obiad z kapusty

Obiad z kapusty – 9 przepisów na dania i potrawy

Obiad z kapusty to tradycyjna, zdrowa propozycja, która zyskuje na popularności. Wiele potraw z kapusty, zarówno klasycznych jak i nowoczesnych, może zadowolić każde podniebienie, oferując szeroki wachlarz smaków. Jeśli szukasz inspiracji na pyszne i pożywne dania z kapusty, sprawdź nasze przepisy.

Obiad z kapusty – naszych 9 pomysłów i przepisów na potrawy i dania

Mamy nadzieję, że jakieś danie z kapusty przypadnie do gustu. Sprawdź także obiady z kapustą kiszoną, dania z białej kapusty lub dania obiadowe z kapusty pekińskiej.

Kapuśniak na wędzonce

Składniki:

  • 1 średnia główka kapusty
  • 200g wędzonego boczku
  • 1 duża marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1.5l wody lub bulionu warzywnego

Przygotowanie:

  1. Kapustę poszatkuj, a boczek pokrój w kostkę. Marchew i pietruszkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę i czosnek posiekaj.
  2. Na dużej patelni lub w garnku podsmaż boczek, aż będzie chrupiący. Dodaj cebulę i czosnek, smaż do zeszklenia.
  3. Dodaj kapustę, marchew, pietruszkę, liście laurowe oraz ziele angielskie. Zalej wszystko wodą lub bulionem i gotuj na średnim ogniu przez około 30 minut.
  4. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj gorący.

Gołąbki bez zawijania

Składniki:

  • 500g mielonego mięsa (wieprzowego lub mieszane)
  • 1 mała główka kapusty
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 400ml passaty pomidorowej
  • 2 łyżki oleju
  • Sól i pieprz do smaku
  • Szczypiorek do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Ryż ugotuj al dente. Cebulę i czosnek posiekaj, a kapustę poszatkuj.
  2. Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę i czosnek, smaż do zeszklenia. Dodaj mięso, smaż aż będzie w pełni ugotowane. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Do mięsa dodaj ugotowany ryż i poszatkowaną kapustę. Wszystko razem dokładnie wymieszaj.
  4. Przełóż masę do naczynia żaroodpornego. Zalej całość passatą pomidorową.
  5. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 45 minut. Przed podaniem posyp szczypiorkiem.

Sałatka z surowej kapusty

Składniki:

  • ½ małej główki białej kapusty
  • 2 marchewki
  • 1 jabłko
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Sól i pieprz do smaku
  • Szczypiorek do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Kapustę poszatkuj cienko, marchewki zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a jabłko obierz i pokrój w cienkie paski. Cebulę posiekaj.
  2. Wszystkie składniki umieść w dużej misce.
  3. W małej miseczce wymieszaj majonez, musztardę i sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem.
  4. Polać sałatkę przygotowanym sosem i dokładnie wymieszaj.
  5. Przed podaniem posyp sałatkę szczypiorkiem.

Pieczone warzywa z kapustą

Składniki:

  • 1 mała główka kapusty czerwonej
  • 2 słodkie ziemniaki
  • 1 duża czerwona cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • Sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzej do 200°C. Kapustę pokrój w grube plastry, ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, a cebulę w piórka.
  2. Warzywa umieść na dużej blasze do pieczenia. Polej oliwą z oliwek i posyp tymiankiem, solą oraz pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  3. Piecz w piekarniku przez około 30-40 minut, aż warzywa będą miękkie i lekko zarumienione. Podawaj gorące.

Kapusta zasmażana

Składniki:

  • 1 średnia główka białej kapusty
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • Sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
  • Koperek do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Kapustę poszatkuj i wrzuć do gotującej się, lekko osolonej wody. Gotuj do miękkości, a następnie odcedź.
  2. Na patelni rozpuść masło, dodaj mąkę i mieszaj, aż powstanie jasna zasmażka.
  3. Powoli dolewaj bulion, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Dodaj cukier, sól i pieprz.
  4. Do sosu dodaj odcedzoną kapustę. Wszystko razem podgrzewaj przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
  5. Przed podaniem posyp danie świeżym koperkiem.

Krem z białej kapusty

Składniki:

  • 1 średnia główka białej kapusty
  • 1 ziemniak
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 100ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Kapustę poszatkuj, ziemniaka obierz i pokrój w kostkę, cebulę i czosnek posiekaj.
  2. Na dużym garnku rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i czosnek, smaż do zeszklenia.
  3. Dodaj kapustę i ziemniaka, smaż przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
  4. Zalej wszystko bulionem, doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez około 20 minut.
  5. Zdejmij garnek z ognia, dodaj śmietankę i wszystko dokładnie zmiksuj na gładki krem.
  6. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj gorący, ozdobiony wedle uznania.

Bigos tradycyjny

Składniki:

  • 500g kiszonej kapusty
  • 300g świeżej kapusty
  • 200g kiełbasy
  • 150g surowego boczku
  • 1 duża cebula
  • 200g pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka czerwonego wina
  • 1 liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego
  • Sól, pieprz, majeranek do smaku

Przygotowanie:

  1. Kiszoną i świeżą kapustę poszatkuj, wymieszaj i zalej niewielką ilością wody. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie i dusz na małym ogniu.
  2. Boczek pokrój w kostkę, kiełbasę w plastry. Cebulę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę, a jabłko zetrzyj na tarce.
  3. Na patelni podsmaż boczek, dodaj cebulę, czosnek, kiełbasę i pieczarki. Smaż do zrumienienia.
  4. Wszystko dodaj do kapusty. Wlej wino, dodaj koncentrat pomidorowy, jabłko i przyprawy. Dusź na małym ogniu co najmniej 2 godziny, mieszając od czasu do czasu.
  5. Przed podaniem dopraw majerankiem, solą i pieprzem do smaku.

Sałatka coleslaw

Składniki:

  • ½ małej główki białej kapusty
  • 2 marchewki
  • 1 mała cebula
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • Sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Kapustę poszatkuj bardzo cienko, marchewki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, cebulę posiekaj.
  2. W dużej misce wymieszaj kapustę, marchew i cebulę.
  3. W osobnej misce wymieszaj majonez, jogurt, ocet, cukier, sól i pieprz, tworząc sos.
  4. Polij warzywa sosem i dokładnie wymieszaj. Odstaw na minimum 30 minut, aby smaki się przegryzły. Podawaj schłodzone.

Kapuśniak z młodej kapusty

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • 2 ząbki czosnku
  • 1.5 litra bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oleju
  • Sól, pieprz do smaku
  • Świeży koperek do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Kapustę poszatkuj, ziemniaki pokrój w kostkę, a marchew i pietruszkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  2. Por posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę.
  3. Na dużym garnku rozgrzej olej, dodaj por i czosnek, smaż do zeszklenia.
  4. Dodaj marchew, pietruszkę, ziemniaki i kapustę. Smaż przez kilka minut, mieszając.
  5. Zalej wszystko bulionem, doprowadź do wrzenia. Gotuj na średnim ogniu, aż warzywa będą miękkie.
  6. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Przed podaniem posyp świeżym koperkiem.

I udało się wybrać potrawę z kapustą? Dajcie znać w komentarzu.

Inne obiady warzywne:


Opublikowano

w

, , ,

przez

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *