śniadanie z serkiem wiejskim

Śniadanie z serkiem wiejskim – przepisy i pomysły na słono i słodko

Śniadanie z serkiem wiejskim to propozycja dla każdego, kto szuka pożywnego i zdrowego sposobu na rozpoczęcie dnia. Serek wiejski na słodko może być podany z owocami i miodem, podczas gdy wersja na słono dobrze komponuje się z warzywami, ziołami czy orzechami. Sprawdź nasze pomysły i przepisy jak wykorzystać serek wiejski na śniadanie.

Zobacz również obiad z serkiem wiejskim.

Śniadanie z serkiem wiejskim – nasze pomysły i propozycje na słodko i słono

Z czym zjeść serek wiejski? Mamy nadzieję, że nasze propozycje przypadną do… smaku.

Serek wiejski na słodko z owocami

Składniki:

  • 200 g serka wiejskiego
  • 1 banan
  • garść świeżych truskawek
  • 2 łyżki miodu
  • szczypta cynamonu

Przygotowanie:

  1. Serek wiejski wyłożyć na talerz jako podstawę.
  2. Banana obrać i pokroić w plasterki, truskawki umyć i przekroić na połówki.
  3. Owoce rozłożyć na serku wiejskim.
  4. Całość polać miodem i posypać delikatnie cynamonem.

Serek wiejski na słono z pomidorami i bazylia

Składniki:

  • 200 g serka wiejskiego
  • 2 dojrzałe pomidory
  • kilka liści świeżej bazylii
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Serek wiejski rozsmarować na dużym talerzu.
  2. Pomidory umyć i pokroić w plastry, ułożyć na serku.
  3. Bazylię umyć, osuszyć i posiekać, następnie posypać nią pomidory.
  4. Całość skropić oliwą z oliwek, doprawić solą i pieprzem.

Serek wiejski z orzechami i miodem

Składniki:

  • 200 g serka wiejskiego
  • 2 łyżki miodu
  • garść mieszanki ulubionych orzechów (np. włoskich, laskowych, migdałów)
  • szczypta cynamonu (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Serek wiejski umieścić w misce.
  2. Orzechy grubo posiekać i wysypać na serek.
  3. Całość polać miodem, a na koniec posypać cynamonem dla dodatkowego aromatu.

Serek wiejski z awokado i pomidorkami cherry

Składniki:

  • 200 g serka wiejskiego
  • 1 dojrzałe awokado
  • garść pomidorków cherry
  • sok z 1/2 limonki
  • sól i pieprz do smaku
  • kilka listków świeżej kolendry

Przygotowanie:

  1. Serek wiejski wyłożyć na talerz.
  2. Awokado obrać, usunąć pestkę i pokroić w kostkę. Pomidorki cherry przekroić na pół.
  3. Awokado i pomidorki cherry umieścić na serku wiejskim.
  4. Skropić wszystko sokiem z limonki, doprawić solą i pieprzem.
  5. Na koniec posypać posiekaną kolendrą.

Serek wiejski z grillowanymi warzywami

Składniki:

  • 200 g serka wiejskiego
  • 1 czerwona papryka
  • 1 mała cukinia
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz
  • kilka listków bazylii do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Warzywa umyć, paprykę i cukinię pokroić w plastry, cebulę w piórka.
  2. Warzywa skropić oliwą, posolić i popieprzyć, następnie grillować na patelni grillowej lub w piekarniku, aż będą miękkie i lekko przypieczone.
  3. Na talerzu rozsmarować serek wiejski, na wierzchu ułożyć grillowane warzywa.
  4. Dekorować świeżą bazylią przed podaniem.

Serek wiejski z malinami i płatkami migdałowymi

Składniki:

  • 200 g serka wiejskiego
  • garść świeżych malin
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 1 łyżka miodu

Przygotowanie:

  1. Serek wiejski wyłożyć na dno miseczki.
  2. Na serku rozłożyć świeże maliny.
  3. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni na złoty kolor, ostudzić, a następnie posypać nimi maliny.
  4. Całość polać miodem i delikatnie wymieszać przed podaniem.

Serek wiejski z awokado i szczypiorkiem

Składniki:

  • 200 g serka wiejskiego
  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę, a miąższ wyjąć łyżką i pokroić w kostkę.
  2. W misce wymieszać awokado z serkiem wiejskim, dodając sok z cytryny, szczypiorek, sól i pieprz.
  3. Całość delikatnie wymieszać i podawać jako pyszny, kremowy dodatek do śniadaniowych tostów lub jako samodzielną przekąskę.

Serek wiejski z rzodkiewką i ogórkiem

Składniki:

  • 200 g serka wiejskiego
  • 5-6 rzodkiewek
  • 1 średni ogórek
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Rzodkiewki i ogórek umyć, rzodkiewki pokroić w cienkie plasterki, ogórek w kostkę.
  2. W misce połączyć serek wiejski z rzodkiewkami, ogórkiem i koprem.
  3. Doprawić do smaku solą i pieprzem, delikatnie wymieszać.
  4. Podawać jako orzeźwiającą sałatkę lub jako dodatek do pieczywa.

Serek wiejski z suszonymi pomidorami i oliwkami

Składniki:

  • 200 g serka wiejskiego
  • 1/4 szklanki posiekanych suszonych pomidorów w oleju
  • 1/4 szklanki posiekanych czarnych oliwek
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Suszone pomidory i oliwki drobno posiekać.
  2. W misce połączyć serek wiejski z pomidorami, oliwkami, przeciśniętym czosnkiem, oliwą z oliwek i oregano.
  3. Doprawić solą i pieprzem, wszystko dokładnie wymieszać.
  4. Podawać jako bogaty w smaki dodatek do świeżego pieczywa lub jako bazę dla smakowitej przystawki.

Z czym zjeść serek wiejski na śniadanie – udało się wybrać?

Dajcie znać w komentarzu.

Inne pomysły na śniadanie:


Opublikowano

w

, , , ,

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *