obiad z fetą

Obiad z fetą – przepisy na potrawy i dania

Obiad z fetą to sposób na wprowadzenie śródziemnomorskiego smaku do codziennych posiłków. Feta, grecki ser o intensywnym smaku i kremowej konsystencji, staje się niekwestionowanym bohaterem wielu dań. Obiad z fetą to nie tylko prostota w przygotowaniu, ale także eksplozja smaków. Przedstawiamy przepisy na różnorodne daina z fetą  Dania z fetą nie musi być nudne – sprawdź.

Obiad z fetą – pomysły i przepisy na potrawy i dania z fetą

Dania z fetą mogą zaskoczyć smakiem i postaramy się to udowodnić. Sprawdź także pomysły i przepisy na kolację z serem feta.

Pasta z pomidorami, fetą i bazylią

Składniki:

  • 400 g makaronu (np. penne)
  • 200 g sera feta, rozdrobnionego
  • 4 pomidory, pokrojone w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • Świeża bazylią do dekoracji
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Gotuj makaron zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj czosnek i smaż przez chwilę.
  3. Dodaj pomidory i smaż, aż zmiękną.
  4. Dodaj fetę, mieszaj, aż ser się roztopi.
  5. Dopraw danie solą i pieprzem.
  6. Połącz sos z pomidorami i fetą z ugotowanym makaronem.
  7. Podawaj posypane bazylią.

Kurczak zapiekany z warzywami i fetą

Składniki:

  • 4 filety z kurczaka
  • 1 cukinia, pokrojona w plastry
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w paski
  • 1 cebula, pokrojona w piórka
  • 200 g sera feta, pokrojonego w kostkę
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • Sól i pieprz do smaku
  • Pomidory koktajlowe do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  2. Na blasze do pieczenia ułóż kurczaka, cukinię, paprykę i cebulę.
  3. Skrop oliwą, posyp oregano, solą i pieprzem.
  4. Piecz w piekarniku przez około 25-30 minut.
  5. Po wyjęciu z piekarnika posyp fetą i udekoruj pomidorami koktajlowymi.
  6. Podawaj z ulubionym dodatkiem.

Sałatka grecka z dodatkiem fety

Składniki:

  • 1 główka sałaty rzymskiej, porwana na kawałki
  • 200 g sera feta, pokrojonego w kostkę
  • 1 ogórek, pokrojony w plastry
  • 1 czerwona cebula, pokrojona w piórka
  • 1 puszka czarnej oliwki, odsączona
  • 4 pomidory koktajlowe, przekrojone na pół
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • Sok z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. W dużym naczyniu wymieszaj sałatę, fetę, ogórek, cebulę, oliwki i pomidory.
  2. W osobnej miseczce przygotuj sos, mieszając oliwę, sok z cytryny, oregano, sól i pieprz.
  3. Polej sałatkę sosem i delikatnie wymieszaj.
  4. Podawaj od razu jako lekki obiad lub dodatek do mięsa.

Tarta z warzywami i fetą

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki zimnej wody
  • 1/2 szklanki masła
  • 1 łyżeczka soli

Składniki na nadzienie:

  • 200 g sera feta, pokrojonego w kostkę
  • 1 cukinia, pokrojona w cienkie plastry
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w paski
  • 1 bakłażan, pokrojony w plastry
  • 1 cebula, posiekana
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. W misce wymieszaj składniki na ciasto, zagnieć gładkie ciasto i odstaw je do lodówki na 30 minut.
  2. Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę do tarty.
  3. Na ciasto ułóż warzywa i fetę.
  4. W misce ubij jajka, dodaj mleko, oliwę, sól i pieprz. Wymieszaj.
  5. Zalej warzywa i fetę przygotowanym mieszanką jajeczną.
  6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40-45 minut, aż tarta się zrumieni.

Kotleciki z ciecierzycy z dodatkiem fety

Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy, odsączona
  • 100 g sera feta, rozdrobnionego
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1/2 cebuli, posiekanej
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 łyżeczka cuminu
  • Sól i pieprz do smaku
  • Olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. W blenderze połącz ciecierzycę, fetę, jajko, bułkę tartą, cebulę, czosnek, cumin, sól i pieprz.
  2. Uformuj z masy kotleciki.
  3. Smaż kotleciki na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
  4. Podawaj kotleciki z ulubionym sosem i sałatką.

Pizza z fetą, szpinakiem i suszonymi pomidorami

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Składniki na nadzienie:

  • 200 g sera feta, pokrojonego w kostkę
  • 2 garście świeżego szpinaku
  • 1/2 szklanki suszonych pomidorów, namoczonych w ciepłej wodzie
  • 1/2 cebuli, pokrojonej w cienkie piórka
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. W misce wymieszaj składniki na ciasto, wyrabiaj je przez około 10 minut, aż będzie elastyczne. Odstaw do wyrośnięcia.
  2. Rozwałkuj ciasto na formę do pizzy.
  3. Na ciasto połóż szpinak, fetę, suszone pomidory i cebulę.
  4. Dopraw solą i pieprzem.
  5. Piecz w piekarniku nagrzanym do 220°C przez około 15-20 minut, aż ciasto będzie zrumienione.

Ratatouille z fetą

Składniki:

  • 2 bakłażany, pokrojone w plastry
  • 2 cukinie, pokrojone w plastry
  • 2 czerwone papryki, pokrojone w paski
  • 2 pomidory, pokrojone w plastry
  • 1 cebula, posiekana
  • 200 g sera feta, pokrojonego w kostkę
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i czosnek, smaż przez kilka minut.
  2. Dodaj bakłażany, cukinię, paprykę i pomidory. Smaż warzywa przez 10 minut, aż zmiękną.
  3. Dodaj fetę, tymianek, sól i pieprz. Mieszaj delikatnie.
  4. Gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10-15 minut, aż wszystkie składniki się połączą.
  5. Podawaj ratatouille z fetą jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa.

Ciasto marchewkowe z musem z białą czekoladą i fetą

Składniki na ciasto:

  • 3 marchewki, starte
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • Szczypta soli

Składniki na mus z białą czekoladą i fetą:

  • 200 g sera feta
  • 100 g białej czekolady
  • 1/4 szklanki śmietany
  • 2 łyżki miodu
  • Kilka orzechów włoskich do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj składniki na ciasto, przełóż masę do formy i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 minut.
  2. W mikrofalówce rozpuść białą czekoladę z dodatkiem śmietany.
  3. W blenderze połącz fetę, mus z białą czekoladą i miód. Mieszaj do uzyskania gładkiego kremu.
  4. Po wystygnięciu ciasta, pokryj je kremem z białą czekoladą i fetą.
  5. Posyp orzechami włoskimi przed podaniem.

Placki ziemniaczane z fetą i koperkiem

Składniki:

  • 4 ziemniaki, obrane i starte
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • 200 g sera feta, rozdrobnionego
  • 2 łyżki świeżego koperku, posiekanego
  • Sól i pieprz do smaku
  • Olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Odciskaj sok z ziemniaków, dodaj cebulę, jajka, mąkę, fetę, koperek i sól. Dobrze wymieszaj.
  2. Na rozgrzanej patelni smaż placki z obu stron na złoty kolor.
  3. Podawaj placki ziemniaczane z dodatkiem jogurtu greckiego lub śmietany.

Udało się wybrać jakiś obiad z fetą? Dajcie znać w komentarzu.

Inne obiady z nabiału:


Opublikowano

w

, , , ,

przez

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *