Obiad z fetą to sposób na wprowadzenie śródziemnomorskiego smaku do codziennych posiłków. Feta, grecki ser o intensywnym smaku i kremowej konsystencji, staje się niekwestionowanym bohaterem wielu dań. Obiad z fetą to nie tylko prostota w przygotowaniu, ale także eksplozja smaków. Przedstawiamy przepisy na różnorodne daina z fetą Dania z fetą nie musi być nudne – sprawdź.
Obiad z fetą – pomysły i przepisy na potrawy i dania z fetą
Dania z fetą mogą zaskoczyć smakiem i postaramy się to udowodnić. Sprawdź także pomysły i przepisy na kolację z serem feta.
Pasta z pomidorami, fetą i bazylią
Składniki:
- 400 g makaronu (np. penne)
- 200 g sera feta, rozdrobnionego
- 4 pomidory, pokrojone w kostkę
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- Świeża bazylią do dekoracji
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Gotuj makaron zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
- Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj czosnek i smaż przez chwilę.
- Dodaj pomidory i smaż, aż zmiękną.
- Dodaj fetę, mieszaj, aż ser się roztopi.
- Dopraw danie solą i pieprzem.
- Połącz sos z pomidorami i fetą z ugotowanym makaronem.
- Podawaj posypane bazylią.
Kurczak zapiekany z warzywami i fetą
Składniki:
- 4 filety z kurczaka
- 1 cukinia, pokrojona w plastry
- 1 czerwona papryka, pokrojona w paski
- 1 cebula, pokrojona w piórka
- 200 g sera feta, pokrojonego w kostkę
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- Sól i pieprz do smaku
- Pomidory koktajlowe do dekoracji
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 200°C.
- Na blasze do pieczenia ułóż kurczaka, cukinię, paprykę i cebulę.
- Skrop oliwą, posyp oregano, solą i pieprzem.
- Piecz w piekarniku przez około 25-30 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika posyp fetą i udekoruj pomidorami koktajlowymi.
- Podawaj z ulubionym dodatkiem.
Sałatka grecka z dodatkiem fety
Składniki:
- 1 główka sałaty rzymskiej, porwana na kawałki
- 200 g sera feta, pokrojonego w kostkę
- 1 ogórek, pokrojony w plastry
- 1 czerwona cebula, pokrojona w piórka
- 1 puszka czarnej oliwki, odsączona
- 4 pomidory koktajlowe, przekrojone na pół
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- Sok z 1 cytryny
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- W dużym naczyniu wymieszaj sałatę, fetę, ogórek, cebulę, oliwki i pomidory.
- W osobnej miseczce przygotuj sos, mieszając oliwę, sok z cytryny, oregano, sól i pieprz.
- Polej sałatkę sosem i delikatnie wymieszaj.
- Podawaj od razu jako lekki obiad lub dodatek do mięsa.
Tarta z warzywami i fetą
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki zimnej wody
- 1/2 szklanki masła
- 1 łyżeczka soli
Składniki na nadzienie:
- 200 g sera feta, pokrojonego w kostkę
- 1 cukinia, pokrojona w cienkie plastry
- 1 czerwona papryka, pokrojona w paski
- 1 bakłażan, pokrojony w plastry
- 1 cebula, posiekana
- 3 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- W misce wymieszaj składniki na ciasto, zagnieć gładkie ciasto i odstaw je do lodówki na 30 minut.
- Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę do tarty.
- Na ciasto ułóż warzywa i fetę.
- W misce ubij jajka, dodaj mleko, oliwę, sól i pieprz. Wymieszaj.
- Zalej warzywa i fetę przygotowanym mieszanką jajeczną.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40-45 minut, aż tarta się zrumieni.
Kotleciki z ciecierzycy z dodatkiem fety
Składniki:
- 1 puszka ciecierzycy, odsączona
- 100 g sera feta, rozdrobnionego
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- 1/2 cebuli, posiekanej
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 łyżeczka cuminu
- Sól i pieprz do smaku
- Olej do smażenia
Przygotowanie:
- W blenderze połącz ciecierzycę, fetę, jajko, bułkę tartą, cebulę, czosnek, cumin, sól i pieprz.
- Uformuj z masy kotleciki.
- Smaż kotleciki na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
- Podawaj kotleciki z ulubionym sosem i sałatką.
Pizza z fetą, szpinakiem i suszonymi pomidorami
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Składniki na nadzienie:
- 200 g sera feta, pokrojonego w kostkę
- 2 garście świeżego szpinaku
- 1/2 szklanki suszonych pomidorów, namoczonych w ciepłej wodzie
- 1/2 cebuli, pokrojonej w cienkie piórka
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- W misce wymieszaj składniki na ciasto, wyrabiaj je przez około 10 minut, aż będzie elastyczne. Odstaw do wyrośnięcia.
- Rozwałkuj ciasto na formę do pizzy.
- Na ciasto połóż szpinak, fetę, suszone pomidory i cebulę.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 220°C przez około 15-20 minut, aż ciasto będzie zrumienione.
Ratatouille z fetą
Składniki:
- 2 bakłażany, pokrojone w plastry
- 2 cukinie, pokrojone w plastry
- 2 czerwone papryki, pokrojone w paski
- 2 pomidory, pokrojone w plastry
- 1 cebula, posiekana
- 200 g sera feta, pokrojonego w kostkę
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i czosnek, smaż przez kilka minut.
- Dodaj bakłażany, cukinię, paprykę i pomidory. Smaż warzywa przez 10 minut, aż zmiękną.
- Dodaj fetę, tymianek, sól i pieprz. Mieszaj delikatnie.
- Gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10-15 minut, aż wszystkie składniki się połączą.
- Podawaj ratatouille z fetą jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa.
Ciasto marchewkowe z musem z białą czekoladą i fetą
Składniki na ciasto:
- 3 marchewki, starte
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka
- 1/2 szklanki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- Szczypta soli
Składniki na mus z białą czekoladą i fetą:
- 200 g sera feta
- 100 g białej czekolady
- 1/4 szklanki śmietany
- 2 łyżki miodu
- Kilka orzechów włoskich do dekoracji
Przygotowanie:
- Wymieszaj składniki na ciasto, przełóż masę do formy i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 minut.
- W mikrofalówce rozpuść białą czekoladę z dodatkiem śmietany.
- W blenderze połącz fetę, mus z białą czekoladą i miód. Mieszaj do uzyskania gładkiego kremu.
- Po wystygnięciu ciasta, pokryj je kremem z białą czekoladą i fetą.
- Posyp orzechami włoskimi przed podaniem.
Placki ziemniaczane z fetą i koperkiem
Składniki:
- 4 ziemniaki, obrane i starte
- 1 cebula, posiekana
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki
- 200 g sera feta, rozdrobnionego
- 2 łyżki świeżego koperku, posiekanego
- Sól i pieprz do smaku
- Olej do smażenia
Przygotowanie:
- Odciskaj sok z ziemniaków, dodaj cebulę, jajka, mąkę, fetę, koperek i sól. Dobrze wymieszaj.
- Na rozgrzanej patelni smaż placki z obu stron na złoty kolor.
- Podawaj placki ziemniaczane z dodatkiem jogurtu greckiego lub śmietany.
Udało się wybrać jakiś obiad z fetą? Dajcie znać w komentarzu.
Inne obiady z nabiału:
Dodaj komentarz