Makaron to szybki i prosty wybór na obiad, który można przyrządzić na wiele sposobów. Idealnie pasuje zarówno do lekkich, warzywnych sosów, jak i do sycących mięsnych dodatków. Sprawdź nasze pomysły na obiad z makaronem, które są łatwe w przygotowaniu i zadowolą każdego.
Obiad z makaronem – naszych 9 pomysłów i propozycji
Mamy nadzieję, że jakiś nasz pomysł z makaronem w roli głównej przypadnie do gustu. A tutaj sprawdzić możecie pomysły na fit obiad z makaronem.
Makaron Penne z kurczakiem i brokułami
Składniki:
- 300 g makaronu penne
- 2 piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę
- 1 brokuł, podzielony na różyczki
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 200 ml śmietanki 30%
- 100 g startego parmezanu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Makaron ugotuj al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj kurczaka, dopraw solą i pieprzem, smaż do zrumienienia.
- Dodaj brokuły i czosnek, smaż kilka minut.
- Wlej śmietankę, dodaj parmezan, mieszaj aż ser się rozpuści i sos zgęstnieje.
- Dodaj ugotowany makaron do sosu, wymieszaj i podawaj.
Makaron Spaghetti Aglio e Olio z krewetkami
Składniki:
- 300 g makaronu spaghetti
- 200 g oczyszczonych krewetek
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku, pokrojone w plastry
- 1/2 łyżeczki płatków chili
- Świeża pietruszka, posiekana
- Sok z 1/2 cytryny
- Sól do smaku
Przygotowanie:
- Makaron spaghetti ugotuj al dente według instrukcji na opakowaniu.
- Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj czosnek i płatki chili, smaż na małym ogniu, aż czosnek stanie się złoty.
- Dodaj krewetki, dopraw solą i smaż, aż staną się różowe.
- Dodaj ugotowany makaron, sok z cytryny i pietruszkę, wymieszaj i podawaj.
Makaron z Pesto i pomidorkami cherry
Składniki:
- 300 g makaronu farfalle lub innego
- 150 g pesto bazyliowego (można kupić gotowe lub zrobić samemu)
- 200 g pomidorków cherry, przekrojonych na pół
- 50 g orzeszków piniowych, uprażonych
- Świeża bazylia do dekoracji
- Sól i pieprz do smaku
- Parmezan do posypania
Przygotowanie:
- Makaron ugotuj al dente, odcedź.
- W dużej misce wymieszaj gorący makaron z pesto.
- Dodaj pomidorki cherry i orzeszki piniowe, delikatnie wymieszaj.
- Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Podawaj na talerzu, posyp parmezanem i dekoruj świeżą bazylią.
Makaron Tagliatelle z sosem szpinakowym
Składniki:
- 300 g makaronu tagliatelle
- 200 g świeżego szpinaku
- 1 mała cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte
- 150 ml śmietany do sosów
- 50 g startego sera parmezan
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Sól i świeżo mielony czarny pieprz
- Gałka muszkatołowa (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu do miękkości al dente, odcedź.
- Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż cebulę i czosnek do zeszklenia.
- Dodaj szpinak i duś, aż zwiędnie.
- Wlej śmietanę, dodaj parmezan, dopraw solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.
- Dodaj makaron do sosu, dobrze wymieszaj.
- Podawaj natychmiast, posypane dodatkowym parmezanem.
Makaron Fusilli z sosem pomidorowym i bazylią
Składniki:
- 300 g makaronu fusilli
- 1 puszka pomidorów pelati
- 1 cebula, drobno posiekana
- 3 ząbki czosnku, przeciśnięte
- Świeża bazylia, posiekana
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sól i pieprz do smaku
- Parmezan do posypania
Przygotowanie:
- Makaron ugotuj al dente, odcedź.
- Na patelni na oliwie z oliwek zeszklij cebulę, dodaj czosnek i smaż przez 1 minutę.
- Dodaj pomidory pelati z puszki, cukier, oregano, sól i pieprz.
- Gotuj sos na małym ogniu przez około 15 minut, aż zgęstnieje.
- Na koniec dodaj posiekaną bazylię.
- Połącz sos z makaronem, posyp parmezanem i podawaj.
Makaron Orzo z warzywami i fetą
Składniki:
- 300 g makaronu orzo
- 1 cukinia, pokrojona w kostkę
- 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
- 1 żółta papryka, pokrojona w kostkę
- 150 g sera feta, pokruszonego
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka posiekanej świeżej mięty
- Sól i pieprz do smaku
- Sok z 1 cytryny
Przygotowanie:
- Makaron orzo ugotuj według instrukcji na opakowaniu, odcedź.
- Na dużej patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę, cukinię i papryki, smaż do miękkości.
- Dopraw solą, pieprzem i dodaj sok z cytryny.
- Połącz warzywa z makaronem orzo, dodaj pokruszoną fetę i miętę.
- Wymieszaj delikatnie i podawaj ciepłe lub jako sałatkę po ostudzeniu.
Makaron Rigatoni z pieczarkami i kurczakiem
Składniki:
- 300 g makaronu rigatoni
- 200 g pieczarek, pokrojonych w plastry
- 300 g piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę
- 1 średnia cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 200 ml śmietanki do sosów
- 2 łyżki masła
- Sól i świeżo mielony czarny pieprz
- Świeża pietruszka do dekoracji
Przygotowanie:
- Ugotuj makaron rigatoni al dente, odcedź i odstaw.
- Na patelni roztop masło i dodaj cebulę, aż się zeszkli.
- Dodaj kurczaka, pieczarki, czosnek i smaż, aż kurczak będzie gotowy.
- Wlej śmietankę, dopraw solą i pieprzem i gotuj na małym ogniu do zgęstnienia sosu.
- Dodaj makaron do sosu, wymieszaj i podawaj posypane świeżą pietruszką.
Makaron z sosem alfredo i szparagami
Składniki:
- 300 g makaronu fettuccine
- 200 g zielonych szparagów, odcięte twarde końcówki, pokrojone na 3 cm kawałki
- 200 ml śmietanki do sosów
- 50 g masła
- 100 g startego parmezanu
- Sól i biały pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Makaron fettuccine ugotuj al dente, odcedź, zachowując trochę wody z gotowania.
- Na patelni rozpuść masło, dodaj szparagi i smaż przez 3-4 minuty.
- Dodaj śmietankę i gotuj, aż sos nieco zgęstnieje.
- Dodaj parmezan, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj aż ser się rozpuści.
- Wymieszaj sos z makaronem, dodając trochę wody z gotowania makaronu, aby uzyskać gładki sos.
- Podawaj natychmiast.
Makaron Penne z pesto czerwonym i kiełbasą
Składniki:
- 300 g makaronu penne
- 200 g kiełbasy, pokrojonej w plasterki
- 150 g czerwonego pesto (można użyć gotowego)
- 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Sól i świeżo mielony czarny pieprz
- Opcjonalnie: świeża bazylia do dekoracji
Przygotowanie:
- Makaron penne ugotuj al dente, odcedź i odstaw.
- Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj kiełbasę i smaż aż się zezłoci.
- Dodaj paprykę i smaż kilka minut.
- Wymieszaj makaron z pesto czerwonym, dodaj do patelni z kiełbasą i papryką, dopraw solą i pieprzem.
- Smaż wszystko razem przez kilka minut, aby makaron nabrał smaku.
- Podawaj posypane świeżą bazylią, jeśli lubisz.
Inne obiady z produktów zbożowych:
Dodaj komentarz