Śniadanie z serkiem wiejskim to propozycja dla każdego, kto szuka pożywnego i zdrowego sposobu na rozpoczęcie dnia. Serek wiejski na słodko może być podany z owocami i miodem, podczas gdy wersja na słono dobrze komponuje się z warzywami, ziołami czy orzechami. Sprawdź nasze pomysły i przepisy jak wykorzystać serek wiejski na śniadanie.
Zobacz również obiad z serkiem wiejskim.
Śniadanie z serkiem wiejskim – nasze pomysły i propozycje na słodko i słono
Z czym zjeść serek wiejski? Mamy nadzieję, że nasze propozycje przypadną do… smaku.
Serek wiejski na słodko z owocami
Składniki:
- 200 g serka wiejskiego
- 1 banan
- garść świeżych truskawek
- 2 łyżki miodu
- szczypta cynamonu
Przygotowanie:
- Serek wiejski wyłożyć na talerz jako podstawę.
- Banana obrać i pokroić w plasterki, truskawki umyć i przekroić na połówki.
- Owoce rozłożyć na serku wiejskim.
- Całość polać miodem i posypać delikatnie cynamonem.
Serek wiejski na słono z pomidorami i bazylia
Składniki:
- 200 g serka wiejskiego
- 2 dojrzałe pomidory
- kilka liści świeżej bazylii
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Serek wiejski rozsmarować na dużym talerzu.
- Pomidory umyć i pokroić w plastry, ułożyć na serku.
- Bazylię umyć, osuszyć i posiekać, następnie posypać nią pomidory.
- Całość skropić oliwą z oliwek, doprawić solą i pieprzem.
Serek wiejski z orzechami i miodem
Składniki:
- 200 g serka wiejskiego
- 2 łyżki miodu
- garść mieszanki ulubionych orzechów (np. włoskich, laskowych, migdałów)
- szczypta cynamonu (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Serek wiejski umieścić w misce.
- Orzechy grubo posiekać i wysypać na serek.
- Całość polać miodem, a na koniec posypać cynamonem dla dodatkowego aromatu.
Serek wiejski z awokado i pomidorkami cherry
Składniki:
- 200 g serka wiejskiego
- 1 dojrzałe awokado
- garść pomidorków cherry
- sok z 1/2 limonki
- sól i pieprz do smaku
- kilka listków świeżej kolendry
Przygotowanie:
- Serek wiejski wyłożyć na talerz.
- Awokado obrać, usunąć pestkę i pokroić w kostkę. Pomidorki cherry przekroić na pół.
- Awokado i pomidorki cherry umieścić na serku wiejskim.
- Skropić wszystko sokiem z limonki, doprawić solą i pieprzem.
- Na koniec posypać posiekaną kolendrą.
Serek wiejski z grillowanymi warzywami
Składniki:
- 200 g serka wiejskiego
- 1 czerwona papryka
- 1 mała cukinia
- 1 cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i świeżo mielony czarny pieprz
- kilka listków bazylii do dekoracji
Przygotowanie:
- Warzywa umyć, paprykę i cukinię pokroić w plastry, cebulę w piórka.
- Warzywa skropić oliwą, posolić i popieprzyć, następnie grillować na patelni grillowej lub w piekarniku, aż będą miękkie i lekko przypieczone.
- Na talerzu rozsmarować serek wiejski, na wierzchu ułożyć grillowane warzywa.
- Dekorować świeżą bazylią przed podaniem.
Serek wiejski z malinami i płatkami migdałowymi
Składniki:
- 200 g serka wiejskiego
- garść świeżych malin
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 1 łyżka miodu
Przygotowanie:
- Serek wiejski wyłożyć na dno miseczki.
- Na serku rozłożyć świeże maliny.
- Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni na złoty kolor, ostudzić, a następnie posypać nimi maliny.
- Całość polać miodem i delikatnie wymieszać przed podaniem.
Serek wiejski z awokado i szczypiorkiem
Składniki:
- 200 g serka wiejskiego
- 1 dojrzałe awokado
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- sok z 1/2 cytryny
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę, a miąższ wyjąć łyżką i pokroić w kostkę.
- W misce wymieszać awokado z serkiem wiejskim, dodając sok z cytryny, szczypiorek, sól i pieprz.
- Całość delikatnie wymieszać i podawać jako pyszny, kremowy dodatek do śniadaniowych tostów lub jako samodzielną przekąskę.
Serek wiejski z rzodkiewką i ogórkiem
Składniki:
- 200 g serka wiejskiego
- 5-6 rzodkiewek
- 1 średni ogórek
- 1 łyżka posiekanego koperku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Rzodkiewki i ogórek umyć, rzodkiewki pokroić w cienkie plasterki, ogórek w kostkę.
- W misce połączyć serek wiejski z rzodkiewkami, ogórkiem i koprem.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem, delikatnie wymieszać.
- Podawać jako orzeźwiającą sałatkę lub jako dodatek do pieczywa.
Serek wiejski z suszonymi pomidorami i oliwkami
Składniki:
- 200 g serka wiejskiego
- 1/4 szklanki posiekanych suszonych pomidorów w oleju
- 1/4 szklanki posiekanych czarnych oliwek
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Suszone pomidory i oliwki drobno posiekać.
- W misce połączyć serek wiejski z pomidorami, oliwkami, przeciśniętym czosnkiem, oliwą z oliwek i oregano.
- Doprawić solą i pieprzem, wszystko dokładnie wymieszać.
- Podawać jako bogaty w smaki dodatek do świeżego pieczywa lub jako bazę dla smakowitej przystawki.
Z czym zjeść serek wiejski na śniadanie – udało się wybrać?
Dajcie znać w komentarzu.
Inne pomysły na śniadanie:
Dodaj komentarz