą każdego.

Obiad z makaronem – naszych 9 pomysłów i propozycji

Mamy nadzieję, że jakiś nasz pomysł z makaronem w roli głównej przypadnie do gustu. A tutaj sprawdzić możecie pomysły na fit obiad z makaronem.

Makaron Penne z kurczakiem i brokułami

Składniki:

  • 300 g makaronu penne
  • 2 piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę
  • 1 brokuł, podzielony na różyczki
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 100 g startego parmezanu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotuj al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj kurczaka, dopraw solą i pieprzem, smaż do zrumienienia.
  3. Dodaj brokuły i czosnek, smaż kilka minut.
  4. Wlej śmietankę, dodaj parmezan, mieszaj aż ser się rozpuści i sos zgęstnieje.
  5. Dodaj ugotowany makaron do sosu, wymieszaj i podawaj.

Makaron Spaghetti Aglio e Olio z krewetkami

Składniki:

  • 300 g makaronu spaghetti
  • 200 g oczyszczonych krewetek
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku, pokrojone w plastry
  • 1/2 łyżeczki płatków chili
  • Świeża pietruszka, posiekana
  • Sok z 1/2 cytryny
  • Sól do smaku

Przygotowanie:

  1. Makaron spaghetti ugotuj al dente według instrukcji na opakowaniu.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj czosnek i płatki chili, smaż na małym ogniu, aż czosnek stanie się złoty.
  3. Dodaj krewetki, dopraw solą i smaż, aż staną się różowe.
  4. Dodaj ugotowany makaron, sok z cytryny i pietruszkę, wymieszaj i podawaj.

Makaron z Pesto i pomidorkami cherry

Składniki:

  • 300 g makaronu farfalle lub innego
  • 150 g pesto bazyliowego (można kupić gotowe lub zrobić samemu)
  • 200 g pomidorków cherry, przekrojonych na pół
  • 50 g orzeszków piniowych, uprażonych
  • Świeża bazylia do dekoracji
  • Sól i pieprz do smaku
  • Parmezan do posypania

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotuj al dente, odcedź.
  2. W dużej misce wymieszaj gorący makaron z pesto.
  3. Dodaj pomidorki cherry i orzeszki piniowe, delikatnie wymieszaj.
  4. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  5. Podawaj na talerzu, posyp parmezanem i dekoruj świeżą bazylią.

Makaron Tagliatelle z sosem szpinakowym

Składniki:

  • 300 g makaronu tagliatelle
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 1 mała cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte
  • 150 ml śmietany do sosów
  • 50 g startego sera parmezan
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Sól i świeżo mielony czarny pieprz
  • Gałka muszkatołowa (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu do miękkości al dente, odcedź.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż cebulę i czosnek do zeszklenia.
  3. Dodaj szpinak i duś, aż zwiędnie.
  4. Wlej śmietanę, dodaj parmezan, dopraw solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.
  5. Dodaj makaron do sosu, dobrze wymieszaj.
  6. Podawaj natychmiast, posypane dodatkowym parmezanem.

Makaron Fusilli z sosem pomidorowym i bazylią

Składniki:

  • 300 g makaronu fusilli
  • 1 puszka pomidorów pelati
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte
  • Świeża bazylia, posiekana
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól i pieprz do smaku
  • Parmezan do posypania

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotuj al dente, odcedź.
  2. Na patelni na oliwie z oliwek zeszklij cebulę, dodaj czosnek i smaż przez 1 minutę.
  3. Dodaj pomidory pelati z puszki, cukier, oregano, sól i pieprz.
  4. Gotuj sos na małym ogniu przez około 15 minut, aż zgęstnieje.
  5. Na koniec dodaj posiekaną bazylię.
  6. Połącz sos z makaronem, posyp parmezanem i podawaj.

Makaron Orzo z warzywami i fetą

Składniki:

  • 300 g makaronu orzo
  • 1 cukinia, pokrojona w kostkę
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
  • 1 żółta papryka, pokrojona w kostkę
  • 150 g sera feta, pokruszonego
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka posiekanej świeżej mięty
  • Sól i pieprz do smaku
  • Sok z 1 cytryny

Przygotowanie:

  1. Makaron orzo ugotuj według instrukcji na opakowaniu, odcedź.
  2. Na dużej patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę, cukinię i papryki, smaż do miękkości.
  3. Dopraw solą, pieprzem i dodaj sok z cytryny.
  4. Połącz warzywa z makaronem orzo, dodaj pokruszoną fetę i miętę.
  5. Wymieszaj delikatnie i podawaj ciepłe lub jako sałatkę po ostudzeniu.

Makaron Rigatoni z pieczarkami i kurczakiem

Składniki:

  • 300 g makaronu rigatoni
  • 200 g pieczarek, pokrojonych w plastry
  • 300 g piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę
  • 1 średnia cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 200 ml śmietanki do sosów
  • 2 łyżki masła
  • Sól i świeżo mielony czarny pieprz
  • Świeża pietruszka do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Ugotuj makaron rigatoni al dente, odcedź i odstaw.
  2. Na patelni roztop masło i dodaj cebulę, aż się zeszkli.
  3. Dodaj kurczaka, pieczarki, czosnek i smaż, aż kurczak będzie gotowy.
  4. Wlej śmietankę, dopraw solą i pieprzem i gotuj na małym ogniu do zgęstnienia sosu.
  5. Dodaj makaron do sosu, wymieszaj i podawaj posypane świeżą pietruszką.

Makaron z sosem alfredo i szparagami

Składniki:

  • 300 g makaronu fettuccine
  • 200 g zielonych szparagów, odcięte twarde końcówki, pokrojone na 3 cm kawałki
  • 200 ml śmietanki do sosów
  • 50 g masła
  • 100 g startego parmezanu
  • Sól i biały pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Makaron fettuccine ugotuj al dente, odcedź, zachowując trochę wody z gotowania.
  2. Na patelni rozpuść masło, dodaj szparagi i smaż przez 3-4 minuty.
  3. Dodaj śmietankę i gotuj, aż sos nieco zgęstnieje.
  4. Dodaj parmezan, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj aż ser się rozpuści.
  5. Wymieszaj sos z makaronem, dodając trochę wody z gotowania makaronu, aby uzyskać gładki sos.
  6. Podawaj natychmiast.

Makaron Penne z pesto czerwonym i kiełbasą

Składniki:

  • 300 g makaronu penne
  • 200 g kiełbasy, pokrojonej w plasterki
  • 150 g czerwonego pesto (można użyć gotowego)
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Sól i świeżo mielony czarny pieprz
  • Opcjonalnie: świeża bazylia do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Makaron penne ugotuj al dente, odcedź i odstaw.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj kiełbasę i smaż aż się zezłoci.
  3. Dodaj paprykę i smaż kilka minut.
  4. Wymieszaj makaron z pesto czerwonym, dodaj do patelni z kiełbasą i papryką, dopraw solą i pieprzem.
  5. Smaż wszystko razem przez kilka minut, aby makaron nabrał smaku.
  6. Podawaj posypane świeżą bazylią, jeśli lubisz.

Inne obiady z produktów zbożowych:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *