Obiad z kapusty to tradycyjna, zdrowa propozycja, która zyskuje na popularności. Wiele potraw z kapusty, zarówno klasycznych jak i nowoczesnych, może zadowolić każde podniebienie, oferując szeroki wachlarz smaków. Jeśli szukasz inspiracji na pyszne i pożywne dania z kapusty, sprawdź nasze przepisy.
Obiad z kapusty – naszych 9 pomysłów i przepisów na potrawy i dania
Mamy nadzieję, że jakieś danie z kapusty przypadnie do gustu. Sprawdź także obiady z kapustą kiszoną, dania z białej kapusty lub dania obiadowe z kapusty pekińskiej.
Kapuśniak na wędzonce
Składniki:
- 1 średnia główka kapusty
- 200g wędzonego boczku
- 1 duża marchew
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- Sól i pieprz do smaku
- 1.5l wody lub bulionu warzywnego
Przygotowanie:
- Kapustę poszatkuj, a boczek pokrój w kostkę. Marchew i pietruszkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę i czosnek posiekaj.
- Na dużej patelni lub w garnku podsmaż boczek, aż będzie chrupiący. Dodaj cebulę i czosnek, smaż do zeszklenia.
- Dodaj kapustę, marchew, pietruszkę, liście laurowe oraz ziele angielskie. Zalej wszystko wodą lub bulionem i gotuj na średnim ogniu przez około 30 minut.
- Dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj gorący.
Gołąbki bez zawijania
Składniki:
- 500g mielonego mięsa (wieprzowego lub mieszane)
- 1 mała główka kapusty
- 1 szklanka ryżu
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 400ml passaty pomidorowej
- 2 łyżki oleju
- Sól i pieprz do smaku
- Szczypiorek do dekoracji
Przygotowanie:
- Ryż ugotuj al dente. Cebulę i czosnek posiekaj, a kapustę poszatkuj.
- Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę i czosnek, smaż do zeszklenia. Dodaj mięso, smaż aż będzie w pełni ugotowane. Dopraw solą i pieprzem.
- Do mięsa dodaj ugotowany ryż i poszatkowaną kapustę. Wszystko razem dokładnie wymieszaj.
- Przełóż masę do naczynia żaroodpornego. Zalej całość passatą pomidorową.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 45 minut. Przed podaniem posyp szczypiorkiem.
Sałatka z surowej kapusty
Składniki:
- ½ małej główki białej kapusty
- 2 marchewki
- 1 jabłko
- 1 mała cebula
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka soku z cytryny
- Sól i pieprz do smaku
- Szczypiorek do dekoracji
Przygotowanie:
- Kapustę poszatkuj cienko, marchewki zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a jabłko obierz i pokrój w cienkie paski. Cebulę posiekaj.
- Wszystkie składniki umieść w dużej misce.
- W małej miseczce wymieszaj majonez, musztardę i sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem.
- Polać sałatkę przygotowanym sosem i dokładnie wymieszaj.
- Przed podaniem posyp sałatkę szczypiorkiem.
Pieczone warzywa z kapustą
Składniki:
- 1 mała główka kapusty czerwonej
- 2 słodkie ziemniaki
- 1 duża czerwona cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- Sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzej do 200°C. Kapustę pokrój w grube plastry, ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, a cebulę w piórka.
- Warzywa umieść na dużej blasze do pieczenia. Polej oliwą z oliwek i posyp tymiankiem, solą oraz pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Piecz w piekarniku przez około 30-40 minut, aż warzywa będą miękkie i lekko zarumienione. Podawaj gorące.
Kapusta zasmażana
Składniki:
- 1 średnia główka białej kapusty
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka cukru
- Sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
- Koperek do dekoracji
Przygotowanie:
- Kapustę poszatkuj i wrzuć do gotującej się, lekko osolonej wody. Gotuj do miękkości, a następnie odcedź.
- Na patelni rozpuść masło, dodaj mąkę i mieszaj, aż powstanie jasna zasmażka.
- Powoli dolewaj bulion, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Dodaj cukier, sól i pieprz.
- Do sosu dodaj odcedzoną kapustę. Wszystko razem podgrzewaj przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
- Przed podaniem posyp danie świeżym koperkiem.
Krem z białej kapusty
Składniki:
- 1 średnia główka białej kapusty
- 1 ziemniak
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 litr bulionu warzywnego
- 100ml śmietanki 30%
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Kapustę poszatkuj, ziemniaka obierz i pokrój w kostkę, cebulę i czosnek posiekaj.
- Na dużym garnku rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i czosnek, smaż do zeszklenia.
- Dodaj kapustę i ziemniaka, smaż przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
- Zalej wszystko bulionem, doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez około 20 minut.
- Zdejmij garnek z ognia, dodaj śmietankę i wszystko dokładnie zmiksuj na gładki krem.
- Dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj gorący, ozdobiony wedle uznania.
Bigos tradycyjny
Składniki:
- 500g kiszonej kapusty
- 300g świeżej kapusty
- 200g kiełbasy
- 150g surowego boczku
- 1 duża cebula
- 200g pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- 1 jabłko
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 szklanka czerwonego wina
- 1 liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego
- Sól, pieprz, majeranek do smaku
Przygotowanie:
- Kiszoną i świeżą kapustę poszatkuj, wymieszaj i zalej niewielką ilością wody. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie i dusz na małym ogniu.
- Boczek pokrój w kostkę, kiełbasę w plastry. Cebulę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę, a jabłko zetrzyj na tarce.
- Na patelni podsmaż boczek, dodaj cebulę, czosnek, kiełbasę i pieczarki. Smaż do zrumienienia.
- Wszystko dodaj do kapusty. Wlej wino, dodaj koncentrat pomidorowy, jabłko i przyprawy. Dusź na małym ogniu co najmniej 2 godziny, mieszając od czasu do czasu.
- Przed podaniem dopraw majerankiem, solą i pieprzem do smaku.
Sałatka coleslaw
Składniki:
- ½ małej główki białej kapusty
- 2 marchewki
- 1 mała cebula
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka cukru
- Sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Kapustę poszatkuj bardzo cienko, marchewki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, cebulę posiekaj.
- W dużej misce wymieszaj kapustę, marchew i cebulę.
- W osobnej misce wymieszaj majonez, jogurt, ocet, cukier, sól i pieprz, tworząc sos.
- Polij warzywa sosem i dokładnie wymieszaj. Odstaw na minimum 30 minut, aby smaki się przegryzły. Podawaj schłodzone.
Kapuśniak z młodej kapusty
Składniki:
- 1 główka młodej kapusty
- 3 średnie ziemniaki
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 1 por
- 2 ząbki czosnku
- 1.5 litra bulionu warzywnego
- 2 łyżki oleju
- Sól, pieprz do smaku
- Świeży koperek do dekoracji
Przygotowanie:
- Kapustę poszatkuj, ziemniaki pokrój w kostkę, a marchew i pietruszkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Por posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę.
- Na dużym garnku rozgrzej olej, dodaj por i czosnek, smaż do zeszklenia.
- Dodaj marchew, pietruszkę, ziemniaki i kapustę. Smaż przez kilka minut, mieszając.
- Zalej wszystko bulionem, doprowadź do wrzenia. Gotuj na średnim ogniu, aż warzywa będą miękkie.
- Dopraw solą i pieprzem do smaku. Przed podaniem posyp świeżym koperkiem.
I udało się wybrać potrawę z kapustą? Dajcie znać w komentarzu.
Inne obiady warzywne:
- Przekąski z suszonymi pomidorami – przepisy i pomysły na przystawki
- Przekąski i koreczki z oliwkami – przepisy i pomysły na przystawki
- Warzywne przekąski na zimno i ciepło – przepisy i pomysły
- Przekąski z pieczarek – przepisy i pomysły na przystawki
- Przekąski z cukinii – przepisy i pomysły na przystawkę
Dodaj komentarz