Obiad z kapusty kiszonej to tradycyjne danie, które jest także pełne smaku i aromatu. Kapusta kiszona od wieków cieszy się popularnością ze względu na swój intensywny smak i zdrowotne właściwości. Od klasycznych pierogów po wykwintne duszone dania mięsne – obiad z kapusty kiszonej oferuje szeroki wachlarz możliwości smakowych. Sprawdź przepisy na dania z kiszonej kapusty na obiad.
Obiad z kapusty kiszonej – nasze pomysły i przepisy na potrawy i dania z kapustą kiszoną
Dania z kiszonej kapusty na obiad nie muszą być nudne. Sprawdź również dania z kapustą, danie z kapusty białej oraz obiady z kapustą pekińską.
Bigos z kiszonej kapusty
Składniki:
- 500 g kiszonej kapusty,
- 300 g kiełbasy,
- 200 g boczku,
- 2 cebule,
- 2 marchewki,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 szklanka suszonych grzybów,
- 2 łyżki oleju,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżeczka kminku,
- Sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Kapustę dokładnie odsączamy z nadmiaru płynu i siekamy.
- Na oleju podsmażamy cebulę, dodajemy kiełbasę i boczek.
- Następnie dorzucamy kapustę, marchew, czosnek i dusimy.
- Dodajemy namoczone grzyby, koncentrat pomidorowy, kmink i przyprawy.
- Całość dusimy aż bigos nabierze intensywnego smaku.
Pierogi ruskie z farszem z kiszonej kapusty
Składniki:
- 2 szklanki mąki,
- 1/2 szklanki ciepłej wody,
- 1 jajko,
- 1 łyżka oleju,
- 1/2 kg kiszonej kapusty,
- 200 g gotowanych ziemniaków,
- 1 cebula,
- Sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Zagnieść ciasto z mąki, wody, jajka i oleju. Odstawić na 30 minut.
- Kapustę drobno posiekać i podsmażyć z cebulą.
- Ziemniaki ugnieść i połączyć z kapustą, doprawić solą i pieprzem.
- Rozwałkować ciasto, wykrawać kręgi i nadziewać farszem.
- Zlepiać pierogi, gotować w osolonej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię.
Kotlety mielone z kiszoną kapustą
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa (wołowo-wieprzowego),
- 1/2 kg kiszonej kapusty,
- 1 cebula,
- 2 jajka,
- 4 łyżki bułki tartej,
- Sól, pieprz do smaku,
- Olej do smażenia.
Przygotowanie:
- Kapustę drobno siekamy i gotujemy do miękkości.
- Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy.
- W misce mieszamy mięso, kapustę, cebulę, jajka, bułkę tartą, sól i pieprz.
- Formujemy kotlety i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.
Kapuśniak z kiszonej kapusty
Składniki:
- 1/2 kg kiszonej kapusty,
- 200 g boczku,
- 2 ziemniaki,
- 1 duża cebula,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka korzeń,
- 1 por,
- 1 liść laurowy,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- 1,5 litra bulionu warzywnego,
- Sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Kapustę drobno siekamy i dusimy na maśle.
- Dodajemy pokrojone warzywa, boczek, liść laurowy, ziele angielskie i zalewamy bulionem.
- Gotujemy, aż warzywa będą miękkie, doprawiamy solą i pieprzem.
Kiszonek z mięsem
Składniki:
- 1 kg kiszonej kapusty,
- 500 g mięsa wieprzowego,
- 2 cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 łyżki majeranku,
- 1 łyżeczka papryki słodkiej,
- Sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Mięso kroimy w kostkę i dusimy z cebulą na oleju.
- Dodajemy kiszoną kapustę i dusimy razem.
- Dodajemy czosnek, majeranek, paprykę, sól i pieprz, dusimy aż mięso będzie miękkie.
Sałatka z kiszonej kapusty z jabłkiem:
Składniki:
- 1/2 kg kiszonej kapusty,
- 2 kwaśne jabłka,
- 1 cebula,
- 2 łyżki kwaśnej śmietany,
- 1 łyżka majonezu,
- Koperek do dekoracji.
Przygotowanie:
- Kapustę drobno siekamy, jabłka i cebulę kroimy w kostkę.
- W misce mieszamy kapustę, jabłka, cebulę, śmietanę i majonez.
- Sałatkę schładzamy w lodówce, przed podaniem dekorujemy koperkiem.
Kapuśniak z kiszonej kapusty i pieczonym indykiem
Składniki:
- 1 kg kiszonej kapusty,
- 500 g mięsa z indyka,
- 2 ziemniaki,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- 1 cebula,
- 2 liście laurowe,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- Sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Mięso z indyka pieczemy w piekarniku, a następnie kroimy na kawałki.
- Kiszoną kapustę dusimy z pokrojonymi warzywami, dodajemy mięso, liście laurowe i ziele angielskie.
- Gotujemy, aż składniki dobrze się połączą, doprawiamy solą i pieprzem.
Racuchy z kiszoną kapustą
Składniki:
- 1 szklanka mąki,
- 1/2 szklanki mleka,
- 1 jajko,
- 1/2 kg kiszonej kapusty,
- 1 cebula,
- 2 łyżki kwaśnej śmietany,
- Olej do smażenia.
Przygotowanie:
- Mąkę mieszamy z mlekiem i jajkiem, tworząc ciasto racuchowe.
- Kiszoną kapustę dusimy z cebulą.
- Do ciasta dodajemy kapustę, mieszamy, formujemy placuszki i smażymy na oleju.
Gołąbki z kiszoną kapustą:
Składniki:
- 1/2 kg mięsa mielonego (wołowo-wieprzowego),
- 1 szklanka ryżu,
- 1 cebula,
- 1 jajko,
- 1/2 kg kiszonej kapusty,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- Sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Kapustę gotujemy do miękkości, odcedzamy i drobno siekamy.
- Ryż gotujemy do połowy gotowości.
- Mieszamy mięso mielone z cebulą, jajkiem, kapustą, ryżem, dodajemy koncentrat pomidorowy, sól i pieprz.
- Nadziewamy liście kapusty farszem, układamy w naczyniu, zalewamy wodą i dusimy w piekarniku.
Obiad z kapusty kiszonej nie musi być nudny, prawda? Udało się coś wybrać?
Inne obiady z warzywami:
- Przekąski z suszonymi pomidorami – przepisy i pomysły na przystawki
- Przekąski i koreczki z oliwkami – przepisy i pomysły na przystawki
- Warzywne przekąski na zimno i ciepło – przepisy i pomysły
- Przekąski z pieczarek – przepisy i pomysły na przystawki
- Przekąski z cukinii – przepisy i pomysły na przystawkę
Dodaj komentarz