obiad z kiszonej kapusty

Obiad z kapusty kiszonej – przepisy i potrawy obiadowe

Obiad z kapusty kiszonej to tradycyjne danie, które jest także pełne smaku i aromatu. Kapusta kiszona od wieków cieszy się popularnością ze względu na swój intensywny smak i zdrowotne właściwości. Od klasycznych pierogów po wykwintne duszone dania mięsne – obiad z kapusty kiszonej oferuje szeroki wachlarz możliwości smakowych. Sprawdź przepisy na dania z kiszonej kapusty na obiad. 

Obiad z kapusty kiszonej – nasze pomysły i przepisy na potrawy i dania z kapustą kiszoną

Dania z kiszonej kapusty na obiad nie muszą być nudne. Sprawdź również dania z kapustą, danie z kapusty białej oraz obiady z kapustą pekińską.

Bigos z kiszonej kapusty

Składniki:

  • 500 g kiszonej kapusty,
  • 300 g kiełbasy,
  • 200 g boczku,
  • 2 cebule,
  • 2 marchewki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 szklanka suszonych grzybów,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżeczka kminku,
  • Sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  • Kapustę dokładnie odsączamy z nadmiaru płynu i siekamy.
  • Na oleju podsmażamy cebulę, dodajemy kiełbasę i boczek.
  • Następnie dorzucamy kapustę, marchew, czosnek i dusimy.
  • Dodajemy namoczone grzyby, koncentrat pomidorowy, kmink i przyprawy.
  • Całość dusimy aż bigos nabierze intensywnego smaku.

Pierogi ruskie z farszem z kiszonej kapusty

Składniki:

  • 2 szklanki mąki,
  • 1/2 szklanki ciepłej wody,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1/2 kg kiszonej kapusty,
  • 200 g gotowanych ziemniaków,
  • 1 cebula,
  • Sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  • Zagnieść ciasto z mąki, wody, jajka i oleju. Odstawić na 30 minut.
  • Kapustę drobno posiekać i podsmażyć z cebulą.
  • Ziemniaki ugnieść i połączyć z kapustą, doprawić solą i pieprzem.
  • Rozwałkować ciasto, wykrawać kręgi i nadziewać farszem.
  • Zlepiać pierogi, gotować w osolonej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię.

Kotlety mielone z kiszoną kapustą

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa (wołowo-wieprzowego),
  • 1/2 kg kiszonej kapusty,
  • 1 cebula,
  • 2 jajka,
  • 4 łyżki bułki tartej,
  • Sól, pieprz do smaku,
  • Olej do smażenia.

Przygotowanie:

  • Kapustę drobno siekamy i gotujemy do miękkości.
  • Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy.
  • W misce mieszamy mięso, kapustę, cebulę, jajka, bułkę tartą, sól i pieprz.
  • Formujemy kotlety i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.

Kapuśniak z kiszonej kapusty

Składniki:

  • 1/2 kg kiszonej kapusty,
  • 200 g boczku,
  • 2 ziemniaki,
  • 1 duża cebula,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka korzeń,
  • 1 por,
  • 1 liść laurowy,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 1,5 litra bulionu warzywnego,
  • Sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  • Kapustę drobno siekamy i dusimy na maśle.
  • Dodajemy pokrojone warzywa, boczek, liść laurowy, ziele angielskie i zalewamy bulionem.
  • Gotujemy, aż warzywa będą miękkie, doprawiamy solą i pieprzem.

Kiszonek z mięsem

Składniki:

  • 1 kg kiszonej kapusty,
  • 500 g mięsa wieprzowego,
  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki majeranku,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej,
  • Sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  • Mięso kroimy w kostkę i dusimy z cebulą na oleju.
  • Dodajemy kiszoną kapustę i dusimy razem.
  • Dodajemy czosnek, majeranek, paprykę, sól i pieprz, dusimy aż mięso będzie miękkie.

Sałatka z kiszonej kapusty z jabłkiem:

Składniki:

  • 1/2 kg kiszonej kapusty,
  • 2 kwaśne jabłka,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany,
  • 1 łyżka majonezu,
  • Koperek do dekoracji.

Przygotowanie:

  • Kapustę drobno siekamy, jabłka i cebulę kroimy w kostkę.
  • W misce mieszamy kapustę, jabłka, cebulę, śmietanę i majonez.
  • Sałatkę schładzamy w lodówce, przed podaniem dekorujemy koperkiem.

Kapuśniak z kiszonej kapusty i pieczonym indykiem

Składniki:

  • 1 kg kiszonej kapusty,
  • 500 g mięsa z indyka,
  • 2 ziemniaki,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1 cebula,
  • 2 liście laurowe,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • Sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  • Mięso z indyka pieczemy w piekarniku, a następnie kroimy na kawałki.
  • Kiszoną kapustę dusimy z pokrojonymi warzywami, dodajemy mięso, liście laurowe i ziele angielskie.
  • Gotujemy, aż składniki dobrze się połączą, doprawiamy solą i pieprzem.

Racuchy z kiszoną kapustą

Składniki:

  • 1 szklanka mąki,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 1 jajko,
  • 1/2 kg kiszonej kapusty,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany,
  • Olej do smażenia.

Przygotowanie:

  • Mąkę mieszamy z mlekiem i jajkiem, tworząc ciasto racuchowe.
  • Kiszoną kapustę dusimy z cebulą.
  • Do ciasta dodajemy kapustę, mieszamy, formujemy placuszki i smażymy na oleju.

Gołąbki z kiszoną kapustą:

Składniki:

  • 1/2 kg mięsa mielonego (wołowo-wieprzowego),
  • 1 szklanka ryżu,
  • 1 cebula,
  • 1 jajko,
  • 1/2 kg kiszonej kapusty,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • Sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  • Kapustę gotujemy do miękkości, odcedzamy i drobno siekamy.
  • Ryż gotujemy do połowy gotowości.
  • Mieszamy mięso mielone z cebulą, jajkiem, kapustą, ryżem, dodajemy koncentrat pomidorowy, sól i pieprz.
  • Nadziewamy liście kapusty farszem, układamy w naczyniu, zalewamy wodą i dusimy w piekarniku.

Obiad z kapusty kiszonej nie musi być nudny, prawda? Udało się coś wybrać?

Inne obiady z warzywami:


Opublikowano

w

, , , , ,

przez

Tagi:

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *